Kış Aylarında Beslenme

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve saydam tarafından 30 Aralık 2005 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.079
    Beğenileri:
    1.905
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    Kışın hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte insan vücudunda meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklere uyum sağlamak için birtakım önlemler alınması gerektiğini belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.

    Uzmanlara göre, bu mevsimde en sık rastlanan hastalıklardan olan enfeksiyonu önlemek için beslenme büyük önem taşımakta. Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında

    Kuru baklagillerin geldiğini kaydeden uzmanlar, "Özellikle etli kuru fasulye veya nohutu haftada en az bir gün tüketiriz. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Bu nedenle yemeklere lezzet vermek için et veya kıyma eklenmesine gerek kalmamaktadır. Beslenme uzmanları eti protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketmekte fayda olduğunu belirtmekteler" diyor.

    Uzmanlar, kış mevsiminde en sık rastlanan hastalıklardan biri olan gribin, vücut direncinin azalmasıyla baş gösterdiğinden, bu hastalıktan korunmak için doğru beslenmenin çok önemli olduğu görüşünde. Uzmanlar bu konuda, "Çocukluğumuzdan bugüne kadar sürekli duyduğumuz uyarı, kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal gibi turunçgillerle beslenmemiz gerektiği. Ancak özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir" ifadelerini kullanıyor.

    Kış mevsimiyle birlikte yağlı yiyeceklerin tüketilmesinde artış olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle tereyağı ve margarin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, yazın bol bol salata tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, "Özellikle fazla kilo problemi olan kişiler için ton balığıyla hazırlanan domates salatası, akşam öğünü için ideal bir yiyecektir. Mevsimsel nedenlerden ötürü tazesini bulmakta zorlandığımız için daha az tükettiğimiz sebze yemeklerini, kışın da aynı sıklıkla tüketmek gerekir.

    Dondurulmuş veya konserve edilmiş sebzeleri kullanarak yiyecekler çeşitlendirilebilir. Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, güneşten alınan D vitamininden de yoksun kalmaktayız. Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini gereksinimini karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edin. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalı, yağ tüketimine dikkat edilmeli. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti öğünlerin vazgeçilmez yiyeceği olmalı" diyor.
     

Sayfayı Paylaş