Pilavın Kalorisini Düşürmenin Yolu

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve moryel72 tarafından 25 Mart 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. moryel72
    Offline

    moryel72 Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2013
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Sri Lankalı araştırmacılara göre pilavı bu yöntemle hazırlamak, pirincin taşıdığı kaloriyi yüzde 60 oranında azaltıyor.

    Araştırmacılar, Amerikan Kimya Derneği'ne verdikleri bilgide, bu yöntemle pirinçteki nişastanın daha az sindirilebilir hale geldiğini ve vücudun normalde olduğundan daha az kalori aldığını anlattı.

    İngiliz beslenme uzmanlarıysa kilo vermek için hızlı formüller olmadığına dikkat çekiyor.

    SOĞUK KARBONHİDRAT
    Pirinç gibi nişastalı besinler iyi bir enerji kaynağı ve bu tür gıdaları vücut basit şekere dönüştürüyor.

    Kullanılmayan şeker vücutta depolanıyor ve hızla glikoza dönüşüyor.

    Kandaki aşırı glikoz ise sonunda yağ olarak depolanıyor.

    Bilim insanları, yiyeceklerde değişiklik yapıp vücudu daha az kalori alacak şekilde kandırmanın yolunu araştırıyorlar.

    İngiliz araştırmacılar daha önce, makarnanın pişirildikten sonra soğutulmasının (soğuyan makarna yeniden ısıtılsa bile) glikoz düzeyini düşürdüğünü saptamıştı.

    En iyi şekilde "dirençli nişasta" oluşturmanın yollarını arayan ve 38 çeşit pirinç üzerinde denemeler yapan Sri Lankalı araştırmacılar, aynı durumun pirinç için de geçerli olduğunu belirtiyor.


    Bu tür nişasta, bağırsaklarda karbonhidratların sindirilmesinde devreye giren enzimlere karşı daha dirençli; dolayısıyla daha azı sisteme karışıyor.

    Araştırmacılara göre bunu elde etmenin en iyi yolu, pirinci bir tatlı kaşığı hindistancevizi yağı ekleyip, 40 dakika süreyle kaynar suda pişirmek, sonra soğumaya bırakmak ve 12 saat süreyle buzdolabında tutmak.

    Sri Lankalı araştırmacılardan Sudhair James, "Soğutma şart, zira nişastanın eriyebilen kısmı olan amiloz, jelatinleşme sırasında granül oluşturuyor. 12 saat süreyle buzdolabında tutulduğundaysa, pirinç taneleri dışındaki amiloz molekülleri arasında hidrojen bağları oluşuyor. Ve bu, dirençli nişastaya dönüşüyor." dedi.

    James, soğuk pilavı yeniden ısıtmada bir sakınca olmadığını, bu işlemin dirençli nişastayı etkilemeyeceğini söyledi.

    Sri Lankalı araştırmacılar şimdi bu sürecin hangi tür pirinçte en iyi sonucu vereceğini ve başka yağların kullanılmasının etkisini araştırıyor.
    Kaynak: Hürriyet
     

Sayfayı Paylaş