Hasimato tiroid- Vg ye etkileri - Deneyimlerim

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve mehmetanil tarafından 23 Kasım 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    Hasimato tipi tiroid bezi iltihabi veya tiptaki adiyla ‘’Hasimato tiroiditi’’ bagisiklik sisteminin bir bozuklugu sonucu ortaya çikar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. asimato tipi tiroid bezi iltihabi en fazla tiroid bezi yetmezligi yapan hastaliktir. Diger bir deyimle tiroid bezi yetmezliginin en önemli nedeni Hasimato tipi tiroid bezi iltihabidir.

    Bu hastalik otoimmün hastaliklar dedigimiz hastaliklardan birisidir. Otoimmün hastaliklarda vücut kendi dokusunu yabanci doku olarak algilayip onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savas olusur. Hasimato tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Vücudumuz tiroid bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine baglanarak tiroid hücrelerini harap ederler. Bu arada tiroid bezine birçok iltihap hücresi birikir. Iltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalinca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezligi ortaya çikar. Bu hastalarda yillar içinde tiroid bezi gittikçe küçülür. Baslangiçta ufak bir guatr ve kanda anti-TPO antikor yüksekligi varken TSH, T3 ve T4 hormonlari normaldir. Daha sonra zaman içinde hastalik ilerledikçe önce baslangiç halinde tiroid yetmezligi (sadece TSH yüksek, fakat T3 ve T4 normal) sonra tam tiroid yetmezligi (TSH yüksek, T3 ve T4 hormonlari düsük) gelisir.

    HASHIMOTO VE BESLENME

    EN ÖNEMLISI IYOTSUZ TUZ YEMEKTIR.
    1.Karbonhidratli, unlu ve sekerli gidalari az yiyiniz.
    2.Kafein içeren kola, kahve ve çikolatayi azaltin
    3.Hidrojenize yaglari (margarin) yemeyin. Zeytinyagi veya sivi yaglar yiyin
    4.Kilonuz fazla ise zayiflamaya çalisin
    5.Haftada 2 defa balik yiyin, balik yemiyorsaniz omega 3 destegi alin
    6.Egzersiz yapiniz. Egzersiz tiroid bezinin daha iyi çalismasini saglar
    7.Protein yeteri kadar alin
    8.Vitamin, mineral eksikligi varsa destek aliniz.
    9.Sigarayi kesiniz. Sigara tiroid hormonlarini azaltir.
    10. Selenyum, çinko ve magnezyum eksikligi varsa giderilmelidir.
    11.Kanda homosistein yüksek ise folik asit vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini ve B6 vitamini aliniz.
    12.A vitamini veya beta karoten almayınız. Tiroid yetmezliğinde kanda A vitamini veya beta karoten yüksektir.
    13.Multivitamin ilaçların içerisinde iyot ve A vitamini varsa almayınız.

    EN IYI BESLENME GLISEMIK INDEKS BESLENME YONTEMIDIR
    Akilci karbonhidrat seçimi yapmak, yani yüksek GI yerine düşük GI’li karbonhidratları yemek
    Gıdaların yaklaşık olarak GI değerlerini öğrenmek
    Günlük karbonhidrat miktarını ölçülü almak ve düşük GI’li de olsa fazla karbonhidrat almamak. Yani her öğünde asla fazla kalori almamak.

    Bu bilgilerinde ışığında yaşadığım tecrübelerim sonucunda troid tedavisi için kullanılan ilaçların önemini anladım.Öyle bir durum ki ilaçlarınızı kullanmasanız ne kadar dengeli ve düzenli olursanız olun bir başarı yakalamanız çok zor. Bu hastalığın bir yan etkisi ise gelişim sürecindeki etkileri her ne kadar bu konuda kimse böyle olduğunu kabullenmese de troid ilaçlarının yan etkileri arasında kemik erimesi ve kas dokusunun yavaş gelişmesi de var. Bunun için sürekli doktor kontrolünde tedavi şart. İlaçlar gereken kadar kullanılmalı kendi başınıza doz artırımı veya azatlımı kesinlikle olmamalı.
    Ancak şunu belirtmek isterim bu dezavatajlara sahip olunmasına rağmen düzenli ve dengeli yaşam ve tedavi ile Vücut Geliştirme sporuna ciddi derecede zararları dokunmamaktadır.

    Bu bilgilerden sonra şunları belirteyim bir mucize olmadığı sürece bu hastalıkla ömür boyu yaşamayı öğrenmeliyiz. Hayatınızı kolaylaştıracak birkaç öneri sunayım sizlere. En önemli unsurumuz olan ilaçlarımızı küçük ilaç kutularında yatağımızın hemen başında bir bardak su ile hazır tutarsak kalkar kalkmaz içme sansımız doğacaktır. Uzun süreler aç kalmamayı öğrenmeniz gerekmektedir. Yanınızda sürekli bir şeyler olsun örneğin 2 3 adet fındık bile size yetecektir. Alkol sigara nargile kafein kola gibi ürünler bırakın yılda 1 2 yi hayatınızdan tamamen çıkması gereken ürünler listesinde başı çekecekler.Hayat tarzınızı tamamen değiştirmekle alakalı bir durum. Ben su anda bu şekilde yaşıyorum ve gayette memnunum inanın 6 aydır kola içmedim geçen bir içeyim ya acaba nasıl olur dedim gerçekten çok garip bir tadı varmış. Kendı yemeklerınızı kendınız hazırlayın ve şunu unutmayın her öğüne otururken ya bu kadarcıkmı yiyeceğim diye düşüneceğinize bu gün bakalım yemeğimden nasıl zevk alacağım diye düşünün. Kendı yaptığınız yemeği yemenin hazzı bir başka olacaktır inanın bana ve her geçen gün daha da ileri hedefe doğru emin ve sağlam adımlarla yürüyün. Bu yolda olan herkese sonsuz başarılar dilerim.

    Kaynak:Acıbadem Hastanesi Haşimato troidi bilgi kitapçığı.
     
    Son düzenleme: 23 Kasım 2012
    paramedic35, diez, thetramp ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Forumda eksikligi cekilen bu konu hakkinda genis bilgi verdigin icin gercekten tesekkur etmek isterim.

    Bu hasimato tiroidi hastalari duzenli ilac tedavisinde normal insanlar gibi sporlarina devam edebiliyorlar mi? Ne kadar surede doz kontrolu yapiliyor?
     
  3. John399
    Offline

    John399 Üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    920
    Beğenileri:
    555
    Ödül Puanları:
    103
    Sevgili Mehmetanil Bftr yi bu denli güzel bir paylaşım ile bilgilendirdiğiniz için ellerinize sağlık diyor ve hemen soruma geçiyorum ...


    Genel anlamda tiroid hastalığının supplementlere karşı reaksiyon gösterme durumları var mıdır ? çünkü bir çok çeşit komplex supplement ve içerisinde bir çok madde var kreatin , bcaa vs gibi .
     
    mehmetanil ve (silinen üye bunu beğendi.
  4. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    Olumlu yorumlarınız için çok teşekkür ederim sayın brhmcr. Tabikide devam edebiliyorlar her spor bizim durumdakiler için uygun. Sadece mevyesini birazcık geç alabiliyoruz. İlaç olarak su anda ülkemizde kullanılan iki marka dikkat çekmektedir. Bunlar euthyrox ve levotiron adlı ilaçlardır. Aslında laboratuvar içerikleri aynı fakat farklı iki firmanın ilacıdır. Doktorlar kendi Güvendikleri marka olanı tercih etmektedirler. Ben euthyrox kullanıyorum bazen ilaç bulamassam aynı dozda levotiron da alıyorum sıkıntısını görmedim. Doz kontrolü stadar olarak 60 gün olarak belirlenmiş.Ancak çoğu doktor 6 ayda bir kontrol edilse yerinde diyor ancak ben her ay kontorollerimi oluyorum ve doz ayarlamamı yaptırıyorum. Maddi gücü olmayanlar devlet hastanelerindede bu kontrollerini yaptırabilirler. İlaçları sağlık güvencesi olanlar devletten ücretsiz alabilme imkanına da sahiptirler. Ücretli fiyatları ise 5 tl ile 9.75 tl arasında değişmektedir.

    ÖNEMLİ NOT: Kilolu olupta troid bozukluğu olmayanların sadece kilo vermek amacı ile bu ilaçları içmesinin ölümcül sonucları olabileceğini bizzat endokrin uzmanı prof dr. İlhami USLU hocamızdan dinledim.

    ---------- Post added at 15:16 ---------- Previous post was at 15:09 ----------

    Değerli zamanınızı ayırıp incelediğiniz için teşekkürlerimi sunarak sorunuzun cevabına geçeyim sayın John399.
    Şimdi bunun hakkında detaylı bir bilimsel çalışmaya rastlamadım ancak kendi kullandığım supplementler doğrultusunda oluşan fikirlerimi sizlere aktarayım. Supplement günlüğümü takip eden arkadaşlarımızın bildiği gibi kışa sağlam ve fazla sayıda supplement desteği alarak girdim. Bu ek besinlere başlamadan önce detaylı bir kan ve idrar test yaptırdım. Antrenmanlarıma ek olarak hastalığıma uygun bir beslenme ile birlikte aldığım supplementler sonucunda 1 ay sonra testleri yenilediğimizde vücuduma herhangi bir yan etkisinin olmadığını karaciğer ve böbrek gibi genelde supplementlerin zorladığı organların işlervlerinin yerinde olduğunu ve eski testlerle %99 oranında aynı sonuçları aldığımızı gördüm.
    Bunun sonucunda haşimato troidi olanların supplement kullanmasında gözle görülür bir aksilik doğmadı. 2. Ayımdada bu şekilde supplement kullanımına devam edeceğim olumlu olumsuz tüm gelişmelerden sizleride haberdar edeceğim saygılarımla...
     
    diez, John399 ve (silinen üye bunu beğendi.
  5. doctor
    Offline

    doctor Özel Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    205
    Beğenileri:
    157
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    HASHIMOTO VE BESLENME

    EN ÖNEMLISI IYOTSUZ TUZ YEMEKTIR
    burda ne demek istedin
    +olarak bilgilendirme yapman güzel ancak hastanelerin hasta çekmek adına hazırlattığı sayfalardan c/p ile verilen bilgiler bilimsellikten uzak tabi burası tıp forumu değil ancak bazen yanlış yada eksik bilgiler hiç bilgi olmamasından daha fazla soruna yol açabilir.
    m.anıl arkadaşımızın iyi niyetli ve sıkı bir forum takipçisi olduğunu biliyorum . uzun yazıp kafa karıştırmayalım
    1-hashimoto hst bulan bir japon olduğundan bu adı alır
    2-otoimmun yani bağışıklık sistemi ile ilgili bir hst.dır
    3-kadınlarda daha sık görülür
    4-hipotiroidi olan kişide otoantikor poz. ile tanı kesinleştirilir
    5-bu kişiler ömür boyu dışadan tiroid hormonu almak zorundadır
    6-ben hastalarımı normalde 3 ayda bir çağırırım ama araya giren enfeksiyon operasyon emosyonel stress ağır aktivite diyet eşlik eden hastalık vb durum varsa sıklık artabilir keza doz değişikliği yaparsam süre değişir
    7-hormon seviyeleri normal olan kişilerin (ilaçla) diğer bireylerden farkı yoktur özel beslenme vb gerekmez kilo problemlerinide buna bağlayamazsınız
    bu bilgiler yılların birikimi ve tecrubenin tıp literaturuyle harmanlanması sonucudur.
     
    as55, diez, thetramp ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  6. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. İlaç alındığı zaman zaten normal bir insan gibi olunuyormuş onu biliyordum ancak genede ne olur ne olmaz işimizi sağlamam alalım biz :) ilaç kullanımı çok önemli bence çünki ben bazen 1 hafta bile kullanmasam normal diyetime devam etsem hemen kilo alımım başlıyor. Hastane kitapçığı ana kaynaktan ziyade yan kaynak oldu benim için ana kaynak doktorumdu her zaman. Ama siz bu işin ehlisiniz size karşı görüş sunmak aptallık olur :) tuz meselesinde ise bana doktorumun dediği aynen suydu yanlışım varsa lütfen düzeltin ki insanları yanlış yönlendirmeyelim. İyotun fazla alınması haşimato troidini tetiklermiş kullandığımız ilaçlar zaten vücudun ihtiyaçları doğrultusundaymış o yüzden bana iyotlu tuz kullanma demişti. Zaten ben hiç tuz kullanmıyorum şu anda.
     
  7. Efrahim
    Offline

    Efrahim Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2012
    Mesajlar:
    424
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    Ankara
    Bende de hashimoto tiroid var malesef :( ben de ketojenik diyet yapıyorum ama iyotsuz tuz konusu tartışmalı arkadaşlar :( bu hastalığın malesef tedavisi yok ömür boyu ilaç kullanıyoruz :( sporumu etkilediğini pek söyleyemem açıkçası gelişimim yavaş değil :)
     
    mehmetanil ve (silinen üye bunu beğendi.
  8. doctor
    Offline

    doctor Özel Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    205
    Beğenileri:
    157
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    anladım hashimoto hastalığı gelişiminde aşırı iyotun etkisi var mutlaka ve bazı hastalar iyot alımını azaltınca düzelme görülebiliyor tabi erken dönemlerde yani bez tamamen fonksiyonunu kaybetmediyse tuz kullanmayarak en doğrusunu yapıyorsun bende uzun zamandır extr tuzu hayatımdan çıkardım yaklaşık 6 yıldır .besinlerdeki tuz yetiyorda artıyor tr e ort tuz tuketimi 25-30 g kadar yani normalin 5 katı sadece tiroid değil dahada önemlisi kalp damar hast. davetiye çıkarıyor tuz
     
    mehmetanil, John399 ve (silinen üye bunu beğendi.
  9. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim merak ettiğim kullandığımız ilaçların yani levotiron ve eurhyrox un kas gelişimine olumsuz etkisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir acaba?? Yani bu şekildeki görüşler için bilimsel düşünceniz ??
     
  10. RaJeV
    Offline

    RaJeV Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesajlar:
    1.756
    Beğenileri:
    686
    Ödül Puanları:
    123
    Öyle bir şey olsa idi insanlar bunları streoid olarak kullanır mıydı ki?
     
  11. doctor
    Offline

    doctor Özel Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    205
    Beğenileri:
    157
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    bu ilaçlar aslında ilaç değilde eksik olan bişeyin yerine konması diyelim lab. olarak hormon duzeyleri normalse hiç bir zararı yok sadece yaşlı bireylerde özellikle post menopozal kadınlarda osteophorozu artırabilirler yoksa kas gelişimine olumsuz etkisi yok bazı yağ yakıcılaın ve pre workoutların içinde var dikkatli kullanmak lazım
     
  12. sampetrum
    Offline

    sampetrum Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2012
    Mesajlar:
    52
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    18
    benim de hasimato hastalığım var fakat doktorum ilaç kullanımına gerek yok dedi normal şekilde devam edebilirsin dedi ve zayıf oldugum için aşırı derece karbonhidratlı yiyecek yiyorum inş sıkıntı çıkmaz
     
  13. patlıcan
    Offline

    patlıcan Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2012
    Mesajlar:
    59
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    18
    doctor size bir şey sormak istiyorum tam olarak burdakı tıroıt hastalıgıylamı ılgılı pek bilgim yok. 17 yaşındayım. t3 t4 degerlerı normal tsh degerı 5.5 normalde 3.52ye kadarmı olması lazım tam hatırlamıyorum. doktora sordumuzda ılaca suan ıcın gerek yok demişti yaşından dolayı duzelme ıhtımalı var ergenlıkte ınış çıkış olabilir demişti. ama kontrol altında suan ıcın. şimdi bu hasimato tıroıdı denılen olay benımkıylemı aynı olay mı? ve genel olarak yorumlarınızı beklıyorum. yardımcı olursanız sevinirim
     
  14. doctor
    Offline

    doctor Özel Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    205
    Beğenileri:
    157
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    test sonuçlari kullanilan kite göre değişir o lab in üst siniri tsh için 3.5 ise 5.5 yuksektir serbest hormon duzeyleri normal.hashimoto için otoantikor bakilmaasi lazim negatifse duzelebilir sendeki durum. Pozitifse tuz alimi azaltilip izlenir ancak tsh 5 in üstündeyse ilaç verin diyen yaklaşimlarda vardir ilerde bu subklinik durum klinik hale dönüşeceği öngörüsüyle .
     
  15. patlıcan
    Offline

    patlıcan Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2012
    Mesajlar:
    59
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    18
    hashimoto tiroidi ile ılgılı bılgım pek yok onuda bıdahakı tahlilde baktırmak ısterım. yanlız suan 5.5 ılaç kullanılması gerekli bir değer mi? sizce? ayrıca vg yapıyorum bu durumu nasıl etkiler ? kılom suan normal ama cabuk alabılıyorum bazen. bi de iyotsuz tuz denmiş burda doktor bana iyotlu tuz önermişti? cevabınızı bekliyorum doctor bey.
     
  16. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    Peki doctor sormak istediğim bir konu çıktı o zaman. Şimdi 350mcg alıyorum günde ben ilacımı. Yağ yakımını arttırmak için ilacın dozunu arttırırsak vücut çok hızlı çalışacak bunun bir yan etkisi varmı acaba ?
    Bu konudaki değerli fikirlerinizide almak isterim
    Saygılarımla..
     
  17. doctor
    Offline

    doctor Özel Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    205
    Beğenileri:
    157
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    ilaçsız takip uygun bence antikor baktır yinede tuz konusu aşırı iyot alımıyla ilgili fazla tuz kullanmıyorsan sorun yok

    ztn yuksek doz alıyorsun hormon profilin normalse hiç karıştırma dozları artırsanda çok faydası olmaz yağ yakımına k.gelsin
     
    mehmetanil bunu beğendi.
  18. mehmetanil
    Offline

    mehmetanil Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1.949
    Beğenileri:
    2.276
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    avukat
    Yer:
    Beşiktaş-İSTANBUL
    Anladım durumumu benim doz normal insanların aldığının neredeyse 2 katı doktorada söledim sana bu gerekir diyordu.
    Bu arada kaza tatil derken 15 gündür ilaçlarımı almadım. Sporsuz deli gibi yemek sonucunda alınan kilo 5.5 kg yağ olarak bana eklendi. Bilginize sunarım.
    Saygılarımla...
     
  19. patlıcan
    Offline

    patlıcan Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2012
    Mesajlar:
    59
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    18
    bana doktor iyotlu tuz önermişti tsh ın düşmesi için.siz tam olarak anladıgığım kadarıyla iyotsuz tuz öneriyosunuz. hangisi kullanılması gerek kafam karıştı?
    aşırı bi tuz alımımda yok ama genede hangısının kullanılması gerektıgını bılmek isterım.
     
    Efrahim bunu beğendi.
  20. Efrahim
    Offline

    Efrahim Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2012
    Mesajlar:
    424
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    Ankara
    Tartışma var o konuda doktrinde fikir ayrılığı var.
    İki açıdan bakarsak biri bu hastalığı aşırı geliştiren aşırı iyottur iyot almasın der.
    Karşıt görüşlüler ise t3 hormonu iyotla yapılır kalan tiroid bezi işlevine devam etsin diye günlük 5 gr ı aşmamak kaydıyla iyotlu tuz kullandırırsak uygundur diye düşünmüşler.

    Yani doktorun tercihi :)
     

Sayfayı Paylaş