KETEN TOHUMU...

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve ALPEREN tarafından 7 Şubat 2005 başlatılmıştır.

  1. ALPEREN
    Offline

    ALPEREN Özel Üye

    Katılım:
    4 Ocak 2005
    Mesajlar:
    956
    Beğenileri:
    468
    Ödül Puanları:
    0
    KETEN TOHUMU

    Artık piyasada özellikle hipermarketlerin vitamin ve mineral satan kısımlarında keten tohumunu dış ülkelerden ithal edilmiş İngilizce ‘flax seed oil’ adı altında bulmanız mümkün. Yani keten tohumu yağı ki bunları tablet halinde ve günde bir, üç adet olarak yemekler esnasında tüketebilirsiniz. Ancak hem ithal olduğundan hem de tablet formunda konsantre olduğundan oldukça pahalı olan bu preparat yerine lokman hekimlerde yada benzeri doğal ürünleri satan yerlerde keten tohumunun öğütülmüş tozunu bulmanız mümkün. Üstelik çok da ucuz olan bu öğütülmüş tozunu günde bir iki çay kaşığı kadar doğrudan tüketebiliyorsunuz. Tadı mercimeğe benzediğinden tüketimi çokda lezzetlidir.

    Gerek tablet gerekse de öğütülmüş tozunu alıp keten tohumunu tüketirken siz siz olun bu maddeyi sıcak yemeklerde veya ısıtarak kullanmayın. Zira keten tohumu içindeki etken maddeler ısı ile karşılaştığında etkisini yitirmekte ve bu maddenin vücut üzerindeki olumlu etkisi de azalmış olmaktadır.

    Keten tohumunun vücuda alındığında yol açtığı olumlu etkiler özellikle zengin bir omega 3 kaynağı olmasından kaynaklanıyor. Omega 3 yağlar kötü kolesterol’ü düşüren ve iyi kolesterol’ü artıran maddeler olduğundan dolayı öncelikle kalp ve damar sağlığı yönünden son derece koruyucudur. Zaten bu özelliklerine omega 3 yağlar kısmında detaylı olarak değindim. Keten tohumu ile ilgili bu satırları okurken aynı zamanda omega 3 ile ilgili kısma da gerekirse tekrardan göz atmanızda yarar var. Omega 3 yağlar fazla kolesterol’ü bağladığı gibi kandaki fazla şekeri de bağlıyor yani şeker hastalığına karşı da koruyucu. Gene kanı sulandırıcı etkisi ile kalp ve damar sağlığı bakımından son derece yararlıdır. Tümör gelişimlerini yavaşlattığı için pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkide bulunurken seratonin’i artırarak depresyon ve strese karşı da koruyucu etkide bulunmuş oluyor. Aynı zamanda vücudu oksidasyon neticesinde oluşan zararlı toksik radikallere karşı koruması ile yaşlılığı geciktirmede de aynı yağlar son derece etkili olmaktadır. Merkezi sinir sistemini özellikle beyin ve omuriliği oksidasyon sonrasında oluşan toksik radikallere karşı koruduğundan aynı yağlar, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında da koruyucu ve bu hastalıkların oluşumlarını geciktirici etkiye sahipler. İşte tüm bu yararlı etkilere sahip olan Omega 3 yağları bol miktarda içerdiğinden dolayı keten tohumu, saymış olduğum tüm bu olumlu etkileri tek başına vücutta yapabilecek bir potansiyele sahiptir.

    İçermiş olduğu zengin omega 3 yağ içeriğinin yanında keten tohumu, aynı zamanda son derece zengin bir lignin kaynağıdır. Lignin sindirilmeyen odunsu bir madde yani bir lif olup, bu maddeyi bol miktarda içermesi ile keten tohumu rahim, göğüs ve prostat kanserlerini önleyici etkiye sahiptir.

    Keten tohumunun diğer önemli bir etkisi de kanda çözünen lif oranının yüksek olmasıdır. Lignin suda dolayısı ile kanda çözünmeyen bir madde olup sadece mide ve bağırsak boşluğundaki şeker fazlasını, kolesterol fazlasını, toksik maddeleri ve kansere neden olan maddeleri bağlayarak koruyucu etkisini göstermektedir. Buna karşılık, mide ve bağırsak kanalından emilerek kana karışamaz. Zira suda dolayısı ile de kanda çözünemez. Bu yüzden de kan şekerini ve kolesterol’ünü bağlayarak dışarı atma ve bu yolla düşürme yeteneği yoktur. Buna karşılık keten tohumu sadece lignin gibi çözünmez liflere değil, aynı zamanda kana karışabilen yani suda çözünen liflere de sahiptir ve bu maddeleri bol miktarda içerir. Bu özelliği ile aynı zamanda kan şekerini ve kolesterol’ünü de düşürerek kalp ve damar hastalıklarına ve de şeker hastalığına karşı etkin bir korunma sağlar. O halde tüm bu olumlu etkilerini de dikkate alarak keten tohumunu ya flax seed oil tablet olarak yada öğütülmüş tozu şeklinde tüketmeyi ihmal etmemeli ve bu maddeyi mutfağımızda bulundurmaya mutlaka özen göstermeliyiz. Ancak gene dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli noktada her zaman söylediğim üzere keten tohumu içerdiği zengin omega 3 miktarı ile kanı sulandırıcı etkiye sahiptir. Ginkgo biloba, sarmısak tablet, zencefil tablet, cumadin ve aspirin gibi kan sulandırıcılardan biri veya bir kaçı ile birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Zira iç kanama riskine neden olabilir.

    Keten tohumunun bir diğer önemli ve olumlu etkiside zengin isoflavon içeriğidir. İsoflavon’lar kısmında da detaylı olarak değindiğim üzere, bu maddeler kan damarlarını genişleterek kan dolaşımına kolaylık ve hız kazandırırlar. Kan dolaşımının kolaylaşması ve artması ile hücrelere daha bol gıda ve oksijen gelir. Yani hücrelerdeki oksidasyon olayı ve buna bağlı olarak ta enerji üretimi artar. Böylelikle kişi kendini daha enerjik hisseder. Bu yüzdendir ki özellikle kronik yorgunluk sendromu gibi yorgunluk şikayetinin ağırlıkta olduğu rahatsızlıklarda kan damarlarını genişleterek enerji üretimini artıran keten tohumu gibi maddelere ağırlık verilmesi ve bu maddelerin tüketimlerinin ihmal edilmemesi gerekir.

    Keten tohumunun iki özelliğine çok dikkat edin. Bir tanesi zengin isoflavon içeriğinin olması, diğeri de zengin omega 3 kaynağı oluşu. Bu iki olumlu özelliğin aynı maddede buluşması gerçekten keten tohumuna müthiş bir üstünlük sağlıyor. Omega 3 yağlar kanı sulandırıcı etkide bulunurken isoflavonlar da kan damarlarını genişletiyor. Özellikle isoflavon’ların enerji üretimini artırarak kişiyi enerji yönünden desteklemesi, buna karşılık diğer taraftan omega 3 yağların hastalıkları önleyici etkisiyle keten tohumu bir çok olumlu etkiyi aynı anda oluşturabilen önemli bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Tekrar belirtmek istiyorum. Bu maddeyi asla ısıl işlemle karşı karşıya getirmeyin zira ısının etkisi ile tüm bahsetmiş olduğum bu olumlu özellikler azalacaktır.

    Aşağıda keten tohumunun olumlu özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır.


    • Alzheimer hastalığına karşı geciktirici ve koruyucu etkisi vardır.


    • Parkinson hastalığına karşı koruyucu ve geciktirici etkisi vardır.


    • Stres ve depresyonu azaltıcı etkisi vardır.


    • Enerji verir. Enerji üretimini kolaylaştırır.


    • Kabızlık(konstipasyon), basur(hemorrhoid), divertikül gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı bireyi korur.


    • Kan şekerini düşürerek şeker(diabet) hastalığına karşı korur.


    • Kan kolesterol’ünü özellikle de kötü kolesterol’ü düşürüp iyi kolesterol’ü artırarak damar sertliği ve damar daralması(atherosclerosis)nı önler.


    • Özellikle göğüs, rahim ve prostat kanserlerine karşı koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir.


    • Oksidasyon sonunda oluşan zararlı maddeleri bağlayarak hücre yıpranmasını önler. Yani yaşlılığı geciktiren (antiaging) faktördür.


    • Kan sulandırıcı, damar genişletici, damar sertiğini önleyici, kolesterol düşürücü ve enerji artırıcı etkisi ile kalbin bir numaralı dostudur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı etkili bir koruyucudur.

    Kaynak:http://www.metu.edu.tr/~gugur/
     
    sporcu. bunu beğendi.
  2. Coleman
    Offline

    Coleman Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    248
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ticaret
    Yer:
    istanbul
    bunu nerden bulcahızki aktar satıyomu aceba denemek lazım
     
  3. ALPEREN
    Offline

    ALPEREN Özel Üye

    Katılım:
    4 Ocak 2005
    Mesajlar:
    956
    Beğenileri:
    468
    Ödül Puanları:
    0
    Aktarlarda açık olarakta var,ancak güvendiğin bir aktar olsun çünkü içine başka şeyler karıştırıp satanlar var.Ben eczaneden aldım,sağlık bakanlığı onaylı falan kaliteli birşey.Ancak pahalı 200 gr'ı 5-7 milyon civarı.Toz halinde olması önemli.Tohumunu alıp kendin de öğütebilirsin ama uğraşmaya deymez.Belki pahalı ama enazından sağlıklıdır.

    Yazılanları uygulayarak alalım.
     
  4. Roid Rage
    Offline

    Roid Rage Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2005
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Nowhere
    bravo kaynak cok guzel. ama benimde ekleyecegim bir ozelligi var keten yaginin. gece yatmadan once proteinle beraber alindiginda proteinin vucudda emilmesini yavaslatarak uyku suresince azar azar vucuda protein girmesine tesvik eder. Yani normalde aldiginiz protein birkac saat icince vucudunuz tarafindan tuketilecegine daha uzun bir zaman dilimine yayarak uyurkern aclik ceken vucudunuzu beslemis olur. Uyku zamani bedenimizin en uzun aclige maruz kaldigi zamandir. Flaxseed oille protein icip yattiginizda bu 7-8 saatlik periyodda yavas yavas protein salimi olacaktir ve anabolic phase devam edecektir, aclik katabolik etki yapar ve uykudayken bedenimiz katabolik duruma gecer.
     
  5. ALPEREN
    Offline

    ALPEREN Özel Üye

    Katılım:
    4 Ocak 2005
    Mesajlar:
    956
    Beğenileri:
    468
    Ödül Puanları:
    0

Sayfayı Paylaş