Kuvvet antrenmanları çeşitleri ve Kuvvet anrenmanlarının etkileri

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve ByVendetta tarafından 13 Ocak 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. ByVendetta
    Offline

    ByVendetta Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    248
    Beğenileri:
    162
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Antalya
    Bu konu hakkında çok bilinmeyen var ve akılda kalan sorular,umarım bu makalede sorularınızın yanıtlarını bulur ve buna göre antrenman sistemlerinizde değişiklikler yaparsınız,ben bu makaledeki çabuk kuvvet antrenmanın etkilerini görüyorum(bacak çalışmalarında öneririm) ve sizlerin de görmenizi isterim.

    KUVVET ANTRENMANLARININ ETKİLERİ

    Bir kasın bir etkiye karşı koyabileceği maksimum güçtür. Bu tanımı bir örnek üzerinde göstermeye çalışırsak eğer bir barfiks veya tek kolla barfiks çekmek istiyorsanız buda bu çalışmayla ilgili olan kasları geliştiriyorsunuz demektir. Eğer yorulmadan tekrar tekrar barfiks çekmek istiyorsanız, barfiks için kullanılan kas gruplarının dayanıklılığını geliştirmeye çalışmalısınız. Kuvvet, dayanıklılıkla eş anlamı olarak kullanılabilir. Kuvveti aşağıdaki şekilde gruplandırabiliriz.

    - Maksimal Kuvvet:
    Kas sinir sistemi ile istemli kasların kasılması sonucu oluşan en büyük kuvvettir. Bu kuvvet, büyük bir direncin yok edilmesi yada kontrol altına alınması gereken halter gibi sporlarda performansı belirler. Direnç ne kadar az ise maksimum kuvvet ihtiyacı da o kadar azdır. Maksimal kuvvet anaerobik fosfojen (ATP-CP) sistemi ile çalışır. 1-Maksimal kuvveti iki gruba ayırabiliriz.
    a- Dinamik kuvvet:
    Kas, uyarılma ile kasılır. Ağırlığı kaldırıp indirmek, bir yere tırmanmak genel olarak dinamik kuvvet kavramı ile ifade edilir.
    b- Statik kuvvet: Bu kuvvette, kasta belirgin bir kasılma görülmez. Yalnız yüksek bir gerilim ile kuvvet açığa çıkartılır. Bir başka anlamda kasın, başlangıç ve bitiş noktaları arasında bir yaklaşma olmaz. Statik kuvvette direnç karşısında iç ve dış kuvvetler birbirine denktir. Bir yüke karşı dayanma, bir yere baskı uygulama, bir yükü çekme bu tür kuvvete örnektir.
    2- Çabuk Kuvvet : Dış dirençleri kas sinir sisteminin vasıtası ile yüksek hızda yenebilmesidir. Elastik ve patlayıcı kuvvet isimleri de verilir. Çabuk kuvvet, gülle atma, atlama gibi yüksek bir kasılma çabukluğu gerektiren spor dallarında verimi anlatmak için kullanılır.
    3- Kuvvette Devamlılık: Birçok kez ve devamlılık gerektiren kasılmalarda kasın yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğidir. Enerji ihtiyacının önemli bir ölçüde laktik anaerobik ve kısmen aerobik sistemlerden karşılar. Kürek çekme, kayaya tırmanma, yüzme örnek verilebilir.

    Kuvvet antrenmanlarının etkileri:

    - Kas kütlesinin büyümesi(hipertrofi)
    - Kaldırılan ağırlığın %60 ı üzerindeki yüklenmelerde kas büyümesi meydana gelir. Kuvvetin artması kas liflerinin enine kalınlaşmasıyla olur.
    - Kas kuvvet dayanıklılığının gelişmesi: Organizmadaki biyokimyasal ve bazı fizyolojik uyum süreçleri ile birlikte kas kuvvetinin devamlılığı gelişir. Kuvvet devamlılığına yönelik antrenmanlar sonucu, kaslarda kılcal damarların gelişmesi sonucu kas bünyesinde bulunan glikojenlerin verimli kullanılması sağlanır.
    - Kasın çabukluk özelliğinin gelişmesi: Kasın kasılma hızını arttırmak için uygun yüklenmelere ihtiyaç vardır. Bu şekilde yapılan uyarılar sonucu yavaş kasılan kas liflerinin yerine hızlı kasılma özelliğine sahip kas lifleri devreye girecektir. Bu şekilde kasın çabukluk özelliği gelişir.
    Görüldüğü gibi kuvvet antrenmanları hedefe yönelik olarak yapılır. Antrenmanlar bırakıldığında ise elde edilmiş gelişme kısa sürede yok olur. Kuvvet çalışmalarına 3 günden fazla ara verilmemelidir.


    a-Maksimal kuvvet antrenmanı:
    Bir sporcunun yavaş hareket uygulaması sırasında veya izometrik kasılma şartlarında ortaya koyduğu en yüksek kuvvet değeridir. Yüksek ve maksimal değer arasında kas gerilimi uzun bir süreyi gerektirir. Bu da kasın büyümesini sağlar. Ancak maksimal kuvvet antrenmanı, yüksek ve maksimal kuvvet yoğunluğu ile kısa ve patlayıcı kasılma uygulanırsa kas içi koordinasyon gelişir. Maksimal kuvveti geliştirmek için;
    Tekrar metodu, izometrik yüklenme metodu, kısa süreli maksimal yüklenme metodu, primidal metod olmak üzere 4 ana grupta toplanır.

    b- Çabuk kuvvet antrenmanı:
    Bu metod ile temel kuvvetin arttırılması, hareket hızının yükseltilmesi ile de çabuk kuvvet geliştirilebilir. Çabuk kuvvet antrenmanın da hafif ve orta yükler kullanılmalıdır. Maksimal kuvvet %40-60 olmalıdır. Çalışmalar orta ağırlık, orta tekrar ve patlayıcı tempoda olmalıdır.

    c- Kuvvette devamlılık antrenmanı:
    Basit olarak kuvvet ve dayanıklılığın belli oranda birleşimidir. Yani kasların antrenmanlarda yorgunluğa karşı koyabilmesidir. Bunun için çalışmalar da az yüklenme çok tekrar ve orta akıcı tempoda yapılır. Amaca göre tekrar sayısı 20-40 arasında değişirken yüklenmeler 20-30 arasında değişir. Kuvvette devamlılık antrenmanları için istasyon çalışmaları ve piramidal metot en uygun çalışmalardır.

    d- İzokinetik kuvvet antrenmanı:
    Bu tip kuvvet çalışmalarında dış direnç değiştirilip bir veya birçok hareket akışı sırasında hız sabit tutulur. Bu da mekanik aletlerle gerçekleştirilir.

    e- Elektrouyarım kuvvet antrenmanı:
    Sabit dirençli ortamlarda uygulanır. Bu çalışmada kasların kasılması istemli olarak değil elektrikli uyarımla meydana gelir.

    f- Desmodromik kuvvet antrenmanı:
    İzometrik antrenmanlara benzer ve hem pozitif hem de negatif dinamik güç çalışması içerir. Bu antrenmanda hareket hızı mekanik olarak ayarlanır ve kaslara yüklenen ağırlıklardan sonra gevşeme imkanı bulamazlar.

    Kaynak:bodyness.com
     
    Son düzenleme: 13 Ocak 2013
    Vielag39 ve -RevoLt- bunu beğendi.
  2. ByVendetta
    Offline

    ByVendetta Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    248
    Beğenileri:
    162
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Antalya
    Eklemeyi unutmuşum:

    f- Desmodromik kuvvet antrenmanı:
    İzometrik antrenmanlara benzer ve hem pozitif hem de negatif dinamik güç çalışması içerir. Bu antrenmanda hareket hızı mekanik olarak ayarlanır ve kaslara yüklenen ağırlıklardan sonra gevşeme imkanı bulamazlar.
     

Sayfayı Paylaş