Kanser Hakkında 10 Temel Gerçek

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve saydam tarafından 6 Eylül 2006 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.079
    Beğenileri:
    1.905
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    Dengeli beslenme, egzersiz ve sigaradan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarının, kansere yakalanma riskini yüzde 40 oranında azalttığı belirtildi.

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan kanser araştırmalarının sonuçları, kurumun resmi internet sitesinde ''Kanser Hakkında 10 Temel Gerçek'' başlığı altında toplandı.

    Kanser konusundaki bilgilerin artırılması ve bu hastalıkla mücadeleye dikkat çekilmesi amacıyla, kısa ve çarpıcı başlıklarla hazırlanan raporda, gelişmiş ülkelerin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere oranla tedavide daha başarılı oldukları sonucu ortaya çıktı. Uzmanlar, bu sonucu gelişmiş ülkelerdeki erken teşhis ve tedavi olanaklarıyla açıklıyor.

    WHO'nun ''Kanser Hakkında 10 Temel Gerçek'' başlıklı çalışması şöyle:

    1- Vücudun çeşitli bölgelerini etki altına alan 100'den fazla kanser çeşidi bulunuyor;

    2 - 2005 yılında dünya genelinde hayatını kaybeden 58 milyon kişinin yüzde 13'ü olan 7.6 milyon insanın ölüm nedeni kanser;

    3 - Kanser sonucu ölümlerin yüzde 70'ten fazlası, az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor;

    4 - Erkeklerde ölümle sonuçlanan kanserlerde ilk beş sırayı şu kanser türleri alıyor: akciğer, mide, karaciğer, kolon, yemek borusu;

    5 - Kadınlarda ölümle sonuçlanan kanserlerde ilk beş sırayı şu kanser türleri alıyor: meme, akciğer, mide, kolon ve rahim;

    6 -Tütün ürünleri kullanımı, tüm dünyada en büyük ve önlenebilir kanser nedenidir;

    7 - Dünya genelinde kanserlerin beşte biri, rahim kanserine neden olan HPV virüsü ya da karaciğer kanserine neden olan Hepatit B virüsü gibi kronik enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır;

    8 - Doğru zamanda teşhis edilmesi ve uygun şekilde tedavi edilmesi durumunda, kanserlerin üçte biri tedavi edilebilmektedir;

    9 - Ağrı kontrolü ve destekleyici tedavi yöntemlerinin uygulanması durumunda, tüm hastaların hastalık sürecinde ağrı çekmemeleri sağlanabilir;

    10- Sadece sigara kullanmamak, sağlıklı beslenme, fiziksel olarak aktif olmak ve enfeksiyonlara zamanında müdahale edilmesiyle, kanserin yüzde 40 oranında önlenmesi mümkündür
     
    Rpac bunu beğendi.
  2. Rpac
    Offline

    Rpac Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.403
    Beğenileri:
    1.543
    Ödül Puanları:
    123
    KANSER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR



    - Ceviz tüketilmesi kanser ve kalp hastalarına iyi geldiği yönündeki bilgiler her zaman geçerli olmamaktadır. Şişmanlık kanseri arttıran bir etmendir.
    - Zararsız olduğu, kolesterol içermediği söylenen yağlı gıdaların (zeytinyağı veya kuru yemiş de dahil) çok miktarda alınmasının obeziteye yol açabileceği unutulmamalıdır.
    - Hiçbir bitki karışımı ya da vitamin kapsülü takviyesinin, bilimsel olarak kanserden koruyucu etkisi saptanmamıştır, bunlar asla doğal besinlerin yerini tutamamaktadır.
    - Kanser hastalarına bolca soya ürünü tüketilmesi yönündeki tavsiyeler doğru değildir. Çünkü, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddeler, yüksek dozda alındığında östrojene bağlı gelişebilen meme ve endometrium (yumurtalık ve rahim) kanserlerine yol açabilir.

    - Havucun içinde de bulunan beta-karoten maddesinin fazla alınması, sigara bağımlılarında akciğer kanseri riskini arttırabilmektedir. Yapılan bir araştırmada, sigara içenlere beta-karoten tableti verildiğinde, ölüm oranlarının arttığı tespit edilmiştir. Bu havucun tüketilmemesi anlamı taşımaz aksine sigara içenlerin sigarayı bırakmaları daha yaşamsaldır. Havuç günlük gıda alımı içinde taze olarak yenilebilir.
    - Antioksidan özelliği olan domates, brokoli ve lahana gibi gıdaların tüketilmesinin kanserden koruduğuna dair veriler yeterli değildir.
    - Aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcıların kansere neden olduğu bilgisi ispatlanmamıştır.
    - Genetiği değiştirilmiş gıdaların, kanser riskini artırdığına dair bilimsel bir bulgu yoktur.
    - Fazla kırmızı et tüketiminin doğrudan kansere etkisi vardır.
    - Kahve tüketiminin kansere neden olduğu ve yeşil çayın kanserden koruduğuna dair bilimsel bir bulgu yoktur.
    - Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin, uygun oranlarda kaldığı takdirde kanser yapıcı etkisi mevcut değildir.

    - Cep telefonlarının kanser yaptığına dair bir bulgu yoktur.



    http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/10627765.asp?gid=229
     

Sayfayı Paylaş