Makarnaa

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve matizz tarafından 15 Kasım 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. matizz
    Offline

    matizz Yeni Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2012
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Kocaeli
    makarnayı mercimek,nohut vb yiyeceklerle yediğimizde et kadar protein oluyomuş 2 doktordan duydumda merak ettim acaba bilginiz var mıı?
     
  2. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    İkisini beraber yediğin için bir protein artışı olmuyordur bence o iki yiyecektede protein olduğu için aldığın Protein oranında bir artış oluyordur.
     
    matizz, mr_dblue ve Ocensers bunu beğendi.
  3. mr_dblue
    Offline

    mr_dblue Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2012
    Mesajlar:
    1.132
    Beğenileri:
    1.363
    Ödül Puanları:
    123
    Bir kere et ve saydığın besinlerde bulunan protein türleri farklı.
    Ewt iyi bir karbonhidrat kaynağı olan makarnada da protein var baklagillerde de tabi ikisi birarada yendiğinde mantıksal olarak miktar arttıkça protein miktarıda artıyor.
    Fakat dediğim gibi et ve bu besinlerdeki protein türleri farklı.(hayvansal ve bitkisel protein-kaliteli ve kalitesiz proteinler)
     
    matizz ve carmelo114 bunu beğendi.
  4. matizz
    Offline

    matizz Yeni Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2012
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Kocaeli
    biliyorumda doktorlar öyle diyince benimde kafam karıştı zaten size danışıyım dedim
     
  5. nitrococuk
    Offline

    nitrococuk Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2010
    Mesajlar:
    483
    Beğenileri:
    447
    Ödül Puanları:
    0
    "Et kadar protein" ile kastedilen sanırım "tam protein". Doğru. Genel olarak söyleyebilirim ki , Tahıllar ile Baklagilleri aynı gün içinde kombine ettiğin zaman gerekli amino asit profillerini tamamlamış ve bu yüzden tam protein elde etmiş olursun. Gramaj (porsiyon) efektifliği olarak hayvansal protein kaynaklarına yaklaşamazlar o ayrı.

    Mesela 100 gramlarının amino acid grafiği ; (gri renkli olanlar oranları eksik olanlar)

    [​IMG]

    Bezelyeli makarnayı öneririm.
     
    matizz bunu beğendi.
  6. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    ne doktorlar var proteın tozu kısır yapıyor dıyor ne doktorlar var yanlıs tedavı ıle ınsan ölduruyorlar her duyduguna ınanma bence ıyı bır arastırma yapmalısın.
     
    matizz ve carmelo114 bunu beğendi.
  7. carmelo114
    Offline

    carmelo114 Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    504
    Beğenileri:
    269
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Bornova/İzmir
    Bitkisel proteinlerin birbirini Tamamlıyıcı olduğu doğrudur ama asla biyolojik değeri hayvansal proteinle yarışamaz.

    Bitkisel+hayvansal aklımda kalan (forumda okumustum bilen bilir)Patates ve yumurta bir araya geldimi B.D yüksek bir kaynak oluyodu.

    Bir arada mantar için et proteinin yerine geçer diyorlardı ama kimse 100gr mantarda 2,5 gr protein olduğunu söylemiyodu :) 1 kilo mantar yersek evet 100gr et yemiş gibi oluyoruz ;)
     
    Son düzenleme: 15 Kasım 2012
    matizz, mehmetanil ve mr_dblue bunu beğendi.
  8. nitrococuk
    Offline

    nitrococuk Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2010
    Mesajlar:
    483
    Beğenileri:
    447
    Ödül Puanları:
    0
    * Protein tiplerinin biyo-yararlılıklarında bitkisellerin cephesinde durum o kadar kötü değil. Soya Fasulyesi.

    http://img42.imageshack.us/img42/4310/screenshot20120608at954.png

    Kod:
    whey blended products, BV 100-159
     whey, BV 104
     egg, BV 100
     cow's milk, BV 91
     egg white, BV 88
     beef, BV 80
     fish, BV 79
     chicken, BV 77
     casein, BV 77
     [B]soy, BV 74[/B]
     potato, BV 71
     rice, BV 59
     wheat, BV 54
     beans, BV 49
     peanuts, BV 43
    * Yumurta ve Patatesin, özellikle birbirlerinin protein kalitesini yükselttiğini ilk defa duyuyorum. O kaynağa göz atmam için bir link verebilirmisin ? Patatesdeki düşük protein oranı zaten o teoriyi baştan çökertiyor ya yine de bir bakmam lazım yazıya.

    * Mantar'daki proteinde, Leucine, Lysine, Methionin, Phenylalanine amino asitleri eksik oranlardadır. Yani bu yüzden "tam protein" değildir. Başka yiyeceklerle kombine edilmesi lazım. Yani teorik olarak 1 kilo mantar yeseniz de asla et proteinin yerine geçemez.
    http://www.livestrong.com/article/556190-protein-content-in-mushrooms-vs-meat/
     
    matizz bunu beğendi.
  9. matizz
    Offline

    matizz Yeni Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2012
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Kocaeli
    çok sağolun ilginiz için teşekkür ederim
     
  10. carmelo114
    Offline

    carmelo114 Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    504
    Beğenileri:
    269
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Bornova/İzmir

    Elbette mantar etin yerini tutmaz ben zaten mantarı savunmuyorum aksine mantarı savunan doktorlara itafen onu yazdım kimse tek oturuşta 1 kilo mantar zaten yiyemez ;)
    Ama dediğin gibi mutlaka baska yiyeceklerle kombine edilmesi lazım.

    Bu arada ben soyayı desteklemiyorum hele ki biz ülkemizde saf haldede yemiyoruz işlenmiş soyanın bir sürü yan etkisi var.

    Bunların başında östorojen fazlalığı geliyor forumda kaynaklarla paylaşıldı.
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum...jen-kad-t47745.html?t=47745&highlight=Yumurta

    Buda bahsettiğim biyolojik değer tablosu yumurta+patates kombinasyonu banada tuhaf gelmişti ama başka kombinasyonlarda var linki paylaşıyorum.
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum...-t8623.html?t=8623&highlight=Protein+kalitesi

    İyi forumlar herkese..
     
  11. nitrococuk
    Offline

    nitrococuk Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2010
    Mesajlar:
    483
    Beğenileri:
    447
    Ödül Puanları:
    0
    Vallahi konuyu yarım saattir araştırıyorum, yumurta&patates hakkında başka bir yazı bulamadım.

    Eksik proteinleri (Incomplete) , Tam protein (complete) yapmak için bazı yerlerde tahıllar ile süt ürünlerini birlikte kombine etmek öneriliyor. Mesela peynirli makarna. O çeşit bir öneri olabilir. Neyse sağol.
     
    carmelo114 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş