Hakiki Bal

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve bukatto tarafından 3 Kasım 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Avea İletişim Hizmetleri A.Ş
    Yer:
    ANKARA
    bal genelde toplandığı çiçeğin özelliğini taşır. bitkilerin kokuları, tatları, aromatik ve tedavi edici özellikleri bala geçer. arılar kovanlarından her çıkışte 5-6 km. uzağa uçup 40 dk. lık bir sürede ortalama 1200 çiçek ziyaret edip midesine 40 mg. bal özü (nektar) toplar. toplanan nektara mide enzimleride karıştırılıp %65 oranında olan suyun bir kısmı uçurularak ortalama %20 su ihtiva eden bal meydana gelir.

    bir gram (bir damla) balın üretimi için arıların 120.000 çiçeği ziyaret etmeleri gerekir. gerçek bal bu şekilde meydana gelir. ve üretim maliyetide yüksek olur. gerçek bal, piyasadaki ballarla rekabet edemiyor. böylece arıcı, saf bal üretmekten vazgeçtiği gibi tüketicide, gerçek balla karışık balları ayıt edemiyor ve çoğu zaman bal diye, şeker şurubuna ve glikoza, değerinin çok üzerinde paralar ödüyor.

    hakiki balı anlamak için;

    *tentürdiyot içerisine 1 çay kaşığı koyduğumuzda dağılmazsa,
    *kibrit çöpünün başı balın içine batırılıp, çakılınca yanarsa,
    *kopya kalemin ucu balın içine daldırılıp çıkarıldığında, halen yazmaya devam ediyor ve rengi değişmiyorsa,
    *bir küçük kaşık bal kaynatılıp soğutulduktan sonra, önceki haline dönüyorsa HAKİKİ BAL' dır.

    bal sız yapamam diyenler için yazdım bu yazıyı. bal üretiminin büyük çoğunluğundaki hileyi bildiğim için ve birazda sevmediğim için üzüm pekmezini tercih ederim genellikle. besleyici değeri daha fazla ve daha yararlı :)
    Türkiye Gazetesinden alıntıdır.
     
  2. okaysarac
    Offline

    okaysarac Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2005
    Mesajlar:
    336
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Grafik Tasarimci
    Yer:
    Istanbul
    Verdiğin bilgi için sagol bende şöyle birşey öğrendim polonezköy arıcılarından..Bal eğer kaşıktan akıtıldığında çabuk kopuyorsa katkı var..ama ipince hatta mikron kalınlığında akmaya devam ediyorsa gerçek baldır..Ekleme olsun benden ;)
     
  3. DİGİMAX
    Offline

    DİGİMAX Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2006
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İNTERNET CAFE
    Yer:
    SAMSUN
    bilgiler için saolun...
    sanırım bizdeki hakiki..
    35 milyon para verdik yaw :lol:
     
  4. okaysarac
    Offline

    okaysarac Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2005
    Mesajlar:
    336
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Grafik Tasarimci
    Yer:
    Istanbul
    Ehehe test etmiş onaylamış..Eh bize de afiyet olsun demek düşer ;)
     
  5. hardark
    Offline

    hardark Üye

    Katılım:
    7 Eylül 2006
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    bim balı

    valla gecen bimden 3950 binliraya aldım 460 gram cam balı kibtir çöpüne bandım yanıyo ii fiat o zaman bence bu kadar para vermeye gerek yok o zaman dediklerin doğru ise bide öbür metotları denicem
     
  6. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Avea İletişim Hizmetleri A.Ş
    Yer:
    ANKARA
    Re: bim balı

    ne güzel. işe yaramış demekki yazdıklarım :)
    ben bim e uğradığım zaman genellikle bal yerine pekmezi (üzüm) tercih ederim. tadımı, kokusumu bilmiyorum ama daha yutmadan başımı ağrıtıyor bal.
     
  7. DEXTER JACKSON
    Offline

    DEXTER JACKSON Özel Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2006
    Mesajlar:
    590
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Hakiki Bal cok pahali be kardesim ya. Buluyoruz bulmasinada alamiyoruz o ayri konu :D
     
  8. *sirius*
    Offline

    *sirius* Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2006
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Dedem sağolsun, arıcıdır kendisi. Ticaretini yapmaz, kendisi ve çocukları için yapar bu işi. Hiçbişey katmaz ballarına. Süzme, petek ikiside bulunur sürekli.

    Eğer peteğide arı yapmışsa, petekle birlikte yemek çok daha faydalıymış ama nedenini bilmiyorum.
     
  9. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Avea İletişim Hizmetleri A.Ş
    Yer:
    ANKARA
    nasıl yani? petekle birlikte, bu peteği yapan arıyı da mı yemeliyiz?
     
  10. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    :)
    petekle balı kastetti.. arıyı degil
    tabe başka ülkelerde karınca yiyen ya da baska böcek türevlerini pişirip tüketenler gördüm.. hatta kabuklarındaki kitin maddesi protein açısından cok degerli bir maddeymiş..
    ancak arı yiyen hiç görmedim duymadım.. değişik bir alternatif olabilir :)
     
  11. okaysarac
    Offline

    okaysarac Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2005
    Mesajlar:
    336
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Grafik Tasarimci
    Yer:
    Istanbul
    Arıyı kızartıp yiyolar böle çerez gibi çıtçıt gidiyo..Bi belgeselde gördüm güney amerika yerlileri yiyo bu haltı..Bu arada petekte balmumu var böyle ağza alıp cup diye yediğin zaman cakır cakır dişine yapışıyor, yutarkende mide altüst oluyo :roll:
     
  12. *sirius*
    Offline

    *sirius* Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2006
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11


    bonatschi arkadaşımız açıklamış, bal ile birlikte petek, yani arı değil :) Hiç arı yemedim, yemeğide düşünmüyorum :)
     
  13. star_gate
    Offline

    star_gate Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2006
    Mesajlar:
    108
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    izmir
    arkadaşlar bu bal konusunda bişiler söylemek isterim hakiki bal cok iyidir bi cok hastalık içinde şifadır...peteği yeme konusu şöyle...aslında arı peteğide kendisi yapar yani balmumundan yapılmış olan suni petek bizim aldıklarımız. petek arı tarafından baldan yapılır ,olması gerekende budur zaten...bu tür balada karakovan denilir arı kovanınıda kendisi yapar ağac kovukları bunun icin idealdir...gercek balı yutunca boğazdan mideye kadar yakar ve cok fazla yiyince baş dönmesi kusma baygınlık hali görülebilir...
     
  14. akçakaya
    Offline

    akçakaya Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2006
    Mesajlar:
    484
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    *Bunun nedenide kandaki şeker oranının aniden fazla yükselmesi,,,
    Aynı şey hakiki pekmez içinde geçerli.5-6 kaşıktan sonra yiyemiyorum...Ama babam nasıl oluyorsa bir kaseyi bitiriyor :) Adama hiç bir şey olmuyor..Hayret ediyorum nasıl şeker hastalığı çıkmadı diye :D
     
  15. akçakaya
    Offline

    akçakaya Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2006
    Mesajlar:
    484
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    *Ayrıca hakiki bal için tek adres memleketteki yakınlarımız.
    Ben şahsen köydeki dedemden hakiki halis muhlis balımı alıyorum.
    :)
     
  16. requ.
    Offline

    requ. Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2013
    Mesajlar:
    2.124
    Beğenileri:
    1.364
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    HomeGym
    peki hakiki balın glisemik indeksi hakkında bilgisi olan var mı ?
     

Sayfayı Paylaş