bal genelde toplandığı çiçeğin özelliğini taşır. bitkilerin kokuları, tatları, aromatik ve tedavi edici özellikleri bala geçer. arılar kovanlarından her çıkışte 5-6 km. uzağa uçup 40 dk. lık bir sürede ortalama 1200 çiçek ziyaret edip midesine 40 mg. bal özü (nektar) toplar. toplanan nektara mide enzimleride karıştırılıp %65 oranında olan suyun bir kısmı uçurularak ortalama %20 su ihtiva eden bal meydana gelir. bir gram (bir damla) balın üretimi için arıların 120.000 çiçeği ziyaret etmeleri gerekir. gerçek bal bu şekilde meydana gelir. ve üretim maliyetide yüksek olur. gerçek bal, piyasadaki ballarla rekabet edemiyor. böylece arıcı, saf bal üretmekten vazgeçtiği gibi tüketicide, gerçek balla karışık balları ayıt edemiyor ve çoğu zaman bal diye, şeker şurubuna ve glikoza, değerinin çok üzerinde paralar ödüyor. hakiki balı anlamak için; *tentürdiyot içerisine 1 çay kaşığı koyduğumuzda dağılmazsa, *kibrit çöpünün başı balın içine batırılıp, çakılınca yanarsa, *kopya kalemin ucu balın içine daldırılıp çıkarıldığında, halen yazmaya devam ediyor ve rengi değişmiyorsa, *bir küçük kaşık bal kaynatılıp soğutulduktan sonra, önceki haline dönüyorsa HAKİKİ BAL' dır. bal sız yapamam diyenler için yazdım bu yazıyı. bal üretiminin büyük çoğunluğundaki hileyi bildiğim için ve birazda sevmediğim için üzüm pekmezini tercih ederim genellikle. besleyici değeri daha fazla ve daha yararlı Türkiye Gazetesinden alıntıdır.
Verdiğin bilgi için sagol bende şöyle birşey öğrendim polonezköy arıcılarından..Bal eğer kaşıktan akıtıldığında çabuk kopuyorsa katkı var..ama ipince hatta mikron kalınlığında akmaya devam ediyorsa gerçek baldır..Ekleme olsun benden
bim balı valla gecen bimden 3950 binliraya aldım 460 gram cam balı kibtir çöpüne bandım yanıyo ii fiat o zaman bence bu kadar para vermeye gerek yok o zaman dediklerin doğru ise bide öbür metotları denicem
Re: bim balı ne güzel. işe yaramış demekki yazdıklarım ben bim e uğradığım zaman genellikle bal yerine pekmezi (üzüm) tercih ederim. tadımı, kokusumu bilmiyorum ama daha yutmadan başımı ağrıtıyor bal.
Dedem sağolsun, arıcıdır kendisi. Ticaretini yapmaz, kendisi ve çocukları için yapar bu işi. Hiçbişey katmaz ballarına. Süzme, petek ikiside bulunur sürekli. Eğer peteğide arı yapmışsa, petekle birlikte yemek çok daha faydalıymış ama nedenini bilmiyorum.
petekle balı kastetti.. arıyı degil tabe başka ülkelerde karınca yiyen ya da baska böcek türevlerini pişirip tüketenler gördüm.. hatta kabuklarındaki kitin maddesi protein açısından cok degerli bir maddeymiş.. ancak arı yiyen hiç görmedim duymadım.. değişik bir alternatif olabilir
Arıyı kızartıp yiyolar böle çerez gibi çıtçıt gidiyo..Bi belgeselde gördüm güney amerika yerlileri yiyo bu haltı..Bu arada petekte balmumu var böyle ağza alıp cup diye yediğin zaman cakır cakır dişine yapışıyor, yutarkende mide altüst oluyo :roll:
bonatschi arkadaşımız açıklamış, bal ile birlikte petek, yani arı değil Hiç arı yemedim, yemeğide düşünmüyorum
arkadaşlar bu bal konusunda bişiler söylemek isterim hakiki bal cok iyidir bi cok hastalık içinde şifadır...peteği yeme konusu şöyle...aslında arı peteğide kendisi yapar yani balmumundan yapılmış olan suni petek bizim aldıklarımız. petek arı tarafından baldan yapılır ,olması gerekende budur zaten...bu tür balada karakovan denilir arı kovanınıda kendisi yapar ağac kovukları bunun icin idealdir...gercek balı yutunca boğazdan mideye kadar yakar ve cok fazla yiyince baş dönmesi kusma baygınlık hali görülebilir...
*Bunun nedenide kandaki şeker oranının aniden fazla yükselmesi,,, Aynı şey hakiki pekmez içinde geçerli.5-6 kaşıktan sonra yiyemiyorum...Ama babam nasıl oluyorsa bir kaseyi bitiriyor Adama hiç bir şey olmuyor..Hayret ediyorum nasıl şeker hastalığı çıkmadı diye
*Ayrıca hakiki bal için tek adres memleketteki yakınlarımız. Ben şahsen köydeki dedemden hakiki halis muhlis balımı alıyorum.