Karaciğer yağlanmasi ve milk thistle

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve Jesse_James tarafından 22 Mart 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Evet vitamin ve Milk Thistle hapını size doktorunuzun önerdiğini biliyorum, buna rağmen bir önceki mesajımı yazmak da bir sakınca görmedim. Çünkü siz beni değil tabii ki doktorunuzu dinleyecek ve onun direktiflerine uyacaksınız.

    Ben kişisel görüşüm olarak gün içerisinde güneş gören, yumurta, yoğurt, süt ve özellikle balık gibi besinleri tüketen birinin ekstradan vitamin kombinasyonlarına ihtiyacı yoktur dedim. (Bağırsaklarında emilim bozukluğu olanlar hariç...)

    A ve D vitaminlerinin yapacağı toksik etkilere ise özellikle kaynak vermedim çünkü google'da kısa bir araştırma yaparsanız aşırı A ve D vitamini hatta E vitamini alımının nelere yol açabildiğini kolaylıkla bulabilirsiniz. (Bunları doktorunuzda bilmektedir.)

    Milk Thistle hapına gelince;
    Bu hapı Solgar günde 2-3 adet önermektedir çünkü kataloğunda ciddi bir yan etkisinin olmadığı belirtilmektedir. Diğer bir değişle siz şişeyi ne kadar çabuk bitirirseniz, bir sonraki şişeyi o kadar çabuk alacaksınız demektir!

    O açıdan günde "1 adet alsanız da olur" dedim. Günde 2 veya 3 adet almanızla, günde 1 adet almanız arasında ki farkı ortaya koyan bir çalışma mevcut değildir. Sadece bilinen ciddi bir yan etkisi olmadığı için günde 2-3 adet alınmasında bir sakınca görülmemektedir. (Pazarlama stratejisi)

    Neden günde 1 adet alsanızda olur;
    Milk Thistle'ın bilim dünyasında ki adı "Silybum Marianum"dur. University of Maryland Medical Center'da (Maryland/Baltimore) yer alan "tamamlayıcı tıp" alanında ki bir araştırmada da bu bitkinin karaciğeri onarıcı özelliğine vurgu yapılıyor ama bazı yan etkileri tetikleyebileceği (mide bulantısı/ishal), diğer bitkiler (bu bitki çayları da olabilir) ve ilaçlarla etkileşime girebileceği de ayrıca belirtilmektedir.

    Örneğin hamile ve emziren kadınlar tarafından da kesinlikle kullanılmamalıdır ama bu Solgar kataloğunda yazmamaktadır! Yine aynı araştırma da papatya gibi bitkilere alerjisi olan kişilerin Milk Thistle kullanmaması önerilmektedir.

    Ayrıca bu ilaçlardan birini veya bir kaçını kullanan varsa doktoru ile konuşmadan Milk Thistle kullanmamalıdır;
    - Antipsikotik'ler
    - Butirofenon'lar (Haloperidol gibi) ve Fenotiazinler (klorpromazin, flufenazin, prometazin gibi)
    - Fenitoin (Dilantin)
    - Halotan (Genel anestezi sırasında kullanılan bir ilaç...)
    - Doğum kontrol hapları veya hormon replasman tedavisi görenler...

    Milk Thistle şu ilaçlarla etkileşime girebilir;
    - Alerji ilaçları - örneğin feksofenadin gibi (Allegra)
    - Yüksek kolesterol için kullanılan ilaçlar (örneğin lovastatin gibi statinler (Mevacor, Altocor)
    - Antianksiyete ilaçları (alprazolam (Xanax), diazepam (Valium), ve lorazepam (Ativan)
    - Antiplatelet ve antikoagülan ilaçlar (kan sulandırıcı/kandaki trombosit sayısını azaltıcı ilaçlar) Klopidogrel (Plavix) ve warfarin (Coumadin) gibi...
    - Bazı kanser ilaçları...

    Neden Milk Thistle bu kadar önemlidir?
    Çünkü etken maddesi karaciğer tarafından işleme alınır (doğal olarak) ve karaciğer hücrelerine bağlanır, tedavi etme özelliği de zaten buradan gelir ama diğer bitkilerin ve ilaçların da etken maddeleri karaciğer de işlem görür ve her biri diğerinin işlevini yok edebileceği gibi farklı toksik etkilere veya her etken maddenin işlevini yerine getirememesine yol açabilir.

    Sonuç olarak;
    Siz doktorunuzun dediklerine uyacaksınız lakin burada biz doktor olmayan forum üyelerinin yazdıkları ancak araştırma amaçlı ve tavsiye niteliği olma özelliğine sahiptir.



    Kaynak : University of Maryland Medical Center (UMMC) 2011

    .
    .
     
    lilium, Extravaganza, Phil_Heath ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. Phil_Heath
    Offline

    Phil_Heath Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2011
    Mesajlar:
    781
    Beğenileri:
    1.372
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Civil Engineer
    Yer:
    Istanbul-Southampton-Moscow
    Öncelikle benim için bu kadar uğraştığınız ve yararlı bilgileri bu siteye taşıdığınız için tekrar teşekkür ederim. Kaynak makaleyi de okudum çok yararlı bilgiler var bu konuda...

    Yazınızdaki ufak bir iki noktayı düzeltmek istiyorum internette bulunan prospektüsten öte kapsül kutusunun kendisinin üzerinde yazanları söylüyorum:

    ''Hamilelik ve emzirme döneminde veya reçeteli ilaç kullanımında sağlık uzmanı tavsiyesi ile kullanılmalıdır.''

    Kullanım Şekli:
    ''Gıda takviyesi olarak tercihen yemek zamanı günde 1-3 kapsül veya sağlık uzmanının tavsiyesine göre''

    (çeviridir ingilizcesini de yazabilirim orjinal haliyle devamı da var dediklerinizden birine örnek olacak şekilde bir kısmını söyledim)

    Ayrıca paylaştığınız makalede dozajlama ve bu tür yan etkilerin hangi dozajlarda oluşacağı konusunda malesefki bir bilgi bulunmuyor.
    Atlamışsam kusruma bakmayınız. Yazımın sonunda ilgili bilgileri paylaştım.

    son olarak ben bu noktada üründe herhangi bir ticari pazarlama stratejisi güttüğünü düşünmüyorum ki bunu bana doktorum günde 2 kapsül kullanım yapmam gerektiğini söylediği için de biliyorum diyebilirim. Bu kapsülleri üreten birçok firma var ve kapsüllerin mg ları sabit satış açısından zaten kullanılacak ve vücuda yararlı olacak mg lar ve ölçüler firmadan önce doktorlar tarafından ayarlanabiliyor.

    dozajlama ile ilgili bir araştırma metninden bilgi de belirtmek istiyorum:

    ''For liver disease and impaired liver function, research suggests the use of 420–600 mg of silymarin per day from an herbal extract of milk thistle standardized to 80% silymarin content. ''

    16. Brown DJ. Herbal Prescriptions for Better Health. Rocklin, CA: Prima Publishing, 1996, 151–8.

    Tuchweber B, Sieck R, Trost W. Prevention by silibinin Milk Thistle of phalloidin induced hepatotoxicity. Toxicol Appl Pharmacol 1979;51:265-75.

    Solgar Milk Thistle'ın bir servislik içeriğini de incelerseniz aklınızda basitçe bir fikir oluşabilir ancak tabiki bu konuda ikimizin de dediği gibi doktorun dediğine göre hareket etmek en uygunu olacaktır.
     
    Son düzenleme: 26 Eylül 2012
    RaJeV, Extravaganza ve Bodysoft bunu beğendi.
  3. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Rica ederim verdiğim bilgiler yararlı olabiliyorsa ne mutlu bana lakin bitkiler konusu çok hassas bir konudur, belki de o açıdan leblebi gibi yutulmalarına çok karşıyım. (Bitkiler iki ucu keskin bıçaktır.)

    Hamileler için "uyarı" konusuna gelince;
    Ben kullandığınız markadan ziyade elimde ki Solgar kataloğundan örnek vermiştim. Solgar kataloğunun ilgili sayfasında (Sayfa 45) Milk Thistle için hamilelere ve emziren bayanlara yönelik herhangi bir uyarıya yer verilmiyor.. Tabii şişesinin üzerinde ne yazar ayrıca onu da incelemek lazım ama Türkçe kataloğunda da yazmalı ve uyarıda bulunmalılar. Küçük bir firma değil Solgar bu... Katalog da böyle bir şey atlanması aslında çok büyük bir hata! Amerika da olsa bu hata adamı zengin eder! :)

    Dozaj konusuna gelince;
    Belirttiğim makalede dozaj bilgilerine yer verilmemesi anlaşılabilir bir olgudur lakin araştırma dozaj üzerinden değil daha çok etken madde ve onunla etkileşime girebilecek maddeler açısından ele alınmıştır.

    Etkileşime girme meselesi dozajdan bağımsız bir konudur bunu kesinlikle karıştırmayın.

    Siz mantıksal olarak şöyle düşünmüş olabilirsiniz; "Şu kadar dozdan sonra yan etki başlar veya şu kadar doz güvenlidir" şeklinde bir fikir yürütmeniz gayet doğal ve anlaşılabilir bir olgudur. Ama bir bitkinin ve/veya bir ilacın etken maddesinde ki tespit edilmiş yan etkiler "dozaj ne olursa olsun" her zaman için bir "risk unsurudur".

    Siz günde 3 kapsül alırsınız hiç bir şey olmaz ama bir başkası 1 kapsül alsa dahi ishal veya bir başka yan etkiye maruz kalabilir. Dolayısıyla "University of Maryland Medical Center"ın Milk Thistle üzerine yapmış olduğu araştırmada "dozaja yer verilmemesi" anlaşılabilir ve etik bir durumdur. Ayrıca bitkilerin etken maddelerinin kullanılan ilaçlarla etkileşime girme meselesi de dozajdan bağımsız bir konudur. Lakin toplu iğne ucu kadar bir bitki etken maddesi bir kapsül ilacı komple etkisizleştirebilir!

    Son olarak belirtmeliyim ki;
    Milk Thistle karaciğer dostu olarak bilinen ve güvenilir kabul edilen bitkilerden biridir. Bu bitki karaciğerimiz sorunlu olmasa dahi yılın belirli aylarında detoks amaçlı kür şeklinde de kullanılabilir.

    Ancak kişisel kanaatim günde 3 kapsül yerine sabahları kahvaltıdan sonra bir kapsül alınması ve kullanımın 2 ay'dan uzun sürmemesi yönündedir.

    Elbette ki en doğru yönlendirmeyi ve önerileri doktorlarımız yapacaktır.
    .
    .
     
    RaJeV bunu beğendi.
  4. Phil_Heath
    Offline

    Phil_Heath Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2011
    Mesajlar:
    781
    Beğenileri:
    1.372
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Civil Engineer
    Yer:
    Istanbul-Southampton-Moscow
    Dedikleriniz doğru ancak yine bir iki notkayı düzeltmek istiyorum:

    insanların asıl dikkate almaları gereken yer katalog değil ilacın kendisi ve kapsülü üzerinde yazan ve prospektüsünde yazan asıl ayrıntılı bilgilerdir.
    Siz sadece Solgar değil birçok başka markanın kataloğuna bakabilirsiniz durum değişmeyecektir. Katalogta sadece ilaçların ve ürünlerin tanıtımları ve ne işe yaradıklarından bahsedilmiştir.

    Hamile bir kişinin zaten bilinçsiz bir şekilde değil Milk Thistle , B vitamini bile içmemesi gerekir doktoruna danışmadan ki bu durum kutusunun üzerinde verilmiş (multivitaminlerde bile bu ifade geçer ancak çeşitli tanıtım kataloglarında geçmeyebilir örnekleri var)...

    Kişisel kanaatinizden öte ben size hangi durumda hangi dozaj kullanılmalı diye bilimsel bir makaleden örnek verdim ve bu da ortalama olarak 2 kapsül civarı ediyor.

    Ben etken madde konusunda herhangi bir şey demedim zaten şöyle bir durum var ki bir ilaç kullanıyorsanız yanında da birşey kullanacaksanız (ki bende böyle bir durum yok olsa doktorum zaten bilir) etkileşim konusunda ve ilacı kullanıp kullanmayacağınız konusunda zaten doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu sadece bu üründe değil tüm ürünler için geçerlidir ki ürünlerin üzerinde de doktorunuza danışın yazar ve eczacınız da bunu söyler.

    Sizin demek istediklerinizi gayet net anladım yararından çok zararının görülmesini istemiyorsunuz ancak buna uygun olarak dozaj belirlenmiş.
    Ancak dediğiniz yan etkilerin ne zaman ortaya çıkacağı konusunda bir bilgi mevcut değil.
    Duruma şöyle bakarsak devedikeni bitkisinin direkt olarak özünü alan bir kişi kapsüllere göre büyük ihtimalle çok daha yüksek bir dozajda tüketecektir ve bu daha farklı bir boyut ortaya koyup araştırılmış bilgilerden öte kafadan uydurulmuş ve bilinçsiz bir dozajlama örneği olacaktır. Böyle bir durumda yararından çok zararı görülebilecektir.

    Son olarak her şeyin başı bilinç diyorum kimse sizin dediğiniz gibi ilaçları veya bitkisel ürünleri şekerleme gibi tüketmesin buna tamamen karşıyım; basit bir vitamin kullanılacaksa bile doktorunuza danışın.

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 11:06 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 10:30 ----------


    edit:
    Ayrıca bu konudaki bilimsel makaleyi de verirseniz doktoruma ileteceğim şimdi gözüme çarptı kusra bakmayın.

    Sonradan gözüme çarpan yazınızdaki ikinci bir nokta daha:

    ''etik'' bir durum derken neyden bahsetmek istediniz anlamadım kelime anlamı bakımından düşündüğümde, sonuçta paylaştığınız makalenin konusu sizin dediğiniz gibi asıl olarak etkileşimler üzerine ve bu konuda zaten benim başka bir madde veya ilaçla bağlantım yok.
     
    RaJeV, eludem, Extravaganza ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    İşlerimin yoğunluğundan dolayı hemen yanıt veremiyorum... Kusura bakmayın...

    Sizi anlıyorum, yazdıklarımla umarım kafanızı karıştırmamışımdır, dolayısıyla siz yazdıklarımı boşverin, asıl önemli olan doktorunuzun söyleyecekleri olmalıdır.

    Bol sağlıklı günler diler güzel bir vücut geliştirmenizi temenni ederim.
    Saygılar...
     
    RaJeV ve Phil_Heath bunu beğendi.
  6. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Tartışmanın arasına girmek istemedim ama çok güzel bilgiler ve linkler paylaşılmış. Gözden kaçırdığım ve son derece faydalı bir tartışma.

    Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Milk Thistle hakkında bir süredir araştırma yapmak istiyordum. Beni belki 1 günlük arama/tarama operasyonundan kurtardınız. :)
     
    technical1967 ve Phil_Heath bunu beğendi.
  7. RaJeV
    Offline

    RaJeV Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesajlar:
    1.756
    Beğenileri:
    686
    Ödül Puanları:
    123
    Arkadaşlar tahlil sonucumda alt 72 ve ast 64 çıktı. Doktor etten protein tozundan falan uzak dur dedi. Bir de hepatit testi yaptırmak istedi nedense.

    Milk thistle kullansam mı ki?
     
  8. Phil_Heath
    Offline

    Phil_Heath Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2011
    Mesajlar:
    781
    Beğenileri:
    1.372
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Civil Engineer
    Yer:
    Istanbul-Southampton-Moscow
    değerlerinin ikisinin de birden sınırların üzerinde çıkması doktorunun dediği gibi başka bir sorunun temeli olabilir.

    Hepatit konusunda çok endişe taşıma yakın çevremden birinin hepatit b hastalığı olmasına rağmen bu enzim değerleri gayet yerindeydi; yani doğrudan bağlantılı olamayabiliyor.

    Benim çevremde ,bu platformda ve bazı diğer yabancı platformlarda karaciğer ve vücut yağlanmasında ortaya çıkan değerlerde bende de olduğu gibi genelde ALT enzimi yüksek çıkıyor; yanlış anlaşılmasın bu benim gözlemlerime dayalı.

    Ben doktorunun dediği testleri yaptırmanı ve bunlara uygun olarak doktorunun tavsiyelerini dinlemeni öneriyorum Milk Thistle konusunu da ona göre doktoruna danışıp kullanabilirsin.
     
    Dexter_Morgan bunu beğendi.
  9. Phil_Heath
    Offline

    Phil_Heath Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2011
    Mesajlar:
    781
    Beğenileri:
    1.372
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Civil Engineer
    Yer:
    Istanbul-Southampton-Moscow
    Arkadaşlar kan tahlili sonuçlarımı buraya da yazayım; herşey normal çıktı sadece biraz kolesterol yüksek şu anda.

    Karaciğer enzimlerim ideal seviyelere geri döndü. Trigliserid de ideal seviyelerde artık.

    Kolesterol konusunda çok yüksek olmadığı sürece sıkıntı yok kolesterolün biraz fazlasının zararı olmaz bence aksine yararı var :)

    Beslenmeden dolayı vg camiasında ve spor camiasında kolesterol sorunu mevcut hele genetikten gelen bir durum da varsa malesef bu konuda çok birşey yapılamıyor. Ama mühim olan ideale yakın olması diyebilirim.

    Gözlemlerime ve tahlil sonuçlarına göre diyet ve Milk Thistle işe yaradı diyebilirim. Sağlığıma tekrar kavuştum :)
     
    Bodysoft bunu beğendi.
  10. Enrique
    Offline

    Enrique Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    sanırım bu başlık altında sormam uygun olacaktır, 6 aydır destek ürünleri kullanıyorum,dün kontrol amaçlı kan testi yaptırdım. sonuçlar normal denilebilir, alt 26,ast 28 çıktı(ref:7-50) ama trigliserid resmen uçuşa geçmiş,747 çıktı.kolesterolde 187 yani yüksek çıktı. bende mecburen trigliserid düşürücü ilaçlar kullanacağım.daha öncede defalarca bu sorunu yaşamıştım,doktor bende bu hastalığın kalıcı olduğunu,karaciğerde normalde üretilmesi gereken bir enzimin yok veya az olmasından hipertrigliseride yol açtığını söyledi(doğru aktardıysam) esas sormak istediğim üstte bir arkadaşın mesajında kolestrol düşürücü ilaçların milk thistle ile etkileşime girebilieceği riskinden bahsedilmiş. bende 1 haftadır milk thistle kullanıyordum. şimdi trigliserid düşürücü lipanthyl kullanacağım acaba etkileşime girermi? birde etkileşimden kastedilen tam olarak nedir? kısacası bi zararı dokunurmu?
     

Sayfayı Paylaş