Maltodextrin, Dextrose, Jelibon

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve D.Wolf tarafından 1 Eylül 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 16 üye.
  1. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.306
    Beğenileri:
    2.181
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Son zamanlarda forumda bu konu kafa karışıklıgına yol açtığı için, özelden gelen sorulara da bizzat burdan cevap vermiş olmak için bu başlıgı açtım. Bu iki ürünü de bu sene kullandım ve jelibonla da ilgili özet bilgi geçmek gereği duydum.

    Maltodextrin ve dextrose arasında ciddi bir fark bulunmuyor, kalorileri hemen hemen aynı değerlerde ve ikisinin de Gİ'si çok yüksek.

    Dextrose tamamen bir glukoz kaynağıdır ve tadı çok şekerlidir ve monosakkarit oldugu için yapısı en küçük karbo zincirini(monosakkarit) taşıdıgı için kullanılması en mantıklı antrenman sonrası basit şeker ürünüdür.

    Maltodextrin aslında yapısına bakıldıgında kompleks bir karbo türüdür. Dextrose gibi tek zincirden oluşmamıştır ve çok az sayıda monosakkarit bulundurur. Bu pencereden bakıldıgında pirinç, yulaf, makarna gibi uzun zincirli bağlardan oluşan ve bu bağların birbirinden ayrılması uzun sürdüğü için bu karbolara benzer sürelerde insülin seviyesinde oynama meydana getirmesi beklenir, ama maltodextrin yapısına bakıldıgında kısa zincirli şeker moleküllerinden oluşur ve bağları zayıf olduğu için dextrose gibi insülin seviyesinde aynı seviyelerde oynama meydana getirir çünkü dextrose de zayıf bağlardan oluşur.

    Maltodextrin ve dextrose arasında kan şekeri seviyesinde oynama süresi açısından çok ama çok küçük bir süre bulunur, bu da ihmal edilebilecek bir süre kadardır. Bu yüzden antrenman sonrası ikisinden biri kullanılabilir, ama elinizde varsa dextrose kullanımı tercihen daha uygundur.

    Bir de antrenman sonrası jelibon tüketimini soranlar oluyor, bunun nedeni diğer yağ içeren yüksek şekerli ürünler gibi olmaması ve sadece şeker içeren katı bir ürün olması kafa karışıklığına yol açıyor. Jelibonda sakkaroz bulunmaktadır ve sakkaroz yapısına bakıldıgında saf glikozdan oluşmamaktadır ve içinde fruktoz da bulunmaktadır, dolayısıyla saf glikoz içeren bir dextrose gibi kas yenilenmesinde daha etkili bir uyarıcılık taşıyamayacaktır. Bu yüzden antrenman sonrası bir alternatif gibi görünse de, porsiyon ebatlarını da ölçü olarak alırsak + maliyet olarak da yüksek olacagından, biraz geri planlarda kalması gereken bir ürün.
     
    bigdream, victory44, ofsaytosman ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  2. legolas246
    Offline

    legolas246 Üye

    Katılım:
    7 Eylül 2009
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    180
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ankara
    Teşekkürler kesinlikle bir haftadır forumu baya meşgul eden bir konuydu.Yalnız ben 2 şey sormak istiyorum.
    Vitargo'nun, maltodextirn ve dextrose ile karşılaştırıldığında ne gibi artıları bulunmakta ? Benim bildiğim kadarıyla kana karışma hızı her ikisinden de daha yüksek.
     
    AngryHun bunu beğendi.
  3. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.124
    Beğenileri:
    1.023
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Dün özelden attığım mesajıma bir cevap olmuş, teşekkür ederim dwolf.
     
  4. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.306
    Beğenileri:
    2.181
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Marketing stratejisine bakarsak, Vitargo çok iyi bir emilim gerçekleştiren ve dextrose veya maltodextrine göre çok daha avantajlı bir ürün olarak slogan ediliyor, ama maliyet + işleve bakıldıgında mucize yaratamayacak bir ürün oldugu için ekstra maliyet yükü sağlamaktan başka bir önem taşıdgını düşünmüyorum. Dextrose ve maltodextrin çok hızlı kana karışan ürünler ve vitargo bundan daha az sürede gerçekleştirse de, bu rakamlar çok küçük olacaktır. Basit şekerlerin işlevi mucizevi değildir, sadece vücudu kasları yenilenmeye teşvik etmeyi başlatan ürünlerden bir tanesidir. Vitargo'dan daha iyi ürünler bile çıksa, önemli olan ana ve ara öğünlerinizde aldığınız temel besin kaynaklarıdır. Bu gibi ürünlere çok takılmaya gerek duymuyorum.
     
    Freedommm, AngryHun ve legolas246 bunu beğendi.
  5. jackal53
    Offline

    jackal53 Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2011
    Mesajlar:
    370
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Benımde bu jelıbon konusunda kafam karısıktı..Cogu kısı ıdmandan sonra 100 gr jelıbon yenmesını onerıyor 100 gr 1.4 tl gıbı fıyatı var cok da pahalı degıl..
    BASİT ŞEKERLER:
    Şeker ve Türevleri: Çay şekeri, bal, pekmez, reçel, marmelat, çikolata, karamela, akide şekeri diye orneklendırılmıs
     
  6. gokhan2604
    Offline

    gokhan2604 Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    86
    Beğenileri:
    99
    Ödül Puanları:
    0
    dextroza göre pahalı. ayrıca katı olduğu için sindirim süresi daha uzun. altta yazdıklarınız da şeker türevi ama fruktoz içeriyor. dextroz veya maltodextrin %100 glikoz.
     
    AngryHun bunu beğendi.
  7. jackal53
    Offline

    jackal53 Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2011
    Mesajlar:
    370
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Yanlıs arastırdım sanırım ornek olarak urun verebılır mısın bana dextroz a ?
     
  8. wurtz
    Offline

    wurtz Üye

    Katılım:
    19 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    309
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    Bergama
    Dextroz ve maltodextrin'i supplement olarak değil de markette bulabileceğimiz ürünlerden almamız mümkün mü? Ben %100 üzüm suyu kullanıyordum bir ara da jelibon kullanmaya karar verdim daha kullanmaya fırsat olmadı fakat doğrusunu bilelim de ona göre davranalım.

    Mevye sularından %100 olanlar mı yoksa meyve nektarları mı daha iyidir antrenman sonrası kullanım için?

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 21:16 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 20:36 ----------

    Ayrıca askmen de böyle bir alıntı buldum. Ne kadar doğruluk payı vardır orası meçhul tabi. %1 den kasıt yağsız-diyet süt sanırım.


    İster inanın ister inanmayın %1 çikolatalı süt en iyi antrenman sonrası geri kazanım besinlerinden birisidir. Bu tatlı şeyin yaklaşık 500 gr'ı ; 320 kalori, 52 gr karbonhidrat, 16 gr protein ve 5 gr yağ içermekte. Biraz doymuş yağ içeriyor olabilir fakat antrenman sonrası glikojen takviyesi için çikolatalı süt harika bir seçim olacaktır.


    Edit : Düzen
     
    Son düzenleme: 4 Eylül 2011
  9. AngryHun
    Offline

    AngryHun Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2010
    Mesajlar:
    1.166
    Beğenileri:
    1.125
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Kimyager
    Yer:
    İstanbul
    süt hiçbir zaman antreman sonrası için ideal değildir.söylenilen ürün belki antremandan 1 saat sonra alınabilinir.
     
    gokhan2604 bunu beğendi.
  10. wurtz
    Offline

    wurtz Üye

    Katılım:
    19 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    309
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    Bergama
    Ben de hiç süt içmedim bu maksatla fakat biraz bakındığımda böyle bir yazıya rastladım. Ne içicez yada yiyicez bu antremen sonralarında?
     
  11. gokhan2604
    Offline

    gokhan2604 Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    86
    Beğenileri:
    99
    Ödül Puanları:
    0
    antrenmandan sonraki acilen alınacak karbo+protein karışımı tercihen sıvı olmalı. whey protein+dextroz/maltodextrin toz halinde olduğu için sıvı ve emilim olarak ideal.

    hiçbiri elde yoksa (whey zaten vardır:)) beyaz ekmek içi yerli antrenman sonrası suplement'i olur. whey'i su ile alıp üstüne beyaz ekmek içini yiyince ikisi midede yumuşak bir pelte haline gelir. suyla ıslanmış ekmek içi bağırsaktan şıp diye emilir,tamamı glikoz'dur. kana çabuk karışan whey ve glikoz insülini yükseltir,malzemeler kasa taşınır,katabolizm durur,anabolizm başlar, en ucuza mutlu son.:)

    ben antrenman sonrası karışımdan 1 saat sonra sağlam bir öğün yerim. normalde tam buğday ekmeği tükettiğim halde antrenman sonrasındaki iki normal yemek öğünümde beyaz ekmek kullanırım. sebep 6 saatlik yüksek glikojen sentezi penceresinde sindirimi daha hızlı glikoz kaynağını kana sunmak. sonrasında tam buğday ekmeğine devam. çünkü 6 saat sonra her şey normale döner hızlı karbo zamanı biter kan şekerini hızlı yükseltmeye devam edersek yağlanma devreye girer.

    antrenman sonrası karbo işi bu kadar bence.
     
    AngryHun bunu beğendi.
  12. Hanamichi Sakuragi
    Offline

    Hanamichi Sakuragi Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Bir alternatif olarak pekmezi inceleyelim...
    Besin değerleri

    Pekmezin besin değerleri, yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin, faydalı bir ilaç olarak bilinir.

    İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar.


    Faydaları

    Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir.
    Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.
    Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır.


    kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Pekmez
     
    Son düzenleme: 11 Eylül 2011
    AngryHun bunu beğendi.
  13. legolas246
    Offline

    legolas246 Üye

    Katılım:
    7 Eylül 2009
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    180
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ankara

    Fruktoz antreman sonrası için uygun değildir.Piyasada bulunan pekmezlerin de çoğunun üzüm pekmezi olduğunu düşünürsek , sonradan şeker ilavesi yoksa eğer içerdiği karbonhidratın %50 si glikoz %50 si fruktozdur.Buda antreman sonrası için pekmezi ideal olmaktan çıkarır.


    http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antrenman-sonras-z-m-suyu-t41841.html
     
  14. Hanamichi Sakuragi
    Offline

    Hanamichi Sakuragi Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    içeriğinin %50si glikoz %50 fruktoz olduğu hangi kaynakta yazıyor?
     
  15. legolas246
    Offline

    legolas246 Üye

    Katılım:
    7 Eylül 2009
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    180
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ankara

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Fruktoz

    Sayfanın biraz alt taraflarındaki tabloda.Hatta fruktoz bir miktar daha fazla.

    Saygılar.
     
  16. Hanamichi Sakuragi
    Offline

    Hanamichi Sakuragi Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    dün bir gıda mühendisi arkadaşla konuştum bu konunun üstüne.. o da pekmezde çok az bir farkla glikozun daha fazla olacağını söyledi.. sanırım ticari pekmezlerdeki extra şekerle ilgili.. ama ben yine de antreman sonrası için üzüm suyu ya da pekmez içmeye devam edicem..en azından bulk dönemimde..
     
  17. jackal53
    Offline

    jackal53 Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2011
    Mesajlar:
    370
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Cell tech ın ıcınde bulunan 75 gr seker ın Dextrose oldugu yazılmıs ıdman sonrası cell tech gıbı bır urunle bu acıgı da kapatabılırız.. İcerıgını tam yazmama gerek yok herkesın genelde bıldıgı ıcerık creatin vıtamın amıno karısımı .. Cell mass de 0 seker var .. gasparı sıze on da ıse 37 gr (From Isomaltulose, D-Glucose, And Trehalose) varmıs .. Cell tech burda ayrı bır artı puan kazanıyor demek yanlıs olmaz dımı ?
     
  18. Serratus
    Offline

    Serratus Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2011
    Mesajlar:
    70
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    Aydın
    Haribo ayıcık şekerin içindekiler kısmında, Glikoz şurubu, şeker, dekstroz şeklinde yazılmış, Oranlar yok. Meyve suyu %1,5 şeklinde belirtilmiş. Firmaya mail gönderdim. Glikoz, dektroz, fruktoz oranları nedir diye. Cevap gelirse buraya da yazarım. Ben de idman sonrası ayıcık şeker yiyorum.
     
  19. danger89
    Offline

    danger89 Üye

    Katılım:
    17 Nisan 2011
    Mesajlar:
    30
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18



    Peki bu Dextrose u nerden satın alabilirim biraz arastırdım ama bulamadım :/
     
  20. Hanamichi Sakuragi
    Offline

    Hanamichi Sakuragi Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    google da 'dekstroz' yazınca birinci sıradaki sayfada satılıyor.. hammaddeler.co....
     

Sayfayı Paylaş