karpuz ve sindirim

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve atakan_irresistable tarafından 7 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Nişastalı yiyecekler daha kolay sindirilebilmeleri için ağızdaki pityalin enzimiyle başlayan alkali bir hazım ortamına ihtiyaç duyarken proteinli yiyecekler hidroklorik asitli bir asidik ortama ihtiyaç duymaktadır. Asit ve alkalilerin birbirlerini nötralize etmeleri sebebiyle her iki tür yiyeceğin bir arada yenilmesi sindirim rahatsızlıklarına yol açmaktadır.

    Protein ve Nişasta modern batı diyetlerinin ana menülerinde yer alan bir kombinasyondur et ve patates HAMBURGER ve kızartmalar, yumurta ve tost gibi. En kötü yiyecek kombinasyonlarının başında gelmektedir. Nişastadan dolayı ağızda başlayan pityalin salgısı etin sindirimi için gereken pepsin ve diğer asidik salgıları olumsuz etkiler. Ortaya çıkan indol, skatol, fenol, hidrojen sülfit, fenilpropiyonik asid gibi toksik maddelerdir.

    Asit ve Protein protein hazmedilmesi için asidik ortama ihtiyaç duymakla birlikte sadece hidroklorik asidin olduğu ortamda tam manasıyla işlev gören pepsin enzimi sebebiyle hidroklorik dışındaki diğer asidik yiyecekler pepsin salgısını baskılayabilmekte ve hazım işlevini sınırlandırmaktadır. Bu sebeple portakal suyu gibi asidik içeceklerle et ve yumurtanın, salatalara serpiştirilen aşırı sirke ile bifteğin birlikte tüketilmemesi gerekmektedir.

    Yiyecek kombinasyonundan söz eden yazarlar şu dokuz temel kurala uyarak daha iyi bir sindirim sistemine kavuşulacağını öne
    sürmektedirler.

    * Asitli ve nişastalı besinlerin ayrı öğünlerde yenilmesi. Asidler, nişastanın sindirilmesi için gereken alkali ortamı nötürleştirirler ve sonuçta fermantasyon ve hazımsızlık ortaya çıkar.

    * Proteinli ve karbonhidratlı yiyeceklerin ayrı öğünlerde yenilmesi.

    * Proteinli yiyecekler hazmedilmeleri için asidik ortama ihtiyaç duyarlar.
    * Her öğünde tek bir protein çeşidinin tüketilmesi.
    * Proteinli ve asitli yiyeceklerin ayrı öğünlerde tüketilmesi. Asidik yiyeceklerin asitleri proteinin sindirilmesi için gereken asitle salgılanımını engeller. Sindirilmemiş proteinler bakteriyel ortamın oluşmasına yol açarlar.

    * Yağ ve proteinlerin ayrı öğünlerde tüketilmesi. Bazı yağlı tohumların sindirilmesi uzun saatler alabilmektedir.

    * Meyve şekeri ve proteinlerin ayrı öğünlerde tüketilmesi. Meyvelerin yemekten 2 saat önce veya 2 saat sonra tüketilmesi.

    * Meyve şekeri ve nişastalı yiyeceklerin ayrı öğünlerde tüketilmesi.
    * karpuzun yanında başka bir besinin tüketilmemesi. ( burdan d.wolfa gönderme yapıyorum kendisi tam tersini iddaa etmişti subjectif görüşü )
    * tatlıların öğün başlarında tüketilmemesi
     
  2. sovereign
    Offline

    sovereign Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2008
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Istanbul
    atakan yazin cok güzel gercekten.kafama bir sey takildi.protein ve karbonhidratın ayri ogunlerde tuketilmesi lazim demissin.makarna ile yogurt ayri mi yicez? gerci yogurtun 100gramında 4.7 karbonhidrat 3.5 protein varmis simdi baktiö [wikipedia'nin yalancisiyim]
     
  3. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    Yazınızı oluştururken yararlandığınız kaynakları belirtebilir misiniz?
     
  4. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    karbon ve protein ayrı ayrı tüketilmesi carbondan kasıt her gıda da karbon vardır fakat burdan kasıt unlu ve nişaştalı gıdalar. çünkü forunmda pirinç unu linkine bakarsanız nişastadaki enzimler mide asidinin salgılanmasını olumsuz etkiler kasıt budur. nişaşta ve unlu gıdalar.
     
  5. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Besin Türleri
    Sebze
    et ve yumurta gibi proteinler de dahil olmak üzere tüm karbonhidratlar ve yağlar ile en iyi kombine olan yiyecek grubudur.
    sindirim fonksiyonlarını kolaylaştırarak diğer besinlerin de daha iyi hazmedilmesine neden olurlar. sadece meyveler ile çok iyi bağdaşmamaktadırlar.

    Proteinler
    Diğer besinlerle daha iyi bağdaşan bitkisel proteinlerin haricindeki konsantre hayvansal proteinler asidik ortama ihtiyaç duyduklarından diğer besinlerle özellikle de nişastalı karbonhidratlarla birlikte tüketilmemelidirler. çünkü karbonhidratlar alkalik hayvansal proteinler ise asidik enzime ihtiyaç duymaktadırlar.

    Nişastalı karbonhidratlar

    Günümüzde karbonhidratların çoğu rafine olduğu için içlerindeki nişasta oranı çok yüksektir. Tam tahıllar rafine olanlardan daha az nişasta içerirler ve sindirimleri kolay olduğu gibi diğer besinlerle daha iyi bağdaşırlar. ancak beyaz ekmek, pasta, beyaz prinç gibi rafine nişastalar et, yumurta, peynir gibi konsantre hayvansal proteinlerden ayrı yenmelidir. Nişastalı besinler pityalin enzimine ihtiyaç duydukları için ağızda iyi çiğnenmeli ve su dahil beraberlerinde hiçbir sıvı içecek kullanılmamalıdır zira pityalinin yoğunluğunu bu işlem azaltmaktadır.

    Yağlar

    tereyağı ve sıvı yağlar karbonhidratların çoğu ve tüm sebzelerle birlikte tüketilebilmekte ancak midedeki gastrik salgıları engelleyerek etin sindirimini önlediği için et ve yumurta gibi konsantre hayvansal proteinlerle birlikte tüketilmemelidir. bu ise 1400 sene önce peygamber efendimizin eti yağla tüketmeyiniz hadisini araştırmam ile çözülmüştür. Ya ayrı tüketilmesi veya çok az miktarda kullanılması önerilmektedir.

    Şeker

    Rafine beyaz şeker modern dönemdeki en fazla asit oluşturucu besindir. Bu sebeple neredeyse tüm diğer yiyeceklerin iyi sindirilmesini engellemektedir. Şekerli tatlılar ve meşrubatlarla etin beraber tüketilmesi mide sıvılarının engellenmesi sebebiyle etin çürümesine, fermantasyonuna ve sonucunda da aşırı asit tüketimine neden olmaktadır. Nişastalı karbonhidratlarla alınması nişastanın emilimi için gereken pityalin salgısına engel olmasına ve nişastanın midede fermantasyonuna ve asit üretimine sebep olmaktadır.

    kaynak
    daniel reid - detoks alfa yayınları istanbul 2007
    daniel reid - the tao of health sex and longevity
    a modern practical guide to the ancient way fireside 1989
     
  6. Mestano
    Offline

    Mestano Yeni Üye

    Katılım:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.167
    Beğenileri:
    363
    Ödül Puanları:
    0
    Atakan protein ve karb.ların ayrı ayrı alınması olayında anlamadığım yerler var. İki besinin sindirimi aynı yerlerde olmuyorki, salgıları birbirlerini nötürlersin? Ağızdan sonra pankreas özsuyuyla parçalanıyorki, sorun arada kalan kısım. Bu kısımda hiçbir sindirim olmadığından mideye nasıl zarar veriyor, anlayamadım...
     
  7. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    atakan_irresistable
    İlk yazınızın kaynağını eklemesseniz yazını başlığı kilitlemek durumunda kalıcam.
    Zira üyelerin yazdıklarınızı sorgulayabilmesi adına kaynak şart.
     
    diez bunu beğendi.
  8. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
  9. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.202
    Beğenileri:
    702
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Karbonhidratların sindirimi

    Ağızda başlar midede sona erer. Mide ortamı asidik olduğu için karbonhidratlar
    midede kimyasal sindirime uğramaz.Karbonhidratların sindiriminde etkili olan enzimler ve salgılandıkları yerler;

    Ağız :Tükrük bezlerinden amilaz


    Pankreas : Amilaz
    İnce bağırsak : Maltaz






    Pişmiş nişasta + su Maltoz + Dekstrin ( Ağız )

    Nişasta + Dekstrin +su Maltoz ( Onikiparmak bağırsağı )

    Maltoz + su Glikoz + Glikoz ( İnce bağırsak )
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 8 Ağustos 2008

Sayfayı Paylaş