Makarna deyip geçmeyin

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Veyron tarafından 21 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.884
    Beğenileri:
    435
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    GAZİANTEP (İHA) - Durum buğdayından elde edilen irmiğin, su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulması suretiyle elde edilen makarnanın, vücut için gerekli vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olduğu, şeker ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı bildirildi.

    Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşler Makarna Genel Müdürü Kemal Çakmak, makarnanın buğdaydan yapılan sanayi ürünleri içerisinde, üretim miktarı ve beslenmedeki önemi bakımından ekmekten sonra ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği'ne göre makarnanın mutlaka durum buğdayından elde edilen irmik ve su karışımından yapılması gerektiğini kaydeden Çakmak, ''Kaliteli kuru bir makarnanın rengi altın gibi bir renkte olmalı ve kırıldığı zaman kuru, net bir ses çıkarmalı'' dedi.

    Makarnanın, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Çakmak, şunları söyledi:

    ''Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarna, acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için temel bir besindir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Kesinlikle şişmanlatmaz. Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.''

    Çakmak, makarnanın sağlık yönünden faydaları yanında, ekonomik yönden de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir sanayi ürünü olduğunu vurguladı. Çakmak, şöyle devam etti:

    ''Türk mutfağında sos kültürünün olmaması, pişirme konusunda yeterli bilgi sahibi olunmaması, üretimde çeşitliliğin yeni başlaması ve besleyici değerinin yeterince anlatılmamış olması, diğer ülkelere oranla daha az makarna tüketmemize neden oluyor. İtalya'da kişi başına yıllık 30 kilo olan makarna tüketimi, Türkiye'de sadece 6 kilo. Ancak, hızlı nüfus artışı, ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım olanaklarının artması, çalışan kadınların hazır gıdaları tercih etmesinin makarna tüketimini önümüzdeki yıllarda artıracağını tahmin ediyoruz''

    Çakmak, yıllık 10 milyon ton olan dünya makarna üretiminin ise 566 bin tonunun Türkiye tarafından üretildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''İtalya yıllık 3 milyon ton üretimle dünya makarna üretiminin yüzde 32'sini tek başına karşılıyor. İtalya'nın ardından bir milyon 165 bin tonla ABD, yaklaşık birer milyon tonla da Brezilya ve Rusya Federasyonu geliyor. Türkiye ise yılda 566 bin ton makarna üretimi gerçekleştirerek, dünya makarna üretiminin yüzde 5'ini karşılayan ülke konumunda bulunuyor''
     

Sayfayı Paylaş