saygıdeğer dostum glisemik endeks kavramı besinlerin yüz gramındaki değerlerine göre hesaplanıyor.
Yani yüz gram besinde 10 gram seker varsa bu onu temiz bir kaynak yapar.
Ben havuç yedikten sonra yada muz yedikten sonra ilk acıkan sizi gördüm.
Çünkü karbohidratlar ince bağırsaklarda emilir. Dolayısıyla karbohidratlar aslen metabolizma hızlandırma araçlarıdır.
İnsan miğdesinde sindirilen protein ve yağlar metabolizmanın ana unsuru.
Bağırsak florası bozuklukları tıpkı açlık hissine benzer bir his yaratıyor.
Şayet bir muz yediğimde inanılmaz enerjik oluyorum ne acıkması.
Ancak gün içinde sürekli whey protein yerine Kefir tüketiyorum. Buda bağırsak florasını güçlendiriyor.
ince bağırsaklarda emilen kaynaklar çabucak acıkma sinyalleri veriyorsa kan şekerinizde bir sorun vardır.
Cunku Privuat olarak metabolizmaya katılan glikojen temiz olan mitokondride sorun yaratmaz.
Mitokondrileri çok fazla karbohidratla uyarırsak o zaman kan şekeri sorunları başlıyor.
Ancak yağ ve proteinle beslenen liften yüksek ve düşük karbohidrat tüketen kişilerde
karbohidratlar metabolizma hızını arttiriyor.
Muz düşük glisemik içeriğe sahip cunku eğer doymuşsanız ve insulin hassasiyetiniz düzelmişse bağırsaklarınızda iyi ve sağlamsa acıkmamanız lazım.
Aksine inanılmaz oranda enerji patlaması olması lazım.
Çünkü privuata indirgenen glikojen 8 atp olarak enerji üretimine katılmakta. Glikoliz ve krebs döngüsü ile beraber 38 atp tamamlanır.
Privuat eksilirse yani karbohidrat alınmassa atp üretimi sadece yağdan yapılmakta.
Muz havuç vb düşük insulin salgılayan karbohidratları aldıgımızda metabolizma hızımızda yükselmekte.
düşük olmasının sebebi muzu kabuğu ile yemek ve 1 tane muz 22 gr karbohidrat içermekte onun parçalanması ve privuata indirilmesi bağırsak floranız düzgünse açlık yaratmaz. zaten sindirilmesi için bir dünya enerji harcanıyor.
bol bol lifli besin alın bu yüzden gunde 100 gramlara kadar çıkılabilir. Whey protein yerine Kefir tüketin.
Son düzenleme: 5 Aralık 2010