Hayvansal ve bitkisel protein farkı ?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Onefiniti tarafından 24 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. Onefiniti
    Offline

    Onefiniti Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    8
    Etten aldigim 30 gr proteinle bitkisel ürünlerden aldigim 30 gr protein arasındaki fark nedir ? Vücuda nasıl etki eder ?

    SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  2. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    260
    Beğenileri:
    178
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    Vücutta kas oluşumu, değişik aminoasitlerin bir araya gelmesi ile sağlanır ve bu aminoasitlerin bazıları vücutta üretilebilirken bazılarını dışarıdan almamız gerekir. Bu dışarıdan alınması gereken aminoasitlere temel aminoasitler denir. Hayvansal gıdalarda temel aminoasitlerin tümü bir arada bulunur. Bitkisel gıdalarda ise (birkaç istisna hariç – tofu, soya vb.) yenilen besine göre bunların bazıları bulunmaktadır. O yüzden dikkat edilmesi gereken, bitkisel bazlı gıdalar ile protein ihtiyacı giderilecekse, temel aminoasitlerin hepsini alabilecek şekilde kombinasyonlar oluşturmaktır. Bunun her öğünde olmasından çok, genel olarak bu dengeyi yakalamak önemlidir. Bu kombinasyonlara örnek olarak fasulye ve mercimek benzeri gıdalarla bulgur, kuskus, badem, esmer pilav, tam tahıllı ekmek ve esmer makarnayı beraber yemeyi verebiliriz. Diğer yandan, hayvansal gıdalardan gram başına aldığımız protein miktarı, bitkisel gıdalara göre daha fazla olmaktadır. Bu da tabi ki işimizi biraz daha kolaylaştırır.

    Yukarıda bahsettiklerimiz göz önüne alındığında, hayvansal gıdalardan protein ihtiyacının karşılanması daha kolay olduğu görülse de biraz dikkatli beslenildiğinde bitkisel gıdalar ile de bu başarılabilir. Bugün pek çok vejetaryen hatta vegan beslenen tanınmış atlet ve sporcu (vücut geliştiriciler de dahil) bulunmaktadır.
    Protein tozu alıcaksan Soy yani bitkisellere hiç bulaşma parana yazık bitkisel protein ini badem fındık fıstık gibi kuruyemişlerden karşılar Hayvansal olarak tercih edebileceğin En ucuz ve kaliteli Çökelek,yağsız tuzsus lor,süt,yumurta akı,ton balığı,tavuk,Kırmızı ettede köfte yerine biftek pirzola gibi kısımları hem protein açısında hem diğer aminolar açısından ve özelliklede Kreatin açısından zengindir Protein açısından ucuz ve çok zengin bir besin olan Çökelek i mutlaka tüketmeni öneririm tadı her nekadar ekşimsi ve hoş olmasada kahvaltıda gerekli baharatlar eşliğinde çok güzel bir şekilde tüteketebilirsin Yemeklerle birlikte örneğin bir et yemeğinin yanında ayranı bir iskenderden yoğurdubir kahvaltıdan çayı ayırırsan proteinin ve özellikle demir in emilimini arttırırsın bu gibi besinler demir eminlimini azaltarak demir eksikliğinede sebeb olur yemeklerden 1-2 saat önce ve sonra ayrı olarak tüketmenin bir zararı yoktur Soruna fazlasıyla cevab verebildiğimi düşünüyorum umarım yardımcı olabilmişimdir Onefiniti
     
    Kaçak35, escapist92, Onefiniti ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. Onefiniti
    Offline

    Onefiniti Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    8
    Teşekkürler fazlasıyla yardimci oldunuz minnettarim.

    SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  4. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    260
    Beğenileri:
    178
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    Beğen butonunu kullanmadığınız için uyarıda alabilirsiniz bilginiz olsun ;)
     
  5. thekinger
    Offline

    thekinger Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2010
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    38
    Yanlışmı anladım acaba? Et ürünleri ile ayran ve yoğurt tüketmek demir ve protein emilimini olumsuzmu etkilyor? Kaynak varmı?
     
  6. Onefiniti
    Offline

    Onefiniti Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    8
    Çok aşırı bir olumsuzluk olduğunu sanmam sadece emilimi yavaşlatır. Protein shake yaparken süt yerine su tercih edilmesi gibi.

    SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  7. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    260
    Beğenileri:
    178
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    Öncelikle Et ürünleri ile ayran ve yoğur tüketmek değil Tüm besinlerle Sebzesinden Et ine Karbonhidratına içinde her nekadar demir varsa Bunlarla birlikte Çay tüketmek,Yoğurt ve ayran tüketmek İleriki yaşlar demir eksikliğine sebeb olacaktır ve emin olunki tedavisi hiç hoş değil zaten demir eksikliği tedavisi için gittiğinizde doktor size söylediklerimin aynısını söyleyecektir bunlar bizim Türk milleti olarak pek hoş olmayan alışkanlıklarımız Yoğurtlu ıspanak,Yoğurtlu iskender,Kahvaltıda çay içmek ve benzeri alışkanlıklarımızdan bahsediyorum ayrıca emilimini yavaşlatıyor diye bir tabirde bulunmadım azaltıyor dedim Protein shake yaparken süt yerine su tercih edilmesiyle alakasız bir durum
    Ve Aşırı bir olumsuzluk olduğunu sanmam diyen arkadaşlar a da sesleneyim bu alışkanlıklara devam ettiğiniz takdirde 30-40 lı yaşlarda ortaya çıkıyor demir eksikliği önce üşüme,kesiklerde fazla kan olmaması,tırnaklarda bozukluk,kışın virüslere dayanıksız olma vb. gibi basit şeylerle başlar ve uzarr gider tedavisi içinse gittiğinizde şişe şişe kan şurupları (tadı iğrenç şeyler) ve dediklerimin aynısını söyleyecek size kahvaltıda çay içmeyin yemeklerde yoğurt tüketmeyin gibi aynı şekilde fazla süt tüketiyorsanız bununda kansızlık yaptığını söyleyerek azaltmanızı isteyecektir.
    Kaynak için internetten bir link atmak istemiyorum doğruluğunu teyit etmek için kendiniz araştırma yapabilirsiniz ve hatta gidip diyetisyenlerede sorabilirsiniz veyahut çevrenizde okulunuzdaki biyoloji hocalarınız vb.
     
  8. thekinger
    Offline

    thekinger Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2010
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    38
    Peki
    ayran yoğurt, süt ve çayı ne zaman tüketmeyi öneriyor kaynaklar?
     
  9. S.Mirzabeyoğlu
    Offline

    S.Mirzabeyoğlu Üye

    Katılım:
    11 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    24
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    23
    Cinsiyet:
    Bay
    Hayvansal proteinler daha fayadalıdırlar. Bitkilerden aldığımız proteinler bünyemizde tam olarak kullanılamıyor.
     
  10. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    260
    Beğenileri:
    178
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    ayran,yoğurt,süt ve çay zaten zararı olmayan ve pekçok faydası olan besinler yoğurt un yağ yakımına faydasından tutunda çayın antioksidan yardımcılığına kadar... Yemeklerden 1-2 saat önce veya sonra tüketmekte hiçbir sakınca yok
    --- Mesaj birleştirildi, 27 Mayıs 2014 ---
    ve unutmadan ekliyeyim ayran yoğurt, süt ve çayı ne zaman tüketmeyi öneriyor kaynaklar? gibi alaycı bir cümlenin üzerine birkaç kaynak içeriği olabilecek link atayım
    Vücüt Geliştirme: Yoğurt demir emilimini engeller mi?
    Çay İçmek Demir Eksikliği Yapar mı? | Bitki Çaylarının Faydaları
    Fazla çay kansızlık yapar mı? | Dilara Koçak | Milliyet.com.tr
    Beslenmede doğru bilinen yanlışlar - Gıda Hareketi Umarım nerde kaynak doğrumu bu bilgiler peki kaynaklar nediyor gibi alaycı cümleler yerine birazdaha araştırma yapsanız
     
    Son düzenleme: 27 Mayıs 2014
    thekinger bunu beğendi.
  11. thekinger
    Offline

    thekinger Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2010
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    38
    O soruyu sorarken alaycılık yok ama sen sanırım kendinle alay edildiğini sanıyorsun.
    net olarak kaynak sordum. Yani bilimsel araştırma sonucunu merak ettim. Sen bana gazete makalesi ve vücut geliştirme sitesinden temenni linki vermişsin. Buna kaynak denmez. Kaynak doğru bilginin bulunduğu makaledir. Şöyle saçma bir ifade kaynak kabul edilemez (verdiğin ilk linkten);
    Kalsiyum ve diğer emilimi yavaşlatıcılar etteki kompleks demir üzerinde belki biraz daha az etkiye sahip olabilirler. Kalsiyum teoride demir emilimini bloke ederken, uygulamada pek fazla etkiye sahip olmayabilir. Yoğurtta yüksek miktarda kalsiyum vardır ama yüksek miktarda demir içeren yemekler ile yememeyi tercih edebilirsiniz.
     
  12. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    260
    Beğenileri:
    178
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    kaynak diyen olmadı zaten ''bir kaç kaynak içeriği olabilecek link atayım '' yazıyor orada ben arkadaşın sorusuna yanıt olarak yazdım bunları istediğiniz şekilde tüketin sizin tüketiminize karışan yok
     

Sayfayı Paylaş