Kurutulmuş yumurta akı 100 gr = 81 gr protein !

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve erencaner tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 25 üye.
  1. erencaner
    Offline

    erencaner Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2008
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    arkadaslar haşlanmış olarak aldıgımız 100 gr yumurtada 12.6 gr protein varken kurutulmuş yumurta akında tam tamına 81.1 gr protein var. nette araştırırken gördüm sizlerle paylaşayım fikrinizi alayım dedim ne dersiniz arkadaslar açık ara protein farkı var. tabii biz nasıl yaparız bu protein kurutma işini?

    http://www.besinler.net/nutrdetails.aspx?NDB_Num=50058
     
    Pinky bunu beğendi.
  2. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    754
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Kurutulunca içindeki su gidiyor ve protein kalıyor, başka giden şeyler var mıdır bilmiyorum o kadar...

    Ama 100 gram yumurta akı kurusu elde etmek için kaç yüz gram sıvı yumurta akının kurutulduğunu tahmin etmen gerekir ki verdiğin rakamlara göre 600 gram sıvı yumurta akından 100 gr. kuru çıkıyor demektir.

    Kurutulunca kimyasal reaksiyona girmeyen hiç bir maddenin protein miktarında değişim olmaz. Yumurtanın da proteini artmıyor.

    Ayrıca bahsesttiğin şey piyasada yumurta beyazı proteini (Egg White Protein) İsmiyle çok çeşitli markalar tarafından satılıyor.

    Bu başlık uçucu gibime geldi eğer muadili varsa.
     
    OrcunInetas, Salash, Morphling ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    gaddar kemal çok güzel yorumlar ve yazılar yazıyosun gerçekten sen bu foruma çok faydalı olacaksın başarılarının devamını dilerim. saygıdeğer üye..
     
    gaddarkemal bunu beğendi.
  4. salvadore_xp
    Offline

    salvadore_xp Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.113
    Beğenileri:
    527
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul and Giresun
    Nasıl kurutmayı düşünüyorsun, güneş ışığıylaysa işin kolay olacaktır; yalnız fırın ya da ocakta yapacaksan, proteinin yapısını bozmamak için bayağı bir enerji sarfetmen gerekir. En çok korktuğum ve çekindiğim noktalardan biri de yemekleri fazla ya da yanlış pişirerek besin değeri kaybetmek, umduğum proteinden mahrum kalmaktır...
     
  5. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    güneş ısınlarıyla kurutulmuş olan hiç bir besini tavsiye etmiyorum en iyisi gölgede yada serin yerde yapılanı. sakın haa güneşe birşey koymayınız.
     
  6. Gray Wolf
    Offline

    Gray Wolf Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2008
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    266
    Ödül Puanları:
    0
    bu yumurta kurutma işi oyle ocakla güneşle olacak iş gibi gelmedi bana daha farklı fabrikasyon yöntemler lazım evde olacak gibi gözükmüyor.
     
  7. Hu53Y!n
    Offline

    Hu53Y!n Üye

    Katılım:
    7 Ekim 2008
    Mesajlar:
    43
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İst
    Size sonuna kadar katılıyorum yalnız belirtmek isterim kimyasal reaksiyona da girse protein miktarında değişiklik olmaz. Kimyasal reaksiyonlarda giren ürün ile çıkan ürün miktarında değişiklik olmaz.

    Aynen bende :D Çareyi balığa,sosise vs yönelmekte buldum. Biraz tembelimdir de bu konularda :p
     
    Son düzenleme: 9 Ekim 2008
  8. Rpac
    Offline

    Rpac Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.403
    Beğenileri:
    1.543
    Ödül Puanları:
    123
    Miktarda değişiklik olmaz fakat çıkan ürünlerde farklılık olur.Bu sırada muhtemelen proteinin de belirli bir kısmı değişikliğe uğramış olacaktır.
     
  9. Overlord
    Offline

    Overlord Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2007
    Mesajlar:
    218
    Beğenileri:
    99
    Ödül Puanları:
    0
    ben bunu kullanıyorum, tadı bir felaket anlatmam mümkün değil. hatta şöyle söyleyim bir kez koklayınca ikinci kez koklamaya cesaret edemiyorsunuz :D süte katmayı hiç düşünmeyin bile hem tadını alıyorsunuz hemde topaklanıyor, şuan yoğurtla tüketiyorum üzerinede biraz keçiboynuzu tozu döküyorum, yerken nefesimi tutunca sorun olmuyor :D
     
  10. RUNTIME ERROR
    Offline

    RUNTIME ERROR Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci(Bilgisayar Mühendisliği)
    Yer:
    Ankara
    Bir yumurta ile denedim ve inanılmaz bir koku oluştu etrafında.Overlord arkadaşımın dediği gibi yoğurt gibi içinde bu maddeyi kaybedecek yiyeceklerle tüketmek bu kokunun ve mide kalkmasının önüne bir nebze geçebilir.

    Ayrıca garip olan bir şey var yumurtanın içinde normalde olmayan o kadar protein suyu kaybedince nasıl ortaya çıkıyor?Var olan protein zaten çözünmüş olarak bulunmazmı yumurtanın her yerinde?Buradan düşünecek olursak bugüne kadar yapılan taze yumurta besin değerleri ölçümleri ya eksik ya da hatalı yapılıyor olmazmı?
     
  11. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    479
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    yumurta akı kurutulunca ne ıcındekı proteın artar nede azlır sole bır ornek verım bır parca tavuk gosunu pısırdıgımızde agırlıgı azlaır fakat proteın oranı degısmez ıste yumurtada olan da bu 100gr yumurta akı kurutulursa yaklasık 17 gr kuru madde cıkar burda agırlıgının azalmasının sebebı ıcındekı suyun ucmasıdır bende gecenlerde tandem gıdadan proteın tozu alırken numune olarak 100gr verdıler bence 5-10 gr seklınde kullanılırsa hem tat olarak hem de katılık bakımından bır sorun cıkarmayacaktır:)
     
  12. El Diablo
    Offline

    El Diablo Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2008
    Mesajlar:
    840
    Beğenileri:
    1.587
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba ,

    ben yaklaşık iki ay önce internet üzerinden 5 kilo aldım. YUMURTOZ diye girerseniz bu ürünü bulmanız mümkün. 5 kilosu yaklaşık 175 ytl tutu.
    Ama diğer arkadaşlarında dediği gibi tadı ve kokusu iğrenç ve bende çok hafif mide ağrısı yapıyor.
    selamlar
     
  13. sion34
    Offline

    sion34 Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2008
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Bu yumurtozu ne ile kullanıyorsun? meyve suyunamı katıyorsun?
     
  14. ARNOLDschwarzeneggeR
    Offline

    ARNOLDschwarzeneggeR Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1.226
    Beğenileri:
    368
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    C:\
    protein bildigim akdarıyla güneş ışıgıyla falan bozulmaz. bir belgeselde izlemiştim m.ö den kalan dinazorların hiç bozulmamış proteinlerini buluyorlardı.
     
  15. txen10
    Offline

    txen10 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    158
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    0
    nerelerde satılıyor bu yumurtoz bilen varmı
     
  16. biyologist
    Offline

    biyologist Üye

    Katılım:
    22 Kasım 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    @erencaner

    Yumurta aki tozu , yumurta akinin sicak kuru hava olan bir firinin icine atomizerle yumurta akinin puskurtulmesiyle yapilir.Yumurta aki havada piserek firinin dibine toz olarak birikir.
     
    uzzman bunu beğendi.
  17. AxiboY
    Offline

    AxiboY Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.154
    Beğenileri:
    691
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Hukuk
    Yer:
    Kocaeli
    Bütün yumurtanın % 66-70'ini oluşturan yumurta akı ortalama % 88 su ve % 12 (% 9-15) oranında kuru maddeden oluşur.

    Tablo: Yumurta akının kimyasal bileşimi
    Öğe Miktar(%)
    Su 88.0
    Protein 11.0
    Yağ 0.2
    Kül 0.8

    Yumurta akı, fazla oranda su içermekte ve kuru maddesinin tamamına yakın bir kısmı proteinden oluşmaktadır.

    Yumurta akında proteinler az miktarda tuz ve karbonhidratla birlikte çözelti olarak bulunur.
    Yumurta akı, ovalbumin, konalbumin, ovoglobulin ve glukoproteidlerden (ovomukoid ve ovomusin) oluşur.
    Ayrıca yumurta akının, mikroorganizmaların üremelerini güçleştiren antimikrobiyel özellikleri vardır ve yumurta akının pH=8.3 değerinin oldukça yüksek olması mikroorganizmaların gelişimini olumsuz yönde etkiler.
    Yumurta beyazı tozu, yumurta akının kurutulmasıyla elde edilir. Sadece albüminlerden oluşur. Suyla karıştırılmasıyla, tekrar yumurta beyazı elde edilir.
    Toz üretim aşamalarından biri de pastörizasyondur ve bu işlem yapıldığından, suyla karıştırıldıktan sonra pişirmeye ya da ısıl işlem uygulamaya gerek yoktur.

    Avantajları:
    Sadece yumurta akı kullanılan ve sarısının gereksiz olduğu yemeklerde bir tasarruftur.
    Oda sıcaklığında saklandığından, oda sıcaklığına gelmesini beklenmez; zaman kaybı olmaz.
    Raf ömrü oldukça uzundur.
    Kolestrolü ve yağı az yemekler yapmada kullanılır.
    Taşınması kolaydır.
    Tüm çeşitleri değil ama bazıları salmonella enfeksiyonuna tedbir olarak pastörize edilir.

    Genelde, yumurta beyazı tozu unlu mamuller sektöründe kullanılır. Özellikle, pandispanya keklerinde yaygındır. Taze yumurta beyazından farklı olarak, daha çabuk köpürür ve daha açık renkli daha kabarık bir kek oluşumuna neden olur, çalışılması yumurtaya göre çok daha kolaydır.

    Kremada yumurta beyazı tozu, taze yumurta beyazına göre daha kolay çırpılır. Bunun yanında, çırpma işleminin yapıldığı kap daha kolay temizlenir. Yumurta kabuğu kırıkları ve sarısını ayırma sorunu olmadığından temizlik açısından daha kullanışlıdır.

    Üretimde işlemlerin azalmasını sağladığından ve yumurta sarısı israfını önlediğinden dolayı, yumurta beyazı tozu gün geçtikçe popüleritesini arttırmaktadır.


    Ayrıca 1kg yumurta akı tozu 50TL'dir.
     
  18. byZED
    Offline

    byZED Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Yumurta Akı Tozu !
    Merhaba arkadaşlar, 20 yıl kadar bir süre ara verdikten sonra tekrar spora başladım. Yaklaşık 9 aydır düzenli ve istikrarlı bir şekilde devam ediyorum. Biceps ölçüm 39cm den 45cm e kadar geldi, aslında bir süre önce 47 cm lik biceps'lere sahiptim ama 2 ay (maddi sıkıntı yüzünden) protein alımını kesmek zorunda kaldım, kaslarım resmen eridi. Neyse, eski body ci bir arkadaşım sağ olsun yurt dışından bana 3 kg. yumurta akı tozu getirmiş.
    Evet, Türkiye'de de satılıyor ama 50 TL... yurt dışından bana geliş fiyatı 30 TL.
    Neyse, yumurta akı tozu berbat kokusu ve tadı olan bir ürün ancak eşimin pratik zekasıyla bu iğrenç tozu tatlandırmayı başardım, hemde piyasadaki meşhur whey proteinler kadar lezzetli hala getirdim. Tam olarak 1,5 aydır kullanıyorum ve bu sürede kaslarımı tekrar toparladım, bicepslerim dediğim gibi 45 cm'i yakaladı, omuzlarım toparlandı. Eğer bu yumurta akı tozundan bu şekilde verim almaya devam edersem sonucu sizlerle paylaşacağım.
    Dediğim gibi basit ve özel formülle o iğrenç tat ve kokudan eser kalmıyor, çilekli süt içer gibi... diğer aromalar yeterli olmuyor, en iyisi çilek :)

    Görüşmek üzere.
     
    Son düzenleme: 22 Ocak 2013
    BERKANT BOZTEPE bunu beğendi.
  19. FtgO
    Offline

    FtgO Üye

    Katılım:
    11 Aralık 2008
    Mesajlar:
    346
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Eskişehir
    Protein tozlarında şeker var. Yumurta akı tozunda şeker yok. Bu yönden avantajlı sanırım.
     
  20. zeo64
    Offline

    zeo64 Co-Moderator Yönetici Co-Moderator

    Katılım:
    18 Eylül 2011
    Mesajlar:
    1.470
    Beğenileri:
    1.424
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Kocaeli Üni.Bilg.Müh.Öğrencisi
    Yer:
    Kocaeli / Uşak
    byzed ortaya böyle bir şey atmışsınız fakat ayrıntı yok?sizden ayrıntılı tarif bekliyoruz.
     

Sayfayı Paylaş