Halter Sırları

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve asrin78 tarafından 18 Nisan 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 12 üye.
  1. asrin78
    Offline

    asrin78 Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2007
    Mesajlar:
    508
    Beğenileri:
    230
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    MUHASEBE
    Yer:
    İSTANBUL
    Fitness dünyasının sırrıyla tanışmam yıllar önce televizyonda Milli Halter Takımı’nın antrenmanını gördüğüm zaman başladı.Efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu’nun olimpiyatlara hazırlanırken yaptığı antreman görüntüleriydi , benim bu sırla tanışmamı sağlayan.

    Naim Süleymanoğlu’nun önünde , şimdi kaç kilo olduğunu hatırlamadığım bir halter vardı.Kilosunu hatırlamasam da ,halterin yanına koyulan plakaların bir kamyon lastiği kalınlığında olduğunu hatırlıyorum.Naim Süleymanoğlu,bu halteri tek bir hareketle kafasının üstüne kaldırıyordu ve bu sadece ısınmaydı.1996 Olimpiyatları’nda 4 dünya rekoru kırmış birinden bahsettiğimiz için bu pek de sürpriz sayılmamalıydı.Sonuçta kendi ağırlığının 3 katından fazlasını kaldıran bir adamdan bahsediyoruz.

    Bu tek seferde yapılan kaldırma hareketine koparma dendiğini de o zaman öğrenmiştim.Ancak olimpik halter çalışmalarının, daha kaslı bir vücut için halter sporuyla uğraşmayanlar tarafından da yapılabileceğinden haberim yoktu.Aslında bu tür antremanlar hız,esneklik,koordinasyon ve kas gelişimi açısından bütün sporcular için faydalı.

    Şu anda olimpiyatlarda halter dalında iki farklı kaldırma tekniği kullanılıyor.Biri demin bahsettiğim koparma,diğeri ise silkme.Gözünüzün önünde daha iyi için koparmanın ;deadlift,barbell shuring,jump squat ve overhead squat hareketlerinin hızlı bir birleşimi olduğunu söyleyebiliriz.Silkme ise deadlift,upright row,front squat ve push pres egzersizlerinin tek bir harekete sıkıştırılmış hali olarak görülebilir.

    Bu hareketlerin ne kadar etkili ve faydalı olduğunu daha iyi anlatmak için halter sporcularının sıçrama kabiliyetlerinin basketbolculardan bile daha iyi olduğunu söylememiz herhalde yeterli olacaktır.Eastern State Tenessee Üniversitesi’nin olimpik sporcular arasında yaptığı bir araştırmada,sıçrama kabiliyeti en iyi olan sporcular halterciler seçilmiş.

    Mesela ABD tarihinin en önemli haltercisi Shane Hamman ,158 kg ağırlığındaymış ve 91 cm yükseğe sıçrayabiliyormuş.NBA oyuncularının ortalama sıçrama yüksekliği ise 86cm.

    Öte yandan,şaşırtıcı bir nokta daha var.O da halter sporcularının aynı zamanda en güçlü atletler olduğu.Atlet diyorum,çünkü araştırmalar halter sporcularının en az maratoncular kadar kalori yaktıklarını ve ortalama %5 daha az yağ oranları olduğunu gösteriyor.Üstelik ,günde 6000-8000 kalori kadar yemek yiyorlar.

    Peki ,nedir halter sporcularını bu rakamlara ulaştıran?İlk olarak şunu söylemek gerek;haltercilerin çalışmalarında,normal ağırlık antrenmanı egzersizlerine göre bütün vücut kasları çok daha fazla çalışır.Bir tekrarın sadece 1-2 saniye sürmesi hızlı kasılan kas liflerini çok etkili bir şekilde çalıştırır.Zaten güç ve büyüme açısından en büyük potansiyele sahip kas lifleri de bunlardır.

    Halter sporunun iki olimpik dalına bakarsak , kaldırmaların iki farklı bölümden oluştuğunu görürüz.Çekme ve yakalama…Çekme kısmında halteri yerden kaldırır ve üst bacaklarınızın ön tarafına alırsınız.Vücudunuz sanki sıçrayacakmış gibi pozisyon alır.Yakalama bölümünde ise vücudunuzu hzlı bir şekilde barın altına götürmeye çalışır ve halteri omuzlarınızın üstüne ya da başınızın üstüne alırsınız.

    Halter antrenmanlarının faydalarının %95’i ise çekme kısmından geliyor ki,bu kısım aslında daha basit.Bütün teknik zorlukların yaşandığı yer ikinci yakalama bölümü ki,eğer olimpik hedefler peşinde değilseniz bu bölüm sizin için gereksiz.

    Sıradan bir erkeğin halter antrenmanlarının faydalarını tecrübe etmesi de , akıllıca hazırlanmış bir antrenman programıyla mümkün.Alt tarafta yer alan egzersizleri antrenman programınıza ekleyerek , sizde bunu yapabilirsiniz.

    OLİMPİK ANTRENMAN


    Yaptığınız rutin antrenmanlarınıza ,haftada iki kere bu egzersizlerle başlayın.Birinci ve ikinci programları değiştirerek uygulayın.Bir gün birinci programda yer alan iki egzersizi yaptıysanız,bir sonraki antrenmanınızdan evvel 2.programdaki egzersizleri yapın.Seçtiğiniz ağırlık, hızlı bir şekilde kaldırırken sizi zorlayacak kadar ağır olmalı,ancak kontrolü hiç kaybetmemelisiniz.Belirtilen tekrarları bitirebileceğiniz en yüksek ağırlıkları seçin


    [​IMG]

    [​IMG]

    Yazı:Tim FOLGER
    Derleyen:Fatih Büyükbayrak
    Mens Health 2009 sayısından metne döküp düzenledim.
     
    cemilög, DeaqLe, draft ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. mrgrowth
    Offline

    mrgrowth Yeni Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2010
    Mesajlar:
    118
    Beğenileri:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    akademisyen
    işin yüzde doksan dokuzunu bacaklar yapıyor.o yüzden bacakları çok kuvvetlidir haltercilerin.aynı zamanda tekniğide iyi kapmış olmak lazım.200 kg yi atıp tutup dengeyi sağlayamazsanız sakatlık içten bile değil.bende halter antremanları yapıyorum.yıllardır vg ile uğraştım halada uğraşıyorum.ancak halter bana antreman sistemimde farklı bakış açıları getirdi.ve iyi de oldu.deadlift ve squat yapmayan varsa mutlaka yapmalı.güç artışı için birebir.deadlift çalışana kadar sırt kaslarımı çalıştırdığımı zannaeerek kndimi kandırmışım sadece.yazı güzel teşekkürler.
     
  3. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73
    bişey sormak istiyorum , ben military pressi max 75 kg yapabiliyorum , omuzlamayı 90 kg ile yapmama ragmen gerisini getiremiyorum , military pressi artırmadıgım sürece 90 kg ile silkme yapamam anlamınamı geliyor bu ? yoksa haltercilerin farklı bir yöntemimi var yani agırlıgı omuzladıktan sonra kafamızın üstüne atarken bizim bilmedigimiz bir teknigi mi var haltercilerin?
     
  4. cadocx
    Offline

    cadocx Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2009
    Mesajlar:
    1.037
    Beğenileri:
    406
    Ödül Puanları:
    0
    military press de biz bunu bacaklardan kuvvet alarak patlamalı bir biçimde yapıcaz omuzlama dediğin clean sanırım bunu full olarak mı yapıyorsun ?
    bu arada clean&jerk vücudu baştan sona kadar çalıştırıyor güç için mükemmel bir hareket
    snatch ise gerçekten teknik ve tecrübe istiyor 1-2 kere denedim baya bi amatörce oldu sağlık olsun :D
     
  5. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73

    evet full olarak yapıyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum herkese , özellikle silkme(clean and jerk) kesinlikle yapılmalı , boşuna dememişler " king of the all exercises "diye.
     
  6. mrgrowth
    Offline

    mrgrowth Yeni Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2010
    Mesajlar:
    118
    Beğenileri:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    akademisyen
    tamamen teknik.omuza aldıktan sonra ağırlığı military pres şeklinde omuz ve triceps gücü kullnarak kaldırma yapmıyorlar.ağır çekimle atışı izleme imkanınız varsa izleyin omuzdan atarken bacaklarla esneme yapıp atıyorlar.ve hemen ağırlığın altına giriyorlar.yani önce bacakla atış(kuvvetli bir atış ama)devamında bacakları kırarak barın altına girip hemen hemen aynı andada kolları kitleyip bacaklarla doğruluş yapılıyor.tabi bunlar çok hızlı saniyeler içinde yapılıyor.tekniği iyi kapıp bacakları güçlendirmek lazım baya bi.200 kg lerle önsquat normal squat falan giriliyor.sürekli güç antremanları yapılıyor.sürekli teknik çalışıyor.10 -12 yıl aynı tekniği çalışıkları düşünülürse bir defada sizin kaldıramamanız normal.kollarla pres yok.zaten o ağırlığı kollarla preslemekte çok zor olur.kollar sadece destek görevi görüyor.
     
    serkan1984 bunu beğendi.
  7. supersport
    Offline

    supersport Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    446
    Beğenileri:
    236
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Tıp
    3 aydır deadlift yapıyorum. sırtta hiç olmadığı kadar bir gelişim yakaladım. trapezi neredeyse hiç çalışmazdım, trapez belirdi.
     
  8. snatcher
    Offline

    snatcher Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2009
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    bende sunu eklemek isterimki halter barlari farklidir yani vucut gelistirme salonlarindaki barlarla yapilmaz ve birde her olimpik bar halter bari degildir bar tuttugunuzda bas parmaginizin diger parmaklarinizi tamamen sarmasi gerekir daha iyi bir destek icin bundan dolayi normal salonlarda pek bulunmaz zaten bir cok salondada eski dokum tarih oncesi barlar vardir bunlarla silkme yada koparma kesinlikle yapilmaz bilekelerde sakatlanmaya yol acabilirler, yaklasik iki yildir halter antremani yapiyorum bundan dolayi konuya asikarim..
     
  9. draft
    Offline

    draft Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.580
    Beğenileri:
    1.691
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Mimar
    Yer:
    İstanbul
    Bende yaklaşık 6 aydır clean and jerk çalışıyorum. Bunun yanında squat, jump squat, deadlift yapıyorum. Aslında yapmayı en sevdiğim hareket deadlifttir:) Kesinlikle güç artışında çok önemli hareketler. Ayrıca snatch yapmaya da başlamam lazım. İtü nün Amerikan Futbolu antremanlarına gidiyorum ve orda elemanlar 140kg ile snatch yapabiliyorlar. Gerçekten görmeye değer.
     
  10. snatcher
    Offline

    snatcher Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2009
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    valla bu isin teknigi bana kaldiristan daha zor geliyo daha simdi idmandan geldim hala teknik calisiyoruz kaba kuvvetim cok iyi ama isi teknikl birlestirmek gerekiyo isin zor kismi bu, snatch squati tavsiye ederim mutlaka denemelisin birde antreman tamamen isi bilen birinin gozetiminde olmali snatch kaldirislari veya clean n jerk gene hersey teknige bagli malesef..
     
  11. ASLAN05
    Offline

    ASLAN05 Yeni Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaşlar ben 14 yaşındayım ve geçen yıl halter salonuna yazılmıştım ilk başlarda bu sporu çok sevmiştim hocamız bize fazla bilgi vermesede orda bulunan şampiyonlar bize yardım ediyordu bahsettiğim spor salonu Merzifon halter salonudur ve son yıllarda türkiyede büyük başarı elde etmiş bir salon ayrıca bu salon başarıları elde ederken küçücük bir ortamda çalışıyor.kısaca yaptığımız programı anlatayım
    salonda hemen hemen bütün vücüt geliştirme makineleri var ilk başta bütün makinelerde 10 tekrar yapcağımız ağırlık seçip tek set 10 tekrar yapıyorduk
    sonra
    squat 3x10
    koparma 3x10
    silkme 3x10
    yapıyorduk sıralama önemli değil o gün canımız nasıl isterse öyle yapardık
    bunlar bittiğinde hoca bizi serbest bırakır ve salonda eksik bölgelerimizi geliştirirdik.
    bunu hergün yapardık o zamanlar vg ile ilgili tek bir bilgim yoktu bu site sayesinde overtrand ne onu öğrendim ve yaptıkları bu programım çok saçma olduğunnu anladım ama hala çözemediğim birşey var bu salon yaptığı bu programla türkiyede bir numara
    bu salondan yarışmaya katılan herkez türkiye sıralamasında ilk 5ten geride olan yok
    http://www.haberler.com/merzifon-belediyesi-halter-sporcusu-ilk-kez-dunya-2712904-haberi/

    http://www.sondakika.com/haber-merzifon-belediyespor-kulubu-halter-antrenoru-2584919/
     
  12. ASLAN05
    Offline

    ASLAN05 Yeni Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    son olarak şunu ekleyim bu salon türkiyede 4. yaptıkları program ortada ben 4. olmalarını azimden çok merzifon insanın genetik yapısında buluyorum bir çoğunun vücüdü hacimli değil ama kaya gibi sert
     
  13. cemilög
    Offline

    cemilög Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2014
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Bende yeni başladım. Genellikkle silkme çalışıyorum çünkü koparma teknik ve güç isteyen bi hareket. 40 kg ile omuza çalışıyorum. 60 kg ile bar omuzda çömel kalk yaparak bacaklarımı güçlendiriyorum. Bence spor salonundaki bütün aletleri kullanmış kadar oluyorum. Sağlam ve sağlıklı bir vücut için halteri tavsiye ederim. Yalnız bunu bilinçli ve teknik olarak başlamanız sağlığınız açısından önemli ! Haftada en az 3 gün vücudunuzu esnetin. Yeni başlamak isteyen arkadaşlar için fikrimdi. Teşekkürler
     
  14. snatcher
    Offline

    snatcher Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2009
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0

    Bende nacizane bir kac ekleme yapmak isterim malesef turkiyede halder ancak 1 arpa boyu yol almistir bu spor naim suleymanoglunun 1986da sanirim turkiyeye gelmesiyle basladi gelelim esas surece simdi, kac tane halter okulu acildi turkiyede ankaradan ve bir kac il disinda? okullara indimi bu spor? 1988de suleymanoglunun turkiye adina olimpiyatlardaki ilk sampiyonlugundan sonra kac tane sporcu yetisti? 1988 senesinden sonra bu spor her yere yayilmaliydi ama malesef ankara icinde kaldi, koskoca istanbulda bizler bir salon disinda yer bulamamistik zaten gittigimizdede yasiniz gecmis deyip geri cevirmislerdi oda ayri bir konu turkiyedeki sistem degismedigi surece her ile cok amacli spor tesisleri acilmadigi surece , futboldan baska diger sporlara agirlik verilmedigi surece hic kimse turkiyeye olimpiyat falan verilmesini beklemesin.
     
  15. Jacklifter
    Offline

    Jacklifter Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    540
    Beğenileri:
    493
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    CrossFit Level 1 Trainer
    Yer:
    Ankara
    Bence CrossFit'in Türkiye'de gelişmesi en fazla haltere yarayacaktır. Dediğiniz gibi, şuan herhangi bir antrenöre veya salona gitseniz 18 yaş altı almazlar ki bu bile geç sayılır. Bunun böyle olmasının nedeni hem yetkin antrenör sayısının azlığı hemde gelen sporcuların, ücretsiz yetiştirilmelerini geçtim bir çoğunun bazı masraflarının karşılanması klüpler tarafından. Halter zaten çok izole kalmış bir spor, bu nedenle insanların ilgisini pek çekemiyor etraflarında yapan biri olmadığı için. Kendileri denemedikleri için ne kadar zor bir şey olduğunun da farkına varma imkanları yok, televizyonda izlerken çok basit geliyor insana. Yoldan geçene veya spor geçmişi bile olan birine boş barla stil koparma/squat snatch yaptırmaya çalıştırsanız ancak o zaman anlar bu işin ne kadar emek ve zaman istediğini.

    CrossFit halteri azınlık sporu olmaktan kurtarıp her yaş ve cinsiyetten insana tanıtma olanağına sahip. Amerika gibi halterin çok da popüler olmadığı bir ülkede son 10 yılda artan lisanslı halter sporcusu sayısına bakılarak bu görülebilir. Eğer İstanbul'daki arkadaşlar sadece yarışma düzenlemekle kalmayıp, level one kurs da açarlarsa daha fazla CrossFit antrenör ve box/salona sahip oluruz, bu süreç hızlanmış olur.
     
  16. snatcher
    Offline

    snatcher Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2009
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    Ben ingilterede yasiyorum burada yari profesyonel halter yapma sansim oldu 2 yil kadar kac yasindaydim derseniz 30 dan 32 ye kadar yaptim simdi 35 yasindayim, yani burada salonlar herkeze acik yas siniri diye birsey yok 140 silkme 120 de koparma yapmistim, amator olarak fena degildi gerci burada amator yarismalarda var tabii eger bu bir spor ise neden turkiyede yas siniri koyuyorlar? he eger spor degilsede sadece madalya icin yapilan birseysede adina halter sporu denmemeli bence, salonlar herkeze acik olmali herkez madalya icin calismak zorunda degildir yani bu is sadece zevk amacli yapilamazmi???

    Crossfit antremanlarini bazi noktolarda biraz hatali buluyorum ve bunu herkezlede tartisabilirim kendimde kisa bir sure bu antremanlari denemistim , insan vucudu 50 60 tekrarli veya cok setli omuz presler icin dizayn edilmemistir yani 5 round diyor yapabildigin kadar silkme veya squat yaa silkmenin veya normal squatin bile teknigi zorken bunu onlarca kez duzensiz bir bicimde yapmak eklemlerde agir hasarlar meydana getirir kanisindayim.
     
    exsisman bunu beğendi.
  17. Jacklifter
    Offline

    Jacklifter Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    540
    Beğenileri:
    493
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    CrossFit Level 1 Trainer
    Yer:
    Ankara
    Yukarıda açıklamaya çalıştım biraz aslında durumu. Yeterli imkan olmadığı için bu durum böyle. Bence de her yaştan insana açılmalı salonlar ama imkan meselesi tamamen.

    CrossFit hakkında fikrinize katılamayacağım. İnsan vücudu zaten hiç bir şey için dizayn edilmemiştir bence, siz sadece verilen göreve ayak uydurursunuz. 50-60 tekrarlı bir şey ile tek tekrarın kas üzerinde fatigue yaratması arasında teknik olarak hiç bir fark yok, maksimalinizin üstünde veya maksimal tek tekrar denerseniz tekniğiniz yine bir miktar bozulur bozulur. Kısa bir süre denenerek CrossFit anlaşılabiliceğini düşünmüyorum, zaten CrossFit'e karşı argüman üretmeye çalışanların nedense pek ilgisi ve tecrübesi de olmuyor buna dair. Bunu sizin şahsınıza dair değil, genel olarak yazıyorum. Lütfen yanlış anlamayın. Bizi geliştirip, ilerleten tartışma zaten, daha fazla olması yararımıza olur kanısındayım.
     
  18. snatcher
    Offline

    snatcher Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2009
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0

    Ah be ustad 1988 seul olimpiyatlarindan dan beri bu ulke yeterince halter antrenoru yetistiremediyse eger ve yeterince bu salonlar turkiye geneline yayilmadiysa eger ki hala yayilmadi bundan sonrada cok birsey degismez heralde kanimca.

    Crossfit olayina gelince bu noktada ayriliyoruz lutfen yanlis anlama ben crossfiti falan kotulemiyorum ama yaklasik 20 yildir agirlik ve kondusyon sporunun icinden biri olarak bir kac ekleme veya elestiri yapmak isterim, ilk olarak; tipta halterci omuzu denilen bir omuz tabiri vardir bu tarif genelde yuksek tekrar saylarindaki halterdeki omuz zedelenmelerinden dolayi kullanilir bundan yola cikarsak eger sizin su cumlenizle (50-60 tekrarlı bir şey ile tek tekrarın kas üzerinde fatigue yaratması arasında teknik olarak hiç bir fark yok) bir uyumsuzluk var cunku yuksek tekrarlar bilimsel olarak kesinlikle ispatlanmistirki eklem sagligini bozuyor, he buna tek tekrarli agir kaldirisi yani maksimalida ekliyebiliriz amma benim kanimca yuksek tekrarlar tek vuruslu kaldirislara gore daha riskli en azindan kisisel olarak boyle bir sonuca vardim kendimce, genede tartismaya acigim bu konuda. Diger bir konuda profesyonel haterciler bile yillarca sadece teknik calisirken bir crossfit antrenoru nasil koparma ve silkmeyi bir kac ayda ogretmeyi dusunrler? ki bence cogu kendileri bile bilmiyor teknigi tam olarak yani dediginiz gibi bu cok komplike birsey ama bir crossfit salonunda prof bir halter atrenoru olursa o ayri bir konudur tabi. Diger bir konuda crossfit turkiyede hala yayginlasamadi bence bu tur antremanlar bizim turk toplumuna her nedense ters geliyor, mesela ben amator olarak dagcilik yapiyorum ayni zamanda ama deli gozuyle bakiyolar bana:)) yani bazi spor dallarini crossft, bjj bizim toplumumuza kazandirmak cok zor bunlarda problemin diger taraflari. Konu dagildi biraz ama ben ne avrupadaki turklerin nede turkiyedeki tuklerin sporla arasinda dev bir ucurum goruyorum ve bu ucurumunda pek kapanacagini sanmiyorum malesef erkegimizde kadinimizda bu konuda ayni ,avrupalilar ve amerikalilar bu konularda takdire sayanlar.
     
  19. Jacklifter
    Offline

    Jacklifter Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    540
    Beğenileri:
    493
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    CrossFit Level 1 Trainer
    Yer:
    Ankara
    İmkan meselesi derken tam da dediğinizi kastediyordum, devletin spora ve sporcuya yaklaşımı tabii ki haltere de yansıyor ve sonuç ortada. Ben sizin kadar tecrübeli değilim ama büyüklerimin anlattıklarından bildiğim kadarı ile göçmen sporcular ile alınan başarıdan sonra oluşan bir tembellik söz konusu. Şimdiki sporculara bakıyorum, yaptığı şeyi merakla ve şevkle yapan sayısı çok ama çok az. Gençlerin çok büyük kısmı belli bir gelir düzeyinin altında ailelere sahip, buda beslenme gibi sporun temel taşı olan bir şeyi sekteye uğratıyor.

    CrossFit'in avantajı işte burada devreye giriyor, halter için bir ekonomi oluşacak, bu gençler ve antrenörler hakettikleri değere kavuşacaklar ve tahminimce bu motivasyonlarına da etki edecek. CrossFit antenörlerinin halter tekniği açısından eksikliğine katılıyorum kesinlikle, ama bu tamamen kişinin kendini yetiştirmesi ile alakalı bence. Ben kendimi çok eksik hissederek bir halter antrenörü ile irtibata geçtim ve şuan normal bir halterci nasıl çalışıyor ise öyle çalışıyorum. Tekniği mükemmelleştirmek çok uzun bir süre alıyor dediğiniz gibi, ama 1 senede kabaca da olsa insanların kendilerine zarar vermemesini sağlayarak yaptırmayı öğrenmek çok da zor değil kanımca.

    Benim yüksek tekrar ile maksimal tek tekrar arasında teknik olarak fark olmamasından kastım şu, maksimal tek tekrarınız 100kg olsun, yüzde elliniz ile çalıştığınızda bu yüzde ile de belli bir maksimaliniz var, 20 veya 25 tekrar artık her ne ise, yüksek tekrarlarda da maksimalinizden fazla yapmaya çalışırsanız tek tekrarlarda yapmaya çalıştığınız gibi sonuç alırsınız. Bu yüksek tekrar meselesi biraz da yarışmalarda görüldüğü için yanıltıcı olabiliyor. CrossFit üç enerji sistemini de efektif bi şekilde kullanmayı hedefler. Halter gibi sporlarda kullanılan fosfajen sistem, vücut geliştirme ve diğer yarı uzun anaerobik sporlarda kullanılan glikolitik sistem ve uzun mesafe sporlarında kullanılan oksidatif sistem. Antrenmanlar sadece yüksek tekrarlardan oluşmuyor, her türlü tekrar ve set sistemini kullanmaya çalışırız ki bilinmeyen ve bilinemeyen görevlere yani yarışmalardaki antrenmanlara hazır olabilelim. Bu durumda yüksek tekrarlar sporcunun eksik olduğu yönler de gözetilerek, yapılan hareketlerin üçte biri kadar belki yer kaplıyor. Her sporda olduğu gibi kronik bazı sakatlıklar tabii ki oluşabilir, mesela kipping veya butterfly pull-up denilen barfiks teknikleri omuzlar üzerinde bariz baskı oluşturuyor, ama bu sorunların önüne antrenman sezonlarında cycle oluşturarak geçmek mümkün, yine bazı yarışmacıların yarışma dönemi dışında pistol, yani tek ayakla squat yapmadığını biliyorum, dizleri benim gibi problemli olanlar bu hareketten uzak duruyor. Sonuç olarak olay tamamen antrenmana akıllı ve düşünerek yaklaşmakta kalıyor bence.
     
  20. snatcher
    Offline

    snatcher Üye

    Katılım:
    4 Aralık 2009
    Mesajlar:
    65
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    Eger dediniz gibi bu isin uzmaninda bir halter hocasindan egitim alip bu isi yapiyorsaniz zaten bana diyecek soz kalmaz cunku dogrusuda budur zaten ve diger soylediklerinizlede hem fikiriz ama bu crossfiti turkiyede veya bilmiyorum istanbuldamisiniz eger oyleyse bu isi ne kadar topluma yayabilirsiniz buda isin ayri bir tarafi umarim basarili olursunuz, birde dediginiz beslenme olayi cok ama cok onemli daha once burada ilginc bir olay yasandi bir crossfitci vardi bu kisi ayni zamanda kendisi bisiklet yariscisiydi cok yogun bir sekilde crossfit antremani yapiyordu zannedersem yeterince protein takviyeside yapmamisti ve tipta rhabdomyolysis denilen sendromu yasadi yani vucuttaki kas sistemi ani buyuk bir yikima ugradi ve kana karisti buda bobreklerin iflas etmesine sebep oldu baska bir terimle muscle death deniyor bende bu olayi yillarca duymamistim cok olmadi ogreneli biraz arastirma yaptim bu konuda ve amerikali bazi atletlerle ve sporcu doktorlariyla konustum ve gercekten cok ILGINC bir sonuc cikti bu gorusmelerimden ben bile sasirdim hani diyolar ya NO PAIN NO GAIN bu cumlenin cok kotu bir yaklasim oldugunu soylediler ve arkasindan sunu eklediler aslinda eger yeterince sivi alimi ve protein alimi yapilirsa bu onlenebilirmis ve esnetme hareketlerinin sart oldugunu soylediler tabi bu rhabdomyolysis sendromi daha sonra yaptigim diger arastirmalarimda sadece crossfit yapanlarda degil diger spor dallarindada gorulebiliyormus yani ozetle dedigin gibi beslenme olayi onemli yoksa hangi spor olursa olsun bu dogru beslenmesiz bir antreman vucuda kotu etki ediyor.
     

Sayfayı Paylaş