Muay Thai ......

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve ercan gürgöze tarafından 17 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    Muay Thai



    [​IMG] [​IMG]
    Tayland Bangkok'ta bir Muay Thai maçı


    Muay Thai (Tayca: มวยไทย), Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar (eski adı ile Burma), Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı sert bir dövüş sanatıdır.

    Tarihi

    Muay Thai eskiden Siam olarak adlandırılan bölgenin bölünmesinden sonra oluşan ve bugün ağırlıklı olarak Tayland'da sistemlenmiş dövüş sistemlerinin tümünün genel adıdır. Her ne kadar bölge sınırları değişse dahi bu ülkeye komşu olan Myan Mar (eski adı Buma) 'da uygulanan "Bando veya Lethwai" ve Kamboçya'da yapılan "Khmer Boksu" ile büyük benzerlikler gösterir ... Muay Thai'nin orijini hakkında “Tayland, Myanmar ve Kamboçya “arasında anlaşmazlıklar günümüzde iyice şiddetlenmiş olup, her ülke çıkışı kendine mal etmektedir. Bugün Muay Thai evrim geçirerek 3 dalda "Profesyonel, Amatör ve Tradisyonel (Geleneksel)" olarak uygulanmaya konmuştur.
    Tarihi 1300'lere kadar dayanabilmektedir. Eski antik sistemlerin tümü "Muay Boran" (Antik Döğüş Sistemi) şemsiyesi altındadır (Bu konuda birçok efsane mevcuttur)
    Muay Boran şemsiyesi altında ; "Muay Lopburi (bugünkü Muay Thai'nin atası sayılır,dik duruşlar ihtiva eder), Muay Chaiyuth, Muay Korat, Muay Kochasarn, Muay Nakorn" sistemleri bulunur... Geleneksel sistemler bazen Myanmar, Tayland veya Kamboçya sınırlarında müsabaka düzenlerler, eldiven yerine sargı, bandaj kullanılır ve özellikle Burma bu konuda gelenekselliği fazla bırakmamaktadır.
    Krabbi Krabbong ise, tamamen "kılıç, mızrak, vb." ihtiva eden silahlı geleneksel kendine has bir disiplin olup, ancak sanıldığı gibi Muay Thai sistemi ile bir ilgisi yoktur. Ayrıca bugün Tayland ordusunun bazı bölümlerinde kullanılan "Military Lerdrit" diye ülkeye has ayrı bir sistem mevcuttur.
    Tayland'da uygulanan profesyonel sistem döğüşleri için ise "Lumpini, Rachandamnern, TV 7 vb." gibi özel olarak inşa edilmiş stadyumlar mevcuttur. Bunlar arasında özellikle Rachandamnern dünyada yalnızca "Boks" amacı için inşa edilmiş en büyük stadyumdur. Buralarda her hafta gün aşırı döğüşler düzenlenir ve yoğun olarak ilgi çeker... Enternasyonel profesyonel muay thai konusunda başlıca dünya organizasyonları " WMC (WORLD MUAY THAI COUNCIL), S-1 (SONGCHAI PROMOTIONS) olarak adlandırılabilir.
    Amatör kapsamda ise 110 ülke "IFMA (INTERNATIONAL FEDERATION MUAYTHAI AMATEUR) şemsiyesi altında toparlanmış olup, sözkonusu kuruluş 2006'da "GAISF" (Olimpiyatlar için kriter kuruluşlardan biri) tarafından üyeliğe seçilmiştir... Amatör Muay Thai; "Müsabaka, Yarışma (Koreografi) ve Aerobic Muay Thai" bölümlerinden oluşturulmuştur.
    [​IMG] [​IMG]
    bir high kick vuruşu


    Türkiye'de Muay Thai

    Türkiye'de ilk çalışmalar İstanbul’da “Ercan Gürgöze ve Hayrullah Camadan “tarafından 1980'lerin başından itibaren başlatılmış, 2003 yılında Hasan Yıldız ‘ın girişimleri ile Halil Durna’nın başkanı olduğu “Karate Federasyonu” çatısı altında “Amatör Muay Thai Spor Dalı” oluşturulmuştur. Spor Dalı iki yıl kadar “IAMTF (IMTF) ve “WMF” dünya federasyonu çerçevesinde hareket etmiş ,müteakiben 2005 yılında kurulan Mücadele Sporları Federasyonu çerçevesinde Başkan Tunç Turgut, Muay Thai asbaşkanı Mehmet Ünlü ve Ercan Gürgöze'nin girişimleri, çalışmaları akabinde 2006'da "IFMA" üyeliğine kabul edilmiş olup 3 yıldan beri bu teşkilatın amatör yarışmalarına katılmaktadır. 2007'de ülkemizde federasyon kurulmuş ve GSGM tarafından yapılan seçimle “Halil Durna” başkanlığa seçilmiş olup, Hasan Yıldız koordinatör olarak atanmıştır.
    Teknik ve antreman

    Muay Thai'de eller, dirsekler, tekmeler ve dizler temel saldırı tekniklerinde kullanılmaktadır. Muay Thai'de tekme, yumruk ve blokların hepsinde bütün bedenin kalçanın dönüşüyle birlikte kullanılması söz konusudur ve bu tekniklere diğer savaş sanatlarından daha yavaşlık vermekle birlikte daha büyük bir güç kazandırmaktadır.
    Müsabaka öncesinde yarışmacılar, hem dini hem de ısınma amaçlı belirli seremonik dansları yaparlar.
    Tam temaslı diğer dövüş sporlarında olduğu gibi Muay Thai'de de kondüsyonun önemli bir yeri vardır. Ring koşullarının gerektirdiği sertlik ve kondüsyon için gereken çalışmalara Muay Thai'de özellikle yer verilmektedir. Diğer bazı mücadele sporları antremanında kullanılan koşma, gölge boksu, ip atlama, vücut direncine dayalı egzersizler, sağlık topu egzersizleri, karın kasları egzersizleri ve bazı durumlarda " AĞIRLIK ANTERNMANLARI "gibi çalışmalar Muay Thai'de de uygulanır.
    Muay Thai, "diz, dirsek, yumruk ve tekme" vuruşlarından dolayı 8 organ döğüşü olarak da adlandırılır. Geleneksel Muay Thai, Muay Boran ve Bando sistemlerinde kafa vuruş teknikleri de olduğundan bazen 9 organ sistemi olarak da isimlendirilir.
    Profesyonel ve Amatör Muay Thai antrenman metodolojisi %90 oranında aynı kapsamda seyreder. "Gölge Boksu, Temel Teknikler, Pao (Pad) diye adlandırılan darbe yastığı, Torba, Djab-Ko (belden yukarı yapılan güreş) ve kapsamlı "Sparring" (eşli müsabaka tipi çalışma) "bölümlerinden başka kondüsyon arttırıcı "Cross Training " çalışmaları antremanların büyük bölümünü teşkil eder. Tayland'da çalışmalar kamp tabir edilen yerlerde, batıda ise "Gym" olarak adlandırılan salonlarda gerçekleştirilir. Tayland'da gerçekleştirilen çalışmalar batıdakilere oranla çok daha kapsamlıdır. Boksörler kamplarda yer, içer, yatar ve antrenman yaparlar. Hergün sabah 2 saat, akşam ise yine 2-3 saat olarak antrenman gerçekleştirilir. Bu ağır antrenmanlar neticesinde boksörler Lumpini, Raja gibi stadlarda her 2-3 haftada bir, son derece sert,tempolu,yorucu geçen” 5 raund x 3 dakika” üzerinden döğüşler gerçekleştirecek seviyelere çıkabilirler, ki bu da neden Muay Thai orijinli döğüşcülerin aynı zamanda "Kickboxing, K-1 vb" gibi farklı organizasyonlarda, disiplinlerde de başarı kazanabildiklerini açıklamaya yetmektedir.
    Geleneksel Muay Thai'de ise yine aynı tip çalışmaların yanısıra, ağırlık teknik bölümlere verilir. Ayrıca, daha küçük hedef odaklı ve yer güreşi, kilit, sabitleme, kafa vuruşları tipi çalışmalar da yapılır. Myanmar'da bu tip antremanlar sonucu döğüşcüler hünerlerini ele bandaj sarılı olarak sergilerler... Ayrıca bu dövüş stili Siam ve Burma arasında cıkan savas sonucunda Siyamlıların önemli bir kişisinin esir düşmesi üzerine Burma kralı kendisinin 10 iyi dövüşcüsüyle başa çıkarsa ona özgürlüğünü vereceğini söylemiştir ve Siyam döğüşcüsü bu dövüşcüleri yenerek özgürlüğüne kavuşur. Her ne kadar savaş kaybedilsede Thai halkı bu zafere kendileri savaş kazanmış kadar sevinirler. Tabi ki bunlar doğrulanamayacak efsanelerdir. Ancak, kralların saraylarında boksörleri bulundurduğu ve bunları himayelerine almış oldukları birçok kaynakça doğrulanmış bilgilerdir.
     
  2. jeune_turc
    Offline

    jeune_turc Üye

    Katılım:
    12 Mart 2011
    Mesajlar:
    202
    Beğenileri:
    80
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    İstanbul
    Dizinde menisküs başlangıcı olan birinin muay thai yapması sağlık açısından tehlike arz eder mi sizce ? Örneğin Diz bükme ve tekme hareketlerinin olmadığı boks mu tercih edilmelidir sizce ?

    Ayrıca antremanlarda ne gibi ekipmanlar kullanılmalıdır sizce ? Eldiven, sargı bezi, tekmelik dışında ?

    Teşekkürler
     
  3. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    menisküs teşhisini doktor mu koydu?..)burası önemli...çok ilerlemişse zaten yapacak fazla bi şey yok,operasyon...ancak, sadece başlangıç ise ,tam tersi antrenmanların faydası bile olur...ancak, bilinçli anttenman yaptıran yer seçimi önemli...

    anternmanlarda önlem olarak dizinize bandaj sarabilir ya da hazır dizlikler kullanabilirsiniz...)
     
  4. jeune_turc
    Offline

    jeune_turc Üye

    Katılım:
    12 Mart 2011
    Mesajlar:
    202
    Beğenileri:
    80
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    İstanbul
    Tabii teşhisi doktor koydu, spor doktoru bir prof. dr. ortopedist... Henüz ameliyatlık bir durum yok ama bükme egzersizlerinde (squad, leg press, merdiven çıkma) hafif ağrı ve kıtırdama oluyor o yüzden fazla yapmamaya çalışıyorum ayrıca uzun süre bükülü durumda kaldığında da ağrı yapıyor uzatmak durumunda kalıyorum hep bacaklarımı...
     
  5. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    esneme hareketlerinin fazlasıyla faydası olur...çömelme ,bükülme yapmadan antrenman yapabilirsin...) iyi ısınma , ve esneme ,germe hareketleri ...geçmiş olsun...
     
    jeune_turc bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş