Kayısı Hakkında Detaylı Bilgiler

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve gaddarkemal tarafından 10 Eylül 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    754
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Başlığı Bilim, Kültür forumuna mı yoksa buraya, beslenme forumuna açayım diye düşündüm ancak burasında karar kıldım. Yönetim nereyi uygun görürse oraya koyacaktır.
    KAYISI
    2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir. Yabanisine zerdali adı verilir.
    Kayısı ve Zerdali, bilimsel adlarının aksine Kuzeydoğu Çin kökenli meyvelerdir. İlk olarak Çin'de, Han sülalesinin ilk dönemlerinde yetiştirilir, Büyük Kral Kaniska'nın aldığı Çinli tutsaklar bunları Hindistan'a sokar. Zerdali ve kayısı oradan da İran'a yayılarak, İsa'dan sonra birinci yüzyılda Roma İmparatorluğu'na ulaşır. Erken olgunlaşan bir meyve olduğu için Latince erken gelişmişAbrikosas sözcüğüyle tanımlanır. Apricot kelimesinin başındaki A harfi etimolojik bir hatayla eklenmiştir. Bir kısmı günümüzde Türkiye toprakları içinde kalan tarihi Ermeni krallığında yaygın olarak bulunduğu için bu meyveye Prunus armeniaca adı verilmiştir. Halen dünyada en yaygın olarak Anadolu'da (özellikle Malatya ve çevresinde) bulunur. Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %85'i Türkiye'de gerçekleşmektedir. anlamında Kaynak: Wikipedi ( Detay : http://tr.wikipedia.org/wiki/Kayısı )

    Bugün dünyada 1750’nin üzerinde kayısı çeşidi ve melezi bulunmakla birlikte her ülkede ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan kayısı çeşidi sayısı 5-10’u geçmemektedir.
    Kaynak: http://www.sevkargida.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=34

    TÜRKİYE’DE KAYISI ÜRETİMİ

    Türkiye’nin kayısı agacı sayısında, yas ve kuru kayısı üretiminde sürekli bir artıs meydana gelmistir. Ayrıca, 1980’li yılların basına kadar Türkiye kayısı varliginin yaklasık %70’ini zerdali agaçları olusturmasına karsılık son yıllarda zerdali agaçlarında önemli
    oranda azalmalar meydana gelmistir. Nitekim son resmi verilere göre Türkiye kayısı agacı varlıgının yaklasık %85’ini kayısı, %15 ini ise zerdali agaçları olusturmaktadır.

    1934 yılında 1.500 ton olan kuru kayısı üretimi yaksalık 80 kat artarak bugün 120 bin tona yükselmistir. Ülkemiz kayısı üretiminde meydana gelen bu dalgalanmaların en önemli nedeni, hiç kuskusuz Dünya’nın bir çok yerinde oldugu gibi ilkbahar geç donlarıdır. Yaklasık 2-3 yılda bir meydana gelen ilkbahar geç donları kayısıda önemli ürün kayıplarına yol açmaktadır.

    Türkiye yas kayısı üretiminin bugün yaklasık % 50’si Malatya’dan saglanmaktadır. Malatya gerek agaç sayısı gerekse yas ve kuru kayısı üretimiyle sadece Türkiye’nin degil Dünya’nın en önemli kayısı üretim merkezidir. Malatya’da üretilen yas kayısının yaklasık %90 94 ‘i kurutularak ihraç edilmektedir.

    Ülkemizde kayısı tarımı yapılan diğer iller ise; Kahramanmaras, Kayseri, Elazıg, İçel, Erzincan, Konya, Ankara, Sivas ve Nevsehir’dir. Bu iller içerisinde Malatya, Elazıg ve Sivas’ta kurutmalık, diger illerde ise sofralık amaca yönelik üretim agırlık kazanmaktadır. Son yıllarda Kahramanmaras’ın Elbistan, Elazıg’ın Baskil, Sivas'ın Gürün ve Adıyaman’ın Gölbası ilçelerinde kuru kayısı üretimine yönelik çok sayıda kapama kayısı bahçesi kurulmustur. Ülkemizde agaç basına düsen en yüksek verim 66 kg. ile Igdır’da, en düsük verim ise 7 kg. ile Adıyaman’da elde edilmistir. Ayrıca geçmiste ülkemizin önemli kayısı üretim merkezleri arasında yer alan Nevsehir ve Erzincan illerinde kayısı yetistiriciginin yavasyavas eski önemini kaybettigi görülmektedir.

    Kayısının Besin Degeri ve Yararları:
    Kayısı insan saglıgı bakımından önemli islevlere sahiptir. pH ’ ı 3- 4 arasında olan
    yas kayısı 9 farklı seker, 18 serbest aminoasit, zengin A vitamini, yüksek miktarda
    potasyum, demir ve fosfor içermektedir. 100 gram yas ve kuru kayısı ile pestilinin besin
    degeri Tablo 59 da verilmistir.
    1- Beyinin daha düzenli çalısmasını saglar, yorulmasını önleyip stresi azaltır.
    2- Vücudun en önemli depo ve laboratuvarı sayılan karacigerin tahrip olan
    kısımlarının tamirini saglar,
    3- Kemiklerin çok daha düzgün ve saglam olmasında önemli rol oynar,
    4- Dislerin daha saglam ve kuvvetli olmasında etkisi vardır,
    5- Kan yapımını artırarak kansızlıgı önler, mide ve onikiparmak bagırsagı ülserini
    önler, olusan ülseri tedavi eder,
    6- Böbreklerde tas tesekkülünü azaltır,
    7- Kansere karsı koruyucu bir etkiye sahiptir,
    8- Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalısmasını saglar,
    U
    9- İçeriginde bulunan potasyum bakımından zengin, sodyum minerali düsük olması
    ve A vitamininin öz maddesi karotence zengin olması nedeniyle dengeli beslenmede
    önemli rol oynar,
    10- Üreme sistemi üzerinde önemli rol oynar, cinsel gücü artırmaktadır.
    [​IMG]

    Kaynak: Malatya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Durum Raporu
    ( Detay için: http://www.malatyacevreorman.gov.tr/ced/rapor/tarim.pdf )


    Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur. Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar. Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden korunmada faydalı oldukları saptanmıştır.

    Kaynak: İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi


    Kayısı bağırsak hastalıklarına iyi geliyor


    İnönü Üniversitesinde (İÜ), sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, kayısının, bağırsak hastalıkları, kanser ve kalp krizi riskine karşı yararlı olduğu belirlendi.

    MALATYA - İÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Otlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, kayısının kanser ve bir takım hastalıklara iyi geldiğinin ilk kez bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.
    Kayısının birçok hastalığa iyi geldiğinin halk arasında bilindiğini, söylendiğini ancak, bilimsel olarak kanıtlanmamış olduğuna işaret eden Otlu, 5 aylık bir süreyle sıçanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucu bağırsak hastalıkları, kanser ve kalp krizi riskine karşı kayısının oldukça faydalı olduğunun saptandığını kaydetti.

    Toplam 30 sıçan kullanarak 5 ay boyunca inceleme yaptıklarını belirten Otlu, 300 kilogram kuru kayısının yeme karıştırılarak sıçanlara farklı dozlarda verildiğini söyledi. 5 ayın sonunda kayısının, özellikle kanser, bağırsak hastalıkları ve kalp krizi riski olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiğinin tespit edildiğine dikkati çeken Otlu, şöyle konuştu:
    “Kayısının faydaları ve nelere iyi geldiği noktasında çok fazla şey söylenirdi. Bunların birçoğu doğruydu. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmamıştı. Sıçanlar üzerinde yaptığımız çalışmadan elde ettiğimiz sonuç bizi oldukça heyecanlandırdı. Elde ettiğimiz verilere göre kayısı, karaciğer, bağırsak, kanser ve kalp krizi riski gibi hastalıkların önüne geçebiliyor.”

    Kaynak: Anadolu Ajansı
    ( Detay: http://www.ntvmsnbc.com/news/420374.asp?cp1=1 )


    Tüm Bunlara rağmen glisemik endeksi yüksek olduğundan spor yapanların bunu da dikkate alarak zaman ve miktarını hesaplayarak tüketmesi lazım.
    Kaynak: Gaddarkemal :p

     

    Ekli Dosyalar:

    Son düzenleyen: Moderatör: 10 Eylül 2008
  2. sovereign
    Offline

    sovereign Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2008
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Istanbul
    günde 10kg yiyebilirim kayısı ve bunları bilmiyordum :)
    teşekkürler gaddarkemal hep bir şeyler öğreniyorum senden :)
     
  3. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    754
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Teşekkürler Sovereign,
    Bu forumda herkes bir başkasından birşeyler öğreniyor ve burayı güzel yapan şeylerin biri de bu kuşkusuz.

    Bu arada editleme sürem geçmiş, Mesajıma eklemek niyetinde olduğum halde derlemeyle uğraşırken unutmuşum;

    Doğum Karagümrük fakat,
    " Malatya Darendeliyim, Plaka 44 dört dörtlük adamım :) "

    Bu yazıyı da Malatyalı olduğum için foruma astım, her kullanıcının memleketinin spor açısından faydalı besinlerini ve yemeklerini tanıtmasını isterdim.

    Tabii ki besin değerleriyle birlikte çünkü besin değeri besin özelliği olarak sporcular için bir anlam ifade etmeyen sıradan yemekler yazılmaya kalksa forum yemek forumu olurdu spor değil :)
     
    Son düzenleme: 10 Eylül 2008
  4. sovereign
    Offline

    sovereign Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2008
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Istanbul
    hehehe :) battal gazi'nin memleket :)
    umarım bir gün görürüm malatyayı.herkes çok övüyor.konuyu saptırtmadan susayım en iyisi uyarı alcam yoksa.
     
  5. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    BENİM yazımıda desteklemiş oldun ramazan da yediğim incir hurma ve kayısıya eksik karbonhidrat aldığımı söylediler karbon aranına dikkat..
     
  6. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    Başlığı beslenme forumuna taşıdım.
    Daha uygun.
     
    saydam bunu beğendi.
  7. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    754
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    [​IMG]

    KAYISI DÖNERİ
    FISTIKLI YA DA FISTIKSIZ, GÜN KURUSU YA DA İSLİMLİ KURU KAYISIYLA HAZIRLANABİLİR.

    [​IMG]

    GÜN KURUSU DENİLEN, DOĞAL YOLLARLA GÜNEŞTE KURUTULAN KAYISI, LEZZETİ SARI RENKLİ İSLİMLİ KURU KAYISIDAN FARKLIDIR. TAMAMEN DOĞAL YOLLARLA KURUTULUR.

    [​IMG]
    İSLİMLİ KURU KAYISI, İSLİM DENİLEN ODALARDA KÜKÜRT OCAKLARINDA KÜKÜRT YAKILARAK BU KAYISININ RENGİ VE TAZELİĞİ KORUNUR. BU KAYISILARIN ÜSTÜNDE FAZLADAN KÜKÜRT KALINTISI OLABİLECEĞİ İÇİN YEMEDEN ÖNCE İYİCE YIKAYIN.


    [​IMG]
    MUSKA KAYISIYMIŞ, BENDE İLK KEZ GÖRDÜM, BENCE Bİ NUMARASI YOKTUR, AMA BİLMİYORUM KESİN BİŞEY DİYEMEM HENÜZ.
    [​IMG]
    KAYISI KAPLAMALI, CEVİZLİ ORJİK. ORJİĞİN KAYISIYLA YAPILANI İŞTE.
    [​IMG]
    KAYISI KURUSU, HOŞAFLIKTIR, DOĞAL YOLLARLA KURUTULUR. KURUTULMADAN ÖNCE ORTADAN İKİYE YARILDIĞINDAN BU ŞEKİLDE BİÇİMSİZ KURUR. BU KAYISILARLA ENFES HOŞAFLAR YAPILABİLİR. YİNE UYGUN TATLILARDA KULLANMAK SİZİN BECERİNİZE KALMIŞ.
    [​IMG]
    KAYISI PESTİLİ, BASTIK DİYE DE BİLİNİR, DUT VB ÜRÜNLERLE YAPILABİLECEĞİ GİBİ BÖYLE KAYISIDAN YAPILANLARI DA VARDIR.
    [​IMG]
    KAYISILICEZERYE
    [​IMG]
    ÇEŞİTLİ TÜRLERİ BULUNAN KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN TATLISI TEK BAŞINA BİLE İYİ BİR ÇEREZDİR ANCAK ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE LEZZET VERİCİ OLARAK KULLANILAİLİR. ACI OLANLARI İLAÇ SANAYİİDEN KULLANILIR, YENMESİNDE ZARAR YOKTUR ANCAK TADI ACI OLDUĞUNDAN TEK BAŞINA YENEREK TÜKETİLMEZ.
    [​IMG]
    BUNU BENDE İLK KEZ GÖRÜYORUM İYİSİ Mİ SİTEDEKİ YAZILANLARI ALMAK:
    İçerik: Birinci kalite Zeytinyağı ve bitkisel yağlar, kayısı yağı, bal ve su içerir.

    Masaj özelliği olan kayısı sabunu yüz bakımı için idealdir.İçerdiği kayısı yağı cildinizi nemlendirir ve yüzünüze tazelik verir.A vitamini, mineraller ve hücre yenileyici özelliği ile akneleri temizler.



    Arkadaşlar tanıtıcı resimler bir siteden, yorumlar benden.
    Bilmenizi isterim ki kayısının büyük çoğunluğu yurtdışına satılmaktadır, yurdumuza bu kayısı sayesinde büyük para girişi oluyor.
    Yurtiçinde çok tüketilmiyor ne yazık ki, elin yabancısı bunun değerini bizden iyi biliyor.
     
    cerberus ve Coyote bunu beğendi.
  8. cerberus
    Offline

    cerberus Üye

    Katılım:
    8 Haziran 2008
    Mesajlar:
    48
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    gaddarkemal bu başlığın beni çok mutlu etti.Yılın yaklaşık 4 ayını 85dönüm kayısı bahçesiyle uğraşan biri olarak kayısının içeriği yaptığım işi daha çok sevmemi sağlıyor.

    Siz değerli üyelere kayısı ile ilgili söylemek istediğim şeyler var.Biz üreticiden tüccarların alış fiyatı bu yıl ortalama 3tl idi kuru kayısı için.İstanbulda okuduğum için biliyorum perakende ortalama 10tl ye satılıyor şuan:eek:.Aradaki fark keşke daha az olsaydıda daha ucuza insanlar kayısı yiyebilseydi istiyorum.Ancak bu pek mümkün değil.
    gaddarkemal bir kaç resimle kayısıdan yapılan tatlardan örnekler vermiş.Kendisine başlık içinde çabası içinde teşekkür ediyorum.Bunlar gibi daha onlarca lezzet var kayısıdan yapılan.Bir gün yolunuz Malatyaya düşerse illaki rastlarsınız kayısı dükkanlarına ve çeşitlerin tadına zaten dayanamayıp bakacaksınız.

    Sizlere tavsiyem suplementlarınızın yanında kayısı içinde yer açmanız.:)Faydalarını ve içeriğini gaddarkemal paylaşmış.Üstüne sölenecek söz yok zaten.Günlük tüketim kişinin beslenmesine bağlı değişir doğal olarak.

    Sürekli tüketim için gün kurusu denilen, güneşte kurutulan tamamen doğal olan türünü tercih ediniz.Kayısıyı açıp arasına fındık,ceviz veya kayısı çekirdeği koymanızı ayrıca öneririm.Sarı renkli olan kükürtlenmiş türüdür.Sağlık açısından tehlikeli derecede kükürt içeriyor olabilir.Ancak yaklaşık 20 gün kükürt soluyorum ama bir sorun yaşamadım çok şükür.Bunuda tüketmeden önce yıkarsanız hiç bir sorun kalmaz.

    Edit:Büyük bölümü rusyaya ihraç ediliyor.Rus ordusu, askerlerinin çantalarından eksik etmez.İçeriği bunu açıklıyor zaten.Rusların beslenmesinde de büyük önem taşıyor.Zira soğuk bir iklimleri var ve kahvaltıda bile yediklerini biliyorum.


    Herkese iyi çalışmalar ve lezzetli kayısılar diliyorum !:)
    Saygılar...
     
    Son düzenleme: 31 Ocak 2009

Sayfayı Paylaş