Kötü beslenme dişlerimizi çürütüyor

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve heldic tarafından 13 Aralık 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    Dişler neden çürüyor?

    Diş çürüğünün var olması 3 etkene bağlı;

    Bakteri plağı (Diş plağı deniyor),
    Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un... gibi),
    Bünyesel etkenler (Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi., miktarı vb)


    Dişler 24 saat fırçalanmadığı zaman dişlerin dişetlerinin üzerinde krem rengi, yapışkan ve saydam bir tabaka oluşuyor. Bu tabakada başta stafilokok, streptokok, actinobacillus olmak üzere milyonlarca bakteri var. Tırnakla kolayca sıyrılabilen bu tabakaya bakteri plağı deniyor. Plağın bir miligramında 200 – 500 milyon bakteri bulunuyor.

    Eğer bakteri plağı fırça ile kaldırılmıyorsa, kalınlaşıyor ve taşlaşıyor. Bu taşlara tartar deniyor. Plakta bakterilerin çıkarttığı toksinler dişetlerini tahriş ediyorlar. Dişetleri şişiyor ve fırçalarken ağrıyor ve kanıyor. Dişi dişetine bağlayan lifler gevşiyor (dişeti çekilmesi) ve diş ile dişeti arasında toksinlerle dolu cepler oluşuyor.

    Bakteri plağındaki mikroorganizmalar, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmekte. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu eriterek dişin minesi hasara uğratıyorlar. Sonuçta da diş çürümeye başlıyor.



    Diş minesi hidroksiapatit kristalleri tarafından oluşturulmakta. Bu sert madde bir kalsiyum-fosfor bileşiği. Eğer mine bir asit madde ile karşılaşırsa bu tabaka zedeleniyor ve mine aşınıyor. İlk önce kavite denilen bir oyuk ortaya çıkyor. Daha sonra tahribat dentin denilen iç kısma doğru ilerliyor.

    Bakteri plağı tarafından oluşturulan aside karşı tükürük alkali niteliğindeki salgısı ile doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemiyor. Tükürük içinde bulunan kalsiyum ve fosfor gibi mineraller hasara uğramış diş minesini onarmaya çalışıyorlar. Tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırıyor. Bu nedenle de diş hekimleri tükürük akışını artırdığı için şekersiz sakızları sıklıkla öneriyorlar. Yeterli tükürük salgısının olması ise doğal beslenmeye bağlı.

    Çürüme derecesi sadece ağızdaki unlu şekerli gıdaların fazlalığına değil, alınma sıklıklarına ve ağızda kalma sürelerine bağlı. Ekmek ve diğer hamur işleri gibi pişmiş nişastadan yapılmış asidik gıdalar ağızda çok durur. Liften zengin meyve ve sebze gibi yiyecekler ve bazı peynirler ise tükürük salgısını artırarak şekerli gıdaların ağızda kalma sürelerini kısaltır.
    Meyve, sebze, su, balık, potasyumlu ve magnezyumlu alkaliden zengin gıdalar asitleri nötralize ederler. Yağlar da dişlerin üzerinde bir tabaka oluşturarak asitlerin mineye erişmesini engeller.

    Şekil 2. Diş çürüklerinin oluşum mekanizması

    [​IMG]



    Eskiden diş fırçasının olmadığı yıllarda insanlarda daha çok mu diş çürüğü vardı?

    Hayır tam tersine çene yapısı mükemmeldi ve çok az diş çürüğü vardı. Weston Price 1930lu yıllarda doğal yaşayan topluluklarda diş çürüğünün çok az olduğunu, bazı topluluklarda ise hiç olmadığını saptamış.




    [​IMG]


    Resim 1. Doğal yaşayan topluluklarda mükemmel diş ve çene yapıları.






    Sağlıklı dişler bu toplulukların genetik bir üstünlüğü olmasın?

    Hayır hiç ilgisi yok. Bu etnik topluluklar batı tipi beslenmeye geçtiklerinde onlarda da çok çürük oluyor; çürükler 5 ile 150 kat artıyor.
    Tablo 1. 1930’lu yıllarda ilkel ve modern beslenen etnik gruplarda 1000 diş başına düşen çürük sayısının karşılaştırılması (3)




    [​IMG]




    Vahşilerin bildiği ama medeni insanların yanlış yaptığı şey ne?

    Aşırı unlu ve şekerli gıda yemeleri… Dünya Sağlık Örgütü (WHO) en önemli diş çürüğü nedeninin şekerler olduğunu belirtmekte(4). Ama WHO sağlıklı besin piramitleri de destekleyen bir kuruluş. Biliyorsunuz ünlü sağlıklı (!) besin piramitlerinde yağlar azaltılmış, unlu şekerli gıdalar artırılmıştı.






    Profosor Doktor

    Ahmet Aydın
    Beslenme ve Metobolizma Anabilim Dalı Baskanı




    kaynak
    http://beslenmebulteni.com/bes/inde...ilerimizi-cueruetueyor&catid=83:ak&Itemid=460
     
    ZeusS_, Mighty MO ve Cattleya bunu beğendi.
  2. Cidade de Deus
    Offline

    Cidade de Deus Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.510
    Beğenileri:
    1.717
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    eskiden fırça yerine misvak vardı misvak fırçadan katbe kat daha faydalı hem dişe hem diş etine

    ayrıca kömürlede diş temizlenir birçok yolu var
     
    AngryHun bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş