Günde En az 2 Öğününde Pilav yiyen biri olarak açıyorum bu konuyu. Amacım Tartışma ortamı yaratmak ve pirinci enine boyuna her yönüyle tartısmak ; Fazla pirinç diyabet riskini artırıyor Uluslararası bir araştırmanın sonucuna göre, düzenli olarak ve fazla miktarda tüketilen pirinç pilavı tip 2 diyabet riskini artırıyor. Sonuçları İngiliz tıp dergisi BMJ'de yayımlanan araştırmada, Dr. Qi Sun başkanlığındaki bilim adamları, Çin, Japonya, ABD ve Avustralya'dan toplam 350 bin kişinin, 2 ile 22 yıl arasında değişen sürelerde toplanan verilerini analiz etti. Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 diyabet hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim insanları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti. Bilim insanları, pirincin az miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesinin ise bu konuda risk yaratmadığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) arsenik için içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram sınırı koyduğunu kaydeden bilim adamları, ancak ABD veya AB'de pirinç için böyle bir sınırın bulunmadığını bildirdi. Pirincin farklı oranlarda arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor. Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tohumlarında yani pirinç tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Bu nedenle bilim adamları için pirinçle ilgili genel değerlere ulaşmak zor oluyor. Çölyak hastalarının pirinç ağırlıklı beslendikleri için özellikle tehdit altında olabileceğini ifade eden bilim adamları, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiğini bildirdi.
pirinçten başka alternatif çok , ben 20 günde bir tüketirim mesela. zaten çok yağlı lapa desen o da yenmez
Beyaz pirinci gorece yuksek glisemik indekse sahip oldugundan tuketmiyorum. Bulgur bence oldukca iyi bir alternatif. Bunun yani sira bulgur yagsiz tuzsuz az domates ile guzel olsada pirinc pilavi pek yenebilir olmuyor
Bir pirinç tanesini ektiğiniz zaman 3 bin pirinç tanesi elde edersiniz. Bu kadar ucuzdur pirinç üretimi. Ama çamurda yetişir pirinç. Ve oradaki bakterilerin yarattığı metan gazının küresel ısınmaya katkısı yüzde 7 civarındadır. Ama beş para etmez pirinç tahılı, protein değeri en düşük, glisemik endeksi en yüksek, yani en kolay şişmanlatan en az protein veren pirinç, bire 3 bin verdiği için, birilerini kolay zengin ettiği için hiç kimse ondan vazgeçemiyor. Üstelik küresel ısınmaya yol açtığı halde kimse ağzını açmıyor. Not:Milliyet haber de küresel ısınma ile ilgili bi makalede okumuştum
Küresel ısınmayla ilgili bilgi kirliliğine bir ekte sen yapmışsın. Bir ara ineklerin çıkardıgı gazların küresel ısınmayı tetiklediğine dair yazılar dolaşıyordu internette. Saydıgın özellikler bu gıdanın tercih edilmesi için yegane gerekçeler. Ucuz ve üretimi nispeten kolay bir karbonhidrat kaynağı gıda temininde zorlanan kitleler için muazzam önem arz ediyor. Söylediğin gibi 5 para etmez bir gıda değildir. Asya milletlerini doyuran yegane tahıldır.Söylediklerim soya içinde geçerli.
doğadaki herşey yararlıdır mantığına ters düşecek bir başka ürün daha... sonra doğaya saygı denir. Doğayı kirletmemek lazım katılıyorum ama gördüğünüz üzere herşey de insan yararına değil doğada. Az miktar yenebilir pirinç zorda kalınca tabi ki ama GI'si orta-yüksek olduğu için tercih edilmemeli o ayrı.
http://gundem.milliyet.com.tr/-boyl...em/gundemdetay/30.04.2012/1534609/default.htm prinç ile ilgili en alt satırlarda bahsetmiş ben söyleyenin yalancısıyım