Makarna konusunda soru yardım?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Grendel tarafından 1 Eylül 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Grendel
    Offline

    Grendel Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    123
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Beyler bi soru acayip kafamı kurcalıyor.Bakın şimdi 100g makarnada yaklaşık 70 gr karbonhidrat var ama pişmiş 100g makarnada yaklaşık 25g karbonhidrat var.Şimdi ben tencereye 100g makarnayı koydum yaptım bu karbonhidrat değeri nereye gidiyor pişince.İkinci sorum Yulaf ezmesi tam bir sporcu besini ve 100g'ında yaklaşık 65g karbonhidrat olduğu söyleniyor.Yulaf ezmesini sütle karıştırıp yiyiyoruz ve eğer bu 65g karb. vücuda alınıyorsa neden insanlar makarna yesin ki yani sadece ucuz olduğu içinmi (çünkü yulaf ezmesinin 100g'ı makarnadan yaklaşık 8 kat pahalı) yoksa yulaf ezmesi karbonhidrat bakımından bu kadar zengin değilmi?
     
  2. muratcan.biceps
    Offline

    muratcan.biceps Üye

    Katılım:
    27 Haziran 2012
    Mesajlar:
    1.161
    Beğenileri:
    540
    Ödül Puanları:
    93
    on gün pirinç-off gün bulgur 4ever
     
  3. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Makarnaarin cogu unda n yapildigi icin basit, yulaf ise komplex gruba girer.

    100 gram attigin akarna su cekince ortalama 300 gram olarak siser :) bu pismis 300 gramda sana 75 gram karbo verir :)
     
  4. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.652
    Beğenileri:
    4.408
    Ödül Puanları:
    123
    Makarna piştiği zaman karbonhidratı buhar olup uçmuyor tabiki :) . Makarna pişerken su cektiği için hacmi ve içeriğindeki su oranı artar. Kuru madde oranı azaldığı için gr / karbonhidrat oranıda azalır.

    Kaliteli makarnalar durum buğdayından yapılır ve komplex besindir. Yulafa alternatif olarak tüketilebilir.
     
    Son düzenleme: 1 Eylül 2012
    Grendel bunu beğendi.
  5. Grendel
    Offline

    Grendel Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    123
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Evet makarna konusunu anladım brhmcr teşekkürler peki yulaf ezmesinde sencede 65 gr complex karbonhidrat varmı.
     
  6. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.652
    Beğenileri:
    4.408
    Ödül Puanları:
    123
    Bu oranlar yulafın cinsine veya yetiştiği yöreye göre değişir. Fakat ortalama 60-70 gr komplex karbonhidrat içerirler.
     
    Grendel bunu beğendi.
  7. Grendel
    Offline

    Grendel Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    123
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Saolun beyler çünkü bu makarna konusu herkesin kafasını kurcalıyor.
     
  8. Dexter_Morgan
    Offline

    Dexter_Morgan Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2012
    Mesajlar:
    1.224
    Beğenileri:
    663
    Ödül Puanları:
    123
    Polonyada tüketilmiyormu makarna :) Makarna kompleks ürün sınıfına giriyor buğdaydan yapıldığı için. Hatta esmer(kepekli) makarnayla Gİ açısından hiçbir farkı yok.
     
  9. iAmTheBest
    Offline

    iAmTheBest Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şimdi...
    Basit mi, kompleks mi ?
     
  10. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.652
    Beğenileri:
    4.408
    Ödül Puanları:
    123
    GLİSEMİK İNDEX TABLOSU:

    [​IMG]

     

    Ekli Dosyalar:

    • tbl.jpg
      tbl.jpg
      Dosya Boyutu:
      35,3 KB
      Görüntüleme:
      70
    Grendel ve iAmTheBest bunu beğendi.
  11. muratcan.biceps
    Offline

    muratcan.biceps Üye

    Katılım:
    27 Haziran 2012
    Mesajlar:
    1.161
    Beğenileri:
    540
    Ödül Puanları:
    93
    sanırım brhmcr(adını dogrumu yazdım bilmiyorum :) ) makarnanın beyaz undan yapılanının diğerlerine göre daha faydasız oldugunu söylemek istedi.bir yazım yanlışı oldu.yoksa makarne elbette kompleks :) ama ben ilk yorumumu tekrarlıyorum. on gün pirinç off gün bulgur :)
     
  12. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Sevgili Caner23,

    Polonya'da 3 cesit makarna tipi var :

    1) Bildigimiz beyaz undan yapilan makarna (basit karbo sinifindadir) Fiyati cok dusuktur. 1 kilo civarini 0.7 liraya alabiliyoruz.
    2)Bugdayin ogutulerek kepeginden(kabugundan) ayrilmasi sonucu kalan un benzeri maddeden yapilir (yari komplex, yari basit karbo sinifindadir)
    3)Bugdayin ogutulmesi sirasinda kepeginden ayrilmayan un benzeri maddeden yapilir (Komplex karbodur)

    Salinimi yavaslayan tahilin kepek kismidir.

    Umarim daha acaiklayici olmustur.
     

Sayfayı Paylaş