Pişmiş pirincin besin değerleri ve ağırlık artışı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve jimraynor tarafından 23 Nisan 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    958
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Çiğ pirinç:100 gram su ile yağsız bir şekilde haşlandıktan sonra 226 gram olmaktadır.

    Piştikten sonra 1 yemek kaşığı pirinç pilavı 30 gramdır.

    Sonuç olarak 100 gram pişmemiş pirinç 80 gram karb içerdiği için 1 yemek kaşığı pişmiş pilav 10 gram karbonhidrat içermektedir.
     
    cmrds, savas_yok, Boşnakoğlu ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. solasguitarra
    Offline

    solasguitarra Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2010
    Mesajlar:
    77
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Super bilgi. Tesekkurler.
     
  3. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.033
    Beğenileri:
    1.331
    Ödül Puanları:
    123
    burdaki esas tehlike "ağırlık oranlarından " ziyade "hacımsal artma yani şişme (swelling) dir... pirinç tipine göre 1'e 10 artabilir...(
     
  4. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    958
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    yani ? Neyi değiştiriyor bu swelling ya da neyi belirliyor?
     
  5. estetik fenomen
    Offline

    estetik fenomen Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.122
    Beğenileri:
    614
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    30 gram pişmiş pirinç 10 gram karbohidrat içeriyorsa 3de 1i... 226 /3=75,33...

    100 gram pirinçte/226 gram pilavda yaklaşık 75 gram karbohidrat gayet iyi bence...

    Paketlerde yazana göre yüzde 10'luk bir kayıp söz konusu o halde...
     
  6. Danny Boy
    Offline

    Danny Boy Yeni Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    3.254
    Beğenileri:
    8.786
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Medical Laboratory Technician-Public Relations Spe
    Yer:
    İstanbul-Скопје-Београ&#1076
    pırınc tıplerı arasında suda sısme oranı farkı olur yanı a tıpı pırınc suda haslanınca 4 kat artar agırlıgı ama b tıpı 6 kat artar
     
  7. solasguitarra
    Offline

    solasguitarra Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2010
    Mesajlar:
    77
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Dünya üstünde binlerce pirinç türü vardır. Bu büyük çeşitlilik içindeki bütün türler iki ana grup altında toplanır: Japonica ve Indica pirinçleri. Indica türü pirinçler daha çok alt-tropik bölgelerde yetişir ve daha yüksek nişasta oranına sahiptir. Taneleri uzun ve serttir. Japonica türü pirinçler ise hem tropik hem de ılıman iklimlerde yetişir. Daha düşük nişasta oranları ve orta boyda, dolgun taneleri vardır. Japonica türü pirinçlere örnek olarak, ülkemizde de çok tüketilen Baldo pirinci ve İtalya’nın Arborio pirinci verilebilir. Indica türü pirinçlere örnek olarak Basmati pirinci verilebilir

    · Uzun taneli pirinçlerin uzunluğu genişliğinin dört ila beş katına kadar çıkar. En çok su çeken pirinç türü budur. Hint ve Çin pirinçlerinin çoğu uzun tanelidir. Piştiğinde diri ve tane tane olur.

    · Orta taneli pirinçlerin uzunluğu genişliğinin iki ila üç katına kadar çıkar. Uzun taneli pirinçlere nazaran daha az su çeker ve pişince taneler birbirine daha çok yapışır. Risotto ve paella pirinçleri genel olarak orta taneli olanlardan seçilir.

    · Kısa taneli pirinçlerin uzunluğu neredeyse genişliği kadardır. Diğer özellikleri bakımından orta taneli pirinçlere benzer. Sushi için en uygun pirinç olması sebebiyle Japonya ve Kore gibi ülkelerde en çok tercih edilen türdür.

    Ben pilav yaparken osmancık kullanıyorum. 2 su bardağı pirinçten dolu dolu 2 tabak pilav çıkıyor. daha önce başka bir tür kullanıyordum 4 tabak pilav çıkıyordu ve tüketmek işkence oluyordu. Osmancık bu konuda bence ideal.
     
    Danny Boy bunu beğendi.
  8. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    958
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Peki içine çektiği su miktarlarının kaslardaki glikojen depolarının doldurulmasıyla veya vücudun su tutmasıyla paralel bir durumu var mı?
     
  9. solasguitarra
    Offline

    solasguitarra Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2010
    Mesajlar:
    77
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    kesinlikle alakası yoktur. sadece fazla su alıyosun vücuduna. fazla su içmekle eşdeğer bir durum. ne pirincin karbo oranını ne protein oranını etkileyen bir durum. sadece tüketim kolaylığı açısından önemi var bana göre. az su çekmesi ve az öğün oluşturması benim için ideal olan. 2 bardak pirinç yerine 3 bardak yiyebiliyorum az su çeken pirinç kullandığımda:)
     
  10. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    958
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    O zaman bulk dönemde mümkün olduğu kadar az su çeken pirinç tercih edilmeli bu da küçük taneli demektir.
     
  11. yusufincikli
    Offline

    yusufincikli Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2016
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaslar eski bir konu ama .. Simdi bu orana gore 1 gr pismemis pirinc pisince 2.26 kati oluyor gibi bi deger var.. Bazi yerlerde 3 kat oran gibi bi deger var hangisi dogru ?
     
  12. berkque
    Offline

    berkque Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2016
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Pirincin cesitine ve pilav yaparken ekledigin su miktarina gore degisir.
    Pismemis cig pirincin 100 graminda 80 gr civari karbonhidrat var, cig tartarsaniz kafayi fazla bulandirmamis olursunuz.
     
    yusufincikli bunu beğendi.
  13. yusufincikli
    Offline

    yusufincikli Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2016
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Karbonhidratlarda pistikten sonra hesaplaniyor ya ondan sormustum
     
  14. berkque
    Offline

    berkque Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2016
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Karbonhidratlar cig hesaplanir, daha dogrusu hesaplamasi hem daha kolaydir hemde soru isareti olusmaz kafanda.
    Proteinleride cig hesaplamak daha dogru, 100 gr tavuk gogsunde ortalama 20 gr protein vardir, bu pisirme sekline gore suyunu kaybedip 80 gr'a dusse bile icerisindeki protein miktari degismez.
     
  15. yusufincikli
    Offline

    yusufincikli Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2016
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Neyse sagolasin iyi aksamlar
     

Sayfayı Paylaş