Kalbinizi yeşil çay içerek koruyun

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve FREELEO tarafından 29 Ocak 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. FREELEO
    Offline

    FREELEO Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2008
    Mesajlar:
    94
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ozgur
    Yer:
    BALIKESİR/BURHANİYE
    İSTANBUL (İHA) - VKV Amerikan Hastanesi'nden Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin, kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak gerektiğini belirterek, "Kalbinizi yeşil çay içerek koruyun" dedi.

    Ersin, doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek besin tüketiminin, kan kolesterol düzeyinin yükselmesi için önemli bir neden olduğunu söyledi. Bu gerçek göz önünde bulundurularak tüketilen besinleri doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlerle değiştirmenin önemine dikkat çeken Ersin, "Bu durumda, yüksek miktarda katı yağ içeren (şarküteri ürünleri, krema, sakatat vb.) besinler yerine az yağlı et, balık ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Günlük yağ tüketimi; zeytinyağı (veya fındık yağı) ile mısır özü yağlarının (veya soya yağı) karışımı ya da zeytinyağı ile birlikte kanola yağının tüketimi şeklinde kullanılabilir. Ayrıca günlük beslenmede posa miktarını artırmak gerekmektedir. Bunun için beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday ekmek yemek; haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmek; meyve, sebze ve salata tüketimini artırmak yeterli olacaktır. Ayrıca kabuklu yenilebilen meyveler, kabuklu olarak tüketilmelidir" dedi.

    Tuğçe Aytulu Ersin, vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olmasının da kalp sağlığı açısından önemli bir faktör olduğunu, obezitenin kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle beslenme alışkanlıkları gözden geçirilirken, besin tüketim miktarları ile alınan günlük enerjinin de dikkatlice düşünülmesi gerektiğini belirten Ersin, "Beyin, böbrek, dil gibi sakatatlar; kaymak, mayonez, krema, soslar, çikolata gibi yağlı besinler; et, sucuk, pastırma, sosis, tavuk ve hindi derisi gibi tam yağlı gıdalar; kızartma ve kavurmalar; alkollü içkiler; hazır meyve suyu, kola, gazoz gibi asitli içecekler; tereyağı, kuyrukyağı gibi hayvansal yağlar; margarin, tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler ile içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tüketilmekten kaçınılmalıdır. Bu tip gıdalar tüketilmek isteniyorsa; hangi miktarda ve ne sıklıkta yenebileceği bir beslenme uzmanına danışılmalıdır" diye konuştu.

    Ersin, bilinenin aksine cevizin kolesterolü düşürmediğini söyledi. Cevizin içerdiği yağ asitleri nedeniyle değerli bir besin olduğunun altını çizen Ersin, "Ancak yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle bol miktarda ceviz tüketmek, kan kolesterol değerini düşürmez. Günlük ihtiyacın çok üzerinde yağ tüketilmiyorsa, günde 2-3 tam ceviz yenilebilir. Haftada 1 kez haşlanmış veya yağsız omlet tüketilebilir. Dikkat edilmesi gereken, o hafta içinde başka besinlerin içerisinde yumurta olmamasıdır. Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalardandır. Bu gruba dahil olan tüm gıdalar, belirli miktarda kolesterol içerir. Önemli olan bu besinlerin ne sıklıkta ve ne miktarda tüketildiğidir. Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için haftada 1 veya 2 kez diğer besinlerle çeşitlendirilerek yağsız olmak üzere kırmızı et yenilebilir" açıklamasında bulundu. Kalp hastalıklarından korunmada anahtar gıdalar şunlar:

    "Fındık ve Ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir. Ceviz ayrıca kalbi koruyucu Omega-3 adlı yağ asitlerini de ihtiva eder.
    Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir. Domates suyu ve salçası da aynı bileşenleri içerir.
    Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan Omega-3'ün alınması için yeterlidir. Balıkta bulunan Omega-3, kan hücrelerinin birbirine yapışması ile pıhtılaşmayı engeller.
    Yeşil Çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde, kolesterolün damarlarda birikmesini ve damarların tıkanmasını önler.
    Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından korunmada etkilidir. Üzümü çekirdeği ile yiyemeyenler için konsantre edilmiş üzüm ekstreleri de bulunmaktadır.
    Soğan ve Sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir
     
  2. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    12.497
    Beğenileri:
    14.492
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    kaynağı biliyorsanız belirtiniz..
     
  3. FREELEO
    Offline

    FREELEO Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2008
    Mesajlar:
    94
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ozgur
    Yer:
    BALIKESİR/BURHANİYE
    Mynet/ Sağlik
     

Sayfayı Paylaş