lor peynirinin önemi nedir ?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve captctlk tarafından 4 Ekim 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 15 üye.
  1. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0
    süt peynir yapımında ikiye bölünür peynir ve peynir altı suyu.
    casein proteini peynirde olurken peynir altı suyunda whey protein vardır. mesela sütün %80 i kasein %20 si whey. o %20 lik kısım peynir altı suyunda kalır. Tabii bazı lorloarda olay böyle değil ben genelde peynir altı suyudan üretilmiştir ibaresini görmediğim lor peynirlerini almam :)
     
  2. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    tabi sonra keriz yerine düşmek var o janjanlı kutulardaki toz mükkemel bişi olmalı lorla aynı şey mi imkansız. arkadaşım amerikalı wheydan toz yapıp satıyor türkte wheyden lor peyniri yapıp satıyor ülkelerindeki fiyatları hemen hemen birbiriyle aynı. ama sen türkiyedeki lor varken amerikalının lorla aynı fiyata yediğine 2 kat en az fazla para verip hım güzel karışıyo çikolatasıda harika deyip kulanıyosun olay bu. şu tüketim dünyasına bir alışamadınız gitti :)
     
    AkrepHan bunu beğendi.
  3. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0
    lor peynirinin bnelli türleri kazeindir kafa karışacak bişey yok lor iki türlü olur peynir altı suyundan ve sütten üstünde peynir altı suyu yazanlar whey kazein diyenler sporu bırakıp atom mühendisi olsun bir an önce
     
    letsev bunu beğendi.
  4. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    sevgili akrephan bir şeyi düzeltelim sütten yapılan lor peyniri dediğimiz şey çökelek oluyor. yani çökelek ile lor peynirini karıştırmayalım lütfen. büyük marketlerde üzerinde lor peyniri yazan her peynirin içeriği peynir altı suyudur. aksini daha hiç görmedim. ha lora tıpa tıp benzeyen ve sütten yapılan peynire ise çökelek denir kazein için birebirdir hata evde yağsız süten kendim yapıyorum ve yiyorum. böylece fazladan tuzda tüketmemiş oluyorum.
     
    AkrepHan bunu beğendi.
  5. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Nette böyle bir şey buldum.

    Whey konstantresi dediğin whey hammadesi ise bulamazsın çünkü saf whey i sentezleyemeyiz sentezlenebilmesi için işlemlerden geçmesi gerekir ve bu yüzden labaratuvarlar ve firmaları var.
    Kefir, lor, peynir vb. whey değil casein`dir.

    Ayrıca bu protein tozlarında bile bir sürü çeşit var düz whey değil ki.Ayrıca yine nette şöyle bir yazı buldum:
    Piyasada satilan protein tozlarini siniflandiralim :

    1- Soy protein

    2- Milk & Egg protein (Yumurta ve Süt proteini)

    3- Whey protein (Consantreted)

    4- Whey protein (Isolated)

    1 - Soy protein :

    Adindan da anlasilacagi gibi soya bitkisinden üretilmis yüksek oranda bitkisel protein içeren ürünlerdir. Not : Bitkisel proteinlerin biyolojik degerleri hayvansal proteinler kadar yüksek degildir. Vücut bitkisel proteinleri, hayvansal olanlarina göre daha zor sindirir. Bu nedenlerle fazla tercih edilmezler.

    2- Milk & Egg Protein :

    Yüksek oranda yumurta ve süt proteinleri ihtiva ederler. Bu proteinlerin biyolojik degerleri yüksektir. Yumurta ve süt tüketmeyi sevmiyorsaniz iyi olabilir ama daha iyileri var. Okumaya devam edin.

    3- Whey Protein (Consantrated)

    Evet, yavas yavas agir toplara gelmeye basladik. Peynirin mayalanmasi esnasinda peynir alti suyu diye tabir edilen bir atik ortaya çikar. Satilan çikolatalar ve bazi hazir gidalarin içeriklerine baktiginiz zaman peynir alti suyu ibaresini görebilirsiniz. Pek çok alanda kullanilan bu malzeme, whey protein tozlarinin ham maddesidir. Çesitli isleme teknikleri ile %90 oranlarinda protein içeren whey protein tozlari ortaya çikar. Biyolojik degerleri çok yüksek olan bu ürünlerin protein zincirleri yumurta proteini veya sütteki kazain proteinine göre daha kisadir.

    Not : Kisa zincirli proteinler çok daha hizli sindirilir ve kana karisirlar.

    Ayrica vücudun kendi üretemedigi kesinlikle disaridan almamiz gereken temel bazi amino asitler whey proteinlerde yüksek oranda bulunmaktadir. Ayrica suya veya yagsiz süte çok rahat karisir, kullanimi diger protein tozlarina göre daha rahattir.

    4- Whey Protein (Isolated)

    Bu guruba girenler biyolojik degerleri en yüksek olan ürünlerdir. Isolated whey proteinler consantrated olanlarina göre daha çok filitrelenmis ve islenmis ürünlerdir. Protein molekülleri aralarindaki baglar daha kisa dolayisi ile sindirimi çok daha hizli ve kolaydir. Fakat protein kalitesi olarak consantreted olanlarina göre pek bir farki yoktur. Isolated whey proteinlerin en önemli özellikleri 10 dakika gibi çok kisa bir sürede sindirilmeleri ve özellikle egzersizden hemen sonra alinirsa daha fazla anabolik etki göstermeleridir. Bu özelliklerinden dolayi pek çok sporcu Isolated whey proteinlerini tercih eder.

    Buraya kadar anlattiklarimi dikkatle okuduysaniz artik ne tip bir protein tozu almaniz gerektigi konusunda bir fikir sahibi olmussunuzdur. Marka olarak seçim sizlere kalmistir. Bu sayfada her hangi bir ticari kurumun reklamini yapmak istemiyorum. Ama sizlere tavsiyem daha az katki maddesi içeren, rengi ve kokusu fazla olmayan ürünleri tercih etmeniz seklindedir.

    not:Bunların alıntı olduğundan bahsediyorum kendi yazım değil die kimse muhabbet yapmasın
     
    Dexter_Morgan bunu beğendi.
  6. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    yahu kıvranmaya gerek yok o içtikeriniz peynir altı suyunun işlenmişi hepsi whey kazein değil :)ç artı hemen muhabbet yapıcam tabi, güzel ve doğru bilgiler ama kaynak belirtmen gerek .

    edit: sanırım kaynağın http://www.************/cont.php?cat=7&t=29 burası.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2012
  7. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Gıcıklığına mı muhabbet yapıyorsun peki yoksa kişi haklarına gıcıklık yapmamak için mi?

    kaynak:http://www.korkmazsimsek.net/salon/bodyfitness/Sayfalar/protein tozlari.htm

    Bende günde 3 liraya whey yemek isterim.Doğru şeyi yemek derdim olmasa burda bu konuyu tartışmam zaten.Dediğin gibi olmasını isterim ama şu işlenme muhabbeti aklımı karıştırıyor

    http://www.livestrong.com/article/254097-which-foods-contain-whey-protein
    Burada senin dediğin olaya katılıyor.Ricotta chese diye geçiyor.Tanecikleri yani pıhtıları kasein içindeki suyu da whey diyorlar.
    Başka yabancı forumlarda da benzeri diyaloglar var.Yanlız ne kadarı whey ne kadarı casein tam anlatılmıyor.Bunla ilgili net bir şey bulamıyorum anlamadım.

    ---------- Post added at 06:50 ---------- Previous post was at 06:03 ----------

    Son olarak durumu anladım.
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/lor-peyniri-ve-peynir-alt-t12982.html

    Burada anlatılıyor.Fakat ne kadarı whey ne kadarı kasein sorusuna cevap verebilirim.Sağdan soldan bayağı araştırdım %20 whey %80 kasein sütten yapıldığı için.Whey içeriyor evet ama %20 oranında.Suyu whey sanırım daha önce dediğim gibi oda %20 eder.Biraz araştırırsan bunu sende görebilirsin.Bariz yanlış yönlendirmişsin insanları.Wheyden çok kasein var.Topu whey değil,çoğu whey değil %20si whey.

    http://www.uludagsozluk.com/k/protein-tozu/

    Ayrıca whey de öyle hemen sindirilen bir şey değil.Filtrelenmesi gerekiyor.Bu işler dediğin gibi olmuyor.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2012
  8. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    yahu şunu anlamak bu kadar zormu çoğu değil %100 whey. çünkü whey ingilizcede peynir altı suyu demek. içinde peynir altı suyu ve tuzdan başka birşey olmayan bir şey nasıl peynir altı suyu olmuyor? uludağ sözlüğü bana kaynak diye getiriyorsun. sütten imal edilse içinde süt ile ilgili bir bilgi olurdu zaten. dediğim gibi kasmayın o kullandıklarınız lor peynirinin sentetik halinden başka bir şey değil ha içine sonradan amino asit şu bu atılıyor olanlarıda var yazar zati ama sonuçta ürün sentetik :)

    edit: "muhabeti" "gıcıklık" için değil site kuralları için yaptım uyarı alıp mesajının silinmemesi için. bir alıntı yaptıysan kaynak belirtmen gerek.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2012
  9. Dexter_Morgan
    Offline

    Dexter_Morgan Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2012
    Mesajlar:
    1.223
    Beğenileri:
    665
    Ödül Puanları:
    123
    Sevgili Letsev sanırım anlamanda sorun var. sürekli aynı şeyi tekrarlıyorsun :) lor fabrikanmı var?

    Sırf peynir altı suyundan yazılıyor diye nasıl whey kanısına vardın. Kaynak diyorum yok.

    Beachboy bile wheyin üretiminde peynir altı suyu alıp fabrikaya gönderilir ve bilmemne flitre teknolojisiyle whey ve casein kısmı ayrılır diye yazmış. Tutturmuşsun yok yeaa peyniraltı suyu yazıyor işte anlamıyonmu diye. :)

    Bu forum kurulduğundan beri herkes yatmadan önce lor yiyin diyor.

    Son olarak şunu okursan iyi olur,

    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/announcement.php?f=24

    keşke whey proteinin ingilizcesi peyniraltı suyu olmasaydı herkes yanlış anlıyor heldic gibi inatlaşıyor :) ikiside zıt kelimeler..
     
  10. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    5. kere söylüyorum düşün anlama zorluğunun kimde olduğunu : whey peynir altı suyundaki protein cinsi değildir whey peynir altı suyunun ingilizcesidir yani kendisidir. içinde sadece peynir altı suyu ve tuz olan bir şeye yalan diyorsan git firmaya telefon aç yalancısınız de ve tarım ve hayvancılık bakanlığına şikayet et. yok protein tozları mükemelde 5 tane ayı işlemden geçiyor uzaya gönderilip geri getiriliyor kendini gaza getirme lütfen. ve artık lor ile çökeleğin farkını bi zahmet öğrenin süten elde edilen lora bnezeyen peynir çökelektir süten yapılır, lorde peynir altı suyundan.

    edit:sen uyanıklık yaptığını sanıyorsun benim kaynaklarım açık net, sen diyorsunki lorda whey yazıyor ama whey değil onun kaynağını sen vereceksin aksini idda ediyorsun. ben sana sözlük linkini verdim wheyin ne demek olduğunu artı en çok bilinen lor markalarından birinin içeriğini yazdım sen bunların aksini idda ediyorsan belgeyi kanıtı analizi senin yapıp getirmen gerek sevgili Caner23. ama sen polimik yapıyorsun elinde yörsan lor peynirinin peynir altı suyundan yaoılmasına ramen süt proteini içeridğini ispatlamanı bekliyorum ki bizde gerçek buysa öğrenelim. sabırsızlıkla bekliyorum analiz sonuçlarını gerçekten.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2012
  11. Dexter_Morgan
    Offline

    Dexter_Morgan Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2012
    Mesajlar:
    1.223
    Beğenileri:
    665
    Ödül Puanları:
    123
    Herşeyi kitabına göre konuşmamak lazım. Bilimsel bir kaynak istiyorum.

    Ben neyi ispat edeceğim ki ben zaten lor da kesin casein yada whey vardır demiyorum sadece tamamen whey olduğuna inanmıyorum. Çünkü antrenmandan sonra hızlı sindirilen protein gıdaları arasında yumurta önerilmişti. Neden lor önerilmedi? Neden hala gece yatmadan önce tüketiliyor?

    Burda çelişki çok.
     
  12. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    gece tüketilen benimde tükettiğim( gece yatmadan evel değil ama 2-3 saat evel) çoğu insanın yanlış telafuz ederek lor dediği çökelektir. hatta evde nasıl çökelek yapıldığının videosunuda paylaşmıştım. lor peynirine çok benziyor gerçekten ama mis gibi süt kokuyor ben yağsız süten yapıyorum tuzda atmıyorum mükkemel bir kazein kaynağı oluyor. buna süt kesiğide denir. kaynamış süte tam kaynarken limon suyu veya sirke ilave ederek kesiyoruz sonra bir süzgece döküp üste kalan tortusunu bir kaseye döküp soğuması için dolaba kaldırıyoruz ( tabi iyice süzülüp ılındıktan sonra). lor ise penir altı suyunun pıhtısından oluşuyor. eğer senin dediğin doğruysa yani benmde yaptığım süt kesiği çkelek ise lor diye satılan o zaman tüketiciyi aldatmaya girer. çünkü süt ile peynir altı suyu tartıştığımız gibi farklı şeyler biri hızlı sindiriliyor( ki buda iyi bir şey değil aslında neyse) diğeri daha yavaş sindiriliyor. ayrıca yumurtanında hızlı sindirildiğini değil tam tersi olduğunu biliyorum yanılıyorda olablirim yumurtanın sadece emilim yüzdesi yüksek. genelde sabahları max tam yumurta yemeye çalışıyorum 3-4 tane sadece beyazını yemek bana israf gibi geliyor bir yumurta beyazında 3 gram protein var sadece 10 yumurta beyazı yenirse anca 30 gram protein alınabiliyor oysa 4 tam yumurtada 24 gram protein var. herneyse konumuz şuki lor peynirinin kazein yani süt proteini olması için içinde süt olması gerekir. harhangi bir analiz yapıp süt proteini içerdiğine dair bir bilgi ile gelirsen fikrim ve bilgim değişecek ve firmalarıda şikayet edeceğim.

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 22:35 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 22:07 ----------

    şimdi internete gezinirken bir kaç videoda daha gördüm süzdüğüm çökelek peynirinin döktüğüm suyu yani tamda ismindeki gibi peynirin altında kalan su whey imiş bunu ev yapımı birkaç yerde izledim ve okudum eğer öyle ise onu atmak yerine güzelce kullanırım:).

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 22:59 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 22:35 ----------

    http://www.proteintozlari.com/whey_protein_tozu.html

    evet aslında tamda düşündüğüm gibi çıktı sütün %80 kazin %20si whey. içinde 1 litresinde 3.3 protein olan sütü kestikten sonra elimde kalan çökelekte %80 proteini bana kalıyor altındaki sudada sütün %20si whey olarak mevcut. lakin yine aynen düşündüğüm gibi :) içinde laktoz mevcut. çünkü laktozdan dolayı bir bardak süt bile içemeyen ben 1 litrelik sütün peynirini saniyede tüketebiliyordum. sorun o laktozu evde o sudan nasıl ayırmak, eğer bu mümkünse lavaboya boşaltacağıma içerim. umarım onuda buluruz.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2012
  13. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    evet onuda buldum "Laktaz Enzimi" http://www.****************/index.php?option=com_content&view=article&id=2545&Itemid=261 bu madde süte katıldığında içindeki süt şekerini "laktoz" (latince lak süt oz şeker demekmiş). süte katılan laktaz enzimiyle glikoz ve galaktoza ayırıyoruz. laktaz enzimi yaş ilerledikçe üretimesi azalan bir enzim ileriki yaşlarda laktoz duyarlılığı bundan ileri geliyormuş her neyse bunun yolunuda bulduk ama fiyatına bakmadım doğrusu sadece pratiğe bakıyoruz şu an :).
     
  14. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    letsev Ben bilimsel kaynak göstermedim tabi ki ben genelin konuştuğunu gösteriyorum sana.Ben lorun su kısmının whey diğer kısmının casein olduğunu düşünüyorum.Toz yaparken insanlar bayağı bir zahmete giriyor.Zaten peynir altı suyu öyle kullanılacak bişey değil içemezsin onu öyle.Ayrıca bi akıllı sen misin kimsenin bu işten haberi yok bi senini var?Bende araştırdım forumda bu muhabbet çok tartışılmış daha önce de net bilimsel kaynak gösteren yok.Gece de çok araştırdım kesin olaylar yok.Kimse bu kadar inciğini çıkarmamış işin.

    Ayrıca herşeyi geçtim toz yaparken gıda işleniyor kolay sindirilmesi için.Bunla ilgili yapılan çalışmalar boş değil.Bi makale okumuştum tozlarla ilgili adamlar uzun süredir böyle bir iş kurmuş içini bayağı karıştırıyorlar.çatırt diye wheyi dayamıyorlar.
     
  15. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    anlatıklarımı okuduysan bir kısmı whey bir kısmı kazein olması çok zor. çünkü peynir yaprken süt kesiliyor ve whey ile katı madde kazein ayrılıyor. o wheyin toz halini alması için sanırım mikron düzeyinde küçük delikleri olan süzgeçlerle vakum vasıtasıyla süzülerek toz formunu elde ediyorlar. yanlız şu var eğer lor peyniri peynir altı suyundan üretilmiyorsa büyük bir aldatmaca var demektir :) çünkü o kadarda anlatığım gibi whey ile kazein süt kesildikten sonra birbirinden ayrılıyor. peynircilerin bazıları o dipte kalan suyu atarken sanırım artık değerlenince atmak yerine satıyorlardır. eğer dediğiniz gibi kazein ise hem aldatmaca var demektir hemde büyük ihitimal bozulmuş veya son tüketim tarihine 1-2 gün kaıp toplatılmış sütler kulanıarak yapılan basit bir penir çeşidi ve buyüzdende çok ucuz. bozuk süt olsa zehirleniriz demeyin bozuk yoğurt ve sütten çökelek yapılıyor. eğer durum bu ise firmaları şikayet etmek şart :) içerik yanlış demektir, buda başlarını ağrıtır.

    edt: izole olmayan wheylerde laktoz mevcut diye biliyorum. yani bir işlenmişlik yok anlatığımın dışında.
     
    Son düzenleme: 8 Ekim 2012
  16. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0
    protein tozu=saf protein
    lor=bolca whey + yenmesi zor + bi ölçek whey gibi tüketilebbilecek bişey değil 300 gram yemek lazım ki boru değil sadece bir ölçek wheyle karşılaştırılamaz bile ama wheyle aynı üründen yapılıyor ve kazein içermiyor sadece peynir altı suyunun içeriğini oursanız anlarsınız zaten
     
  17. SanctumViatas
    Offline

    SanctumViatas Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2012
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Meslek:
    VoIP Uzmanı
    Yer:
    Istanbul
    Merhaba, "lorun saf whey kaynagi olduguna inanmiyorum" cumlesi neresinden tutsak elimizde kalir. Oncelikle bu bir inanc meselesi degil. Sut urunleri okumus herkes, lorun whey oldugunu bilir. Whey alinir, isil isleme tabi tutulur, istenirse tuz eklenir ve lor olur. Lor, pisirilmis wheydir. Bu kadar tartismaya ne gerek var anlamadim. Ben de gun icinde lor tuketmeye calisiyorum ama birkac aydan sonra artik yutamamaya basliyorum. O yuzden amino ve glutamin katkili whey protein tozu kullaniyorum. Bunu tartismayi kabul edebilirim. Dogal mi sentetik mi vs. Ama wheyi isitarak evimizde yapabildigimiz lor icin "whey olduguna inanmiyorum" tartismasini abesle istigal buluyorum. Saygilar
     
  18. OvO
    Offline

    OvO Üye

    Katılım:
    22 Ekim 2012
    Mesajlar:
    169
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    kayseri
    100 gr lorda ne kadar protein var ?
     
  19. moothy
    Offline

    moothy Üye

    Katılım:
    18 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    1.724
    Beğenileri:
    1.308
    Ödül Puanları:
    123
    www.google.com
     
    Rinkushichi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş