Kuru cökelek mucize bir besinmi?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Umut-X tarafından 1 Nisan 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 54 üye.
  1. Bureaucracy
    Offline

    Bureaucracy Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    181
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    İzmir
    harbiden nerden bulabiliriz arkadaşlar bunu?süpermiş valla
     
  2. fischerspooner07
    Offline

    fischerspooner07 Üye

    Katılım:
    7 Şubat 2009
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    ben ankarada çağdaş markette buldum kilosu 4,90 dı.ama acayip tuzlu nası yiyecem bilmiyorum:D
     
  3. vires
    Offline

    vires Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    32
    Ödül Puanları:
    28
    Küçükken yumurtalı çökelek yerdim güzel olurdu. Maydonoz ve domatesle karıştırıp az zeytin yağı dökerseniz de fena olmaz ancak kuru kuru hiç tadı yoktur. Memlekette bulması kolaydıda İstanbul da nereden bulucaz bakalım.
     
  4. kujum
    Offline

    kujum Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2008
    Mesajlar:
    153
    Beğenileri:
    43
    Ödül Puanları:
    38
    annemde yapardı çökeleği,hala memleketten gelir,bende tuzlu die sevmezdim
    hatta lor peynirini ilk aldığımda,çökelek bu demiştim
    çünkü ikisi de aynı tek farkla lor tuzsus
    annem eskiden süt kesilince çökelek yapardı,atmazdı yani o sütü
    bonatsinin dediği doğru 5 kilo sütten 1 tabak çökelek çıkardı..
     
  5. mamossa
    Offline

    mamossa Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2009
    Mesajlar:
    67
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    yemek yemek
    Yer:
    Albania
    bizim memlekette çökeleğin sündürmesini yaparlar.sündürmeden kastımda şudur;
    biraz tereyağını teflon tavada erittikten sonra 200-300 gr (isteğe göre değişebilir) çökelek tavaya konulur ve tahta kaşıkla düşük sıcaklıkta ezilmeye başlanır,çökeleğin kaşar gibi eridiğini ve hatta sündüğünü göreceksiniz.500 gr sündürülen çökeleğin içine 1 çay kaşığı karbonat atın kokusunu almasında yardımcı olur ve daha iyi süner.

    ben bu spora başlayalı 1 yıl oldu.hemen her gün 200-300 gr çökelek ve 12 bıldırcın yumurtası(haşlanmış-çiğ),5 tavuk yumurtasının beyazını(haşlanmış), haftada en az bir diş sarmısak ( bağırsakları rahatlatmak için doğal antibiotik),günde bir çay bardağı peynir suyu, 2 litre süt, kuru meyve(ler),... liste kabarık:) tüketiyorum.tavsiye ederim.şu anda bb ye ara verdim yaklaşık 3 ay oldu, antremanlıyken kol soğuk 40 cm geliyordu şu anda 39.8 civarında.doğal beslendiğimden dolayı vücudumdaki hacim kaybı çok ama çok yavaş.tüm arkadaşlara doğal beslenmelerini tavsiye ederim.
    saygılarımla.
     
  6. veveve
    Offline

    veveve Üye

    Katılım:
    3 Mart 2007
    Mesajlar:
    48
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    ÇÖKELEK NASIL YAPILIR

    Yoğurdu bir tencereye koyun. Orta ateşte bir tahta kaşık ile karıştıra karıştıra kaynatın. Kesildiğini göreceksiniz. Bir müddet daha kaynatın. Peynir altı suyu ortaya çıkıp peynirler yüzeyde fokurdamaya başlayınca olmuş demektir. Bir kevgirin üzerine beyaz bir tülbent yayın. Tencereyi kevgirin üzerine dökün. Kevgirin altına bir tencere koyarsanız peynir altı suyunu da sonra yemeklerde kullanabilirsiniz. Çok besleyicidir. Tülbendi kenarlarından toplayın. Bir torba gibi mutfakta suyunun süzüleceği bir yere asın. Tercihen lavabodaki musluğun üstüne asılabilir. Suyu lavaboya süzülür. Birkaç saat sonra çökelek hazırdır.

    Lor Peyniri

    Yapılır yapılmaz derhal yenilen tuzsuz bir peynirdir. Peynir mandıralarında elde edilen peynir suyundan yapılmaktadır. Sadece peynir suyundan elde edilen lor peyniri biraz esmer ve biraz ekşimsi olur. Peynir suyuna yüzde otuz nisbetinde taze süt katılırsa bu karışımdan elde edilen peynir hem daha beyaz hem daha tatlı ve hem de daha lezzetlidir. Tuzsuz olduğu için üzerine toz şekeri reçel veya bal dökülerek yenildiği gibi çeşitli peynir tatulan peynir helvaları ve tatlı börek imalinde de kullanılır. Lor peyniri yapmak için peynir suyu karavana şeklinde bir kazan veya tencerede durmadan karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Su kaynadıkça üzerinde beyaz kümecikler hâlinde peynir parçacıkları toplanmaya başlar. Peynir suyunun yüzeyinde toplanan bu parçacıklar peynir kepçeleriyle toplanarak süzülmek üzere temiz bir salaşpura doldurulur. Kaynatma işi suyun yüzünde artık pıhtılaşma kalmayınca-ya yani peynir suyunda peynir kalmadığına kanaat getirinceye kadar devam eder.
    Salaşpurda toplanan peynirlerin suyu tamamen süzüldükten sonra içine temiz yıkanmış bir tülbende serilmşi ve taze söğüt dalından yapılmış sepetlere konularak satılmak üzere piyasaya sevkedilir. Böylece sadece peynir suyundan elde edilen lor peyniri yapılırken bazan kazana tuz da atılır. Böylece tuzlanmış sudan elde edilen lor biraz fazla dayanırsa da pek makbul sayılmaz.
    Çok üstün lezzetli ve kaymak gibi beyaz renkli mis gibi süt kokulu lor elde etmek için her 10 kilo peynir suyuna 3 kilo süt katmak lâzımdır. Süt peynir suyu soğukken katılır ve sonra ateşe konarak kaynatılmaya başlanılır. Yukarıda tarif ettiğimiz gibi suyun yüzünde peynir parçacıkları biriktikçe bir kepçeyle alınarak süzülmek üzere temiz bir salaşpura doldurulur ve sonra söğüt dalından yapılmış sepetlerle pazara sevkedilir. Lor peyniri çok dayanmaz çabuk bozulur; bu itibarla hemen yenmesi veya kullanılması lâzımdır. 10 kilo peynir suyundan bir kilo lor peyniri elde edilir. 10 kilo peynir suyunda 25 gram halis tereyağı bulunduğuna göre peynir suyundan elde edilen lor peyniri pek yağsız da sayılmaz. Yapılan denemelerde bir kaşer peyniri imalâthanesinde elde edilen 80 bin kilo peynir suyundan 3600 kilo evet yanlış değil tam üçbin altıyüz kilo krema elde edilmiştir. Demek ki peynir suyunu kaynatmak suretiyle elde ettiğimiz peynir bu kremanın pişmiş olarak elde edilmesinden ibarettir. Böyle yağlıca bir peynirin süratle yenilip kullanılmaması yüzünden bozulup atılması doğru olmayacağından büyük peynir ve bilhassa kaşer imalâthanelerinde peynir suyundan elde edilen peynirler yüzde 3 nisbetinde tuzlanarak ya fıçılara ya da tenekelere basılarak buzhanelere konulmakta ve börek yapılmak üzere fırınlara ve pastahanelere satılmaktadır. Köylerde ise küplere basılarak toprağa gömülmekte ve kış mevsiminde topraktan çıkarılarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu peyniri Malatya'nın ünlü çömlek peyniriyle karıştırmamak lâzımdır.

    Bu makaleler alıntıdır.
    Süt Ürünleri Kalori Yağ Karbonhidrat Protein Tereyağı, tuzsuz 720 kcal 81 g 0 g 1 g Lor Peyniri 404 kcal 28 g 19.1 g 19 g Krema, light 195 kcal 19.3 g 3.7 g 2.7 g Krem Peynir 349 kcal 34.9 g 2.67 g 7.54 g Beyaz Peynir 106 kcal 4.4 g 2.65 g 12.4 g Yumurta, pişmiş 150 kcal 10.61 g 1.12 g 12.58 g Dondurma, Çikolatalı 215 kcal 11 g 28.3 g 3.8 g Dondurma, Vanilyalı 201 kcal 11 g 23.6 g 3.47 g İnek Sütü 66 kcal 3.9 g 4.8 g 3.2 g Keçi Sütü 60 kcal 3.5 g 4.4 g 3.1 g Koyun Sütü 95 kcal 6.0 g 5.1 g 5.4 g Tuzsuz Beyaz Peynir 145 kcal 11 g 3.65 g 9.1 g Peynir Suyu 30 kcal 0.36 g 5.14 g 0.85 g Yoğurt 60 kcal 3.3 g 4.7 g 3.5 g
    Çökelek (Taze) (besin değerleri)
    Tarih: 03.Ağu.2008 [​IMG]
    Çökelek (Taze) (besin değerleri)

    Adı.............: Çökelek (Taze)
    Ağırlık gr....: 100
    Protein......: 35
    Karbonhidrat: 3,2
    Yağ…........: 5,6
    Kolestrol...: -
    Kalori….....: 215
    Kalsiyum....:
    Demir….......:
    A vitamini...:
    B1 vitamini.:
    B2 vitamini.:
    Niasin…......:
    C vitamini...:

    umarım faydası olur
     
  7. salih61
    Offline

    salih61 Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    150
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Öğrenci
    Babannem yapıp verdi bir sürü taze çökelek kocaa kazan sütten sadece 2-3 büyük buz dolabı poşeti kadar çökelek çıkıyor.Çökeleği yemek zor oluyorsa yumurtanın içine koyun lapa gibi yapın çok az yağda pişirin hem yumurta hem çökelek protein patlaması olur tadıda çok güzel olur :D
     
  8. DarkZea
    Offline

    DarkZea Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Karabük
    Ailem çok sever hep alır ancak tulumba çökelek lor peynirini hiç yemezdim.Doğal protein tozu diye adlandıracacğım lor peynirini bu günden sonra günde 200 gr yiyeceğim size bir önerim var
    Çökelekli gözleme :
    Malzeme:pişmemiş yufka,Yağsız süt,Zeytin yağı,Çökelek,Semiz otu,yumurta
    yapılışı:2 yemek kaşığı zeytin yağı 1 çay bardağı süt 1yumurtaı güzelce çırpın. Hazır yufkanın 1 tam parçasını masaya serin ve hazırladığınız karışımı yufkanın üzerine güzelce sürün.Üzerine isteğe bağlı miktarda maydonoz ve semiz otu koyun.100 g çökeleği güzelce yayın.kare oluşcak şekilde köşeleri ortada bileştirin(kare yufkanın katlandıktan sonraki şekli olacak ve kesinlikle katlama yerinde bir açıklık olmayacak.)daha sonra teflon tavada önce katlanmış yerini daha sonra arka kısmını pişirin.
    Olabilecek sorular
    Karışımı İçine sürün
    Tavaya Yağ Dökmeyin

    Bir Teşekkürü De Çok Görmeyin :)
     
    muratturan bunu beğendi.
  9. -hitman-
    Offline

    -hitman- Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    429
    Beğenileri:
    320
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İzmir
    Bu kuru çökelek i yumurta ile karıstırsak güzel olurmu ? kızartsak ?
     
  10. DarkZea
    Offline

    DarkZea Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Karabük
    Yağlı Olur
     
  11. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.127
    Beğenileri:
    1.031
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Kuru cokelegı marketlerde bulabılır mıyız??
     
  12. cadocx
    Offline

    cadocx Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2009
    Mesajlar:
    1.037
    Beğenileri:
    406
    Ödül Puanları:
    0
    yapma ya hangisinde acaba :confused:
     
  13. Komagane
    Offline

    Komagane Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    32
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Önlisans ögrencisi
    Yer:
    Mersin
    Çökeleğin bu kadar protein yüklü olmasının sebebi de var tabi , durduk yere olmuyor ya !


    Çökelek yapımı normalde de basit zaten evde ekşimiş,taze yoğurdu ateşte kaynatıyosunuz . Yoğurt git gide çöküyor yani suyu gidiyor geriye besin değerleri kalıyor . Zaten ondan çökelek diyorlar.İçine tuz , kekik attığınızda , yediğiniz zaman boğazınızda düğümlenip kalmaz . Hoş bir tadı olur .
     
  14. DarkZea
    Offline

    DarkZea Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Karabük
    Çökelek(Ayrıntılı)

    Arkadaşlar Çökelek ve hesaplılığından bahsedeceğim.Öncelikle lor peyniri.Çok karıştırılır;ama kesinlikle ve kesinlikle Aynı değillerdir.Lor,Peynir suyundan;çökelek doğal süt ve ayrandan yapılır.
    Çökeleğin 2 türlü yapımı vardır.
    1.Sütü Isıtmaya başlarsınız Kaynamaya yakın tuz veya sirke atarsınız ve süt kesilir.O üstteki tabakayı alırsınız ve Bez keseye koyup suyunu akıtırsınız.
    Sonuç:1L sütten 1 Avuç çökölek Oldu
    2.(Bu Kesiinlikle Evde Yapılamaz) Süt mayalanarak Yoğurt Yapılır.Yoğuttan tereyağı yapılabilmek için ismini tam hatırlayamadığım bir deri büyük keseye konulur, O kesede çalkalanrr ve üste yğı çıkar.Yağ alınır ve Altta ayran kalır.O ayran tenvereye doldurulur süt gibi ısıtılmaya başlanır ve kaynamaya yakın kesilir.
    bu Kesinlikle Yağsız Çökelektir.
    Bunları Pazardaki Teyzelerde görürseniz sora bilirsiniz bu süt çökeleği mi ayran çökeleği mi?Anlayamazlarsa.... Atık çözüm Bulursunuz :)
    Hesaplılık:Lor peynirinin 1 kg sine 5-10 lira verirsiniz.1 kg sini yersiniz 100-150 gr protein alırsınız.Çökelekin 1 kg sine 3-5 lira verirsiniz.1 kg siniz yersiniz 500-540 gr protein alırsınız.
    Çökeleği yemesi zordur ama çok yararlıdır;özelliklede yağsız çökelek çok protein içerir ve çok az da yağ içerir.
    Son olarak önemli 1 Şey ve bir öneri vericem
    Süt Çökeleğinin 100 gr da
    Protein:54 gr
    Yağ:11.2 gr dır
    Ancak Ayran çökeleğinde yap oranı çok düşer ve sanırım protein oranında da bir eksiklik olmaz; olsa da öyle ciddi bir kayıp değildir yağ almak yerine 1-2 gr eksik protein almak iyidirthums:.
    Birde öneri.
    Kepek Ekmeğinde Olmayabilir ama içi yumuşak olan ekmeklerde olur
    Ekmeğin içini çıkartın ekmek içlerinin içine çökeleki dökün.Ekmeği elinizde yuvarlayın ve küçük parçalar halinde 2 kere çineyip yutun.Tuzsuz çökelek tüketimi :)
    Afiyet olsun
    Doğal Protein Tozuna Merhaba


    Not:biliyorum çökeleğe taktım
    Kesinlikle alıntı değildir
     
    Son düzenleme: 20 Ağustos 2009
    aydogan77 ve bonatschi bunu beğendi.
  15. coder
    Offline

    coder Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2006
    Mesajlar:
    480
    Beğenileri:
    138
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Yazılımcı
    Yer:
    istanbul
    Her yerde bulabilirmiyiz yağsız çökelek ?
     
  16. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    DarkZea başlığını buna ekledim..

    buarada çökelek bildiğim kadarı ile ortalama bir peynirden pahalıdır..yani 10TL kadar.. ben anadoluda bir şehirdeyim istanbul ,izmir'de vs çok daha kıymetlidir eminim..

    ayrıca çökeleğin en güzel sündürmesi olur tabi taze değil biraz beklemiş çölelek olmalı lazım..trabzonluların mıhlaması gibi oluyor ozaman..taze iken yemesi çok kolay değil..

    ancak vizontele 1 de kahvehanedekiler gibi yufka ekmeğin arasında çay ile yiyeceksiniz..belkide yanına yeşil soğan :)
     
  17. ralf
    Offline

    ralf Üye

    Katılım:
    5 Ekim 2009
    Mesajlar:
    30
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    beyler bunu yaşadınız yerdeki pazarlarda bulabilirsiniz köylü halkı getirir ve çok ucuz hemde besleyicidir.
     
  18. batgun
    Offline

    batgun Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    300
    Beğenileri:
    68
    Ödül Puanları:
    0
    kalorisi çok değilmi arkadaşlar
     
  19. krnkmdd
    Offline

    krnkmdd Üye

    Katılım:
    15 Mart 2009
    Mesajlar:
    321
    Beğenileri:
    58
    Ödül Puanları:
    38
    İstanbulda Heryerde var benım bildiğim,En azından Anadolu yakasında ikamet ediyorum,Kahvaltı saraylarında,marketlerde,bakkallarda heryerde var Kilosuda taş çatlasın 4 tl,ben 3 liradan alıyorum kahvaltı sarayından,10 tl falan belki dicem ama gerçekten uçmuş satanlar nerde satılıyorsa enteresan.
     
  20. darknesssword
    Offline

    darknesssword Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    588
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Aydın
    ya kardesim heryere çökelek diye sorarsanız bulamazsınız tabi birde karacaotlu peynir varmı diye sorun cünkü bazı mandıralar hala çökelek ne bilmiyor.karacaotlu peynir ve çökelek aynı şeydir.
     

Sayfayı Paylaş