Neden Ağırlık Antremandan sonra cardio Yapılmaz ???

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve FleXoR tarafından 10 Nisan 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 113 üye.
  1. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    Bir başka başlıkta Yazdığım konuyu önemli bulduğum için sabit yaptım görüş ve önerilerinizi bu başlık altında yazabilirsiniz.

    Ağır antremandan sonra cardio yapılmaz sebebi kortizol salgısıdır
    kortizol nedir ? böbrek üstü korteksinin zona faskülata tabakasındaki hücrelerden salgılanan bir hormondur. bu hormonu alarm gibi düşüne biliriz. bu hormon vucudun zarar göreceği zamanlarda salgılanan bir savunma mekanizmasıdır.


    hafif bir cardioda kortizol yağlarıda parçalayan bir hormondur yağ hücrelerini parçalayıp kan yoluyla karaciğere taşınıp glikoz yapımında kullanır. ve bu aşamada savunma mekanizmasını geri çeker çünkü salgılandığı an itibari ile kandaki glikozuda yükseltmiş olur. kortizolun yağ eritici özelliğine lipolitik özellik denmekte.

    ağır antreman sonrası yapılan cardio kortizolun daha fazla salgılanmasını sağlayıp bu sefer proteinleride glikoza çevirmesiyle sonlanacak. biz buna kas kaybı yada yıkım diyoruz çeşitli aminoların birleşimiyle oluşan proteinin tekrar amino asite dönüşmesi katabolizma denmekte yani katabolizmayı tetikleyende kortizoldur. yağ yakımını sağladığı gibi kas kaybınıda sağladığı için mitakondriler azalmakta böylece sıfıra sıfır elde var sıfır :)

    devam ediyorum katabolizma olduktan sonra aminolar kanla birlikte karaciğere doğru yol alır karaciğer bu aminoyu iki şekilde değerlendirir bir kısmını glikojen yaparken diğer bölümü globulin ve albumin denilen 2 önemli savunma silahı proteini üretir ve bu iki proteinide kana verir. devam edelim bu aşamadan sonra arkadaşlar kortizol yüzünden yükselen kan şekeri sayesinde hemen pankreas devreye geçer insulin salgılamasıyla glikozu aşşağı çeker ve kortizolu ayarlar. işte burada önemli bir nokta var artan kortizola pankreas duyarsız kalmaması yüzünden salgılanan insulinle glikozun yağ hücrelerine girişi kolaylaşmıştır. buda bir yağ yakımı değil kas yıkıp yağa çevirme işlemine dönüşmüştür. devam edelim sonuç coyotenin dediği gibi cardioyu farklı güne alınız. eğer vaktiniz kısıtlıysada diezin dediği gibi çok hafif bir cardioyla yağ yakımına katkıda bulunursunuz. fazlası yağ yakımı değil kastan yağ üretimi olur :)
     
    Mmtgvn, onurr_535, 97ahmet05 ve diğer 142 kişi bunu beğendi.
  2. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.127
    Beğenileri:
    1.031
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Guzel bır acıklama..

    Benım dıyen hocanın bu tur seylerı bıldıgını sanmıyorum..
    Farkın ortaya cıktı bır kez daha.. ;)

    Dedıgın gıbı ayrı bır gun cardıo calısmak daha yararlı, bılımsel olarakta kanıtlanmıs oldu..
     
    JessePinkman, efecTive, NoPainNoGain! ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  3. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    Her zaman söylerim bu sitede çok değerli ve bilgili bir çok hocamız mevcut. Sadece ben onlardan önce yazmış olabilirim
     
    Mmtgvn, 4BesT, NoPainNoGain! ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  4. altaylar
    Offline

    altaylar Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    412
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    0
    flexor hocam senin yazılarının hastasıyım ya
    ben özel olarak kortizolü araştırmadım ama forumdan uzun antrenmanlardan sonra kortizol salgılanır denmesinden ve bu da kas yerine yağ oluşmasına sebep olur denmesinden kortizolü sizin anlattığınızdan çok çok daha basit birşey sanıyordum, şimdiyse artık onu iyi tanıyorum:) çok teşekkür ederim

    ve sayın hocam size 2 sorum olacak bu konuyla ilgili:
    1. acaba cardşo ile ağırlık antrenmanı arasına zaman koymak nasıl olur? mesela 40 dakika hafif cardio, 3 saat sonra ağırlık antrenmanı 4 saat sonra daha şiddetli bir cardio gibi
     
  5. Bluediver
    Offline

    Bluediver Üye

    Katılım:
    27 Mart 2010
    Mesajlar:
    264
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    ISTANBUL/BURSA
    Cok tesekkurler bunun icin, son 1 haftadir bakindigim bir seydi. Konuyu dagitmadan bir sey sormak istiyorum: Antremandan once Cardio icin ne diyorsunuz? 25-30 dklik HİT yapiyorum. Bunun bir zarari olur mu sizce?
     
  6. altaylar
    Offline

    altaylar Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    412
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    0
    bana kalırsa sonrasıyla öncesi arasında kortizol olarak fark olmaz, amaç antrenmanı kısa tutarak kortiozlün aşırı salgılanmasını engellemek
    ayrıca antrenmandan önce hitt yaparsanız antrenmanda ad çabuk yorulabilirsiniz gibime geliyor
     
  7. iris
    Offline

    iris Üye

    Katılım:
    17 Mart 2010
    Mesajlar:
    181
    Beğenileri:
    120
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    İzmir
    merhabalar flexor,

    peki sabah erken saatlerde aç karnına yapılan yani, vücut katabolik durumdayken yapılan kardionun da kas yıkımından yağ yapımı olarak algılınabilinir mi senin bu makalenden yola çıkılarak.

    bildiğim kadarıyla sabah uyandığımızda kanımızda serbest halde dolaşan yağ asitleri maksimum seviyede bulunur, ve serbest kullanılabilir testesteron hormonu da, zaten bildiğim kadarıyla önemli olan da serbest testesterondan yani hiç bir moleküle bağlanmamış hormonlardan maksimum faydalanabilmektir sabah yapılan kardioda.

    ama senin yazına göre kendi kardiomu yorumladığımda, vücudun savunma mekanizması olarak salgıladığı kortizol, kas yıkımından, yağ sentezi yapıyor, hatta burda vücut zaten sabaha karşı ben uyanmadan kortizol salgılamaya başladı diye düşünüyorum ve kardiodan önce vücuduma 25-30 gr whey proteini de soktuğumu düşünüyorum.

    senin yazdığın bir makale vardı, soru sormuştun en başında, sabah yapılan kardionun faydalarıyla ilgili (aradım ama bulamadım şimdi), her ikisindeki bilgileri, en başta hormonel salgılara göre yorumladığımda, çelişkili olduğunu düşünüyorum flexor, lütfen bu konuda da aydınlatabilir misin, biraz konudan uzaklaştım ama olay biraz benziyor ağırlık antrenmanı sonrası kardioya, özellikle kilo vermek isteyenler için.
     
  8. Bluediver
    Offline

    Bluediver Üye

    Katılım:
    27 Mart 2010
    Mesajlar:
    264
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    ISTANBUL/BURSA

    Aslında hit e basladigimdan beridir antremanda halsizlik, guc dusuklugu yasamiyorum, oncesinde duz kosu yapmaktaydim, o zaman bi gucsuzluk oluyordu antreman sırasında ama su anda hic yok, ztn cok uzun tutmamaya calisiyorum.
     
  9. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas

    100 metre koşucusundan önek vermek gerekirse hüseyin bold gerçekten açığa çıkan her atp yi kullanmış.
    Bir sürat koşucusu max üstünde yani %100 üstünde performans sergiliyor biz buna supramax deriz bu kişinin yenileme süreci 48 saat civarıdır. bizim uyguladığımız submaximal istirahatıda 24 saat olmalı.

    Biz ağırlık egzersizi yani anaerobic egzersizde oksijensiz enerji üretimini kullanırız ve bu yüzde yağı işleyemeyiz enerji kaynağımız (ATP,CP,VE COH) adenozin trifosfat,kreatin fosfat,ve karbonhidrat diğer bir adıyla glikojen kullanır bu 3 enerji kaynakları oksijensiz çalışmalarda metabolik yıkımlar neticesinde kas ağırlıklı çalışmalar için enerjiyi açığa çıkarır.

    Biz genelde 8-10 saniyelik patlayıcı kuvvet kullandığımızdan atp ve cp den enerji elde ederiz atp ve cp genelde hazırdırlar bu iki enerji kaynağımızın kapasitesi sınırlı fakat kısa anda yüksek enerji açığa çıkardığı için vucutçular için önemlidir.

    kapasitesi sınırlı olan atp ve keratini kullandık ve efora devam ediyoruz. yani setimiz bitmedi atp ve cp bitti şimdi ne olacak derseniz yanıtı şudur atp ve cp bittiğinde atp ve cp restorasyonu gerekir daha açıklamam gerekirse karbonhidratların oksijensiz egzersizde parçalanması ile atp ortaya çıkar bunada anaerob glikoz denir.

    şimdi bazı arkadaşlar biz oksijen alıyoruz neden oksijensiz enerji diyebilir bunuda açığa kavuşturayım. bizim kullandığımız yöntem kısa zamanda güç harcamak ve bu kısa zamanda vucut kaldırdığınız ağırlık için oksijeni taşıyıp oksijen ile enerji üretemediği için yada oksijeni enerjiye çevirecek zaman bulamadığından biz yukardada detaylıca yazdığım ağırlık çalışmaları için kullandığımız enerjiye oksijensiz enerji deriz.

    Devam ediyorum anaerobic egzersizde yukarıda bahsettiğim gibi karbonhidratı kullanarak atp ortaya çıkarırız bunun neticesinde hareket devam eder karbonhidrat oksijensiz ortamda parçalandığından dolayı atık olan laktik asit meydana gelir. bunada anaerobic-laktikasit enerji üretimi denir. yani herşeyi kullanır vucudumuz hiç birşeyi atmaz :) de3vam edelim karbonhidrat atığı laktik asiti vucut kaslardan alıp karaciğere taşır ve enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere parçalanır. sporcu nun vucut işlevi laktik asiti kullanımına alışkın ve rahatça karaciğerde parçalanıyorsa işte biz buna dayanıklılık deriz. dayanıklılığı zayıf olan kişilerde bu laktik asit kanda artar ve beyne ulaştığındada yorgunluk hissine sahip oluruz ve ağırlığı bırakır eve gideriz :)
     
    Son düzenleme: 10 Nisan 2010
    madkenan, Kursat38, Omerali7 ve diğer 31 kişi bunu beğendi.
  10. altaylar
    Offline

    altaylar Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    412
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    0
    neden bilmyiorum ama işte bu tip işin perde arkasının detaylıca yazıldığı yazılar çok hoşuma gidiyor
    harikasın flexor
     
    FleXoR bunu beğendi.
  11. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    insanoğlunun öğrenmeyi öğretmekten daha çok sevdiği için :)
     
    JessePinkman, bravehearts, Efrahim ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  12. kerem52
    Offline

    kerem52 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Mart 2010
    Mesajlar:
    51
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    arnold ama ağırlık antremanlarından sonra 30 dakika 45 dakika kadar yüzüyormuş, cardionun en alası yüzme...

    ???
     
  13. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.127
    Beğenileri:
    1.031
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Arnold'un uyguladıgı sısteme bakarsan gunde saatlerce calısman gerek ona bakarsan.. Hatta gunde cıft ıdman fılan..

    Arnold'un genetıgının ve steroıdlerın onemı burada ortaya cıkıyor.. ;)

    Ayrıca pozitif bilimin sureklı kendını yenıledıgını de unutma.. ;)
     
  14. idemenk
    Offline

    idemenk Yeni Üye

    Katılım:
    13 Mart 2010
    Mesajlar:
    40
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    cardiyo ve ağırlık çalışması birlikte yapılmamalımı yoksa sadece ağırlık çalışmasından snra cardiyo mu yapılmamalı çunki ben cardiyo çalışması yaptıktan snra ağırlk calısmaktayım bu detayı açıklığa kavusturursanız sevinirim ...
     
    pabl0esc0bar bunu beğendi.
  15. pabl0esc0bar
    Offline

    pabl0esc0bar Üye

    Katılım:
    22 Mart 2010
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    ben de bunu merak ediyorum.
     
    09 RIDVAN bunu beğendi.
  16. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    Flexor hocamız çok iyi aydınlatmış bizleri. Kardio idman öncesi yapılacaksa, daha az yıkıma sebeb olur. Oda süresi 10 dakika olmalıdır. açık havada ısınma amaçlı koşu yapılabilir.

    Antreman sonrası kardio yapmak hiçte mantıklı bir şey değil.

    nedenini hocamız iyi açıklamış.

    Bu yazılanlarla salon çalışmaları birbirine neden ters onu anlamıyorum.

    Salondaki bir çok hoca bilgisiz. Bize flexor gibi hocalar lazım hep soyluyoruz.
     
  17. Malefice
    Offline

    Malefice Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2009
    Mesajlar:
    122
    Beğenileri:
    68
    Ödül Puanları:
    38
    En mukemmeli ayri yapmaktir, peki ayni gun yapildiginda basarisizlik getirirmi? Hayir.

    Yuzde kac daha fazla getiri saglar size ayri gun yapmak? Veya ayni gun yapmak ne kaybettirir? Kimse bilemez.

    Herkes kendi yasantisina gore ayarlar antreman programlarini, insanlarin is,okul,sosyal hayatlari belirler en dogru antreman seklini.

    Siz haftada sadece 3 gun gelicem diyen birisini ya cardio yada agirlik calismasindan birini secmeye zorlayamassiniz, o 3 gunde once agirlik calismasini yapar, sonrada cardiosunu.

    Kas gelismez veya basarisizlik olur denemez, gayette basarili olabilir, evet en dogrusunu ariyorsaniz haklisiniz, peki ayni gun 2 kas grubu calismak ne kadar dogru?

    Hadi o zaman sabah gel bir kas grubu yap sonra git, aksam gel ikinci kas grubunu yap bu iki kas grubunu 1 saatlik calsitirmakdan daha etkilidir.

    Hatta Cardio yapacagin gunlerde 45 dakika sabah uyanir uyanmaz, 45 dakika aksam yaparsan en etkili calisma seklidir.

    Calisma programimiz tamamen sosyal hayatimizla alakali birseydir, ve kesin kaliplar olamaz, bize en uygun sekli secmek zorundayiz.
     
    madkenan, Omerali7 ve Runn3R bunu beğendi.
  18. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    Evet kişinin kendisine uygunu bulması en doğrusudur. biz bunu hep söyleriz. kardiovasküler sağlık kişi hangi durumda olursa olsun değişmez kalp tersine atmaz yada akciğerler kana oksijen verirken kandaki karbondioksiti atmak yerine tam tersini yapmaz. burada bahsedilen yoğun bir antremandan sonra cardio yapılmaması. eğer çok yoğun bir antreman yaptınız sonrasındada yağ yakım ümidi ile yoğun bir cardioya girerseniz hangi yapıda hangi sosyal durumda olursanız olun aynı biyolojik durumlara maruz kalırsınız. bu kadar hesabı kitabı silelim tek yapmanız gereken vucudun size verdiği küçük mesajları alabilmek. alabiliyorsanız zaten hesaba gerek yok.
     
    Efrahim ve skull bunu beğendi.
  19. Durukal
    Offline

    Durukal Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2010
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    peki cardioyu o gun icerisinde mi yapmamaliyiz yoksa antrenmanin pesi sira mi yapmamaliyiz? Ben sabah 7.30'da agirlik calisiyorum, agirlik calistigim gunlerin bazilarinda da aksam 4.30 gibi kosu antrenmani yapmam gerekiyor. Bir de agirlik calismasindan kastiniz lower body mi upper body mi yoksa ikisi icin de gecerli mi?
     
  20. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    Eğer o gün hafif bir ağırlık çalışması yaptıysanız ve yıkımı önlediyseniz aynı gün farklı saatte cardio yapılabilir. yada başta sağlam bir cardio arada bir shaker sonra ağırlık çalışmasıda olabilir.
     
    Serhat#24 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş