kanola yağı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve djburakgs tarafından 2 Nisan 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. djburakgs
    Offline

    djburakgs Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    541
    Beğenileri:
    156
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    arkadaşlar ve hocaları. kanola yağı hakkında bilgisi olan varsa bilgililerini bizmle paylaşrmı acba??
    kanola yağı kolestrole karşı çoq iyi geliyrmuş bunu doğruluk payı nedir??
    cevaplarınızı bekliorum saygılar...
     
  2. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.213
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    saf zeyintagindan sonraki en yararli yag, aymar cikarmisti saniyorum...
     
    djburakgs bunu beğendi.
  3. djburakgs
    Offline

    djburakgs Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    541
    Beğenileri:
    156
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    biraz daha bilgisi olan arkadaşlar varsa yardm edebilrler mi ?
     
  4. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Sanki basligi yanlis yere acmissin. Beslenmeye tasinsa daha iyi olur bu. Neyse, wikiden ufak bir ceviri yapiyorum senin icin djburakgs. Link de bu : http://en.wikipedia.org/wiki/Canola_oil


    Kanola yagi 1970'lerde Kanada'da ortaya cikiyor. Acilimi CANadian Oil, Low Acid yani dusuk asidli kanada yagi. Tarihi ve uretimi ile ilgili kismi geciyorum. Forum uyelerini yakindan ilgilendirmedigine kanaat getirdim.

    Saglik etkileri:
    Kompozisyon tablosuna gore icerigi %55 omega-9 (oleic acid), %25 omega-6 (linoleic acid), %10 omega-3, ve %4 dogmus yag asitleri.
    Kanola yagi dusuk doymus yaglarin az doymamislarin fazla oranda olmasi sebebi ile saglikli bir yag olarak kabuk goruyor. Yemek yaparken kullanilan sivi yaglar icerisinde en guvenilir ve sagliklisi oldugu soyluyor Kanada Kanola Konsorsiyumu. Fakat guvenilirligi aslinda sorgulanabilir cunku insanlar uzerinda yapilan testler ortalama uc hafta surmus (ki bu sure cok kisa). Kanolanin ana maddesi olan kolza tohumu (ne oldugunu bilmiyorum, ben de seslisozlukun yalancisiyim, tohumun orjinal adi rapeseed) icerdigi erucic asid ve glucosinaletalar yuzunden fazlaca tuketilmesi FDA (Amerikada bu isleri takip eden kurum) tarafindan tavsiye edilmeyen bir besin. Bu icerigindeki maddelerin cesitli rahatsizliklarla alakasi var (kanser vs). Ayrica, yine bir iddaya gore glaucoma ve deli dana hastaligiyla olan iliskisi mail yoluyla bir sekilde butun dunyaya yayilmis, tabi endustri ve saglik profesyonelleri bu iddalarin dayanaksiz olduklarini ileri surerek yalanlamislar.

    Benim okuduklarimdan cikarak vardigim kanaat(baska kaynak okumadigim icin, bu kanaatin guvenirliligi konusunda da suphelerim oldugunu belirtmek istiyorum) ne idugu belirsiz bir tohumdan yapilan bu yagin endustri ve reklam sanayinin pohpohlamasiyla bir yerlere gelmis veye getirilmek istenmis bir urun oldugu. En guzeli dogal olani kullanmak. Zeytinyaginin ustune tanimam. Ayrica omega yaglarini alabilecegimiz daha bir cok kaynak var.
     
  5. B.B. King
    Offline

    B.B. King Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Avustralya/Melbourne
    Prof. Dr. Erkan Topuz kanola yağının zeytin yağından daha iyi olduğunu söylemiştir.

    posta gazetesindeki yazısından:

    En faydalısı kanola yağı
    “Fındık yağı, kanola yağı, zeytin yağını tavsiye ediyorum. Kanola yağı dünyada çok yaygın Türkiye'ye de yeni girdi ve en ucuz en kaliteli bitki yağıdır. Kanola ve zeytin yağı, keten tohumu ve soya yağı vermeliyiz çocuklara. Kadınlara kansere yakalanmadan önce vermeliyiz ama kadın kansere yakalandıysa bunları vermeyiniz çünkü kanseri azdırır. İlk başta korur sonra azdırır. Kemoterapide trombosit düşürdüğü iddia edilir.

    KANOLA YAĞI ​

    Kanola yağı en ideal yağ oranılarına sahip bir bitkisel yağdır.Benzerleri arsında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Bu özelliğinin yanında ciddi miktarda Omega-3 yağı içerir. Zeytinyağının önemli bir alternatifi olan Kanola yağı zengin içeriğiyle tercih edilmesi gereken bir yağdır. ​
    • Kanola yağı tekli doymamış yağlar yönünden zengin dolayısıyla kötü kolesterolü engelleme özelliğine sahiptir. Bu zeytinyağını da yararlı yapan özelliktir. Tekli doymamış yağ oranı zeytinyağında %73, kanola yağında ise bu orana çok yakın olup %63'tür.
    • Kanola yağı ayçiçek yağından daha fazla ısı ya dayanır.
    • Diyette serbest yağ asidi miktarının en az olması gerekir. Çünkü Serbest yağ asidi miktarının kanda kronik olarak yüksek seyrettiği durumlarda, pankreasın iyi çalışmadığı ve diyabet hastalığına ortam hazırladığı sonucuna varılmış bulunuluyor.
    Kanola ve diğer yağlı tohumlar filizlenme sırasında aldıkları yağış miktarından ya da işlenmeden önceki depolanma koşullarından etkilenerek serbest yağ asidi miktarı artabilmektedir. Ancak bu miktarın binde 4'ten (%0.40) az olması ürünün kaliteli olarak nitelenmesi için yeterlidir. Kanada ya da Avustralya'da üretilen kanola yağları % 0.35 serbest yağ oranları içeriyorlar ve kaliteli olarak nitelendiriliyorlar.
    Bu durumda ülkemizde üretilen kanola yağı için %0.30 serbest yağ oranı ile daha kaliteli diyebiliriz.
    http://www.genckal.com/kanola.html

    şahsi fikrim kanola yağının bir pohpohlama olmadığı yönünde.​

    saygılar...​
     
  6. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    B.B. King, verdigimiz bilgiler temelde ortusuyor. Wikinin taraf olmamak icin farkli goruslere de yer vermesi bence guzel bir sey. Hatta Doktor Bey de kanserli kadinlara verilmemesini salik vererek wikideki gorusu bir nevi dogrulamis. Benim en cok canimi sIkan olay, deneylerin sadece uc hafta surmus olmasi. Guvenilirligin suphe goturur olmasi fikrini ben bu yuzden destekledim. Aksini ispatlayan kaynak varsa (ne bileyim, bir sene surmus genis capta yapilmis deneyler) burada paylasip hepimiz daha dogru bir yargiya verebiliriz. Firsatini bulursam orjinal makaleyi bulup buraya koyarim. Ondan sonra tartismamiz daha saglikli olur.
    Sen de benim dedigim gibi genis capli bir arastirmaya denk gelirsen lutfen burada paylas.
     
  7. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.597
    Beğenileri:
    2.070
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar bende kendimce yorum yapmak isterim, öncelikle mis gibi zeytinyağımız varken canola gibi çözümlerin dayatılmasına içerliyorum, sanmıyorum ki sağlık üzerindeki olumlu etkileri zeytinyağı ile boy ölçüşebilsin.
    Kanadalı gitsin bunu yetiştirsin, buzullar altında zeytin yetiştiremeyeceklerine göre kafalarını kullanıp böyle bir yağ geliştirmişler, tebrik ederim.
    Güvenilirlik konusunda, Kanada heralde insan hayatının en değerli olduğu ülkelerden bir tanesi, gelir seviyesi, refah had safhada, nüfus düşük, sanmıyorum ki kendi insanlarını riske atacak bir yağı çözüm olarak sunuyor olsunlar, yağ asit oranını düşürerek sorunu çözmüş görünüyorlar.
    Keşke bu tür çözümlere ihtiyacımız olmasa, ama tarım politikası ve küresel ısınma nedeniyle yakında her eve bu yağdan girecek gibi, benim sağlık yönünden endişem yok, ama Akdeniz medeniyetinin hazinesinin pahalı bir alternatif olarak pek az eve girecek olmasına yanıyorum dostlar...
    Bence asit
     
    Son düzenleme: 6 Nisan 2008
  8. defnem
    Offline

    defnem Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2008
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    En sağlıklı yağ...

    [FONT='Verdana','sans-serif']thums:Uzun zaman önce bilim teknik dergisinde kızartmalarda kullanmak için en sağlıklı yağın kanola yağı okumuştum. Geçen ay markette Aymar Kanola yağını görünce hemen aldım. Kızartmalarda da yemeklerde de kullanıyorum. Lezzet olarak da görüntü olarak da ayçiçek yağından hiç bir farkı yok. Artık başka yağ kullanmam.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif'][/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Kanola yağı en ideal yağ oranlarına sahip bitkisel bir yağdır. Sarı çiçekli kanola bitkisinden elde edilen kanola yağı, benzerleri arasında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Kanola yağının %90’ı 18 karbonlu oleik asit (omega 9 yağ asiti), linoleik asit (omega 6 yağ asiti) ve Alfa-linolenik asittir (Omega 3 yağ asiti). Yani ciddi miktarda Omega-3 yağ asiti içerir. Ayrıca antioksidant olan E ve K vitaminlerinden de zengin bir bitkisel yağdır.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Başta ana vatanı Kanada olmak üzere gelişmiş ülkelerin yüzde 85’inde kanola yağı kullanıldığı bildirilmektedir. Kanada’daki pek çok gıda işletmecisi sağlıklı müşteri için ürünlerinde kanola yağı kullanmaktadır.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Kanada ve ABD’de hekimler ve diyetisyenler Kanolanın en iyi yağ asidi oranına sahip bitkisel yağ olduğunu belirtecek şekilde etiketlenmesini öngörmüşlerdir.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Kanola yağı Amerikan Gıda Birliği’nden “Ürün Kabul Ödülü” ve Amerikan Sağlık Vakfı’ndan “ Yılın Sağlıklı Ürün Ödülü” nü almıştır. Amerikan Kanola yağı, gıda olarak kullanımından önce Devlet Sağlık Teşkilatı tarafından belirlenen kesin kalite standartlarını taşımak zorundadır.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Yüksek kaynama noktasına (238 °C) sahip olması nedeniyle iyi bir kızartma yağıdır.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Hafif olduğu ve ağırlık yapmadığı için her tür yemekte (kızartmalar, sıcak yemekler ve salatalar) rahatlıkla kullanılır.[/FONT]
    [FONT='Verdana','sans-serif']Dünyada en çok tercih edilen yemeklik yağlardan biridir.[/FONT]
     

Sayfayı Paylaş