Iskelet kaslari ve farkliliklari

Konusu 'Geri Dönüşüm Kutusu' forumundadır ve MrWheLeT tarafından 10 Kasım 2009 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. MrWheLeT
    Offline

    MrWheLeT Yeni Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2009
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Tarsus
    --İskelet kaslarının fibril organizasyonu

    Bu bölümde, vücudumuzun temel kas guruplarının özel anatomik detaylarını ve bazılarını diğerlerinden ayıran özelliklerden bahsedeceğim. Bu anlatım ağırlık egzersiz programları yapan kişiler için farklı bir bakış açısı sağlayacaktır.

    Kaslara detaylı bir bakıştan önce insan vücudunda bulunan kas fibrillerinin organizasyonuna bakmamız gerekldir;

    İskelet kası formunda bulunan kas fibrilleri fasiküller olarak adlandırılır. Tek bir fasikülde bulunan kas fibrilleri biribirine paraleldir. Ancak, iskelet sistemindeki fasiküllerin organizasyonu bağlı bulunduğu tendonla olan ilişkisi doğrultusunda değişebilir. Fasikül organizasyonlarının değişik örnekler sergilemesi parallel, konverjan (bir noktada birleşen) ve tüy görünümlü diye tabir edilen kas formlarını oluşturur.

    a) Paralel Kaslar

    Paralel bir kasta bulunan fasiküller kasın uzun olan eksenine paraleldir. Vücudumuzda bulunan iskelet kaslarının çoğu parallel kaslardır. Örneğin Pazu kası (Biceps brachi) kası merkezi vücuda paralel bir kastır. Paralel bir kas kasıldığında kısalır ve çapı genişler.

    Bir iskelet kası ancak yüzde 30-50 oranında kısaldıktan sonra kasılabilir çünkü parallel kaslardaki fibriller kasın uzun eksenine paraleldir. Fibriller birlikte kasıldıklarında tüm kas aynı oranda kısalır. Eğer kas 10 cm uzunluğunda ise, kas kasıldığında tendonun son ucu 3-5 cm kadar hareket eder.

    b) Konverjan Kaslar (tek noktada toplanan kaslar)


    Konverjan kaslarda, kas fibrilleri geniş bir alana yayılır ve tüm kas fibrilleri tek bir noktada birleşir. Kas fibrilleri tipik olarak yelpaze ya da geniş bir üçgen şeklinde uçlarından bir tendona bağlı şekilde dağılmıştır. Pectoralis major (Göğüs) kası buna iyi bir örnektir. Konverjan bir kasın özelliği, kasınn bir parçasının uyarılması ile itiş yönünü aniden değiştirebilmesidir. Konverjan kas fibrilleri tek bir yön yerine birçok farklı yönden çekme işini gerçekleştirir.

    c) Tüy görünümlü Kaslar

    Tüy görünümlü kasların fasikül formu tendonla ortak bir açı içersindedir. Çünkü tüy görünümlü kas hücreleri kontraksiyona (kasılma) girdiğinde parallel kaslar kadar tendonlarını oynatmadan çekme işini yaparlar. Fakat bu kaslar parallel kaslardan daha fazla fibril içerir ve sonuç olarak daha fazla bir gerilime neden olur.

    Eğer kas fibrillerinin tümü tendonun olduğu tarafta ise tüy kasları normal görünümünün aksine kapalı halde bulunur. Daha sık olarak bir tüy kasının tendonun her iki tarafında da fibrili bulunur bu durumdaki kas (bipennate) çift yönlü tüy görünümlü olarak adlandırılır. Örneğin Rectus femoris kası (Bir üst bacak kasıdır) tüy görünümlü bir kastır. Eğer tendon tüy görünümlü bir kası ikiye ayırırsa buna (multipennate) çoklu ayrışmış tüy görünümü denir. Üçgensi deltoid kası (omuz başı kası) omuzun çoklu ayrışmış tüy görünümlü kasıdır.

    Bu detayları bilmek bizlere iskelet sistemi kas seviyesindeki farklı kasların kasılması durumunda vücudumuzun verdiği tepkilere daha iyi bir bakış açısı kazandıR.

    Emege Saygı...!
    ALINTI DEGILDIR!
     
    Son düzenleme: 10 Kasım 2009
    Destroyer2 ve mady44 bunu beğendi.
  2. umur35
    Offline

    umur35 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.127
    Beğenileri:
    1.031
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
  3. MrWheLeT
    Offline

    MrWheLeT Yeni Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2009
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Tarsus
    o Volkan Yigit Zaten Benım Dayım ! Dayımla Beraber Yazdık
     
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Rpac bunu beğendi.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş