Pişmiş bulgur'un besin değeri (?)

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Mr.Memo tarafından 14 Haziran 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 18 üye.
  1. Mr.Memo
    Offline

    Mr.Memo Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Merhaba arkadaşlar,

    google'da birçok yerde bulgur'un besin değerlerini bulabileceğimiz siteler mevcut fakat pişmş/hazır bulgur'un besin değerlerini aradığım/gezdiğim site kalmadı... Lütfen yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim...

    100gr hazır/pişmiş bulgur'un karbonhidrat, protein ve yağ oranını bilen arkadaşlar varsa yardımlarınızı bekliyorum...

    Sevgiler
     
    The_Night bunu beğendi.
  2. Gray Wolf
    Offline

    Gray Wolf Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2008
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    267
    Ödül Puanları:
    0
  3. Paradise_In_Dubs
    Offline

    Paradise_In_Dubs Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2009
    Mesajlar:
    115
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    İzmir
    Hayvansal protein yok ama haberin olsun.
     
  4. Mr.Memo
    Offline

    Mr.Memo Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    çok çok sağol dostum, iyiki varsın ;)


    zaten bulgur, pilav vs. vs. besinleri proteinden çok karbonhidrat için tüketiyoruz ;)
     
  5. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Bulguru nasıl pişirdiğine göre değişir bu.

    Eğer yağ kullandıysan kalori miktarı artar.

    Eğer haşladıysan, şöyle bulabilirsin kalori miktarını:

    100 gr bulgur haşlandıktan sonra kaç gr geliyor? Diyelim 250 gr.

    100 gram bulgurun kalorisini paket üzerinden okuyarak 2,5' a böl ve bulduğun miktar 100 gram haşlanmış bulgurun kalori miktarıdır.
     
    Freedommm bunu beğendi.
  6. Mr.Memo
    Offline

    Mr.Memo Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Eğer böyle hesapliyorsan ozaman yanlış hesapliyorsun dostum...

    Bikere bir besini pişirdikten sonra besin değerleri tamamen değişiyor...

    Oyüzden paketin üzerinde yazılan besin değerleri pişmeden önce yazılmış değerlerdir...

    Yanlışım varsa düzeltin...
     
  7. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Hesap yöntemi doğrudur, zaten sleepy de hesabı pakedin üzerindeki değerlerin pişmemiş değerler olduğunu bilerek yapmış.

    Bulgurda pişirdikten sonra besin değeri değişimleri çok majör değildir.

    Makarnada olduğu gibi pişirme suyunu süzmek söz konusu olmadığından ve bu suyun dökülmesi sonucunda nişasta kaybı yaşanmayacağından bulgur pişerken oluşabilecek besin değeri kayıpları ısıdan kaynaklı olacaktır.

    Bu ise ihmal edilebilir düzeydedir.
     
    Earth 2160, Danny Boy ve ADANALI1980 bunu beğendi.
  8. Gray Wolf
    Offline

    Gray Wolf Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2008
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    267
    Ödül Puanları:
    0
    bonatschi nin dediği doğru besin değerindeki değişim ihmal edilebilecek düzeydedir.

    arkadaşlar küçük ayrıntılarla uğraşmaya gerek yok olympia ya mı katılıyoruz?...
     
  9. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Şunu da ekleyeyim, eğer köftelik bulgur kullanırsanız bu değişim oranı çok daha düşüktür.

    Çünkü buharlaşan su dahi yok.

    Ben hazırlaması kolay olduğundan köftelik bulgur kullanıyorum. Kaynamış suyu bulgurun üzerine döküp 5 dakika beklemeniz yeterli.
     
    aneximandros bunu beğendi.
  10. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.830
    Beğenileri:
    2.154
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Koftelik bulguru hic dusunmemistim, kesin cok guzel ton balikli kofte yapilir. Ben yulafla yapiyordum, o bile guzel oluyordu :).
     
  11. The_Night
    Offline

    The_Night Üye

    Katılım:
    21 Mart 2012
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Alper
    Yer:
    Bursa
    Merhaba arkadaşlar ben diyetime pirinç lapası yiyerek devam ediyorum sonra forumda dolaşırken bulgur lapası gözüme çarptı. acaba bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bana pirinç ve bulgurun karşılaştırmasını yapabilir mi ? her açıdan protein , kalori , vitamin , mineral.. :)
     
  12. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    Ben şimdi çok bulgur tüketiyorum :) zararlı mı? yararlı mı? anlamadım :D amacımda kilo vermek.nohutlu bulgur bilassa.yağ zeytin yağı çok az koyduruyorum.
     
  13. oktayd
    Offline

    oktayd Yeni Üye

    Katılım:
    23 Aralık 2011
    Mesajlar:
    390
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    0
    ben her öglen yarım tabak yiyorum
    cok az tereyagı koyup yapıyorum ve tavukla tüketiyorum
     
  14. GORS
    Offline

    GORS Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2007
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Doğru beslenme ve spor'dan başka bir şeyle ilgilen
    Yer:
    İstanbul
    Dönüşümlü karbonhidrat diyeti yapıyorum, bugün 225gr. karbonhidrat almayı hedefledim. bunun bir kısmını çavdar ekmeği ile kahvaltıda aldım. 135gr. karbonhidratı da bulgurdan alıyım dedim, paket arkasındaki değerlere göre 200gr. bulgur yemem gerekiyordu, ölçtüm tarttım vs. hazırladım koca tencere bulgur oldu :shock: ye ye bitmiyo weightlifter ,pakette yazan değerler pişmiş bulgurun değerlerimiydi acaba? şüpheye düştüm. :confused:

    menü-3.jpg
     
    Son düzenleme: 9 Eylül 2012
  15. asteq
    Offline

    asteq Üye

    Katılım:
    2 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    535
    Beğenileri:
    141
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    fethiye
    konu başında bulgurun karbongidrat değeri çok düşük değil mi...100 gr ında 18gr karbo var...pişmiş bulgurda...200 gr yesek bi öğünde 40 yapar ortalama..3 ana öğünde 120...
    bu oran doğru mudur..18 gr yani...
     
  16. Rinkushichi
    Offline

    Rinkushichi Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    995
    Beğenileri:
    1.138
    Ödül Puanları:
    103
    Pişmişini ayrı hesaplamaya gerek yok 100 gr bulgur 350 kaloriyse pişince de aynı olur ama gramı artar su çektiğinden dolayı 300 gr civarı oluyor kuru bulguru pişirince. Sitelerde yazan 100 gr pişmiş bulgur da 25 gram kuru bulgura falan denk gelir yani çeyrek bardak bile değil ayrıca sitelerde yazan pişmiş besin değerleri tamamen gereksiz ve saçma kimisi 1 bardak suyla yapar kimisi 3 bardak su atar davul gibi şişirir pişmiş besin değerlerine bakıp kafanızı karıştırmayın.
     
    Son düzenleme: 7 Şubat 2013
    DaiMoNer, kdryzr, asteq ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  17. HUMOR
    Offline

    HUMOR Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2011
    Mesajlar:
    370
    Beğenileri:
    251
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    EDIRNE
    hassas tarzın varsa tart pişince epey ağırlaşıyor normal o kadar ağır olması.100gramı epey az oluyor pişmişinin.Pişmemişin 150-200 gramından bir tabak dolusu bulgur yiyorum dolu dolu.Pişmiş 600 grama filan tekabül ediyodur diye düşünüyorum.Çünkü nerdeyse 400-500ml suyu katıyorum.
     
    asteq bunu beğendi.
  18. serialno
    Offline

    serialno Üye

    Katılım:
    9 Ekim 2014
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    63
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    100 gram bulgur ile (2 domates kabuksuz, 2 sivri biber, 1 adet soğan ile yağda hafif kavurarak) bulgur pilavı yapıyorum. acaba bunun ortalama kalorisi kaç olur? diyetisyene gitmedim, birisi bulgur pilavının yanında ana yemek yoksa 100 gram yap demişti. zayıflamaya çalışıyorum, yedim pilavı ama sanki çok geldi, özellikle yedikten 10 dakika geçtikten sonra patlama hissi yaşıyorum. Hani yanlış bir şey yapıyorsam hatadan döneyim istiyorum.
    ek olarak 100 gram kuru bulgur haşlanınca kaç grama çıkar bir bilginiz var mı?
     
  19. egemennn
    Offline

    egemennn Üye

    Katılım:
    25 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    1.880
    Beğenileri:
    1.710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Edirne --- Çanakkale
    100gram kuru bulgur haslaninca 300grama cikar
     
    serialno bunu beğendi.
  20. mecnun12
    Offline

    mecnun12 Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2012
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    38
    bulgurun cinsine , haşlanan su miktarına , pişirme süresine göre değişir çiğ bulgur pişince şu kadar olur diye net değer vermek mümkün değil
     

Sayfayı Paylaş