Kızartmanın Zararlı Olmadığı Açıklandı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve BeachBoy tarafından 26 Ocak 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 9 üye.
  1. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    [​IMG]
    İspanya'da yapılan bir araştırmada zeytinyağı ve ayçiçek yağında kızartıldığı sürece, kızarmış yiyeceklerin kalp için düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceği sonucuna varıldı.


    Madrid Otonom Üniversitesi'ndeki uzmanların 40 bini aşkın yetişkin üzerinde yaptığı araştırmaya göre, zeytinyağı ya da ayçiçek yağında kızartılan yiyecekler kalp hastalığı ya da yeme alışkanlıklarına bağlı erken ölümlere yol açma riskini arttırmıyor. Ancak, uzmanlar bu durumun hayvansal yağlar için geçerli olmadığına dikkat çekiyor.

    11 yıl süren araştırmanın başlangıcında katılımcıların hiçbirinde kalp hastalığı yoktu. Araştırmada, katılımcılara normal bir hafta boyunca neler yedikleri ve yiyecekleri nasıl hazırlayıp, pişirdikleri soruldu. 11 yılın sonunda, 606 katılımcıda kalp hastalığına rastlandı ve 1134'ü öldü.


    [​IMG]

    KIZARTMAYLA DEĞİL YAĞIN TİPİYLE ALAKALI

    Kalp hastalığına yakalananlar incelendiğinde de, hastalıklarla kızarmış yiyecekler arasında bir bağa rastlanmadı. Uzmanlar da bunun kızartmalarda kullanılan yağın tipiyle ilgili olduğu sonucuna vardı.

    Çalışmayla ilgili bir yazı kaleme alan Almanya'nın Regensburg Üniversitesi'nden Profesör Michael Leitzmann, "Bu araştırma, kızarmış yiyeceklerin kalp için kötü olduğu algısının, eldeki kanıtlarla desteklenmediğini gösteriyor" dedi.

    AKDENİZ DİYETİ
    Düşük yağlı, bol lif içeren sebze ve meyve ve taze balık içeren Akdeniz tipi beslenme usun süredir sağlıklı kabul ediliyor. Akdeniz tipi beslenmeyle ilgili yapılan çok sayıda araştırma, bu diyetin kanser ve kalp hastalığı riskini azalttığı sonucuna varmıştı.

    İngiliz Kalp Vakfi'dan diyetisyen Victoria Taylor ise, "Bu çalışmadaki katılımcılar, zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi doymamış yağlar kullanıyor. Biz de tereyağı ve diğer hayvansal yağlardan vazgeçilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
    Taylor ayrıca, "Ancak hangi yağ kullanılırsa kullanılsın, yağ oranının fazla olması daha çok kalori ve daha çok kilo alınması anlamına geliyor. Bu durum da kalp hastalığı riskini arttırıyor. Sağlıklı bir kalp için en iyisi, çok fazla sebze ve meyveyle, çok az fazla yağlı gıdanın tüketildiği dengeli bir diyet" diye de ekledi.

    Kaynak:
    http://www.ntvmsnbc.com/id/25316794#storyContinued
     

    Ekli Dosyalar:

    • 1.jpg
      1.jpg
      Dosya Boyutu:
      8,4 KB
      Görüntüleme:
      439
    • images.jpg
      images.jpg
      Dosya Boyutu:
      12,6 KB
      Görüntüleme:
      396
    mista, NacHo, dishiwelet ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Edit: Yazıyı hazırlarken konu başka bir üye tarafından foruma eklenmiştir.
     
    Pappy bunu beğendi.
  3. Pulbiber072
    Offline

    Pulbiber072 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    569
    Beğenileri:
    501
    Ödül Puanları:
    103
    Argo Konuşmasak Kardeş?
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 26 Ocak 2012
  4. demir00
    Offline

    demir00 Özel Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    1.316
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    Istanbul
    Değerli Üyemiz;
    Lütfen üyelere kullanıcı adları dışında kelimeler kullanarak hitap etmeyiniz. (kardeş, usta, abi, dostum vb. )
    Lütfen 1 dakikanızı ayırarak forum kurallarını okuyunuz. Forum kurallarını okumak için buraya tıklayınız
    Anlayışınız için teşekkür ederiz.
     
    Pappy bunu beğendi.
  5. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    iyi de "kanser yömünden " neden bahsetmezler...((

    kızartmalar yüksek ısılarda oluşan bir konseptttir...ve yiyeceklerin karbonlaşması kansorejendir !...((
     
  6. oniks41
    Offline

    oniks41 Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2011
    Mesajlar:
    179
    Beğenileri:
    63
    Ödül Puanları:
    0
    ya al 1de burdan yak :D

    neye inanacağımızı bilemez olduk :)
    paylaşım için teşekkürler
     
    Pappy bunu beğendi.
  7. Pappy
    Offline

    Pappy Üye

    Katılım:
    23 Şubat 2011
    Mesajlar:
    88
    Beğenileri:
    158
    Ödül Puanları:
    0
    Hergün bizi abondane eden haberler çıkıyor. Bakalım işin sonu nereye varıcak.
     
  8. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.331
    Beğenileri:
    1.287
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    Başlık yanlış ve yanıltıcı olmuş. Araştırmayı okudum ve kızartmanın KALBE zararlı olmadığından bahsediyor. Vücut sağlığına değil. (hatta tam olarak bunu bile demiyor aslında, aynen şunu diyor: kalp için düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceği...)

    Abartı bir örnek olacak ama bu şuna benziyor; doğalgaz cildinize zarar vermez. Doğrudur cilde zarar vermeyebilir, ama solursak bizi hastanelik edebilir.
     
  9. Cidade de Deus
    Offline

    Cidade de Deus Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.510
    Beğenileri:
    1.717
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    zeytın yagı 240 derecede yanıyor dıye uzman tv de yıllar önce ızlemıstım kızartmada zeytın yagı kullanın dıyorlardı dıger yaglara oranla daha gec yandıgı ıcın ama zeytın yagınında ır kokusu var kızartmada kullanan az veya ben rastlamadım

    ben kendım her zaman kızartmadan kaçıyorum cunku zararlı oldugunu defalarca okudum

    bu haberlerede hayret edıyorum bu bılım ınsanları daha once araştırıp ızartmanın zararlı olduguna karar vermısler ne olduda gene arastırılmıs zararı yokmus

    bu aralarda boyle haberler cok cıktı sanırım yag satmak için

    yıllardır ızgara yapıp yıyorum ymeklerı artık kızartma ıstesemde yıyemıyorum tadı ağır oluyor mesala unla balık yagda yapınca annem ben zıgarada yapıyorum bir tadına bakım dıyorum balıgın tadından eser kalmamış
     
  10. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Yazdıklarına katılıyorum savaş biraz gazeteci mantığında atılmış bir başlık oldu. :) Haberi ilk bir gazetenin internet sayfasında okudum . O yazının başlığı bu şekildeydi. Oradaki başlık bilinç altıma yerleşmiş olucak ki burada da aynı başlığı atmışım.
     
    SAVAŞ74 bunu beğendi.
  11. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    kalp hastalıgı nasıl yapmaz ki ?

    aycicek gibi omega 6 dan zengin yaglar zaten zararlı kızartma olmadan yense bile yemeklerde olması bile zararlı

    ayrıyeten kızartmalar kalp hastalıgı yapmıyormus da baska hastalıklardan neden bahsetmiyolar ? kalbe endexlemisler isi sadece
     
  12. voltaj
    Offline

    voltaj Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    933
    Beğenileri:
    258
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Ankara
    ister zeytinyağı olsun ister tereyağı bana göre zararlı.,

    spora geri başladığımdan itibaren kızartma özellikle patates kızartması yemiyorum. bir ara dayanamayıp bir kaç kere yedim fakat kolumda çatlaklar oluştu. bir yerde patates kızartmasının deriyi kalınlaştırdığını ve vg yapanlarda kas büyüyüp derinin kalınlığı yüzünden genişlememe çatlaklara neden olduğunu okumuştum.
     

Sayfayı Paylaş