Protein Dosyası ( Protein ile ilgili herşey )

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve 007EMRE tarafından 9 Şubat 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. 007EMRE
    Offline

    007EMRE Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    347
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    İstanbul
    Birinci kural


    Protein tüketmediğiniz takdirde, sittin sene vücudunuza kas kazandıramazsımz. Anlaştık mı? Peki. Bilgi eksikliğinden tutun da, yanlış anlamalara kadar kayan çizelgede maalesef protein tüketimini bir türlü hakkıyla yapamadığınızı da biliyorsunuzdur herhalde. Tamam, bunda da anlaştık. Şimdi ne yapacağız o zaman?

    Protein kavramını kılı kırk yararak incelemeye başlayacağız.

    Ne kadar?


    En önemli soru. Vücudumuzun ne kadar proteine ihtiyacı var? Şöyle anlatmaya başlayalım o zaman. Sporcuların, spor yapmayan kişilere göre daha gelişmiş bir vücut yapısına sahip oldukları bir gerçektir. Kasların yapısını da proteinler oluştur. Dolayısıyla, sporcuların daha fazla protein almaları gerektiği fikri kafanızda oluşabilir ki, nispeten doğrudur. Ancak kasların % 70'inin su olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Su dışındaki ağırlığın ancak yarısını proteinler oluşturur. Kaslardaki protein oranını koruyabilmeleri için günlük kullanılan protein kadar alınması gereklidir. Günlük kas çalışmasındaki artışla birlikte protein gereksinimi de artar.

    Sağlıklı bireylerde her kilogram vücut ağırlığı başına 0,8-1,1 g protein yeterli iken sporcularda bu oran 1,5-2 grama kadar yükselir. Yani günlük alınması gereken enerjinin %15-20'sinin proteinlerden karşılanması gerekir. Büyüme çağındaki genç sporcular yalnız kas kuvvetlenmesi için değil, büyümeleri için de proteine ihtiyaç duyduklarından günlük enerjinin % 25'ine kadar protein alabilirler. Kuvvet gerektiren spor dallarında yarışmacılar vücut ağırlıklarının her kilosu için 2-3 g protein, çabukluk isteyen spor türleri ile dayanıklılığın önemli olduğu spor dalları için 1,5-2 g protein almaları yeterlidir. Kısaca size önerimiz, haftada 3-4 kere spor yapıyorsanız ve eğer ortalama kilolarda seyrediyorsanız ağırlık başına 1,7-1,8 gram protein alarak günlük gereksinimi karşılayabilirsiniz.

    Özellikle kuvvet gerektiren spor dallarındaki sporcuların birçoğu protein gereksinmelerini protein tozları alarak karşılama eğilimindedirler. Günde 4-6 saatlik ağır idman döneminde, sporcunun yeterli yiyecek tüketemediği durumlarda protein tozları pratik bir çözüm olmaktadır. Ancak enerjinin besin öğelerine dağılım dengesini korumak için protein tozlarının gelişi güzel kullanılmaması gerektiğini de unutmayın.


    Protein patlaması!

    Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi, alınan protein miktarının fazla olması vücudunuza ciddi zararlar verebilir. Nasıl mı? işte böyle... Proteinler vücutta depo edilmez. Alınan proteinlerin fazlası maalesef yağa dönüşerek depo edilirler. Yağın artması, sporcunun performansını düşürüp istenmeyen vücut ağırlığı teşekkülüne sebep olur. Ayrıca protein bakımından zengin hayvansal kaynaklı besinlerin yapılarında katı yağ ve kolesterol bulunmaktadır. Bu tür yiyeceklerin fazla oranda tüketimi ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Öte yandan proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık maddelerin (Ürik asit) atımı böbrekler yoluyla olduğundan sporcularda su kaybına yol açar. Son olarak da fazla proteinin vücuttan kalsiyum atımını hızlandırdığını söyleyelim ve bu karamsar noktayı sonlandıralım.

    Ya almazsak?


    Böyle bir soruya vereceğimiz cevabı az çok tahmin ediyorsunuzdur. Protein almayan veya az tüketen kişilerin durumu gerçekten çok vahim! Şöyle açalım; protein yetersizliği günlük diyetle alınan proteinin miktar ve kalite yönünden gereksinimi kullanımı ciddi ölçüde azalır. Uyarması bizden.

    Biftek mi protein tozu mu?

    Merak edilenlerin başında gelen bir problem daha! Acaba proteini sporcu gıdalarından mı, yoksa gerçek yiyeceklerden mi almalı? Hangisi daha etkili? işte cevabı. Uzmanların ortak görüşü, proteinin gerçek yemeklerden karşılanması yönünde. Kana hızlı karışan proteinlerin yemek öncesi ve kesinlikle proteine ihtiyaç duyuyoruz. Yetersiz miktarda protein kullanımında, vücut kendi dokularındaki proteini kullanmak durumunda kalıyor. Pek çok rahatsızlık bu nedenle ortaya çıkıyor.

    Ancak bu mazeretlere sığınmadan sınırları zorlayıp proteini gerekirse taştan çıkarmanız gerekiyor. Çünkü uzun süreli yetersizliklerde vücut kendi dokularındaki proteini kullanmak zorunda kalıyor ve büyümeniz yavaşlıyor, hatta durma noktasına geliyor. Halsizlik, şişlik de cabası. Antikor yapımı azaldığı için hastalıklara karşı direnci azalan kişinin iyileşme süreci de uzadıkça uzar. Demir, kalsiyum ve A vitamini gibi besin öğelerinin vücut rafından sonrası alınmasından, yavaş sindirilen proteinlerin ise günün diğer zamanlarında tüketilmesinden yana olan beslenme uzmanları, ek sporcu gıdalarının da faydasının üzerinde duruyorlar. Protein tozu veya amino asit bileşenleri vücuda kazandırılmadan fit bir bedene sahip olmak neredeyse hayal.

    Protein tozu çeşitleri

    1- Soya proteini: Soya bitkisinden üretilmiş yüksek oranda bitkisel protein içeren ürünlerdir. Bitkisel proteinlerin biyolojik değerleri hayvansal proteinler kadar yüksek değildir, aklınızda bulunsun. Vücut bitkisel proteinleri, hayvansal olanlarına göre daha zor sindirir. Bu nedenlerle fazla tercih edilmezler.

    2- Süt ve Yumurta proteini (Kasein): Yüksek oranda yumurta ve süt proteinleri ihtiva ederler. Bu proteinlerin biyolojik değerleri yüksektir. Yumurta ve süt tüketmeyi sevmiyorsanız kullanabilirsiniz ancak daha etkili protein çeşitleri var.

    3- Whey Protein (Konsantre): Peynirin mayalanması esnasında peynir altı suyu diye tabir edilen bir atık ortaya çıkar. Satılan çikolatalar ve bazı hazır gıdaların içeriklerine baktığınız zaman peynir altı suyu ibaresini görebilirsiniz. Pek çok alanda kullanılan bu malzeme, whey protein tozlarının ham maddesidir. Çeşitli işleme teknikleri ile %90 oranlarında protein içeren whey protein tozları ortaya çıkar. Biyolojik değerleri çok yüksek olan bu ürünlerin protein zincirleri yumurta proteini veya sütteki kasein proteinine göre daha kısadır ve bu yüzden hızlı sindirilirler ve çabuk kana karışırlar.

    4- Whey Protein (Filtrelenmiş): Protein kalitesi olarak konsantre olanlarına göre pek bir farkı yoktur. Filtrelenmiş whey proteinlerin en önemli özellikleri 10 dakika gibi çok kısa bir sürede sindirilmeleri ve özellikle egzersizden hemen sonra alınırsa daha fazla anabolik etki göstermeleridir. Bu özelliklerinden dolayı pek çok sporcu filtrelenmiş whey proteinlerini tercih eder.


    Kaynak: Men's Health
     
    Caneeer67, V.Aydın, m.o.k ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  2. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.329
    Beğenileri:
    1.281
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    süper bilgiler. fazla proteinin yağa çevrildiği ve kalsiyum atımında başrolü üstlendiği bilgisi yararlı olacak.
     
  3. 007EMRE
    Offline

    007EMRE Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    347
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    İstanbul
    Evet aslında birazda şu ürik asit konusunda bilgilendirme olsaydı.Daha güzel olurdu neyse artık onuda başkası paylaşır artık :)
     
  4. occaner
    Offline

    occaner Üye

    Katılım:
    14 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenileri:
    81
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    konya
    arkadaslar gunluk alınması gerekn protein miktarı hesaplamaları hakkında bişeyler biliyorum ama antrenman sonrası alınması gerekn protein miktarı nedir ?

    her bünye için farklı miktarın uygun oldugunu bılıyorum ama yınede genel olarak bıseyler soyleyebılır mıyız ?
    proteın kutusunun uzerınde 30.4 gr oldugunu gordum buda ayrı bir durum ne kadar dogrudur bilemem :eek:
     
  5. defance04
    Offline

    defance04 Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    96
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    28
    benimde bir sorum olacak. ben bir klupte futbol oynamaktayım. futbol antrenmanlarım haftada 5 gün, fitness 3 gün yani haftada 8 gün antreman yapıyorum. kilom 73, boyum 1.81. günlük protein ihtiyacım yaklaşık 110 gram. sabah yediğim yumurtaların protein hesabını yapabiliyorum fakat loru yerken(tavuk, kırmızı et v.b) kaç gram olduğunu hesap edemiyorum. siz nasıl hesap ediyorsunuz?
     
  6. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.329
    Beğenileri:
    1.281
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
  7. sheridan
    Offline

    sheridan Üye

    Katılım:
    26 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    381
    Beğenileri:
    107
    Ödül Puanları:
    53
    ben burda birçok şeye katılmıyorum ve neye göre alınan proteinin fazlası yağa dönüşüyor yani bu saçma sonuca nasıl varılıyor her böyle söylediklerinde dahada sinir oluyorum bir sefer BU proteinlerin yağa dönüşme mekanızması nasıl yani bi acıklasalar sevinirim 1. protein ıgf-1 arttırır bu bilimsel olarakta zaten kanıtlanmıştır yani teorik olarak protein yağ yakar 2.alınan karboda olsa proteinde olsa yağda olsa enerji fazlalığı var ise vücutta yağa dönüşür bu kadar basit yani sen günde kilo başı 2 gram alıyorsun diyelim 4 gramda karb alıyorsun ve bu senin total makronu bozmuyor eger 3 e 3 yaparsan bu oranı yağ yakarsın karb yerine prot eklersen denedim oldu ... yani senin total makrona bakıyor bu yağa dönüşme hikayesi insanlar burdan yanlış sonuc cıkarıyor bu yağlanma hikayesi tamamiyle diyete bakar ...
     
  8. defance04
    Offline

    defance04 Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    96
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    28
    çok teşekkür ederim işime yarayacak fakat benim asıl sorum şu, ben mesela 100 gram dana eti yemek istiyorum bunu nasıl tartıcam?
     
  9. sheridan
    Offline

    sheridan Üye

    Katılım:
    26 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    381
    Beğenileri:
    107
    Ödül Puanları:
    53
    çiğ tartman lazım çiğ ette 20 gram prot vardır
     
  10. defance04
    Offline

    defance04 Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    96
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    28
    tamamda nasıl tartıcam evde, ne ile?
     
  11. sheridan
    Offline

    sheridan Üye

    Katılım:
    26 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    381
    Beğenileri:
    107
    Ödül Puanları:
    53
    mutfak tartısı
     
    defance04 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş