mineralleri dengeli almalyız
Süt iyi bir kalsiyum kaynağı mıdır?
Yaygın kanının aksine hayır! Gerçi içinde yüksek miktarda kalsiyum var ama fosfor miktarı da yüksek olduğu için kalsiyum/fosfor oranı 1:1 gibi. Halbuki bu oranın anne sütünde de olduğu gibi 2:1 ya da daha fazla olması gerekir. Birçok yeşil yapraklıdaki oran da aşağı yukarı bu kadardır (tabloya bakınız). Anlayacağınız çocuklarınızın ve de kendinizin kemiklerinin kuvvetli olması için mutlaka yeşil yapraklı yiyecekleri tüketin.
Süt ya da süt ürünleri iyi bir magnezyum kaynağı mıdır?
Magnezyum da kalsiyum gibi kemik gelişimi için oldukça önemli bir mineraldir. Vücutta yeteri kadar faydalı olabilmesi için yiyeceklerdeki kalsiyum/magnezyum oranının 2:1’den fazla olmaması gerekir. Halbuki süt ve süt ürünlerindeki kalsiyum/magnezyum oranı yaklaşık 8:1 ile 12:1 arasında değişir. Buna karşılık etler, kuru yemişler, sebzeler, meyvelerde kalsiyum/magnezyum oranı yaklaşık 1:1’dir.
Çok kalsiyum alınırsa kemik daha sağlam olur mu?
1986 yılında Harvard’daki araştırıcılar kalsiyum alınması ile kalça kırıkları arasında doğrudan bir ilişki saptanışlardır (1). Bu çalışmaya göre alınan kalsiyum miktarı artıkça kırıklar da aynı oranda artmıştı.
İsveçte yapılan bir çalışmada menopoz sonrası kadınlarda (50-85 yaş) süt tüketimi fazlalığının kırıkları azaltmadığı saptanmıştır(2).
Benzer şekilde ABD’de hemşireler üzerinde yapılan araştırmada gerek süt gerekse de süt dışı kalsiyum tüketimi fazlalığının kalça kırıklarını azaltmadığı tespit edilmiştir (3).
Günde 200 mg gibi son derece düşük kalsiyum tüketimi olan (önerilen miktar günde
1000-15000 mg’dır. Güney Afrikalılarda kemik kırıkları yılda 7/100,000’den daha azdır (4).
Çok süt tükettikleri için fazla kalsiyum alan topluluklarda ise osteoporoz ve kemik kırıkları çok önemli bir halk sağlığı problemidir (5).
Bütün bu çalışmalardan anlaşılacağı üzere kalsiyum takviyesi tek başına kemiği sağlamlaştırmaz. Hatta diğer mineral (magnezyum, potasyum) ve vitaminleri ( D, C, K, B12, folik asit vb) yeteri almayan, bazı mineralleri (fosfor, sodyum) ise fazla alan kişiler fazla kalsiyum alsalar da kemik kırıklarından kurtulamazlar.
Cerrahpasa Universitesi Beslenme ve Metobolizma Ana Bilim Dalı Uzmanı
Profosor Doktor
Ahmet Aydın
Peynir süt yogurt cok iyi besinler hem fermante oldukları icin bagırsak florası icinde saglıklı ama gun icinde muhakkak yesil sebze tuketmeliyiz ki dengeyi bulalım.
Buda benim notum
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 09:59 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:56 ----------
Ama unuttugumuz tek bir nokta var Dısardan aldıgımız kalsiyumun damar icindeki kalsiyuma bir etkisi yok Dısardan alınan kolestrolun damar icindeki kolestrole etkisi olmadıgı gibi
Damarlardaki kalsiyum birikmesini nemi yapıyor ? Yedigimiz unlu ve sekerli gıdaların insülin salgılatması sonucu bozulan allastoz mekanizmasi Yani korkmadan dilediginiz kadar kalsiyum alabilirsiniz yeterki kalsiyum fosfor magnezyum dengesini yakalayın buda onlardan yana bol olan yesil sebzeleri yemekle olur.
Mesela sabah lor peynirinin yanında 1 demet dereotu yemek 300gr lorun vucudumuza verecegi kalsiyumun daha iyi kullanılmasını ve kemiklerimizin kuvvetlenmesini saglar Tek basına lor tuketirseniz kemik saglıgına faydalı degil zararlıdır.
Yesil sebzeler meyvelere gore hem daha az kalorili daha az sekerli Ustune ustelik daha cok vitamin ve mineral kaynagıdır.
inek sütü ise saglıksızdır Uht ile paketlenen sütdeki iyi bakterilerde ölmüstür. En iyi mahallenin sütcüsünden süt alıp evde bunu kendimiz mayalamamızdır. Yada kefir olarak tuketmek.
Son düzenleme: 26 Kasım 2010