Neden Kas ile kilo alamıyorum ?

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve The Governor tarafından 1 Mart 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. The Governor
    Offline

    The Governor Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Şimdi arkadaşlar;
    Body'e başlayalı yaklaşık 6 ay oluyor. İlk 3 ayı fitnessla geçti diyebilirm. Bu spor hakkında başlarda hiç bilgim olmadığından kilo vermek amaçlı ilk aylarda çok az yemek yiyordum lakin ölçümler sonucu 2 ayda 1 kilo kas 300 gr yağ verdiğimi gördüm ve araştırmalara koyuldum. Daha sonra protein alımını ciddi oranda arttırdım ve yeme alışkanlığımı yeniden düzenledim. Her ne kadar beslenmeme dikkat etsemde kasdan kilo alamıyorum. (Herhangi bir ürün alırken üstünde besin değeri olmayan bişey almam ve en küçük üründe dahi besin değerlerini incelerim.)

    İlk olarak vücudumla ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum:
    Boy:1.72
    Kilo(Bugün yaptırdığım ölçüme göre): 66.5

    Şimdi biraz beslenmemden bahsetmek istiyorum:

    Kahvaltı:
    2 yumurta beyazı+ 1 tam yumurta(sarısıyla birlikte)
    Teksüt Lor peyniri( 3gr yağ, 3gr karbonhidrat, 15gr Protein)
    Malumunuz lor peyiniri sade gitmediği için küçük kaşığı önce çok az bala daldırıp hafif tatlandırıyorum.
    +Çay

    Öğle yemeği:
    Her öğle vakti illaki bir hayvansal gıda almaya dikkat ederim. Genellikle fiyatından ve bulunabilirliği kolaylığından dolayı tavuk tercih ediyorum.
    Yanında makarna yada pilav türü bir karbonhidrat yüklü besin alıyorum.

    - Antrenaman-
    Bu noktada yaptığım kardiyo ile ilgili bilgi vermek istiyorum çünkü sorunun burda olabiliceğinide düşünüyorum.

    Antrenman öncesi 20 dk koşuyorum. 4 dk kadar 6.5 ile yol alırken 33cl sonra 9.5'a çıkıyorum ve 100 cl ulaşıncaya kadar devam ediyorum. Ardından tekrar 6-6.5 arası 135'e kadar yavaş tempo ve sonra 200 e kadar 9.5 la koşu.

    Antrenman sonrası Yine aynı şekilde 200 cl civarı yakıyorum.

    Antrenman sonrası:
    1 adet muz
    Whey optimum 1 ölçek

    Eve gitmem yaklaşık yarım saatimi alıyor. Eve gittiğimde kesinlikle yine bir but tarzı gıda alıyorum. Genellikle bu sefer öğle öğününün aksine kızarmış oluyor.

    Yatmadan yarım saat önce tekrar lor peyniri yiyorum.

    Not: Tuz, şeker, ekmek hiç kullanmıyo sayılırım. Çaya dahi şeker atmam lakin arada dayanamayıp bisküvü, çikolata yiyebiliyorum. Bir yemekte tuz olup olmadığını hayatta anlayamam. Tuza alışık olmadığım için tuz hiç aramam.

    En önemli nokta bugün yaptırdığım ölçümü söylemeyi unutmuşum. 1 ay önce yaptırdığım ölçümde yağ oranım 5.5 iken şuan 7 olmuş durumda. Anliyacağınız kastan kilo alamaya çalışırken tamamını yağdan almışım. Sizce neyi yanlış yapıyorum?
     
  2. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Kilonun tamamını yağdan almış olamazsın. Hiç ağırlık çalışmayan insanlarda bile alınan kilonun bir kısmı kastır, sen ağırlık çalıştığın için daha çok kısmı kastır. Ne yediklerinden ziyade günde kaç kalori ve kaç gr protein aldığını saymalısın. Günlük ihtiyacının %20 üzerinde kalori aldığın sürece aldığın kiloların maksimum kısmı kas olur.
     
  3. The Governor
    Offline

    The Governor Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Yediklerim yukarıda da belirttiğim gibi genellikle yüksek protein kaynaklı besinler ve protein miktarı iyi olmayan besinlerden genellikle kaçınıyorum. Sonuç banada çok saçma ve sinir bozucu geldi ve yetkili hocaya aletin aslında 4 saat öncesi değil yaklaşık 2-3 gün öncesine kadar yediklerimize göre sonuç verdiğini belirttim. Kendiside bana daha önce denendiğini ve 1 gün arayla gelen birinin ölçümlerde 3 kilo fazla kasa sahip olduğunu belirtti.

    not: Ölçümden son 1 gün önce bir kavanoz kuruyemiş(fındık, üzüm, leblebi) yedim. Genellikle belirttğim gibi yağlı olduğu için fındıktan vs. uzak durmaya çalışırım ama bi kere babam almış bulunmuş. Bende engel olamadım açıkcası kendime. Ama işin kötü yanı yağdan almış olsamda kas konusunda hiçbir artış göstermedi alet. Sizdede oldu mu hiç böyle ölçümlerin yanlış olduğunu düşündüğünüz?
     
  4. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Yağ oranımı hiç ölçtürmedim. Kullandığım ağırlıklar en önemli ölçütüm. Ağırlıklar artıyorsa kas kütlem artmıştır, azalıyorsa azalmıştır.
     
  5. The Governor
    Offline

    The Governor Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    İyide dostum kas kutlesiyle yag kutlesi farkli seyler. Kas oraninin artmis olmasi yag oraninin artmadığı anlamına gelmez diye biliyorum.
     
  6. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Kas oranım değil "kütlem" diyorum. Neyse, kolay gelsin.
     
  7. redpack
    Offline

    redpack Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    746
    Beğenileri:
    433
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    sporcu
    Yer:
    istanbul
    o nasıl bir mantıktır ya ağırlık artmıssa kas kütlesi artmıstır ciddimisin iyi ve düzenli bir antrenman ve çok iyi bir beslenme iyi bir dinlenme yolu izlemişşen amaca göre kütle artışı sağlanır bugun 10 kg bastım 1 hafta sora 50 kg bastım tamam benim kütlem arttı mantığa gel
     
  8. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Allah Allah, iki çarpı ikinin dört olduğunu mu ispatlamaya çalışayım şimdi? Peki.

    Güç artışı oluyorsa işin içinde hem nörolojik adaptasyon vardır hem kütle artışı. Eğer maksimum 10*10 yaptığın bir hareketi bir süre sonra maksimum 50*10 yapabiliyor hale geliyorsan bilim bunun mekanizmasını nörolojik adaptasyon, yani kas-nöron etkileşiminin artarak etki karşısında daha çok sayıda kas hücresinin harekete geçirilebilmesi ve kasta hipertrofi, yani protein sentezinin artarak, aktin ve myosinlerin kas hücresinde yoğunlaşmasının sağlanması, bunun da kas dokusunun daha yoğun kasılma ve güç üretme potansiyeline ulaşmasıyla açıklıyor. Bu değişim de kütle artışıyla gerçekleşiyor. Nörolojik adaptasyon belirli güç artışını hipertrofi olmadan sağlasa da bunun potansiyeli düşüktür ve belli bir yerden sonra illa ki kas kütlesinde artışın olması gerekir. Yani evet, 10 kg'dan 12 kg'ye nörolojik adaptasyonla çıkabilirsin belki ama 10 kg'den 50 kg'ye çıkman için istesen de istemesen de kas kütlesi edinmek zorundasın. O yüzden çöp gibi kollarla 100 kg bench presse giren kimseyi görmüyoruz salonlarda.

    Şimdi, gördüğün gibi mantık yürütmüyorum, o yüzden bu nasıl mantık demenin bir anlamı yok. Sadece bir takım bilim insanları, o güzel insanlar, bilgiye yanlışlanabilir deneyler ve gözlemlerle ulaşıyorlar, bunları hakemli bilimsel dergilerde yayınlıyorlar ve başka bazı insanlar da bunları bizim okuyup anlayabileceğimiz şekilde kitaplarda, ansiklopedilerde, internet sitelerinde yazıyorlar. Ben de okuyup bu bilgilere göre hareket ediyorum, mantık yürütmüyorum. Şimdi sen yanlış bildiğim noktayı anlat. Ben nasıl oluyor da maksimum 10*10 şekilde çalışrken kas kütlesini arttırmadan 50*10 çalışacak güce ulaşabilirim?
     
  9. redpack
    Offline

    redpack Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    746
    Beğenileri:
    433
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    sporcu
    Yer:
    istanbul
    arkadasım güç artışı direk olarak kütleyle bağlantılı deildir(herzaman) birçok antrenman methodunu sana burda açıklamak zorunda kalmak da istemiyorum onuda geçtim kırmızı kas beyaz kas muhabbetine hiç girmeyelim gereksiz bir tartışmadan kaçınmak için kütle artmadan güç kazanılabilirmi kazanılabilir

    kısaca kas gücünde genetik en önemli noktadır kas gruplarını iyi tanımak lazım.
    düşük ağırlık çalışarak kaslarınızı büyütmeden dayanıklılığımızı artırıp bir miktar da güç artışı sağlayabiliriz kas kütlesi ile güç doğru orantılıdır ama her zaman değil
    Kuvvet Kasın enine kesitinin cm2'si başına ortaya koyabildiği maksimum direnç olup yaklaşık olarak cm2 başına 3-4 kg kadardır. Kas kuvveti, kişi maksimal bir efor gösterirken o eforda kullanılan kasların dirence karşı uygulayabildiği maksimal gerimdir. Ağırlık kaldırma her ne kadar kuvvetin bir ölçüsü olabilirse de, belli bir grup kasın kuvvetini doğru olarak ölçmemize yardım etmez. Eklemlerin egzersiz sırasında birim zamandaki açısal hızları çok yükseldiği için kuvveti ancak egzersiz veya yarışma sırasındaki açısal hareketleri simüle ederek ölçebiliriz. Bu nedenle son zamanlarda kas kuvvetini ölçmek için izokinetik sistemler kullanılmaktadır.

    Güç Kasın birim zaman içinde ortaya koyabildiği kuvvet miktarı olarak tanımlanan güç, sadece kas kuvveti ile değil kasılma süresi ve kasılma sayısıyla da ilgilidir. Halter gibi ağırlığı kaldırma süresi çok kısa olan sporlarda asıl önemli olanın güç olduğu açıkça görülmektedir.Buradan hareketle dayanıklılık, kabaca bir kasın yaptığı kasılmayı tekrar edebilme kabiliyeti olarak adlandırılır. Başka bir deyişle kas yaptığı işte ne kadar geç yoruluyorsa o kadar dayanıklılığı fazla demektir

    gücü kütleye bağlamak bu bağlamda hiç doğru olmaz neye göre kime göre karsılastırılıcak
    --- Mesaj birleştirildi, 4 Mart 2014 ---
    ya okuduklarını yanlış okuyorsun yada okuduğunu kendi anlayacağın şekilde kendi mantığınla bağdastırıp o şekilde aktarıosun
    --- Mesaj birleştirildi, 4 Mart 2014 ---
    --- Mesaj birleştirildi, 4 Mart 2014 ---
    senin bu cümlene ben gidip mantığa bak diyebilirim acıklayıcı olmayan bir düşünceni yazarsan açıklayıcı olmayan sacma cevap lar ile karsılasırsın şimdi ben rutin antrenmanımı misal 80 90 kg bench ile yapıorken yorgun olduğum veya hasta olduğum bir zaman bunu 40 50 ye çekiorsam veya o şekilde yapamadığım günlerde benim kas kütlem mi azalır kurduğun cümle bunu cagrıstırıo bu yuzden ben mantığa bak yazdım cevap vermek için cevap yazma benim yazdığımdan önce kendi yazdığına bir bak ondan sonra zaten ben eğer yanlış anlamıs isem özrümüde dilerim o yuzden ben yazdığğın şeyin mantıksız olduğunu düşündüğüm için cevabı o şekilde yazdım çünki o cevaba bu şeklde bir cevap yazılabilirdi ancak
    --- Mesaj birleştirildi, 4 Mart 2014 ---
    beslenmeyi unutmamak lazım birde tabi en büyük deişkenlerden biri
    --- Mesaj birleştirildi, 4 Mart 2014 ---
    verdiğim örnek le alakalı oalrak şimdi ben max ağılık max tekrar veya tersi yapabildiğim şeyleri biliyorum ama bu yapamadığım zaman kütle kaybettiğim anlamına gelmior deişkenler bunları komple göz önüne alarak yazdım
     
    Son düzenleme: 4 Mart 2014
    The Governor bunu beğendi.
  10. The Governor
    Offline

    The Governor Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Anladığım kadarıyla doxux adlı arkadaşın spor yapma amacı güç arttırımına gitmek. Dostum analize girmeden çalışmak bence çok absürd. Önce analiz sonuçlarına göre vücudunu tanıyıp ona göre program yapar ve ona göre beslenmeni şekillendirsin. Sen güç arttırımına gitsen dahi vücudun o şekli göstermeyebilir. Yani yağ içinde gizlenmiş kaslarla dolaşırsın ortada. Unutma ki 100 kiloluk yağ oranı fazla olan bir insanla 80 kiloluk hafif kaslı bir insanın kolu aynı ölçüde olabilir. Bodyde amaç düşük yağ oranıyla yüksek kasa sahip olmakttır genellikle.
     
  11. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    "düşük ağırlık çalışarak kaslarınızı büyütmeden dayanıklılığımızı artırıp" demişsin. Şimdi şurayı tekrar oku çünkü okumakta sıkıntı var sanırım: "Nörolojik adaptasyon belirli güç artışını hipertrofi olmadan sağlasa da bunun potansiyeli düşüktür ve belli bir yerden sonra illa ki kas kütlesinde artışın olması gerekir." Okudun değil mi? Hah, güzel. Şimdi, yazdığın mekanizmayı bana açıklar mısın, benim yazdığımla çelişen yeri neresi olduğunu görelim. Kasları büyütmeden güç artışının hangi mekanizmayla olduğunu düşünüyorsun ve ne kadarlık bir güç artışı sağlayacağını düşünüyorsun? Düşük ağırlıklarla çalışarak, diyelim ki 5 kg'lık dumbella bench yaparak 1rm'ı kaç kg'a kadar çıkartabilirsin?

    Sonraki yazdığın bölümü, yani "Kuvvet Kasın enine kesitinin cm2'si başına ortaya koyabildiği maksimum direnç olup yaklaşık olarak cm2 başına 3-4 kg kadardır." diye başlayan bölümü kopyala-yapıştır yaptığın kaynak bir forumda atılan mesaj, onun yararlandığı kaynak ise şurası olsa gerek: Doga Sporlari Birimi-Hosgeldiniz!!! Kopyala-yapıştırla birçok yerde yararlanılmış, kısaca göz attığım kadarıyla güzel, bilimsel bir kaynak gerçekten. Bak senin alıntıladığın cümleden öncesinde ve sonrasında Dr.Hilmi Karatosun ne yazmış: "Bir kasin kuvvetini, kasin büyüklügü belirler. Maksimum kasilma kuvveti kasin enine kesitinin cm2’ si basina 3-4 kg kadardir. Egzersizle belirli bir antrenman programi uygulayarak kas hipertrofisi saglayan sporcular kas gücünü de artirirlar."

    Şimdi, dönüyorum başa, konu "Sizdede oldu mu hiç böyle ölçümlerin yanlış olduğunu düşündüğünüz?" sorusuna ölçümlerin hatalı olabileceği bilgisiyle "Yağ oranımı hiç ölçtürmedim. Kullandığım ağırlıklar en önemli ölçütüm. Ağırlıklar artıyorsa kas kütlem artmıştır, azalıyorsa azalmıştır." diye cevap vermemle başladık. Evet, ağırlık artışı bu konu bağlamında kısa süreli 2 ölçümden daha belirleyici bir ölçüttür. Nörolojik adaptasyonla belli miktar güç elde edilebileceğini ama bunun yetersiz olduğunu söylemiştim. 80 kg'lık bench pressten 82 kg'a nörolojik adaptasyonla, tendonların, eklemlerin sağlamlaşmasıyla çıkabilirim. Fakat 80 kg'dan 90 kg'a çıkıyorsam bu kas kütlesi artmadan gerçekleşmez ve buna kas kütlesi ölçüm metodlarının tamamından daha güvenli bir ölçüt olur çünkü kesin sonuç veren herhangi bir kas veya yağ kütlesi ölçüm yöntemi henüz bulunmadı ama küçük güç artışları dışındaki güç artışlarının kas kütlesinde artış olmadan gerçekleşmeyeceğini biliyoruz.
    Senin durumuna gelirsek, bir önceki mesajında şunu yazmıştın: "Anliyacağınız kastan kilo alamaya çalışırken tamamını yağdan almışım." Bu bilimsel olarak imkansız. Hiç ağırlık çalışmayan bir insanda bile alınan kilonun bir kısmı kastır, bunu ikinci yazışım. "Kendiside bana daha önce denendiğini ve 1 gün arayla gelen birinin ölçümlerde 3 kilo fazla kasa sahip olduğunu belirtti." yazmıştın, bu da imkansız. Bu iki imkansızı açıklayacak argümanın şu olabilir, ölçümler doğru, egzersiz yaptığın halde ağırlık artışının tamamı yağdan geldi, kas artışı olmadı, bu arada eğer güç artışı yaşadıysan da kas kütlesinde artış olmadan sadece nörolojik adaptasyona ve tendonların kuvvetlenmesine bağlı güç artışı yaşadın, bu arada da ağırlık çalışan birisi olarak sadece yağdan kilo alınabileceğini ispatlayarak şu ana kadar bildiğimiz herşeyi altüst eden bir keşfe imza attın. Bu durumda tebrik ediyorum, dünyada bunu başarabilen ilk insansın. Diğer bir çıkarım ise benim düşündüğüm gibi ölçüm yönteminin yanlış olması. Bu durumda, ölçüm yöntemine bakmadan kullandığın ağırlıkların artıp artmadığına bakman senin için kas artışı olup olmadığı yönünde daha güvenilir bir bilgi sunacaktır. Başka bir açıklama ben bulamıyorum, mantıklı olanı seçip ona göre davranırsın.

    Bu arada elbette güç ve kas kütlen arttı diye daha iyi gözükecek değilsin, elbette iyi gözükmek için fazla yağları atman lazım vücuttan. Ben burada güç arttıkça kas "oranı" artar demiyorum, kas "kütlesi" artar diyorum. Sense hiç kas "kütlesi" kazanmadan aldığın kiloların tamamının yağ kütlesi olduğunu söylüyorsun. Verdiğim cevaplar buna yönelik. O yüzden önceki mesajımda da özellikle vurguladım kütle ve oran arasındaki farkı.
     
  12. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    516
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Konu iki taraftan da yanlış anlaşılmış açıklık getirelim.
    Haklısın redpack. Kas kütlesi artıyorsa ağırlık elbet artacaktır. Fakat 1 Haftada 40 KG'dan 50 KG'a çıkış söz konusu olsaydı belki kas kütlesindeki minimum bir artıştan söz edilebilirdi.
    Fakat 10 KG'dan 50 KG'a çıkan 40 KG'lık bir artış söz konusu.. Burada 10 KG girdiğin haftada ya beslenmen eksiktir ya psikolojik olarak adaptasyon eksikliği vardır. Yani burada ciddi bir kas kütlesi artışından söz etmek pek doğru olmaz.


    Burada da yanlış bilgi yok. Aksine kas kütlesi artışının mantığı bu. Yanlış anlaşılan 1 hafta olarak anlaşılması.
    Örnek verecek olursak spora yeni başladığımda biceps antrenmanlarım dumbell ile max. 10 kg ile yapıyorken aradan 4 ay geçtikten sonra max. ağırlığım 17,5 kg'a kadar çıkış gösterdi. Bunu güç artışı yani kas kütlesi artışı ile açıklayabiliriz. Doxux'un anlatmak istediği de budur. Bir süre sonra artan ağırlıklar kas kütlesi ile doğru orantılıdır. (Psikolojik etkenler, beslenme, adaptasyon vs. baz alınmadığında)
     
    redpack bunu beğendi.
  13. redpack
    Offline

    redpack Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    746
    Beğenileri:
    433
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    sporcu
    Yer:
    istanbul
    bak gereksiz bir tartışma oluor bellki arkadasında dediği gibi yanlış anlaşılma var ancak su varki -Yağ oranımı hiç ölçtürmedim. Kullandığım ağırlıklar en önemli ölçütüm. Ağırlıklar artıyorsa kas kütlem artmıştır, azalıyorsa azalmıştır- benim cevap yazdığım bu yorumuydu Doxux arkadasın şimdi konuya güzel bir tartışma baslamadan önce zaten soran arkadasın o cümle ile ilgili bilgi alması imkansızdı veya bilmeyen herhangi bir arkadsın öğrenmek isteyen bu şekilde karşılıklı acıklamalar ile direk daha fazla bilgi dökümü ortaya çıkmıs bulunuo cevap olarak yazdığım mantığa bak cümlesinde abartıya kacmıs olabilirim ama kesinlikle sahsi bir saygısızlık olarak alınmasını istemem acıkcası
     
    doxux bunu beğendi.
  14. Asha34
    Offline

    Asha34 Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    101
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    Tamma iyi hos protein aliyorsunda hani karb nerde yag vucudun yaga da ihtiyaci var ve ayrica meyve falan yemezsen vitamin nerden alacaksin beslenme demek sadece protein almak degil ki
     

Sayfayı Paylaş