Osmanlı Okçuluğu ve Yay Üretim Teknikleri

Konusu 'Kültür Sanat Bilim Seyahat' forumundadır ve CENTAUR tarafından 13 Kasım 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. CENTAUR
    Online

    CENTAUR Guest

  2. BOZKIRKURDU
    Offline

    BOZKIRKURDU Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Başhisar
    Öncelikle herkese selamlar. Vücut Geliştirmeye ilgi duyan birisi değilim. Siteye CENTAUR'un önerisiyle üye oldum. Bir vücut Geliştirme sitesinde Okçulukla ilgili başlık açılmış olması ve de az çok ilgi görmüş olması gerçekten sevindirici...

    CENTAUR'la birlikte Türk Yayı yapıyoruz. Elimizde fazla bilgi ve malzeme yok ancak zamanla harikalar yaratacağımıza inanıyorum. Bir zamanlar dünyaya okçuluk konusunda ders veren; nam salan bir milletin bugün okçuluğa olan ilgisizliği gerçekten üzücü...

    Başlığa eklenen iletilerde gerçekten çok güzel. Ancak bir konuya açıklama getirmekte yarar var:

    Islık Çalan Oklar: bu okların mucidi; Oğuz Kağan Atamızdır. " Mete" olarak da bilinse de gerçek adı mete değil; Batur Kağan'dır . Eski çince bir kaynaktaki Batur'un mete şeklinde okunması sonucunda binlerce Türk de gerçekte olmayan Mete diye uyduruk bir ad almıştır.

    Islık çalan okların yeleklerine ( okun arka kısmındaki kuş tüyünden yapılan dengelikler) yakın bir yerine çaprazlama açılan bir deliğe ince ve ortası delik bir kemik parçası yerleştirilirdi. Ok atılınca ıslığa benzer bir ses çıkarırdı.
    Buradaki hata şudur: ıslık çalan oklar sürekli kullanılmazdı. Hareket halindeki bir oku gözle görmek zordur; bu nedenle bir yer göstermek ya da işaret vermek amacıyla kullanılırdı. Yoksa Sevgili abimiz Cüneyt Arkın'ın filmleründeki gibi atılan bütün oklar ıslık çalmazdı.

    Yakında bir tane ıslık çalan ok yapacağım; videosunu buraya eklemeye çalışırım. Kendi yaptığım yaylar da bittiğinde fotoğraflarını eklemeye çalışırım.

    Şimdilik bu kadar.

    Saygılar...
     
  3. CENTAUR
    Online

    CENTAUR Guest

    Hoşgeldin BORKIRKURDU, siteye üye olmana sevindim. Bu hususta bilgi ve deneyimlerimizi burada sunarız.Yay imali belki basit gibi düşünülür ama aslında özellikli yaylar yapmak çok ince ve sabır isteyen bir sanattır.
     
  4. columbu
    Offline

    columbu Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    592
    Beğenileri:
    1.079
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar konu ne oldu? Buralarda mısınız?
     
  5. Aproshopompo
    Offline

    Aproshopompo Üye

    Katılım:
    4 Haziran 2015
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    CENTAUR kardeşim bende kendi yayaımı yapmak istiyorum. kompozit geleneksel türk yayı yapmak istiyorum.. Bana yardımcı olabilirmisin
     

Sayfayı Paylaş