Insülin: Aynı gün hem kas inşaası hem de yağ yakımı nasıl yapılır?

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve demir00 tarafından 7 Ağustos 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 95 üye.
  1. demir00
    Offline

    demir00 Özel Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    1.316
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    Istanbul
    Aynı gün hem kas inşaası hem de yağ yakımı nasıl yapılır?
    Insülin avantajı
    Bu spora yeni baslayanların konusmaya bayıldıgı aylar suren kas insaası ve yag yakımı hakkındaki eskimis fikirleri unutun. Bunun yerine, aynı gun icersinde hem kaslarınızı maksimum seviyede gelistirin hem de vucut yagınızı kontrol altında tutun.
    Peki nasıl? Insulin hormonunda oynamalar yapacagız.
    Duruma göre, insulin hormonunu ya anabolik bir mucize yada yag yakanların dogal dusmanı olarak görürsünüz.
    Peki hangisi dogru? Haydi ortaya cıkaralım...

    Dusmanını tanı!
    Insülin anabolik bir hormondur. Hatta buyume hormonundan bile daha anaboliktir. Problem, bu hormonun keyfi bir hormon olması ve kas insaasına mı yada yaglanmaya mı yardım ettiginin, onun icin fark etmemesidir.
    Insülin'e sitemde bulunamazsınız. O sadece görevini yapan bir hormondur. Kandaki seker miktarını ayarlar ve 80-100mg/dl arasında tutmaya calısır.
    Vucuttaki kan seker degeri 100mg/dl'nin ustune cıkınca, Insülin pankreastan salgılanır. Daha sonra yardımsever Insülin hormonu derhal harekete gecer ve kandaki fazla glukozu alarak guvenli bir sekilde muhafaza icin depolamaya götürür.
    Bu "fazla" glukoz icin farkli depolama yerleri vardır; kaslarda, karacigerde, yag dokularında. Tabiki bizim icin az once sayılan ilk 2 depolama yeri daha makbuldur. Ancak gercekte, bunların nereye depolandıgı insülin hormonu icin fark etmemektedir. Onun icin onemli olan bu fazla glukozu nereye degil, neden depoladıgıdır.
    Simdi insulin bu islemi hangi amacla yapıyor ona bakalım.

    Iyı taraf
    1- Insulin kas insaa eder.
    Insülin protein sentezlemesini uyarır cunku ribozomlara daha fazla protein uretmeleri emrini verir. (Ribozom, ribozomal RNA (rRNA) ve proteinlerden oluşmuştur ve hücrenin protein sentez yerlerine verilen addır.)
    Kaslar proteinlerden olusur. Proteinler de Ribozom'lardan meydana getirilir. Ribozom'ları da insülin harekete gecirir. Guyton und Hall’s Textbook of Medical Physiology kitabından bir alıntı yaparsak:
    "Acıklanamayan bir bicimde Insulin hormonu ribozom makenizmasını harekete gecirir. Insulinin olmadıgı durumlarda ribozomlar calısmayı keser, bu durumda Insulin bir nevi acma-kapama dugmesi görevi gorur."

    Sizce bundan, Insülin kas insaasına yardım eder sonucu cıkar mı? Cevap Hayır! Bu hormon bir yardımcı degil, kas insaası icin bir gerekliliktir.

    2- Insülin kas yıkımına engel olur
    Insülin kas yıkımını engeller. Insülinin anti-katabol ozelligi diger anaboller kadar onemlidir.
    Ekonomiden anlayan herkes soyle bir iddiada bulunabilir: Onemli olan ne kadar para kazandıgın degil, ne kadar paraya sahip oldugundur. Aynı durum kaslar icin de gecerlidir.
    Vucut her gün protein sentezlemesi yapar ve proteinleri harcar. O nedenle protein sentezlemesi, vucudun harcamasından daha fazla olmalıdır.

    3- Insülin hormonu amino asitleri kas hücrelerine ulastırır
    Baslıkta belirttigimiz gibi, insulin kas hıcrelerine amino asitleri ulastırır. Peki tahmin edin bakalım hangi amino asitler özel muamele görürler. Cevap: BCAA. Bu BCAA'lar insülin tarafından bizzat kas hücrelerine kadar eslik edilir. Kas yapmak isteyen kisiler icin bu harika bir seydir.

    4- Insülin Glikojen sentezlemesini arttırır
    Insülin, Glikojen olusumunu tetikleyen enzimlerin faaliyetlerini arttırır. Bu cok onemlidir cunku Glukoz kas hucrelerinde saklanır bu sayede verim ve iyilesme daha iyi olur.
    Ayrıca kastaki glukoz kasların daha sık ve dolu gorunmesini saglar.

    Su ana kadar hep guzel seylerden bahsettik, bir de madalyonun oteki yuzu var.

    Kotu taraf

    1- Insülin, Sensitive-Lipase isimli hormonu engeller
    Sensitive-Lipase isimli hormon yag dokuların azaltılması ile sorumlu hormondur. Insulin bu hormonu engeller. Bu durumda kaslarda depolanmıs yag azaltılamaz ve yakılamaz ve zayıflama da sozkonusu olamaz.

    2- Insülin yagların kullanımını azaltır
    Insülin, enerji icin yag yakımını azaltır ve buna karsın karbonhidratların yakımını saglar.

    3- Insülin yag asitlerinin sentezlenmesini arttırır
    İnsülin, karacigerdeki yag asitlerinin sentezlenmesini arttırır ve bu da vucudun yaglanması icin ilk adımdır.

    4- Insülin Lipoprotein-Lipase harekete gecirir
    Insülin, Lipoprotein-Lipase isimli enzimi harekete gecirir. Eger biraz tıbbi terimlere asina iseniz, aklınıza bir seyler gelmis olmalı. Lipase'ler yag yakımında gereklidir. Peki boylesine gerekli bir enzimin fazla olması neden kötü?
    Hatırlarsanız, insülinin karacigerdeki yag asit sentezlemesini arttırdıgını soylemistik. Bu fazladan yapılan yag asitleri Triglyceride'ye (Triglyceride: Gliserol molekülünün üç tane yağ asidi ile esterleşmesi sonucu oluşmuş yağlar. Diyet yağlarının % 95 ini teşkil ederler.) donusturulur donusturulmez, Lipoproteinler tarafından alınır ve kan dolasımına bosaltılarak, kendilerine bir yer bulmaları soylenir.

    Burada iyi olan sey, Triglyceride'ler yag hucreleri tarafından hemen emilemezler. kanınızda bolcana Triglyceride bulunsa da daha yaglı olmazsınız, cunku Lipoprotein-Lipase oyuna daha girmemistir. Insulin, Lipoprotein-Lipase'yi aktive eder ve Lipoprotein-Lipase de oyuna bu sekilde girer. Bu durumda yag asitlerinde saklı Triglyceride'ler serbets bırakılır ve bunlar da yag dokularında depolanmaya baslarlar.

    Insülin bulmacasının cözumu

    Insülin sadece gorevini yapan anabolik ulastırma hormonudur. Ne iyidir, ne de kotu. Vucutta yaglanmaya mı neden oluyormus yoksa kas yapımına mı, onu hic ilgilendirmez. Onun icin onemli olan tek sey, kan seker oranını normal degerlerde tutmaktır. Kan sekeri arttıgında, insulin salgılanır ve seviye normale gitirilir.
    Insülin kendi kendine salgılanmaz, eger akıllı iseniz, dogru zamanda yeterli miktarda insulin salgılanmasını saglayabilirsiniz. Bunu mumkun kılacak bir yol bulunmaktadır.

    Oncelikle, kas mı yapmak yoksa yag mı yakmak istiyorsunuz, buna karar vermelisiniz.

    Kas yapmak istiyorum!
    Eger kas insaası sizin oncelikli hedefiniz ise, tum gun yuksek insulin degerlerine sahip olmanız gerekmektedir.
    Her seyden once, antrenmandan sonra yuksek insulin seviyesine cıkılmalı, cunku kas hucrelerinin zarları ozellikle insülin ve onun yanında getirdikleri icin gecirgen bir hal alır. Yanında getirdiklerine örnek olarak: Glukoz veya BCAA.

    Yag yakmak istiyorum!
    Eger yag yakmak istiyorsanız, bu durumda insulin seviyeniz minumum degerde olmalıdır. Her seyden önce, bir cok kisi, tum gun boyunca dusuk insulin seviyesine sahip olamaları gerektigine inanır. Eger antrenmanınızın sıradan olmasını istemiyorsanız, o halde aklıllıca bir stratejiye ihtiyacınız var demektir.

    Eger kas buyumesi cok ilginizi cekmese bile, antrenmandan sonra insülin salgılamasını tetiklemeniz gerekir. Bu durum, antrenman sonrası baslayan katabolik sureci durdurur ve glukoz ve aminoasitleri kaslara yollar. Aksi taktirde kas kutlesi kaybeder ve yag yakımını zayıflatırsınız.

    Sıska ve aynı zamanda yaglı gozukmek istemiyorsunuz degil mi? Kaslarına gerekli karbo ları vermezsen aynen o sekilde gozukeceksin.

    Kas yapmak ve aynı zamanda yag yakmak istiyorum!
    Ne yazık ki, gunumuzde pek cok kisi, aynı anda kas yapımının ve yag yakımının mumkun olduguna inanmıyorlar. Bu alısıla gelmis olan dusunceye göre, diyet ve kas yapımı fazları arasında bir rotasyon yapılarak daha fazla kas kazanımı ve yag yakımı amaclanır. Bu bilgi gorundugu gibi degildir.
    Yukarıda belirttigimiz gibi, kandaki seker seviyesi fazla olunca, insulin salgılanır ve glukoz kaslara ve karacigere depolanır. Seviye dusuk ise, insülin salınımı azalır ve vucut enerji kaynagı olarak yagları secer.
    Insulin, yag mı yakmamızı yada kas mı yapmamızı an ve an kontrol eden bir cihazın dugmesi gibidir. Kas-yapımı-yag yakımı arasında gecis, gunler degil dakikalar alır.
    Bunun anlamı, gunun belirli zamanlarını sadece kas yapmaya, belli anlarını da yag yakmaya kullanabilirsin. Bu zaman aralıklarının uzunluklarını istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz.
    Daha hızlı mı kas yapmak istiyorsunuz? Insulin salgılamasına neden olacak miktarı arttırın. Bu ozellikle antrenman sonrası buyuk bir avantajdır. Cunku bu durumda insülin glukozu yag olarak degil, glukojen olarak depolar. Sert bir antrenmandan sonra kaslardaki ve karacigerdeki glikojen depoları bosalır. Bu durumda cok fazla glokoz alımı mumkun olur. Bu durumda karbolardan cekinmeyin.
    Cok daha buyuk kas kutlesi insaa etmek istiyorsaniz, insulin seviyenizi gun boyunca bir yada iki kez daha arttırın. Bunu ya antrenmandan önceki beslenme anında ve antrenmandan sonra ya da antrenmandan sonra 2 kez yapabilirsiniz.
    Yag yakımı icin de, gunun geriye kalan kısımlarında insulin seviyenizi dusuk tutmalısınız.
    Ceviren: Demir00
    Kaynak: http://www.team-andro.com/der-insulin-vorteil.html?sid=d1d0aaa29f3880d726ca8204c478cf44
    Orjinal kaynak: http://www.t-nation.com/free_online...advantage_how_to_bulk_and_cut_on_the_same_day
     
    outlawdrr, Sezercik, ifsygn ve diğer 120 kişi bunu beğendi.
  2. Emiroa
    Offline

    Emiroa Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2010
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Erdek
    Bu yararlı bilgiler için teşekkürler...

    Olay hem 2 taraflı ve olabildiğince objektif anlatılmış.. Soru işaretine de yer kalmamış... Çeviri ya da paylaşım için tekrar teşekkürler...
     
  3. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.331
    Beğenileri:
    1.287
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    benim çıkardığım ders: sabah kalkar kalkmaz (muhtemelen insülin seviyeniz minimum düzeyde iken) kardiyo, az ama sık beslenip mideyi de yormadan insülin seviyenizi üst sınıra yakın tutup vücut çalışma :) ve çalışmadan hemen sonra glükoz :)
     
    Leonidas14 bunu beğendi.
  4. ricardo
    Offline

    ricardo Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2009
    Mesajlar:
    69
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Ankara
    yağ yakcaz veya kas yapcaz 2 seçenek sunuluyo sanırım...hacim antrenmanından sonra da şeker kullanmamız(seviyeyi yükseltmemiz) gerek...peki yağ yakımından sonra yani koşudan sonra şekerli bişeyler mi yememiz gerekir kas yıkımı engeli ve daha güçlü bi yağ yakımı için ???
     
  5. MARCELLO
    Offline

    MARCELLO Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2011
    Mesajlar:
    62
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    İnsülin'in bir etkisi daha vardır...Hücre büyümesini arttırır..Buna ''mitojenik etki'' denir...Gerek insülin hormonunun kendi anabolik ve mitojenik etkisi gerekse IGF-1 tarzı ''büyüme hormonu türevlerini'' arttırması, vücutta hücre büyümesini situmule eder..İnsülin fazla olunca kontrolsüz hücre büyümesi meydana gelir..Gereğinden fazla insülin ve IGF-1 hormonları yüzünden hücreler sapıtır..Kontrolsüzce çoğalmaya başlarlar..

    İŞTE BU KONTROLSÜZ HÜCRE BÜYÜMESİNE İSE KANSER DENİR..

    Kanserin bir numaralı nedeni ''gereğinden fazla insülin ve bu insülinin yol açtığı mitojenik-anabolik etki ve ayrıca insülinin IGF-1 düzeylerini arttırmasının yol açtığı kanserleşme''dir..

    Gereğinden fazla insülin aynı zamanda hem direkt hemde dolaylı olarak, DAMAR ENDOTEL tabakasında da ''Growth etkisi'' yaratarak, kalp ve damar hastalıklarına yol açar..

    Göbeklenme ve obeziteye de neden olur..

    Türk halkının bu durumda olmasının,kanser-kalp hasalıkları,obezite ve diyabetin patlama yapmasının nedeni işte bu AŞIRI İNSÜLİN SALGISI'dır..Unlu-şekerli ve glisemik indeksi yüksek gıdaların bolca yenmesi kan şekerini fazla yükseltir..Vücut hızla yükselen kan şekerini dengelemek içinse giderek daha fazla insülin salgılar ve nihayetinde kendi ölüm fermanını da imzalar yavaş yavaş..

    DİLEYENLER KONUYU İSTEDİKLERİ KAYNAKTAN ARAŞTIRABİLİRLER..HAKLI OLDUĞUMU GÖRECEKLER..

    ONUN İÇİN ''KAS YAPALIM'' DERKEN MİLLETİ KANSER,DİYABET vs YAPMAYIN..İNSAN VÜCUDUNUN DENGESİNİ BOZMAYIN..
     
    Son düzenleme: 10 Kasım 2011
    uzerg, 5inun, Eyubb ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  6. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    MARCELLO

    Yazdiklarinin altina imzami atarim o derece hepsi dogrudur ama yetmez

    Insulin insulin direncine yol acar
    Kalp damar hastaliklarina yol acar
    Kellik
    Katarak
    Gh ve testesteron salimini durdurur
    Glukogan yani yag yakma hormonunu durdurur
    Insani cabuk aciktirir

    Kisaca tum kotuluklerin anasidir :)

    Insulin seviyemizi ne yukseltir
    Yaglar hic yukseltmez
    Proteinler biraz yukseltir fakat yaglarla beraber yendigi zaman cok daha az yukseltir
    Karbonhidratlar cok yukseltir

    Bilmeceyi burdan cozebiliriz bizi yaglar mi proteinler mi yaglandirir :)
     
    MARCELLO, Azi ve Efrahim bunu beğendi.
  7. iNFaZ100
    Offline

    iNFaZ100 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Gastronomi ve Mutfak sanatları Öğrencisi
    Yer:
    Çorum/İskilip
    sadece antrenman sonunda karbonhidrqat alsak diğer vakitlerde kullanmasak hem yağ yakmış hemde kas yapmış olurmuyuz yani gün boyu karbonhidratı keselimmi o zaman
     
  8. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    tabiki kesin en sagliklisi bu
     
    iNFaZ100 bunu beğendi.
  9. iNFaZ100
    Offline

    iNFaZ100 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Gastronomi ve Mutfak sanatları Öğrencisi
    Yer:
    Çorum/İskilip
    çok teşekkür ederim hızlı cevap için ve bu beni o kadar sevindirdiki ben karbonhidratı pek sevmem yeyince kötü hissediyoyorum ama kullanmayıncada recovery yvaşlıyo peki kilo başına kaç gram antrenman sonrası şeker alınmalıdır sizce
     
  10. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    30 gr kadar seker iceren meyve suyu ve kefir yada protein tozu
     
    iNFaZ100 bunu beğendi.
  11. iNFaZ100
    Offline

    iNFaZ100 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Gastronomi ve Mutfak sanatları Öğrencisi
    Yer:
    Çorum/İskilip
    o zaman antrenmandan sonra 50 gram muscle-tech hardcore creatine kullansam olurmu 50 gramında 30 gr şeker var 70 kiloyum :)
     
  12. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    taze slklmis meyve suyu daha iyi olur benim fikrime gore
     
    iNFaZ100 bunu beğendi.
  13. draft
    Offline

    draft Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.580
    Beğenileri:
    1.691
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Mimar
    Yer:
    İstanbul
    Birde güzel birşey eklemek istiyorum, bcaa aminoasitlerinden leucine in insülin üzerinde etkisi var:
    http://www.livestrong.com/article/459175-leucine-insulin-production/

    Kris Gethin in bir yazısında veya videosunda izlemiştim, orda bcaa yı günlük tükettiği suya eklediğini ve gün içinde onu kullandığını anlatıyordu. Bir nevi gün boyu yeterli leucine ile insülin salgılanması demek. Peki düşük karbonhidrat tüketimi ile bu nasıl olabilir? Veya ketojenik diyet ile beraber leucine in etkisi ne olur? Dün okuduğum ama bugün kaynağını bulamadığım bir yazıda 1gr leucine in 7 gr kadar glikoza eşdeğer insülin salgısına neden olduğunu okumuştum.
     
    mehmetanil, Azi, Danny Boy ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  14. iNFaZ100
    Offline

    iNFaZ100 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Gastronomi ve Mutfak sanatları Öğrencisi
    Yer:
    Çorum/İskilip
    o zaman üzüm suyu kullanmaı diğerinde fruktoz var antrenmandan sonra yağlanmaya neden olduğunu okumuştum saf üzüm suyunda glikoz var sanırım o zaman 350ml üzüm suyu almak lazım içindeki şeker 100 gramda 12 gram yanlış hatırlamıyorsam teşekkürler
     
  15. iNFaZ100
    Offline

    iNFaZ100 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Gastronomi ve Mutfak sanatları Öğrencisi
    Yer:
    Çorum/İskilip
    kardio yaptığımız günler karbonhidrat ve şekerden uzak durup kas geliştirme çalışması yaptığımız günler şeker tüketsek doğrumu olur yoksa yanlışmı olur
     
    Eyubb bunu beğendi.
  16. Lorrent32
    Offline

    Lorrent32 Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    insulin yoksa kasda yok performansta karbonhidrat yiyerek kim kanser olmuş asıl siz yanlış bilgilendirme yapmayın taş devrini geçeli çok oldu bazıları hala orda takılmış ...
     
  17. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    kanserin en buyuk sebeblerinden birisi insulin direnci hucreler kontrolsuz buyuyolar

    Insulin direncine ne sebeb oluyor?
     
  18. draft
    Offline

    draft Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.580
    Beğenileri:
    1.691
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Mimar
    Yer:
    İstanbul
    Lorrent32, günümüzün temel sağlık problemi insülin. Her hazır gıdaya konan glikoz şurubu, maltodekstrin gibi maddeler, normalde doğal olanı yiyerek hiçbir zararı yokken, işte işin içine bu maddeler karıştığında durum vahimleşiyor. Forumda bu konuda hakkında en az 50 başlık var. Arama yapmadan üsluba ve diğer üyelere saygısızlık etmeden lütfen yazmayın.
     
    heldic bunu beğendi.
  19. Lorrent32
    Offline

    Lorrent32 Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Burası bodybuilding ve diğer spor dallarının konu olduğu bir forum değil mi bana öyle bir spor söyleyinki işin içine karbonhidrat girmesin
     
  20. draft
    Offline

    draft Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.580
    Beğenileri:
    1.691
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Mimar
    Yer:
    İstanbul
    heldic bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş