Lor peyniri hakkında- Whey mi Casein mi çelişkisi- Türleri

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Blonde tarafından 9 Eylül 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 14 üye.
  1. Blonde
    Offline

    Blonde Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesajlar:
    2.010
    Beğenileri:
    752
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Merhaba arkadaşlar. Size yararlı olacağını düşündüğüm ve forumda birçok yerde sorulan bir soru lor peyniri. Birisi wheydir diyor birisi kazein proteinidir diyor. Kimisi %80 i casein %20 wheydir diyor. Bunu geçen yıldan beri birkaç başlık altında soruya cevap şeklinde yazmıştım fakat 1-2 kişi okumuş sadece göremeyenlere burada detaylı anlatıcam.


    LOR PEYNİRİ = Lor peyniri sporcular arasında çok tüketilen bir peynir türüdür. Sebebi yağsız ve tuzsuz olması ve yüksek protein içermesidir.İtalyanların ünlü ''ricotta'' peynirinin yumuşak halidir.Fazla gereksiz bilgi vermiyim makale tarzı değilde bilgi verici bir başlık olsun direk konuya giriyim.



    Lor peyniri Whey midir kasein midir ? : Lor peynirinin 2 türü vardır . Birisi sütten yapılan çeşiti kahvaltılarda üzerine balla reçel sürülerek yenir. Yağlıdır ve tuzsuzdur.Bu çeşiti caseindir yada kasein ağırlıklıdır ( %80 casein %20 whey yada %100 casein) .Diğer çeşiti ise peynir altı suyundan yapılır ( bu türünün içinde casein bulunmaz).Bu yağsızdır ve tuzsuzdur duruma göre tuzlu da yapılabiliyor raf ömrünü uzatmak içinmiş dün sordum markete . En merak edilen soru peki nedir bunlar nasıl anlarız hangisinden yapıldığını ?


    Casein ağırlıklı lor peyniri nedir- nasıl anlaşılır- nasıl yapılır- farkı nedir ?

    Öncelikle size bunu bir video ile anlatmak istiyorum. Bunu ben denedim evde ve yaptım tadı güzeldi. Lor peynirinin bu çeşidi şöyle yapılır : Annem geçen sene süt yaparken süt kesilmişti al sana lor yapıyım dedi bende iyi dedim :) Süt kaynatılıp yoğurt yapılacakken kaynamadan önce altını kapadığınızda bir süre sonra kesilir yada içine limon yada sirke dökülür birkaç damla ki süt kesilsin. Kesilen süt biraz daha işleme tabii tutulduktan sonra soğutulur gece mutfak rafına koyulur . Sabah kalkıp temiz bir tülbent ile süzülür. Süzülürken tülbentin üzerinde kalan topağımsı şey lor peyniridir bu sütten yapıldığı için caseindir. Zaten süt gibi kokar çok taze bir kokusu vardır. Bunu süzerken altından akan yeşil su da peynir altı suyu denilen whey'dir (birrkaç manyak gördüm bunu ve peynir tenekelerinin altındaki suyu içiyormuş yapmayın hastaneyi boylarsınız). Temiz bir tülbentle süzüldükten sonra iyice sıkılır bekletilir o tülbentin içindeki saf kazeindir bulabileceğiniz en iyi kazein proteinidir. Videoyla anlatmak gerekirse şöyle :



    Yanlız linkte kadın yanlış anlatmış onu sabaha kadar soğuttuktan sonra süzülüyor. Evet kazein olan lor peyniri yapımı böyledir. O süzme işlemindeki çoğunlukla çöpe atılan yeşil su da wheydir. Birdaha söylüyorum bu suyu TÜKETMEYİN !! Çok zararlıdır içinde çok miktarda bakteriler vardır bunu yüzlerce işlem uyguladıktan sonra protein tozları yapılıyor bunu protein tozuymuş gibi İÇMEYİN !! Bunu bu kadar uzun anlatmamın sebebi kazein olan lor'u anlamanız. Kazein olan lor anlattığım ve videoda izlediğiniz üzere hammaddesi süt'tür. Yağlıdırda ayrıca bu lor çeşidi.

    Whey ağırlıklı lor peyniri nedir-nasıl yapılır- nasıl anlaşılır-farkı nedir ?

    Yukarda anlattığım casein loru yapıp süzerken o akan su peynir altı suyudur bu teneke peynirlerin altındaki yeşil su gibi. Supplement firmaları alıp 100 lerce işlem sonucu fabrikalarda protein tozu yaparlar zararlı bakterilerden arındırırlar. Şimdi bu suyu peynir fabrikaları alıp belli işlemler sonucu lor peyniri yaparlar tekrar kaynatır soğuturlar.Bunu anlatmıcam gereksiz çünkü yazının ilerisinde anlarsınız. Lorun bu çeşiti hammaddesi peyniraltı suyudur. O yüzden bu lor çeşiti whey içerir.



    Peki aldığımız lor peyniri whey mi casein mi nasıl anlayacağız ?
    Konunun bu kısmına kadar lor peynirleri hakkında belli başlı bir fikir oluşumunuz olmuştur. Şimdi önce kazein ağırlıklı olan lor peynirini ele alalım.

    Bu lor türü hammaddesi süt olduğundan anlaşılacağı üzere pahalıdır. Marka fiyat vermiyim ama anlarsınız zaten bunu. Çoğu yağlıdır ama bazıları yağsız. Tuzlu olanıda vardır. Bu lor çeşiti marketlerde peynir raflarında bulabilirsiniz paketlenmiş markalı olarak satılır.Normal peynirlerle aynı fiyattadırlar. Arkasında içindekiler kısmına bakarsanız sütün yanında peyniraltı suyu da yazar maliyeti düşürmek için bir miktarda peyniraltı suyu da katarlar.


    Peki peynir altı suyundan üretilen lor peyniri ise anlaması çok kolaydır. Çünkü anlayacağınız üzere atık maddeden yapılır. Yani maliyeti oldukça düşüktür hammaddesi oldukça düşük fiyattadır. Bu sebeple bu peynir çok ucuzdur ve kalitesiz olarak görülür . Bunu marka şeklinde olanı 1-2 tane gördüm sadece raflarda ama o raflarda satılan marka lor'ların çoğu karma lordur bir miktar peyniraltı suyu bir miktar sütle yapılanlardan. Bazı pahalı lorlar sütten yapılır diğerleri karma oluyor. Peyniraltı suyundan yapılan lor ciddi anlamda çok ucuzdur. Bunu büyük marketlerde kahvaltılık-şarküteri reyonunda açık halde satılır o marketlerin kendi sattıkları lordur kilosu 3.45 tl dir. Fiyattan da anlarsınız bunu kazein mi whey mi olduğunu. Ben ankarada oturuyorum burda yaşayan bilir gimsa marketi vardır. Ordan açık şekilde alıyorum kilosu 3.45 tl bu lor çeşiti de peyniraltı suyundan yapılır whey yani. Bu lor çeşitinde dikkat edilmesi gereken şey ucuz ve dandik olduğundan çabuk bozulur buzdolabında 3 gün içerisinde bozulur. Bunun çözümünü az sonra anlatıcam.

    Olay bu kadar ben biraz uzattım ki iyice anlayın sebeplerini nedenlerini bilin diye . Uzun oldu okuyan arkadaşlardan özür diliyorum :(


    Lor peynirini nasıl muhafaza ederiz ?

    Kazein olan lor peyniiri yani ambalajlı paketlenmiş lorlar uzun dayanabilir. Fakat whey ağırlıklı olan lorlar hammaddesi ucuz olduğundan çabuk bozulur. EE hergün gidip 200 gr 200 gr lor alacak halimiz de yok. O yüzden size kendi saklama tekniğimi göstercem .

    Screenshot_2014-09-09-13-43-28.png

    Resimde gördüğünüz gibi markete gidiyorum alışverişe. Resimde 2 kilo lor aldım. Onu 10 adet buzdolabı poşetine eşit paylaştırıyorum mutfak tartım olmadığından kaşık hesabıyla yapıyorum. 2 Kilo loru 10 adet buzdolabı poşetine 200 ' er gr lık poşetlere ayırıp onu buzdolabının dondurucu kısmına atıyorum tüketeceğim zaman önceki geceden 1 paket çıkarıyorum mutfak rafına koyuyorum sabaha kadar çözülmüş oluyor çözülünce normal buzdolabına koyuyorum. Yoksa lor 3 günde bozulur buzdolabında.


    LORU TÜKETME ÖNERİLERİ

    Tüketim için önerim günde 4 öğün yiyorsanız her öğüne 50 şer gr koyarsanız rahat tüketirsiniz 1 seferde 200 gr tüketmek zordur. Yada shake tarzı yapabilirsiniz mesela

    150 gr yulaf
    500 ml süt
    1 muz
    100 gr lor idman sonrası için güzel bir tarif. 35-40 gr arası protein içerir. Yada sabah kahvaltıda tam bugday ekmeğiyle tost yapıyorum ben.

    http://www.bodyforumtr.com/threads/protein-tozuna-rakip-lor-shake.74343/page-7#post-899649
    http://www.bodyforumtr.com/threads/lor-peyniri-nasıl-tatlanır.77840/

    Buralardada iyi tarifler var . Öğünlerde pilava katılıp yenilebilir. Bazen tavuğum bitmiş oluyor 300 gr lor tüketiyorum o gün mesela tavuk yerine. Her türlü yiyip tüketebilirsiniz


    ÇOK ÖNEMLİ BİR HUSUS !!! = Arkadaşlar bu lor peyniri tamam whey'dir fakat bu protein tozu değildir ona dikkat çekelim protein tozu gibi hızlı sindirilmez 3.5 tl lik peynir sonuçta whey tozları 180 tl. İdman sonrası hemen daha idman bitiminde tüketmeyin idman sonrası katı besin almak zararlıdır vücut kendine gelmeden kan dolaşımı nabız normalde dönmeden yemek yemek zararlıdır spor sonrası. Aama spor sonrası 30 dk sonrası shake yapıp içebilirsiniz 30 dk sonra ama !!!


    Lor peyniri nimettir ucuz ve besleyici olması sebebiyle. 100 gr'ında 19 gr protein 2 gr yağ bulur.Bol bol tüketin aşırıya kaçmayın kalsiyum fazlalığı zararlıdır günlük 750 gr 1 kilo lor tüketmeyin yani.

    Konu bu kadar aklınızda soru kalmasın diye uzattım deyatlarıyla anlattım konuyu. Bu konuyu 2 yıldır çok araştırdım o yüzden bilgim var forumdada çok sorulan sorulardan birisi olduğundan bu açığı forumda kapatıyım dedim. Herkese iyi sporlar ve başarılar.Hala soru varsa başlık altından sorabilirsiniz

    ÖZELLİKLE BELİRTEYİM KONU ALINTI DEĞİLDİR 2 YILLIK ARAŞTIRMA EMEK O BÜYÜK MARKETLERİN İLETİŞİM KISIMLARIYLA PEYNİRCİLERLE SORUP SORUŞTURMAM MARKALARI ARAYIP SORMAM KULLANDIKLARI MALZEME HERŞEY HAKKINDA İNTERNETTE PEYNİR ÇEŞİTLERİ VS. ARAŞTIRMAM SONUCUDUR.NE FORUMDA NEDE İNTERNETTE BU KONU HAKKINDA BÖYLE DETAYLI ARAŞTIRMA BİLGİ YOKTUR.
     
    Mahmutkrdnz, technical1967, uzerg ve diğer 17 kişi bunu beğendi.
  2. requ.
    Offline

    requ. Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2013
    Mesajlar:
    2.124
    Beğenileri:
    1.364
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    HomeGym
  3. Blonde
    Offline

    Blonde Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesajlar:
    2.010
    Beğenileri:
    752
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Çok araştırdım bu konuyu forumdada biçok kez yazdım ama yinede çok soruluyor daha detaylı bir açıklama gereği duydum umarim işinizi görmüştur
     
    requ. bunu beğendi.
  4. requ.
    Offline

    requ. Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2013
    Mesajlar:
    2.124
    Beğenileri:
    1.364
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    HomeGym
    Ben loru bıraktım, uzun süredir çökelek tüketiyorum, çökelek de bir alternatif %35 protein oranıyla :)
     
    ace1 ve Blonde bunu beğendi.
  5. eagle45
    Offline

    eagle45 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    38
    Son zamanların bir 'mit' yıkan konusu daha. Eğer - aksi ispat edilene kadar - her şey bu şekildeyse çok yararlı bir konu oldu bile.
     
    requ. ve Blonde bunu beğendi.
  6. Blonde
    Offline

    Blonde Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesajlar:
    2.010
    Beğenileri:
    752
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Çok tuzlu oda yav yenmiyoe hem çok su tutar. Carb backloadinge baslarsam idman sonrasi lorubeyaz ekmeğe tost yapmayı düşünüyorum. Çokelek bulkta olabilir aslında su tutsun farketmez 1 ayda atarsın definasyonda zaten.
     
  7. requ.
    Offline

    requ. Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2013
    Mesajlar:
    2.124
    Beğenileri:
    1.364
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    HomeGym
    Beyaz ekmek yerine lavaş daha mantıklı olur bal ile birlikte ya da pekmez :)
     
    Blonde bunu beğendi.
  8. eagle45
    Offline

    eagle45 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    38
    Ben bir şey daha eklemek istiyorum. Şimdi bu sporu yapanlar ve bu foruma takılanlar ---ki konuya mesaj yazanları kastetmiyorum, yanlış anlaşılmasın--- yapılması gerekenleri kabaca öğrenip işin mantığını kavradığında kendilerine çok keskin hatlar çiziyorlar. Belli kalıplara giriyorlar. Bir zamanlar benim de olduğum gibi... Lorun ucuz ve besin değerlerinin iyi olduğunu öğrenen biri bunu mutlaka düzenine sokuyor. Suyla deniyor olmuyor, tatları hepsinin aynı değil. Başka şeyler karıştırıyor belki o da sarmıyor.

    Yani başka sohbet ettiğim arkadaşların da dediği gibi biraz yemek fetişistleri var. Hayır arkadaş !.. Sen loru yemek istemiyorsan yeme. Birileri önermiş olabilir. Yeterli protenin oranına ulaşıyorsan kimse lor yemek zorunda değil. Evet bu lor yeme zor bir iş gerçekten. Ben artık direkt suyla çırpıp içer hale geldim. Cidden önemsemiyorum.

    Kendime göre alternatifim de var. İlçede yaşayan biri olarak ulaşabildiğim markaların da kısıtlı olması sebebiyle örneğin kahvaltıda da yediğim Sütaş'ın light beyaz peyniri var. 700gr , 12 TL... 25 gr protein 7gr yağ besin değerleri. 100 gr yesem 7 gün yeter. Mesela bu bana göre bir çözüm. Herkes kendini bu şekilde aşacaktır.

    Kısaca bu konuyla lorun protein türünü de öğrendik çok güzel...Ama yemek istemeyen zorlamasın. Saygılar. :)
     
    Blonde ve requ. bunu beğendi.
  9. NEBUKADNEZAR
    Offline

    NEBUKADNEZAR Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2013
    Mesajlar:
    558
    Beğenileri:
    245
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Sakarya
    Çok güzel konu,teşekkürler paylaştığın için
     
    Blonde bunu beğendi.
  10. erdemd80
    Offline

    erdemd80 Üye

    Katılım:
    18 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Makale harika olmuş ellerinize sağlık.
    Yalnız merak ettiğim çökelek sütten yapıldığından %80'i kazein değil mi?
    Ayrıca Prof. Dr. Ahmet Aydın Kefir için Whey diyordu. E kefir de sütten yapıldığından çoğunluğu nasıl whey oluyor?
     
    Blonde bunu beğendi.
  11. Blonde
    Offline

    Blonde Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesajlar:
    2.010
    Beğenileri:
    752
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Sütten yapılan birşeye nasıl tamamiyle whey denilebilir? Ben saçmalayan çok doktor gördüm protein tozu kalbi büyütür kalp krizi geçirtir diyen doktorlar var ülkede. Sütün içinde bir miktar whey vardır bunu çıplak gözzle sütte göremezsin ama mesela sütü yoğurt yap dolapta 1 gün bekleyince yoğurtta o whey yüzeye çıkıyor ben yoğurtumu evde kendim yapıyorum tanıdıgım bir sütcü var kendi ineğinden sağıyor. Sütte o wheyi görmek zor fakat yoğurt yapinca o wheyi yeşil suyu görüyorsun . Çökelek hakkinda pek bilgim yok fakat dediğim gibi sütten yapılan ürünler kazeindir. O peyniraltı suyu zaten peyniri süzme işleminde akıyor iyice süzülüyor bazılari bunu atiyor bazilari pişirip peyniralti loru yapiyor. Fakat yinede o ürünlerde bir miktar whey kalıyor teneke peynirlerde görürsün mesela alttaki yeşil suyu. Kefir hakkinda bilgim yok çökelekte sütten yapiliyorsa ondada büyük oranda kazeindir.
     
  12. generall07
    Offline

    generall07 Üye

    Katılım:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Gerçekten çok faydalı bilgiler. Bundan sonra lor alırken daha dikkatli olacağım. Teşekkürler. :)
     
    Blonde bunu beğendi.
  13. zeugma27
    Offline

    zeugma27 Üye

    Katılım:
    17 Mart 2014
    Mesajlar:
    48
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    lor'u gece yatmadan tuketmemiz gerektigi soyleniyor bu ne kadar dogru ben oyle yapiyorum (kaanlar lor peynirini) kullaniyorum
     
  14. requ.
    Offline

    requ. Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2013
    Mesajlar:
    2.124
    Beğenileri:
    1.364
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    HomeGym
  15. the admiral
    Offline

    the admiral Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    95
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    LOR peyniri %100 wheydir, çökelek caseindir, peynir altı suyundan yapılan ürün nasıl whey olmaz böyle saçma yorumlar yapmayın, protein tozu dediğiniz zımbırtı nerden yapılıyor bu suyun işlenmesiyle , yeter artık şu protein tozu efsanesi
     
  16. Zemberek
    Offline

    Zemberek Üye

    Katılım:
    23 Aralık 2014
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay
    Paketle satılanların besin değeri yazıyor, biliyoruz ama açık satılarınlarınkini nereden bileceğiz ?
     
  17. SoldiersOfGod
    Offline

    SoldiersOfGod Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2014
    Mesajlar:
    589
    Beğenileri:
    316
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Lor peyniriyle çökelek aynı diye biliyorum sadece isim farkı ama eş anlamlı kelimeler..
     
  18. OrkunBlgl
    Offline

    OrkunBlgl Üye

    Katılım:
    5 Mart 2014
    Mesajlar:
    48
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Ankara
    Normalde 1 kilo peynir 7 kilo sütle yapılırsa sütün kilosu 2 lira desek 14 15 liraya geliyo ama lorun kilosu 6 lira o yüzden %100 wheydir

    ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  19. Blonde
    Offline

    Blonde Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesajlar:
    2.010
    Beğenileri:
    752
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Ben 2.95 e aliyorum loru benim aldigim whey 6 tl olanlarda bir miktar süt ve casein vardir ama sorun degil en fazla yuzde 30 dur
     
  20. oviedo
    Online

    oviedo Üye

    Katılım:
    14 Mayıs 2015
    Mesajlar:
    356
    Beğenileri:
    175
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba blonde, lor ile çökelek arasındaki farkı araştırma fırsatın oldu mu ? Loru whey, çökeleği ise casein niyetine tüketiyorum ben.
     

Sayfayı Paylaş