igf-1 nedir,

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve NİKE tarafından 27 Ekim 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    Insulin-like Growth Factor 1 (IGF-1) / Somatomedin-C (Sm-C)



    IGF-1 (Insülin Benzeri Büyüme Faktörü); serum düzeyi, GH (Büyüme Hormonu) tarafından düzenlenen bir peptidtir. İnsanlarda bu yapıda IGF-1 ve IGF-2 olmak üzere olan iki peptid tanımlanmıştır. Büyüme hormonu reseptörleri zengin olan karaciğer, IGF’lerin kana salgılandığı en önemli kaynaktır. Anabolik ve büyümeyi yönlendirici etkisi olan ve yapısal olarak da insüline benzeyen bu faktörler (IGF-1 ve IGF-2) aynı zamanda hücre proliferasyonunu ve protein sentezini de uyarırlar. IGF’lerin serum düzeyleri GH salınımına ve beslenmeye bağımlı olarak değişir.

    Dolaşımdaki IGF'lerin tamamına yakını proteinlere bağlı olarak bulunur. Bu faktörlere yüksek derecede bağlanma özelliği olan proteinlere IGFBP (IGF Bağlayıcı Proteinler) adı verilir. 6 tane IGF bağlayıcı protein tanımlanmıştır. Bunlardan IGFBP-3, yüksek konsantrasyonda bulunan en önemli taşıyıcı proteindir. IGF-1’in % 95’i ve IGF-2’nin tümü IGFBP-3’e bağlıdır, bu kompleksin plazmadaki yarılanma süresi 12-15 saattir. IGFBP-3, IGF-1 için depo görevi yapar ve bu faktörün dokulara transferinden de sorumludur. IGFBP-3’ün serum düzeyi gün içerisinde sabit olup GH ve IGF-1 tarafından kontrol edilir. IGF-1 ve IGFBP-3 serum düzeyleri, GH’a göre çok daha stabil olduğundan GH salınımının göstergesi olarak tanı amaçlı kullanılır.

    Plazma IGF-1 düzeyi, normal kişilerde pubertede yüksektir, daha sonra azalır, GH eksikliği olan çocuklarda sürekli olarak düşük kalır ancak GH enjeksiyonu ile yükselir. 60 yaşın üzerindeki kişilerde gençlere göre çok düşüktür.

    IGF-1 testinde, testin kalibrasyon standartlarının farklılık göstermesi nedeni ile sonuçların laboratuvarlar arası karşılaştırılması doğru olmaz, testlerin sürekli aynı laboratuvarda yaptırılarak sonuçların izlenmesi önerilir.

    GH düzeyi normal kişilerde çok değişkendir, günlük dalgalanmalar gösterir. Kısa süreli açlık, egzersiz, stres, uyku gibi faktörlere bağlı olarak GH salınımı artar. Plazma yarılanma ömrü 20 dakikadır. Günlük ortalama serum düzeyi 0.5-1.0 ng/ml civarındadır. Yemek öncesi veya egzersiz sonrası 2-5 ng/mL arasında değişir, gece veya etkin bir egzersiz sonrası 20-30 ng/mL’ye kadar yükselebilir. Ayrıca kontrol edilmeyen diabet, malnutrisyon ve karaciğer hastalıklarında yüksek değerler görülür. Yarılanma ömrünün kısalığı ve salınımdaki algalanmalar, plazma GH düzeyinin tanıya yönelik kullanımını kısıtlamaktadır. Akromegali tanısında kullanılan diğer bir dinamik test, OGTT (Oral Glukoz Tolerans Testi)’dir. Normal kişilerde, oral 50 veya 100 mg glukoz verilmesinden sonra serum GH düzeyi, 2 ng/mL veya daha altına düşer, buna karşın Akromegalili hastaların % 85’inden fazlasında, bu değer 2 ng/mL’nin üzerindedir.

    Akromegali tanısı;
    Büyüme hormonunun (GH) sürekli ve aşırı salgılanması sonucu gelişen bir hastalıktır. Salgılanan büyüme hormonunun fazlası, akromegali belirtilerinin çoğuna neden olan Insulin-like Growth Factor - 1 (IGF-1)’in karaciğerden salgılanmasını uyarır.

    Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması yıllara yayılan çok yavaş bir süreç olduğundan akromegalinin klinik tanısı sıklıkla gecikir. Hastalığın nedenlerinin % 95’i hipofizin somatotrop adenomudur.

    Akromegali tanısı için en uygun yol, serum IGF-1 ve buna bağlı olarak artan IGFBP-3 düzeyinin ölçülmesidir.

    Serum IGF-1 konsantrasyonu, GH’dan farklı olarak, gıda alımına, egzersiz veya uykuya bağlı saatlik değişimler göstermez, buna karşın bir önceki gün boyunca salgılanan ortalama GH düzeyini yansıtır.

    Fazla GH salgılanmasına bağlı olarak oluşan Akromegali ve Gigantizm hastalıklarının tanısında, normal düzeyinin 4-5 katına yükselen IGF-1 güvenilir ve yol gösterici bir laboratuvar testidir.

    kaynak:amerikan hastanesi.endokrinoloji makaleleri.

    saygılar dilerim
    nike.
     
    utkux54, 5.Boyut, keepsoul ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  2. advisor
    Offline

    advisor Üye

    Katılım:
    16 Mart 2013
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ISSA CERTIFIED SPORTS NUTRITIONIST
    Çok güzel bir yazı olmakla birlikte eklenebilecekler ;

    IGF-1 asıl olarak hipofiz bezi GH hormonu salgılayan , ama karaciğerden Somatomedin (IGF-1) salgılayamayan insanlar için üretilmiştir tabiki ilk amaç olarak. Devamı olarak özellikle 2. ve 3. derece yanıkların tedavisi içinde kullanılması için testleri sürmektedir .Şu an Ticari olarak Increlex (Mecasermin) adıyla avrupa ve amerika da bulunmaktadır.Bundan farklı olarak mecasermin etken maddesi yarılanma ömrü Human IGF-1 gibi 20 dakika değildir.Ortalama yarılanma ömrü (5.8 hours) olarak geçmektedir.Araştırma açısından IGF-1 LR3 ortalama (10 saat yarılanma ömrü) ile birlikte IGF-1 DES (2 saat yarılanma ömrü) özel labaratuvarlarda üretilmektedir.Genel olarak daha çok ayrıntı yazılabilir bu konuda ama kafa karıştıracağı için şu anda yazmaya gerek olmadığını sanıyorum..

    Kaynak: National Center for Biotechnology Information

    Saygılar....
     
    keepsoul, erol, YesiLZeytin ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. ahmet89
    Offline

    ahmet89 Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    İgf1 kas icinemi yoksa deri altinami enjeksiyon yapiliyo tsekkurler
     
  4. fitt
    Offline

    fitt Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2013
    Mesajlar:
    192
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Sporcu
    Yer:
    Ankara
    Aradan bir yıl geçmiş fakat yazmak istedim, igf yi göbek bölgesinden deri altına yapabilir yada çalıştığın kas grubuna paylaştırarak vurabilirsin. Mesela 100 mgc vuracaksın o gün göğüs çalıştın. 50 sol 50 sağ göğüs şeklinde vurabilirsin. Ben direk göbeğe vuruyorum 1 gün sol bir gün sağ.
     

Sayfayı Paylaş