Ortapedist nasihatı...!!!

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve CEW!Q tarafından 14 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 16 üye.
  1. astur
    Offline

    astur Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    nedense tekrarlama gereği duydum, vücutta proteinden yağa dönüşüm yolları açıktır. yani kas kütlesi içerisindeki proteinlerin fazlası kullanılmadığı vakit yağa dönüşebilir, ancak, uygun metabolik koşullar gerçekleştiğinde, karaciğer üzerinden dönüşerek, bulundukları yerde değil, başka yerde depolanmak üzere.

    bunlar zamanında bize senaryo olarak verilir, oluşacak metabolik yolları sınavlarda çizmemiz istenirdi. bir örnek olarak, ıssız bir adaya düşmüş ve çok az besin bulabilen bir sporcu ile sürekli yatmış göbekli bir amcanın metabolizmaları arasında 3 ay sonra nasıl bir fark olur gibi.

    efendim naçizane olarak şunu söyleyim, bu biyoloji dersi görmeyle değil, daha çok biyokimya gibi, metabolizma ile ilgili dallarla alakalıdır.

    proteinler, onları oluşturan amino asitlerin temel moleküler iskelet yapılarına bağlı olarak, üre çevrimi, sitrat çevrimi gibi metabolik çevrimlere değişik noktalarından dahil olurlar.

    kısaca söylemek gerekirse, proteinlerden amino asit, onlardan ara metabolitler ve şeker, şekerden de yağ üretimi vücutta gayet mümkündür, hatta kas kütlenizi artırıp sonra birşey yapmadan oturursanız, hele de beslenme eriyen kasları yakmayı gerektirmeyecek kadar da doluysa epey mümkün bir hadisedir.

    tıp doktoru olmadığımı söylemiştim, ancak onların eğitimini yabana atmamanız gerekir. sadece ve sadece işi doğru uzmanından dinlemeniz gerekir. ortopedistin işi (başlıkta yazıldığı gibi ortapedist değil) bunun metabolizması değil, mekaniğidir. muhtemelen de 2. sınıfta aldığı biyokimya dersinden aklında pek birşey kalmamıştır.

    neticede kimseye karşı çıkma amacında değilim. veya kimseyi eleştirme amacı da gütmüyorum.

    ancak, yaptığınız sporun metabolik özelliklerini araştırırken, gerçekten güvenilirliği çok tartışılan internet ortamı ve arkadaş vs tavsiyeleri yerine, "anlatım biçimi ofsayta düşse de" yüzde 99 olarak doğru olan, bu işin eğitimini akademik birimlerden almış işin uzman branşında hekimler, metabolizma eğitimi almış olan beslenme uzmanları, biyokimyagerler, opsiyon olarak bunları görmüş biyolog, kimyagerler gibi temel bilim eğitimi alanlar ve tabii ki de direk olarak bu işe yönelik eğitim alan spor okulları mezunlarını dinlemek lazımdır.

    neticede bu dönüşümler sürekli yeni keşfedilen şeyler değil, neredeyse150 yıldır araştırılan, 60-70 yıllık bir kesinliğe sahip ve belirlenmiş, hatta üzerinde alelade bir lisans öğrencisinin bile gözlem yapabileceği bir konumdadır. bu dönüşümleri bulanlara nobel ödülü verdiler zaten.

    doğru bilgiye çok araştırarak değil, doğru yeri araştırarak ulaşabiliriz ancak.

    bu konuda daha çok merak eden olursa, ilgili metabolik yolları şematize edebilirim boş bir anımda, nasıl bir yaşam tarzında nasıl bir dönüşüm geçireceğinizi görebilmek adına. çünkü vg, mekanik olduğu kadar, metabolik bir spordur, hatta metabolizmayı en çok zorlayan spordur.
     
    alpztrk, YesiLZeytin ve CEW!Q bunu beğendi.
  2. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Kısaca Body yi belli bir süre sonra tamamen ve aniden kestiğimiz zaman, kaslarımızdaki proteinler, vücuttaki en son ve zor yağ yakımı gerçekleştiren yerlere yani göbek, kalça ve göğüs gibi yerlerde yağ olarak aktarılır. Mııı_?
    :D
     
    Son düzenleme: 19 Mayıs 2009
  3. astur
    Offline

    astur Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    kesin olarak bu şekilde ifade etmek yanlış olur.
    ancak hepimizin bildiği birşey, o kullanılmayan kasların eridiğidir. peki nereye gider o zaman, ve azbuz da bir enerji değerinden bahsetmiyoruz bu durumda. metabolizmanın davranışının yönüne göre. diyelim az beslenebiliyorsunuz, enerji olarak kullanırsınız, ancak o protein yapısını korumak için spor yapmasanız bile protein alımına gerek duyarsınız.

    70 kg lık ortalama bir erkek günde 400 gr proteini vücutta yıkıma uğratır, bunun 300-350 kadarı geri yerine konur, aradaki farkı diyetle alınan protein karşılar. ancak vücutçuda bu sayı daha yukardadır haliyle. üstelik yeterli proteini alsanız da kullanılmadığı için yıkılacak, yıkılacak parçalar metabolik yollarla dönüşüme uğrayacaktır. ve vücut dönüştürmek ve depolamak varken, dışardan geleni değil, içerden yıktığı proteini atmaz. depolar ne lazım belki kullanırız diye düşünür.

    kısaca vücut, methabolic switch dediğimiz, hemen her duruma karşı ilk mesajda da belirttiğim gibi, minimum sarfiyat, maksimum kazanç ilkesi uyarınca değişik metabolik yollara önem verir ve o yönlere kayan davranışlarda bulunur.

    vücut geliştirme metabolizmaya karşı çıkmak olduğu için, bırakınca bu sefer kontrolü yine kendisi ele alır ve hemen aksi yönde davranışlarda bulunur. çünkü gerçekten kullanılmayan büyümüş kasları beslemenin ve tutmanın hiçbir metabolik açıdan mantığı yoktur. yağ hücresini niye besleyesin ki, onlar depodur zaten. ancak kas hücresi çalışmasa bile enerji ister, besin ister, bakım onarım ister, ister de ister. onu enerjiye çevirmek ve depolamak varken bir de ona enerji mi harcasın.

    normal adam diyetle göbek yapar ancak, harcamazsa birikir, ama vg cinin bir göbek kaynağı daha vardır, o da kaslardaki muazzam enerji kütlesi olan kaslarıdır.
     
    alpztrk ve CEW!Q bunu beğendi.
  4. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Gerçektende değerli bilgiler yazıyorsun, biliyorum. Teşekkürler. Birşey kafama takılıyor, yani ileriki bir zamanlarda bile BB yi bıraksak fakat spordan hala hiç kopmasak yani sürekli yüzme, koşu, basketbol, yürüyüş tarzında sporlar ile uğraşsak gene dediğin devir dayımlar zararlı bir şekilde gerçekleşmeye devam edermi_?

    Mesela benim hedefimdeki vücut tipi "USAİN BOLT olimpiyat şambiyonu" tarzında bir vücut tipi. Ve başaracağım. Resmini alta ekleyeceğim. Resmi incelermisiniz, belki bilirsinizde aslında, bu adam bu omuzları ve bu kasları sizce sadece koşarakmı yaptı_?? Bence hayır. Bu durumu biraz açıklarmısın acaba, birazdaha sadeleştirerek, teşekkürler.
     

    Ekli Dosyalar:

  5. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    481
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    oncelıkjle sunu soylemelıyımkı usaın bolt un vucudu sanıldıgı kadar ırı degıldır onu buyuk gosteren dfıne olusudur eger boyle bır vucut ıstıyorsanız oncelıkle yag oranını cok dusurmelısınız ve son olarakta evet her profesyonel kosucu gıbı usaın boltta agırlık calısması yapmaktadır
     
  6. muscle_pump
    Offline

    muscle_pump Yeni Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    335
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    0
    bu doktorda pek cahil kalmış
     
  7. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    astur

    Öncelikle yazdığınız bazı temel şeylere katılmadığımı belirteceğim.


    Şu bilinmelidir ki kas yapmak demek kas liflerinin hacimlerinin artmasıyla gerçekleşen bir durumdur.
    Burada ne yeni bir kas fibrili eklenmesi söz konusudur, ne de yok olan bir şeyin oluşmasıdır.

    Kas fibrillerinin kalınlaşması idman ve beslenme kombinasyonu ile olur.
    Kalınlaşmayı tetikleyen idmanlardır, bu tetiklenme sonucu gelişimi sağlayan ise besin öğeleridir ki proteinler burada hayati öneme sahiptirleri.

    Siz sporu veya kas aktivitesini bıraktığınızda kas fibrilleri hacim kaybetmeye başlar.
    Genel ama yanlış kullanılan tabirle "kas erimesi" diye bahsedilen durum budur.
    Oysa burada kas erimesi değil, kas fibrillerinin hacim kaybetmesi söz konusudur.
    Çünkü fibrillerinin hacim kazanması için gerekli olan uyarıcı (idmanlar) ortadan kalkmıştır.

    Vücut geliştirmeyi bıraktıktan sonra bazı insanlar yağlanmaya başlarlar.
    Bunun tek ama tek nedeni beslenme düzenlerini sporsuz bir hayata ve kalori alımına adapte edememeleridir.
    Spor yapmayan birisinin günlük kalori alımı doğal olarak çok daha az olmalıdır.
    Beslenme düzenininde bu azaltmayı yapmayan kişiler doğal olarak sporu bırakma sonrası kilo alacaklardır.

    Burada mantık çok çok basittir.
    Yaktığınızdan fazla kaloriyi vücuda sokmakla ilgili bir durum.

    Yani ne kasların küçülmesi sonucu aynı hacime yağ oluşur, ne de yok olan kasların yerine yenileri gelir.
    Kas fibrilleri hep oradadır.
    Beslenme ve idman ikilisiyle siz fibrillerinizin fiziksel görünümü ve etkinliği ile oynarsınız.

    Yağ metabolizması bambaşka dinamiklere bağlıdır.

    Sporu bırakınca kaslar yağa dönüşür cümlesi gerçeklikten uzak ve yanlış yönlendirici bir cümledir.
     
    alpztrk ve Bench Press bunu beğendi.
  8. whatismatrix
    Offline

    whatismatrix Üye

    Katılım:
    23 Mart 2009
    Mesajlar:
    183
    Beğenileri:
    18
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaslar kas ve eklemleri korumak icin Glocoscamine var sanirim ama bunu hangi sartlarda ne zaman kullanilmali bilmiyorum , bu olcut agirlikmidir yoksa sure ile mi olculur ? Ornegin 100 kg uzeri benc basiosan glusoccamine kullanmak gerekir yada 1 seneyi gecmissen kullan gibi ..

    Birde herkes agir calismaktan bahsetmis ama agir tanimini kimse yapmamis kime gore neye gore agir ?

    Bu agirlik objektif bir degermidir ? Benim vucut yapim iyi ve guclu ise 50 kg bana baskasindan cok daha hafif gelecektir peki o zaman agir nedir ?


    Tesekkurler
     
  9. YesiLZeytin
    Offline

    YesiLZeytin Üye

    Katılım:
    26 Nisan 2009
    Mesajlar:
    313
    Beğenileri:
    198
    Ödül Puanları:
    53
    bonatschi

    Bu noktada insanın aklına bi soru geliyor, kas lifleri küçüldüğünde bu küçülen miktara ne oluyor, vücut bunu nerede ne şekilde kullanıyor, yoksa hiç kullanmadan vücut dışına mı atıyor? Ayrıca astur un dediği gibi amino asitlerden şeker oluşması mümkünse oradan da yağ olarak depolanması da mümkünmüş gibi gözüküyor. Bu noktalarda düşünceleriniz nedir?
     
    CEW!Q bunu beğendi.
  10. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Katılıyorum.
    Sn bonatschi, kas lifleri idman durdurulması sonucunda küçülüyor, tüm kasdaki proteinler, o küçülen kas lifileri oranı vs ne oluyor bunlara birdne bire yok mu oluyor?
     
  11. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Protein yıkımı (miyofibril proteinleri olan aktin ve miyozin) sonucu oluşan aminoasitlerin büyük bir kısmı karaciğerde glukoneogenezde kullanılıyormış. Kalan kısmı ise (lösin, isolösin, valin) kaslarda enerji kaynağı olarak kullanılmaktaymış.

    Bu bilgileri;

    http://www.sbd.hacettepe.edu.tr/fulltext/2004_3_4.pdf

    linkindeki tez çalışmasının 6. sayfasında okudum.

    Çalışma o kadar detaylı ki, kas atrofisine neden olan mekanizmalar tek tek incelenmiş.
    Merak edenler inceleyebilir, benim hoşuma gitti.

    Bunun dışında internette bakarken şu siteyi de buldum:
    http://biyokimyaci.net/content/view/85/1/

    Çok güzel bilgiler var.
    Okumanızı öneririm.
    Kas dokusunun biyokimyası anlatılmış.
     
    YesiLZeytin, CEW!Q ve fitnessist bunu beğendi.
  12. devilish
    Offline

    devilish Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    217
    Beğenileri:
    47
    Ödül Puanları:
    0
    eklem yerleri kireçlenme gibi sorunlarda her daim kaslar güçlendirilerek ekleme binen yük azaltılma yoluna gidilir.vg yapılacaksa bu bir yaşam biçimi haline getirilmeli 2 sene yaparım jillop gibi olur bırakıtım denirse kireçlenme ciddi anlamda olacaktır ama abartılı bir fiziktense kendinizi iyi hissettiğiniz yeterli gördüğünüz biçime geldiğinizde ağırlık artırmadan bu spora devam ederseniz sürekli olarak en kötüsü eve bar ve dumbell alıp ana eklem ve kaslarınızı aktif tutarsanız sanırım pek bir sorun yaşamanız söz konusu olmaz ama durmadan arttırarark ağırlığa doymayan bir yapınız varsa szi ciddi tehlikeler bekliyor olabilir
     
  13. netugur
    Offline

    netugur Üye

    Katılım:
    20 Mart 2010
    Mesajlar:
    208
    Beğenileri:
    101
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    gsm - bilişim
    Yer:
    istanbul
    vg. yaparken sistemli disiplinli çalışmak , sürekli araştırıp hareketlerin doğru yapılış biçimlerini öğrenerek bu sporu tüm hayatınıza yaydığınızda hiç bir sorun olmaz. insan vücudu mükemmel yaratılmıştır. önemli olan çocuksu hırslarla gereksiz yıpratmaya gitmemek , sağlıklı bir şekilde idman + beslenme + dinlenme ile yaşam boyu yüksek bir sağlık kalitesi ile yaşarız. eklemlere gelince , dediğim gibi gereksiz yere geliştirmeden aşırı yüklenirsen tabii ki eklemler zarar görür ancak bilinçli olan kim bunu yapar ki ? bilinçsizce yapanlar da bu kadar iletişim imkanının çok olduğu bir zamanda "öğrenmemenin" cezasını çekerler.

    Ben vg. yi şöyle yorumluyorum. kaslarınızla türkçe konuşamazsınız , ingilizce yada başka bir dilden de anlamazlar. onlarla konuşup gelişmelerini ve güçlenmelerini söylemenin yolu vg. dir.
     

Sayfayı Paylaş