Omega-3'leri tüketirken dikkat!

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve Bodysoft tarafından 6 Ocak 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 12 üye.
  1. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    463
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Bilgisayar Programcısı
    Yer:
    İstanbul
    Omega-3'leri tüketirken dikkat!

    ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülsün Özyurt, balık yağı olarak bilinen Omega-3 serisi yağ asitlerini içeren kapsül ve şuruplarından bazılarında etiket bilgilerinin içeriğinden daha az, bazılarında ise hiç balık yağı olmadığını söyledi.

    [​IMG]

    Doç. Dr. Gülsün Özyurt, Omega-3 serisi uzun zincirli çok doymamış yağ asitlerinden PUFA, EPA ve DHA’nın insan sağlığına olan yararlı etkilerinden dolayı, modern beslenmenin bir parçası olduğunu, koroner kalp hastalıkları, kanser, romatoid aritirid, astım, alzheimer gibi birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde, özellikle bebeklerde görme ve nöral fonksiyonların gelişiminde önemli etkileri olduğu belirtti.

    ETİKET İLE ÜRÜN FARKLI

    Eczanelerde satılan Omega-3 serisi yağ asitleri içeren kapsül ve şuruplarla ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaşan Doç. Dr. Özyurt, örneklerin bazılarında EPA ve DHA oranlarının etiket içeriği ile örtüşmediğini kaydetti.

    Araştırmanın 2011’den bu yana süregeldiğini kaydeden Doç. Dr. Gülsün Özyurt, şunları söyledi: "Eczanelerde satılan balık yağı kapsül ve şuruplarından alınan örneklerde ürün üzerinde belirtilen etiket bilgilerinin, yani içerdiği toplam Omega-3, EPA ve DHA oranlarının genel olarak yansıtıldığı belirlenmiştir. Ancak bunların arasında etiketinde belirtilenden daha az seviyede olan ürünlerle de karşılaşılmıştır. Balık yağları bitkisel yağlardan farklı bir karakteristiğe sahiptir. Uzun zincirli yağ asitleri pek çok bitkisel yağda nadiren yüzde 5 civarında ve genellikle de daha az düzeylerde bulunur. Yapılan bu araştırmada bir kapsülde yüzde 40 civarında linolenik asit bulunurken, yüzde 4 EPA ve yüzde 2 civarında DHA olduğu saptanmıştır.

    Bu durumda üründe az balık yağı olduğu ve hiç içermediği söylenebilir. Ancak üretici firma ürün üzerinde hiçbir şekilde balık yağı içerir ve benzeri bir ifade kullanmamıştır. Ürünün isim benzerliği, aynı ürün portföyü içerisinde satışa sunumu veya eczanedeki görevlilerin yanlış yönlendirmesi sonucu pek çok tüketici bu tip ürünleri gerçek balık yağı farz ederek satın almaktadır. Gerçekte satılan bu ürünlerdeki düşük fiyat farkı da içeriğini yansıtmaktadır."

    ’SAĞLIK YARARI BEKLERKEN ZARAR GÖRMEYELİM!’

    Yüksek doymamışlık derecelerinden dolayı bağlık yağlarının acılaşmaya (oksidasyon) karşı çok hassas olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özyurt, üreticilerin genellikle yağın hazırlanması ve depolanması sürecinde bu sorunla karşılaşmamak için oksitlenmeyi engelleyen maddeler kullandığını, bunun de balık yağlarının yararlı etkilerini azalttığını dile getirdi. Doç. Dr. Özyurt, şunları kaydetti:

    "Oksitlenmeyi önleyici maddeler, balık yağının ağır kokusu, jelatin kaplama ve tatlandırıcı kullanılması nedeniyle tüketiciler tarafından fark edilmeyebilir. Serbest yağ asitleri, peroksit, anisidin ve totox değeri gibi testler yağların kimyasal kalitelerini belirlemede sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. Tüketime sunulan balık yağlarının anisidin değerinin 20’nin totox değerinin ise 26’nın atında olması gerekmektedir. Bu açıdan yaptığımız araştırmada da piyasada satılan bazı balık yağı kapsül ve şuruplarının anisidin ve totox değerinin sırasıyla kapsüllerde 5-9 ile 7-17, şuruplarda ise 21-26 ile 35-38 arasında olduğu bulunmuştur.

    Bu sonuçlara göre araştırmada değerlendirilen balık yağı kapsülleri kabul edilebilir sınırlar içerisindeyken, balık yağı şuruplarının limitleri aştığı görülmektedir. Oksidize ürünlerin balık yağlarının yararlı etkisini azaltmasına karşı ilgili otoritelerin düzenli denetlemeler yapması ve tüketicilerin özellikle bu ürünlerin son kullanım tarihlerine dikkat etmeleri gerekmektedir."


    Kaynak : Hürriyet
     
  2. Phil_Heath
    Offline

    Phil_Heath Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2011
    Mesajlar:
    781
    Beğenileri:
    1.372
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Civil Engineer
    Yer:
    Istanbul-Southampton-Moscow
    bu markaları açıklasalarmış iyi olurmuş şimdi benim de aklımda şüphe oluştu kendi kullandığım ürün ile ilgili
     
  3. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    463
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Bilgisayar Programcısı
    Yer:
    İstanbul
    Phil_Heath,
    ÇUKUROVA Üniversitesi bu araştırmayı kendi insiyatifi ile yapmış diğer bir değişle sipariş üzerine yapılmış bir araştırma değil, evet sonuçları çok çarpıcı!

    Kaldı ki elde edilen verilerin Sağlık Bakanlığı'na gönderildiğine eminim, en azından öyle olmalı... Bir de marka bazında açıklamayı sadece Sağlık Bakanlığı yapabiliyor aksi takdirde firmaların çok ciddi zarar tazminat davası açma hakkı doğuyor.
     
    Phil_Heath bunu beğendi.
  4. muratcan.biceps
    Offline

    muratcan.biceps Üye

    Katılım:
    27 Haziran 2012
    Mesajlar:
    1.161
    Beğenileri:
    540
    Ödül Puanları:
    93
    tavsiye edebileceğim solgar.fiyatına değer
     
  5. alper92
    Offline

    alper92 Üye

    Katılım:
    12 Mart 2012
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    18
    Bende marincap marka balıkyağı kullanıyorum.Memnunum.Genelde kışları 1-2 kere hasta olurdum buna başladıktan sonra hiç hasta olmadım(en azından şu ana kadar).Bilmiyorum belki psikolojiktir...
     
  6. antikky
    Offline

    antikky Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2008
    Mesajlar:
    35
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    18
    Bu hapları hangi öğünden sonra-önce nasıl tüketiyorsunuz.Mide de koku yapıyor mu?
     
  7. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    463
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Bilgisayar Programcısı
    Yer:
    İstanbul
    Solgar'ın Türkiye'de satılan 3 çeşit Omega-3 ürünü vardır;
    - Omega-3 700 (Soğuk su balığından üretilmektedir.)
    - Omega 3-6-9 ( Balık, keten tohumu ve hodan yağları ile üretilmektedir.)
    - Omega-3 950 ( Hamsi, sardalya ve uskumru balıklarından üretilmektedir.)

    Aralarında en kalitelisi Omega-3 700'dür.

    GNC'nin ürün skalası daha geniştir.

    Yemeklerle birlikte veya sonra aldığınızda koku minumuma inecektir.






    .
     
    muratcan.biceps bunu beğendi.
  8. teamst
    Offline

    teamst Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2012
    Mesajlar:
    60
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    istanbul
    Ben 6 farklı balık yağı aldım internette izlediğim bir testi uyguladım. 6 adet köpük bardağa yarısına kadar su doldurup içine 6 değişik balık yağı attım. 1 saat sonra sadece 1i bardağı eritti. Hangisi olduğunu söylemeyi bünyeye alınan sağlıkla ilgili bir ürün olduğu için yazmayacağım, diğer herhangi bir kullanım eşyası olsaydı yazardım. Linkteki videoyu izleyip testi siz de yapabilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=bj-zt-Tp2gs
     
  9. HUMOR
    Offline

    HUMOR Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2011
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    251
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    EDIRNE
    o bardağı eriten omega3'ü; mantıken vücut yağını yakan manasında mı düşünmek lazım yoksa sağlığa zararlı olan mı?
     
  10. boksbody
    Offline

    boksbody MOD Yönetici Moderator

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.310
    Beğenileri:
    2.751
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    en sağlıklısı bulabiliyorsan taze balık yemek
    ama bulamıyorsan iyi araştırıp en kalitelisini tüketmek gerekir
    sağlıksız olanlar konusunda bence bakanlık derhal birşeyler yapmalı
     
  11. RaJeV
    Offline

    RaJeV Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesajlar:
    1.756
    Beğenileri:
    685
    Ödül Puanları:
    123
  12. teamst
    Offline

    teamst Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2012
    Mesajlar:
    60
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    istanbul
    Damarlardaki kötü kolestrolü eriten sanırım.
     
  13. kby
    Offline

    kby Üye

    Katılım:
    18 Mart 2011
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    Amerika
    adana'da amerika pazari'ndan dr. quicks omega 3 aldim, piyasa degerinin 5 tl altiydi sanirim, suphe etmeye basladim.
     
  14. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    463
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Bilgisayar Programcısı
    Yer:
    İstanbul
    Omega-3 gibi vücut tarafından üretilemeyen yağ asitleri söz konusu olduğunda mümkünse biraz bütçeyi aşıp kalite düzeyi yüksek ürünlere yönelmenizi öneririm.

    Tanımadığınız ve bilmediğiniz bir markayı almaktansa balık ızgara yemeniz daha güvenilirdir.
     
  15. teamst
    Offline

    teamst Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2012
    Mesajlar:
    60
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    istanbul
    Özelden soru soran arkadaşı cevapladım 2 kere ama mesaj gitmiyor nedense, bana e-mail atsın lütfen.
     
  16. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    463
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Bilgisayar Programcısı
    Yer:
    İstanbul
    Bilim her zaman kendini geliştiren, bugün doğru olduğuna inandığımız bir şeyin yarın tam tersi olduğunu söyleyen bir uğraşı alanıdır. Bu açıdan bazı haberleri duyduğumuz da, okuduğumuz da şaşırmak yerine yeni verileri kaale alıp bu yönde hareket etmekte büyük yarar vardır.

    Maalesef bu haberi üzülerek veriyorum!

    "Omega 3" haplarının KANSER yaptığı yüzde 71 gibi ezici bir oranda bilimsel olarak ispatlandı!

    Yüzde 71 kanser yapma oranı "prostat" kanseri için geçerli diğer kanserleri tetikleme olasılığı ise yüzde 41 ve bu da ürkütücü bir rakam.

    Bilim adamları haftada sadece bir veya iki balık yemeyi tavsiye etmekteler.

    Kaynak : Hürriyet
     
    NacHo bunu beğendi.
  17. Jacklifter
    Offline

    Jacklifter Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    540
    Beğenileri:
    491
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    CrossFit Level 1 Trainer
    Yer:
    Ankara
    Bunu yazan insanlar geri zekalı mı? Yoksa okunsun diye mi böyle yapıyorlar anlamıyorum.

    Araştırmada kanda yüksek oranda bulunan omega-3 yağ asitlerinin prostat kanseri ile bağlantısı olduğu söylenmiş. Tam olarak neden böyle olduğu açıklanamamış. Haftada 1-2 balık tavsiyesi yok, haftada 2-4 kere somon tüketen birinin risk grubuna girdiği söylenmiş.
     

Sayfayı Paylaş