karbonhidrat sadece yulaf??

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve jarhead tarafından 4 Nisan 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. jarhead
    Offline

    jarhead Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.066
    Beğenileri:
    1.135
    Ödül Puanları:
    123
    günlük 500 grama çıkarıcam karbonhidratı bunun %80 civarını yulafdan karşılamayı düşünüyorum herhangi bir sorun olurmu valla herkezde sadece kahvaltı öğünlerinde sadece 1 öğünde gördüğüm için açayım dedim başlığı. günlük 1 kutu yulaf 100 gramında 70 gram karbo var 500 gramda 350 gram karbonhidrat özellikle idman öncesi ve sonrası öğünlerde 150 gram kadar alıcam diğer 200 üde gün içine dağıtıcam.

    örn:

    sabah:100 gr

    öğlen: 100 gr

    idman öncesi: 150 gr

    idmandan 1 saat sonrası: 150 gr


    diğer karbonhidrat kaynaklarıda günlük 600 gr üzüm suyu, yarım bardakda lapa pirinç olucak.


    yulaf 500 gr: 350 gram karbo
    üzüm suyu 600 ml: 65 gr karbo
    yarım bardak pirinç: 50 gr karbo

    nasıl yulafı bu kadar tüketmek sorun olmaz herhlde.
     
  2. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Hayır, sorun olmaz. Kompleks karbo + zengin bitkisel pro kaynagı olarak düşündügümüzde tercih edilebilecek ilk sıradaki karbo kaynaklarından. Yulaf, kötü kolesterol düşmanı ve kasların dolu(glikojenli) durması için, gerek vitamin-mineral yapısı olsun, gerek pro-karbo dengesi olsun, cok güzel bir zincir oluşturuyorlar ve birçok besinsel öğeleri vücuda sunuyorlar.

    Bazılarının vücudu bazı karbo kaynaklarında daha iyi cevap verir ve vücudu daha hızlı aşama kaydeder. Bunu anlamak için o kaynagın oranını çok acık bir şekilde yükseltmek ve bir süre o kullanımda gitmek gerekiyor. Böylece hacim alımı oldukça hızlanacaktır. Eger vücudunda yulaf ezmesinin tepkilerini iyi ölçtüysen, dogru yoldasın ve bunu yapman cok etkili olabilir senin için.
     
    Akay, 2shae, burakula01 ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    Tek düze beslenme doğru olurmu?
     
  4. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Bu, tekdüze beslenme kapsamına girmez. Tekdüze beslenme, genel beslenme düzenine bakılarak yorumlanır.

    Herkesin her besinden verim alma yüzdesi farklı, bu yüzden yulaf ezmesinden alınan verim hem performans, hem de orana bakıldıgında hacimsel olarak beklenen fayda oranını yuksek tutuyorsa, o zaman bu oranla devam edilebilir. Ayrıca, vücuda basit karbo ve hatrı sayılır başka bir kompleks karbo da giriyor. Yulaf kaslara gün boyunca cok uzun süre enerji vadeder ve kaslara ekstra glikojen saglamasıyla çok nitelikli bir karbo. Vücudun işlemeyi cok sevdigi bir enerji kaynağı.

    Yulaf ezmesi antrenman öncesi-sonrası için de çok uygun bir besin. Burda anlatmak istedigim, eger bir besinden ne kadar fayda aldıgınızı görmek istiyorsanız, onun(karbo/pro) alımını diğer karbo/pro kaynaklarına göre yükseltmeniz gerekebilir. Eger yulaftan aldıgı verim yükselmişse, belli bir periyot bu oranla sürdürecek şekilde gidebilir. Sonra yine vücut cok adapte olmadan başka bir düzene geçilir, belli bir süre sonra yine kendi döngüsüne girer ve aynı döngü devam eder.
     
    2shae, jarhead ve Coyote bunu beğendi.
  5. estetik fenomen
    Offline

    estetik fenomen Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.126
    Beğenileri:
    614
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Yulaf, en sağlıklı besin maddelerinden biridir. Enerji sağlamak, kas kramplarını önlemek, idrar söktürmek gibi faydalı işlere yaradığı bilinir. Karbohidratın yanı sıra demir, magnezyum, b vitamini yönüyle zengin bir içeriği vardır.

    Sadece protein, karbohidrat, yağ hesabı yapmak gibi hataya çoğumuz düştüğünden geriye kalan içeriğin vücuttan atılmayıp birikmesi durumunda zararları da görülebilinir. Misal bir demir fazlalılığı kılcal damarların hassaslaşmasından ötürü kanamalara sebep olabilir. Dayanıklılık sporlarıyla uğraşmayanlar haricindeki kişilerin bu denli demir alımı en başta burun kanamalarıyla görülebiliniyor. Yaşamayanlar da çokça tabii, onlarda da ama başka yıkıcı etkileri olduğunu düşünürüm.

    Uzun süreli kullanımlarda bulunulmadığında bir sıkıntı olabilir mi diye düşünmeye gerek yok. Yine de en iyisi yulafın içeriğindeki besin değerlerini bir ortaya koyup değerlendirmek faydalı olur. Şimdi ona bir baktım da 100 gramında 3,4 mg gram demir varmış. 500 gramında ise 17 mg demir denk düşer. Bu değer One A Day Maximum alındığında 18 mg demir olduğunu ve dayanıklılık sporları haricinde kullananlara yukarıda saydığım sebeplerden önerilmediğini de hesaba katarsak 500 gramlık yulaf tüketimini düşürmekte yarar var.

    Spor hekimleri ve spor diyetisyenlerine başvurmuyorsak vitamin, mineral dengesini de protein, karbohidrat, yağ dengesi gibi iyi araştırıp düşünmek sağlıklı olur diyip kolaylıklar dilerim.
     
    Son düzenleme: 4 Nisan 2010
    darknesssword ve jarhead bunu beğendi.
  6. deathlifter
    Offline

    deathlifter Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.416
    Beğenileri:
    2.739
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    bilgisayar muhendisi
    Yer:
    istanbul
    Ben yine de çeşitlilikten yanayım bilimsel dayanağım da yok. Ama belirtli bir kaynağa fazla yönelmek kafama tam yatmıyor nedense ama sağlam bir nedeni de yok.
     
  7. jarhead
    Offline

    jarhead Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.066
    Beğenileri:
    1.135
    Ödül Puanları:
    123
    tek düze beslenmedeğil zaten. sonuçda karbonhidratı çeşit almak istiyorsak idman sonrası ve sabah kalkdıkdan hemen sonra basit şeker şart buda üzüm suyu. yarım bardak pirinç. 500 gramda yulaf. daha ne eklenebilirki yeşillik zaten olucak. bundan sonrası ekmek olur şeker olur bunlar zaten yok yani alınabilecek en iyi karbonhidrat kaynakları ve yerli yerinde. çeşit azsa dediğim gibi ekmek vs kan şekerini zıplatıcak karbolar gelir bunlarada gerek yok ekmek olmuycak zaten.
     
  8. deathlifter
    Offline

    deathlifter Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.416
    Beğenileri:
    2.739
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    bilgisayar muhendisi
    Yer:
    istanbul
    zaten tek düze demedim sizinki doğru bir beslenme programıdır, benim dediğim çeşit olması daha iyi olur açısından.

    peki bir şey soracağım, buğday ezmesine baktım tüm değerleri yulaf tan daha iyi. yani düşük olması gerekenler düşük yüksek olması gerekenler yüksek vitamin mineral olarak da daha iyi. peki neden yulafı çok duyuyoruz vg camiasında buğday ın adı pek geçmiyor, buğday ın bir handikapı mı var?

    aynı markanın ürünlerine bakalım:
    yulaf:
    Enerji (Kcal) 324 Kj 1373 Protein (gr)
    12,5 50 %25 Toplam yağ (gr) 3.1 Doymuş yağ asitleri (gr) 0.54 Kolesterol 0 Karbonhidrat (gr) 71.8 Şeker 1 Toplam lif (gr) 12.2 30 %41 Sodyum (mg) 0.7 Tiamin(B1) (mg) 0.2 1.4 %37 Vitamin(B6) (mg) 0.63 2 %32 Demir (mg) 3.4 14 %24 Fosfor (mg) 397.9 800 %50 Magnezyum (mg) 144 300 %48 Çinko(mg) 2.4 15 %16

    buğday:
    Enerji (Kcal) 300 Kj 1.273 Protein
    12.8 50 %26 Toplam yağ 1.6 Doymuş yağ asitleri 0.25 Kolesterol 0 Karbonhidrat 77.2 Şeker 0.3 Toplam lif 18.6 30 %62 Sodyum 0.08 Tiamin(B1) (mg) 0.64 1.4 %46 Niasin (mg) 4.96 18 &28 Vitamin B6 (mg) 0.32 2 %16 Demir 3.6 14 %26 Fosfor 267.4 800 %33 Magnezyum 157.1 300 %52 Çinko 3.0 15 %20
    bakarsak:
    protein, karb, lif değerleri: buğday > yulaf
    yağ, şeker değeri: buğday < yulaf
     
    Son düzenleme: 4 Nisan 2010
    darknesssword ve jarhead bunu beğendi.
  9. d.cevat
    Offline

    d.cevat Üye

    Katılım:
    22 Aralık 2009
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğretmen
    Aşırı demir alımı söz konusuysa bazı öğünlerde ya da öğün sonrası çay içilebilir. Örneğin bir öğünde demir ihtiyacı karşılanıyorsa diğerlerinde demirin alınımı çayla engellenebilir. Ama çayın diğer besinlerin sindirimi üzerine (örneğin midenin asitlik derecesini etkileyerek) nasıl bir etkisi olur, araştırmak lazım.
     
  10. deathlifter
    Offline

    deathlifter Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.416
    Beğenileri:
    2.739
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    bilgisayar muhendisi
    Yer:
    istanbul
    şu buğday a yorum yapacak biri yok mu forumda arattım sonuç bulamadım. internetten detaylı bir araştırma yapacağım.
     
  11. 2shae
    Offline

    2shae Üye

    Katılım:
    22 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    737
    Beğenileri:
    368
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
  12. deathlifter
    Offline

    deathlifter Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.416
    Beğenileri:
    2.739
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    bilgisayar muhendisi
    Yer:
    istanbul
    ben de onu yazmıştım zaten :) değerleri çok iyi ama birçok yerde yabancı forum dahil buğday yerine yulaf almış başını gidiyor nedenini bulamadım.
     
  13. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    Bende bu buğdaya takıldım.

    Buğdayın, işlemden geçirilmemiş hali tercih edilse nasıl olur?
     
  14. deathlifter
    Offline

    deathlifter Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.416
    Beğenileri:
    2.739
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    bilgisayar muhendisi
    Yer:
    istanbul
    ben araştıracağım yarın zaten off günüm bugün bir başlasam geceyi 1-2 yi bulur. yabancı forumları da tarayacağım. çok yazı okudum ama aklımın bir köşesinde buğday ile ilgili negatif bir şey vardı hatırlamıyorum ne olduğunu.
    salonda biri aktar dan işlemden geçirilmemiş yulaf almış atlara veriliyormuş :) yenecek gibi değildi diyor. bizim aldığımız doğa eti veya x marka ne kadar işlemden geçiyor, ne kadar besin kaybı oluyor acaba?
     
    Coyote bunu beğendi.
  15. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    işlemden geçirilmemiş olması çok daha fazla işe yarıyor olmali.
     
  16. Rpac
    Offline

    Rpac Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.404
    Beğenileri:
    1.540
    Ödül Puanları:
    123
    Bu tipte bir yulafı deneme hatasına ben de düşmüştüm zamanında. Tadı çok ciddi şekilde acı. Sütün içine katıldığında onu öğün olarak tüketmek tam bir işkence. Tabi yulaftan sıyrılmayı başarmış zarlarının sütün üstünde yüzmesi ve yerken de böcek kabuğu yiyormuş gibi çıtır çutur sesler çıkarması da cabası.

    BAzı ürünlerin tam doğal halleri oldukça kötü olabiliyor. Bence tüketeceğimiz ürünlerde biraz işlenmiş olmasında çok da sakınca yok.
     
  17. with
    Offline

    with Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    41
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    gunde yarim kilo yulaf ezmesi yemek istediginden emin misin?
     
  18. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.569
    Ödül Puanları:
    123
    Arkadaşımız yiyebilir sanırım. Yapı olarak fena değil.

    ama ne gibi bir sakıncası olabilir sayın with?

    Merakla bekliyorum bu konu baslıgını.
     
  19. jarhead
    Offline

    jarhead Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.066
    Beğenileri:
    1.135
    Ödül Puanları:
    123
    emin değilim yiyorum zaten başka kaynaklardn karbo almasam 750 ye çıkarırdım.

    rpac bence tadı fena değil yulafın bilmiyorum benim damak tadım biraz garip herhalde lapa pilavda mükemmel geliyor 3 ay önce de 2 ay aralıksız lapa yemişdim özledim 2 sine devam ediyorum. yulafıda sütle yiyorum ama şöyle sadece amaç yulafı ıslatmak ( boğazdan geçeçek kıvama getirmek ) sorun olmuyor valla. ama lapanın tadı daha güzel yulafa tad konusunda birşey diyemem.
     
    Coyote bunu beğendi.
  20. Rpac
    Offline

    Rpac Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.404
    Beğenileri:
    1.540
    Ödül Puanları:
    123
    Tadı fena değil derken eti lifalifin sadesini mi kastediyorsun yoksa deathlifterin dediğini mi?
    Eti lifalifin yenilebilirliği oldukça yüksek ancak diğer tipteki yulafın çok fena bence.
     

Sayfayı Paylaş