Patates Protein İsolate

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve BeachBoy tarafından 18 Ekim 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    [​IMG]

    Patatesle ilgili birçok araştırma nişasta üretimi esnasında meydana gelen yan ürünler üzerine yapılmıştır. İlk kez 1958 yılında patatesten protein geri kazanım prosesinin patenti alınmıştır.

    Patates nişastasının üretimi esnasında yan ürün olarak patates meyve suyu oluşmaktadır. Patates meyve suyu bünyesinde suda çözünmeyen protein içermektedir. Patates meyve suyuna ısı uygulanmasıyla içeriğindeki protein çökeltilir. Bu uygulanan işleme termal koagülasyon (çökeltme) santrifüjleme ve kurutma işleminden sonra elde edilen çökeltiye patates protein tozu denmektedir. % 80 civarında ham proteine sahip patates protein tozu aynı zamanda dengeli amino asit içeriğine sahiptir.

    Patates protein isolatlarında ise protein oranları % 94 civarındadır. Patates protein isolatının biyolojik değeri diğer bitkisel bazlı proteinlerden (soya , bezelye , pirinç vb.) ve caseinden daha yüksektir.

    Soyadaki hem GDO bazlı yüksek üretim hemde olumsuz östrojenik etkiler patates proteininde bulunmamaktadır.

    [​IMG]


    Patates protein isolatlarının BCAA oranı diğer proteinlerden daha yüksektir. Yumurta proteini ile kombine edildiğinde biyolojik değeri whey isolat değerlerinde seyreder.

    Patates protein isolatı kolesterol , yağ ve karbonhidrat içermez. Laktoza bağlı sindirim bozuklukları görülmez.

    [​IMG]




    Dengeli aminoasit profilinden dolayı patates proteini mükemmel bir besin değeri taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda patates proteinin kuru madde oranı %89.48, ham protein oranı %79.89, ham kül oranı %14.50, nitorjensiz öz madde oranı %14.50, kalsiyum oranı %0.87 ve fosfor oranı ise %1.35 olarak bildirilmiştir.

    [​IMG]


    Kaynaklar:
    Montagne, et al., 2000; Lanari and D’Agaro, 2005
    Moyano, et al., 1992; Xie and Jokumsen, 1998
    Vlasblom and Peters,1958
    Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
    Bilim Dalı Kodu: 504.04.01 Meral DEMİRTEPE & Prof. Dr. Belgin HOŞSU


    Makaleyi Derleyen ve Yazan: BeachBoy
     

    Ekli Dosyalar:

    • rsm.jpg
      rsm.jpg
      Dosya Boyutu:
      19,3 KB
      Görüntüleme:
      614
    • tbl1.jpg
      tbl1.jpg
      Dosya Boyutu:
      28,5 KB
      Görüntüleme:
      579
    • tbl2.jpg
      tbl2.jpg
      Dosya Boyutu:
      41,6 KB
      Görüntüleme:
      607
    • tbl5.jpg
      tbl5.jpg
      Dosya Boyutu:
      51,4 KB
      Görüntüleme:
      559
    Son düzenleme: 18 Ekim 2012
    diez, wrestler, RaJeV ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Tesekkurler Beachboy, bir kac markanin patates protein urunu ismi verilseydi super olurdu.
     
  3. RaJeV
    Offline

    RaJeV Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesajlar:
    1.756
    Beğenileri:
    686
    Ödül Puanları:
    123
    aradım bulamadım :)
     
  4. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Protein factory diye bir firmanin urunu mevcut.
     
  5. mr_dblue
    Offline

    mr_dblue Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2012
    Mesajlar:
    1.132
    Beğenileri:
    1.363
    Ödül Puanları:
    123
    Hemen incelemeye geçiyorum.
     

Sayfayı Paylaş