Pişmiş ağırlık mı pişmemiş ağırlık mı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Chrisbale87 tarafından 31 Ocak 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. Chrisbale87
    Offline

    Chrisbale87 Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2015
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar forumda bakındım epey ama net bir cevap bulamadım. Kimisi proteinler pişmemiş karbonhidratların pişmiş halini baz alın diyor. Kimisi ikisinin de pişmemiş ağırlıklarını baz alın diyor. Bu konu hakkında kesin bir cevaba varabilirmiyiz
     
  2. Savino89
    Offline

    Savino89 Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2014
    Mesajlar:
    527
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Niye bu kadar takılıyosunuzki fark fazla değil . Ben genelde diyetkolikten falan pişmiş zeytinyağlısı vs ayrıntılı söylüyor ordan bakıyorum ..
     
  3. kaansahin
    Offline

    kaansahin Bölüm MOD Yönetici Bölüm MOD

    Katılım:
    16 Ocak 2015
    Mesajlar:
    148
    Beğenileri:
    58
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Yolunda
    Yer:
    Ankara
    proteinlerde illaki pişmiş olarak hesaplanmalı...

    [​IMG]
     
  4. nutritionist_88
    Offline

    nutritionist_88 Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2015
    Mesajlar:
    97
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.Besinlerin içerdiği makro ve mikro besin öğelerinin tamamı pişmemiş besinleri baz almaktadır.Muhallebi,ızgara gibi besinler ayrı olarak yer almaktadır zaten.Ancak pişme süresi gibi faktörler değişeceği için besin öğeleri farklılık gösterebilir.Doğru sonuç için pişmemiş besinlere göre(örn:derisiz tavuk eti) hesaplamınızı yapın.
     
    asd12$ bunu beğendi.
  5. kaansahin
    Offline

    kaansahin Bölüm MOD Yönetici Bölüm MOD

    Katılım:
    16 Ocak 2015
    Mesajlar:
    148
    Beğenileri:
    58
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Yolunda
    Yer:
    Ankara
    Pişmemiş olarak hesapladığımızda 66 grama yakın protein oluyor. Ama pişirince tavuk suyunu çekiyor 200 gram kalıyor. Yaklaşık 3/1 oranında su atıyor. 200 gram pişmiş tavuğu nasıl 300 gram olarak hesaplayalım.
     
  6. nutritionist_88
    Offline

    nutritionist_88 Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2015
    Mesajlar:
    97
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Eğer fotoğraftaki 300 gram pişmemiş tavukdan bahsediyorsanız, evet pişmiş 200 gram tavuğu 300 gram olarak hesaplamamız gerekir.Üstte de söylediğim gibi besinlerin makro ve mikro besin öğeleri cetvelinde pişmemiş besinler baz alınır.Örnek verelim; Pişmemiş domatesteki C vitamini miktarı ile çok pişmiş(su çekip gramı azalmış) domatesin C vitamini miktarı farklı olacaktır.100 gram domates pişirilince 30 gram kaldı diyelim, 100 gram domateste 23 mg C vitamini varken 30 gram pişmiş domateste 6.9mg C vitamini var demek mantıklı olmaz.Aynı şey tavuk için de geçerli diğer besinler içinde.Eğer 300 gram pişmemiş tavuğu 200 gram pişmiş olarak protein hesabı yaparsanız yanlış yaparsınız.
     
    Son düzenleme: 1 Şubat 2015
  7. kaansahin
    Offline

    kaansahin Bölüm MOD Yönetici Bölüm MOD

    Katılım:
    16 Ocak 2015
    Mesajlar:
    148
    Beğenileri:
    58
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Yolunda
    Yer:
    Ankara
    Ben anlamadım iki laf var ikisini de siz söylüyorsunuz.
     
  8. nutritionist_88
    Offline

    nutritionist_88 Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2015
    Mesajlar:
    97
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Pişmemiş* yazacaktım yanlış yazıp pişmiş yazmışım.Söylediğim şey gayet açık.Besinlerin makro ve mikro besin öğeleri hesaplanırken referans olarak pişmemiş besin alınır.
     
    asd12$ bunu beğendi.
  9. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    512
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Şu ana kadar hiçbir besini pişmiş olarak hesaba katmadım.
    Zaten nutritionist_88 bahsettiği gibi, sizin baz aldığınız değerler besinlerin pişmemiş değerleridir.
    Örneğin bazı paket makarnaların arkasında 100 gr'da pişmemiş besin öğeleri şeklinde yazar.
    200 gr tavuğu nasıl 300 gr hesaplayacağız demişsiniz, 200 gr tavukla 300 gr tavuk arasında sıvı farkı var. Yani piştiğinde içindeki suyu atıyor sadece.
    Proteinlerden bi kayıp yok.
    Zaten pişirirken farkedersiniz sürekli su salar.
     
    asd12$ ve nutritionist_88 bunu beğendi.
  10. Ascomycetes
    Offline

    Ascomycetes Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2014
    Mesajlar:
    294
    Beğenileri:
    65
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Pişmemiş ağırlık baz alınmalı.
     
  11. noahsystem
    Offline

    noahsystem Üye

    Katılım:
    9 Aralık 2012
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    28
    Her zaman pişmemiş ağırlık hesaba katılır, örneğin 100 pişmemiş gram tavuk göğüsünde 25 gram protein varsa. Pişirme işlemine göre bu değerde az bir azalma olur yani 100 gram tavuk göğüsü piştiğinde 70 gram civari gelir ve 20-24 gram arası protein içerir
     
  12. Alatriste
    Offline

    Alatriste Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2014
    Mesajlar:
    64
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Eger soylediginiz gbi pismemis olarak hesaplaniyorsa benim beslenme programimi bastan yazmam gerekecek.peki bu karbonhidratlarda gcerlimi ?
     
  13. nutritionist_88
    Offline

    nutritionist_88 Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2015
    Mesajlar:
    97
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Evet karbonhidratlar için de geçerli.Tüm besin öğeleri pişmemiş besin referans alınarak hesaplanır.Ancak pişirme yöntemi(mangal gibi) ve süresi besinde protein ve vitamin gibi besin öğesi kayıplarına neden olabilmektedir.
     
  14. Ascomycetes
    Offline

    Ascomycetes Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2014
    Mesajlar:
    294
    Beğenileri:
    65
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Her ikisi içinde geçerli. Tavuk haşlandığında su salar. Bulgur haşlandığında su çeker. ve şişer.
     

Sayfayı Paylaş