Uzmanlar, kepekli ekmeğin vitamin ve minerâl madde bakımından oldukça zengin olduğunu belirterek bazı faydalarını şöyle sıralıyor.... * Kepekli ekmek, çiğneme müddetini uzatır. * Tükürük salgısını da arttırdığı için fazla gıda alımını önler. * Midede fazla kalacağı için çabuk acıktırmaz. * Bağırsaktaki geçişleri ise hızlandırır. * Kabızlığa faydası olur. * Kepek suda çözülmez. * Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağlı maddelerin emilmesine kısmen mani olur. * Kan şekeri ve kan yağları üzerine müsbet tesir yapar. * Kepek ve posalı gıdalar sindirim sisteminde kanserin meydana gelmesini azaltır. * Kepekteki fitik asit, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin fazla emilmesini azaltır. * Kepekli un mayalanırsa, bu zararlı etkisi kaybolur. * Bol kepekli ekmeklerin kalori değeri azalmakta, buna karşılık vitamin ve protein değeri artmaktadır. Bu sebeple şişmanlığı önlemektedir. * Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağların emilmesine kısmen mani olur. * Kanda lipid ve kolesterol üzerine etkili olur. Kaynak : Yeni Mesaj Gazetesi - 2006-09-08