Mikrodalga Fırının Zararları !!

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve 007EMRE tarafından 19 Ekim 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. 007EMRE
    Offline

    007EMRE Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    347
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    İstanbul
    - Süt ve diğer tahıl tanelerinde bulunan protein hydrolysate bileşimlerinde kansere yol açan maddeler yaratması (bunlar su ilavesi ile doğal olmayan parçalara ayrılan natürel proteinlerdir)

    -
    Mikrodalgaya maruz kalmış gıdaların tüketilmesinden sonra kan serumunda yüksek oranda kanser hücreleri görülmesi (cytomalar ve sarcoma gibi hücre tümörleri)

    -
    Bedenin B-complex vitaminleri, vitamin C, Vitamin E ve tüm yiyeceklerdeki lipotropiklerden yararlanma yeteneğinin azalması.

    -
    Test edilen bütün gıdalarda beden için en gerekli enerjinin %60–90 arası azalması.

    -
    Uzun süreli kalıcı olan manyetik atıklar sinir sistemi ve lenf sisteminde birikim yapar.

    -Kronik semptonlardan sonra adrenalin fazlalığı , koroner damarların bloke olması ve kalp krizi ortaya çıkar.

    -Yapılan gözlemlerin sonuçlarına göre kanda daha fazla kanser hücresi oluştuğu , ayrıca mide ve bağırsak kanserlerinde de artış olduğu gözlemlenmiştir.Ayrıca , daha fazla sindirim sorunu , idrar ve dışkılama sisteminde yavaş yavaş bozulmalar meydana gelmiştir.

    ----- Evet arkadaşlar daha eklemediğim bir sürü zararı olmasıyla beraber , besinleri 5 dk erken yemek için bu kadar tehlikeyi göze almak saçma değilmi ? 5 dk Geç olsun sağlıklı olsun zaten besinlerin çoğu fabrika ortamında kimyasal işlemlerden geçiyor.Tamamen organik sayılmaz ve üstüne mikrodalga ile tüketince göz göre göre kendimizi zehirlemeyelim !!
     
    nobodys bunu beğendi.
  2. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.331
    Beğenileri:
    1.287
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    Yazının bilimsel dayanaklarını ve kaynağını da açıklar mısın lütfen?

    Ben bu konuyu pek çok doktorlar (özellikle onkologlarla) görüştüm. Kanıtlanmış bir zararının olmadığını söylediler. Ama yine de pek azının evinden bu aletten var :). İmamın yaptığını yapmakta fayda var .

    Araştırdığım kadarıyla bundan 20-30 yıl kadar önce bir hastaya mikrodalga fırınla ısıtılmış bir kan verilmiş ve hasta ölmüş. Ama bu olay zaten mikrodalga fırınların henüz emekleme aşamalarında çıkan şeyler. Yani o günden bugüne mikrodalgalar çok gelişti. Bazı doktorlar günümüzde üretilen mikrodalga fırınların son derece güvenli olduğu iddia ediyorlar. FDA onaylı olması ve FDA denen kurumun (burda pek çok üye FDAyı hor görse de) ABDnin en güvenilir kurumlarında biri olması da kafa karıştırıyor.

    Aletin çalışma mantığını da bilmeyenler için basitçe özetlileyim: İçine konulan bir yiyeceğin içinde bulunan sıvı moleküllerini hızlıca hareket ettirerek ısınmasını sağlıyor...Bunu da fırıın içine 2450Mega Hertz veya 2.45 Giga Hertzlik bir mikrodalga radyasyonu üretirerek yapıyorlar.

    Fakat bu dalga öyle bir radyasyon dalgası değil, yani yiyeceğin içinde zararlı bir radyasyon oluşturmuyor...

    Benim şu ana kadar kesinleşmiş olarak zarar verdiğini bulabildiğim tek yönü: radyasyon yayması. Ama elimizde cep telefonu bundan çok daha fazla radyasyon yayıyor. hatta yine her gün saçlarımızı kuruttuğumuz ve kafamızın dibinde çalışan saç kurutma makinaları bunların ikisinin toplamında daha fazla radyasyon yayıyor. Enteresan değil mi.

    Haa bu arada şunu söyliyeyim evimde mikrodalga fırın yok :)

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 11:24 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 11:11 ----------

    makale araştırırken şöyle bir bilimsel yazı buldum. bilginiz olsun. Yoksa ben bu ürünü öneriyor ya da önermiyor değilim. maksat bilgilenmek.

    *

    Mikrodalga Fırınların Özellikleri

    Mikrodalga fırın, mikrodalga üreten bir magnetron, üretilen mikrodalgaların fırın içinde yayılmasını sağlayan bir dalgayayıcı, ve fırın boşluğundan oluşur. Yayılan mikrodalganın fırın içinde düzgün dağılımını sağlamak için ya döner tabla ya da dalga yayıcıdan hemen sonra yerleştirilen bir pervane kullanılır. Ayrıca ısınan besinin yaydığı sıcaklık sonucu ısınan havanın fırın içinde birikmesini önlemek için bir havalandırma sistemi bulunur.

    1971 yılında ABD’de Food and Drug Administration (FDA) mikrodalga fırınların sızıntı radyasyonları için bir limit değer açıklamıştır. FDA’ya göre bu limit mikrodalga fırının yüzeyinden 5 cm mesafede 5 miliwatt/cm2 dir. Bu limit mikrodalgaların insan için zararlı olan limitin altındadır. Günümüzde mikrodalga fırın kapaklarına yerleştirilen ve üzerinde mikrodalga dalgaboyundan daha küçük çapta açıklıklar olan plakalar bu sızıntının da önlenmesi sağlamaktadır.

    Ayrıca FDA, fırınlarda, mikrodalga fırının kapağı açıldığında mikrodalga üretimini otomatik olarak kesen bir birinden bağımsız iki kilit sisteminin bulunmasını şart koşmuştur.

    Mikrodalga Fırınlar ve Sağlığımız

    • Yapılan araştırmalarda direk mikrodalgalara aşırı maruz kalan kişilerde yanıklar oluştuğu, sperm hücrelerinin öldüğü, hatta iç organlarda haşlanma pişme gibi sonuçlar görülebileceği saptanmıştır. Ancak kan dolaşımının hızlı olduğu kaslı bölgelerde oluşan ısı kan akışı ile hızla vücuda yayılacağından ciddi hasarlar görülmeden kaslarda oluşan ısının uyarıcı olabileceği kaydedilmiştir. Özellikle kan akışının nispeten az olduğu gözlerin mikrodalgalara maruziyeti katarakta ve ciddi göz hasarlarına neden olabilmektedir. Ancak mikrodalga fırınlarda sızıntıya karşı alınan tedbirler sonucu mikrodalga fırın kullanımına bağlı kazalar veya olumsuz sağlık sonuçlarının kayıtlara geçmediği bilinmektedir. Genellikle kayda geçen kazalar, mikrodalga fırından aşırı ısınan yiyeceğin teması sonucu ısınan kapları alırken oluşan yanıklar ve besinin ısınması sonucu oluşan sıcak buharın ısıtma kabının açılması sırasında neden olduğu yanıklardan meydana gelmektedir.
    • Bütün elektromanyetik ışınlar foton adı verilen parçacıklar halinde yayılır. Fotonların sahip olduğu enerji dalgaboyları ile ters orantılıdır. Mor ötesi (UV) ışınları, X-ray ışınları ve Gamma-ray ışınları sahip oldukları kısa dalgaboylarına bağlı olarak yüksek enerji düzeylerine sahiptir. Bu yüksek enerji düzeylerine maruz kalan organik moleküllerin yapısında oluşan kimyasal değişiklikler organizmalarda mutasyonlar ve kanserli hücre oluşumları ile sonuçlanabilir. Ancak mikrodalga fotonlarının enerji düzeyleri o denli düşüktür ki ancak bir su molekülünün artı eksi kutupları arasında titreşmesine neden olabilir. Bu nedenle mikrodalga ile pişirilmiş besinlerde sağlığa zararlı kimyasal değişimler oluşması beklenmemektedir.
    • Mikrodalgalar ışık ışınları gibi çok hızlı hareket ettiklerinden besin tarafından kısa bir süre için soğurulduktan sonra geri yayılır. Besinin içindeki su tarafından soğurularak ısıya dönüşmeyen kısım besin maddesi içinde birikime neden olmadan besin maddesini terk eder. Mikrodalga fırında pişmiş bir besinde mikrodalga radyasyonu birikmiş olma ihtimali yoktur.
    • Mikrodalga enerji kullanılarak pişirilen besinlerde serbest radikal bulunma ihtimali diğer yöntemlerle pişirilen besinlerdeki ile aynıdır. Çünkü oluşabilecek serbest radikaller mikrodalga radyasyonu sonucu değil, mikrodalga enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi ile pişirme için kullanılan yüksek sıcaklık sonucu oluşmuştur. Besinlerde yağda kızartma ya da mangalda pişirme sonucu serbest radikal oluşma olasılığı mikrodalga ile pişen besinlerdekinden daha yüksektir.
    • Mikrodalga ile pişirme sırasında besinlerin besleyici değerlerindeki (vitamin, protein v.b.) kayıplar yine sıcaklığa bağlı kayıplardır. Mikrodalga enerji kullanılarak pişirme süresi konvansiyonel yöntemlerden daha kısa olduğundan bazı uygulamalarda besin değerindeki kayıpların azaldığı gözlemlenmiştir.
    Güvenli Kullanım İçin Ne Gerekmektedir?

    Diğer elektrikli ev cihazları için olduğu gibi mikrodalga fırınların güvenli kullanımı için de aşağıdaki noktalara uyulması önerilmektedir:
    • Üretici uyarıları eksiksiz yerine getirilmelidir.
    • Fırının çalıştırılmadan önce kapağının kapalı olduğu kontrol edilmelidir.
    • Fırın boş iken çalıştırılmamalıdır.
    • Fırının içi sık sık temizlenmelidir.
    • Tamir sırasında fırının elektrik bağlantısı kesilmelidir.
    • Kapak kilitleri kısa devre yapılmamalıdır.
    • Çocukların fırını kullanmasına izin verilmemelidir.
    • Fırın çalışırken yüzünüz fırın kapağına çok yaklaştırılmamalıdır.
    • Fırınlar yetkili teknik elemanlar tarafından tamir edilmelidir.
    • Herhangi bir endişeli durum oluştuğunda fırınlara kaçak testi yaptırılmalıdır.
    • Kalın kabuklu besinler piştikten sonra içlerinde sıkışmış buhar kalır ve kabuk çatladığı zaman sıcak buhar dışarı fışkırır, ya da pişme esnasında besinin fırın içinde patlaması gibi kazalar olabilir. Bu nedenle kalın kabuklu besinler fırına konmadan önce kabukta bir kaç çentik açmak oluşan fazla buharın besin içinde sıkışmasını önleyeceğinden yararlı olur.
    • Mikrodalga fırında kabuklu yumurta pişirmeyiniz, patlayabilir.
    • Mikrodalgaların önemli üç özelliğini ifade etmek gerekir. Mikrodalgalar; Metalden yansırlar,
    Cam, kağıt, plastik ve benzeri maddelerden geçerler,
    Besinler içindeki su molekülleri tarafından absorbe edilirler(soğurulurlar)
    • Mikrodalga fırın içinde kullanılacak kapların mikrodalgaları soğuran ya da yansıtan kaplar olmamasına ve içinde bulundurduğu besin maddesinde oluşabilecek yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. En uygun kaplar plastikler, camlar ve su ihtiva etmeyen seramiklerdir.
    • Fırın içinde metal kap kullanmayınız. Mikrodalgalar metalden yansıyacağından fırın içerisinde mikrodalga yoğunluğunu artırır, bu arada bazı mikrodalgaların magnetrona geri dönmesi ve zarar vermesi olasılığı artar.
    • Paketlerin ağız kısmındaki metal telleri çıkarmayı unutmayınız. Yine metalden yansıyan mikrodalgaların yoğunluğu nedeni ile o bölgede aşırı ısınmalar meydana gelip paketin yanmaya başlamasına neden olabilir.
    [FONT=&quot]SONUÇ[/FONT]


    Mikrodalgaların fiziksel özelliklerini, besinleri ısıtma mekanizmalarını bilerek ve hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımız her elektrikli cihazda olduğu gibi cihazın özelliklerine uygun kullanım şartlarına dikkat ederek kullanırsak mikrodalga fırınlar gönül rahatlığı ile günlük hayatımızdaki yerini alacaktır.

    Dr. Zinet Aytanga ÖKMEN

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Bölümü
     
    Son düzenleme: 20 Ekim 2010
  3. 007EMRE
    Offline

    007EMRE Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    347
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    İstanbul
    Evet birçok araştırmalar yapılıyo zararsız olduğunu kanıtlamak için ancak bizim evde mikrodalga fırın var ben önceden hep mikrodalga fırın ile ısıtoyrdum 2-3 dk bekletsem bile yemeklerin ortası buz gibi kalıp çevresi sıcak oluyodu.Belki bizim mikrodalga fırınımızdan kaynaklanıyodur ama öyle olsa bile sonuçta sizinde söylediğiniz gibi radyasyon yayıyor.Birazda benden kaynaklanıyodur belki hiç içime sinmiyo mikrodalga fırın
     

Sayfayı Paylaş