Hızlı Okuma Teknikleri

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve Veyron tarafından 7 Eylül 2006 başlatılmıştır.

  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Bir resme, bir karikatüre bakarız ama bir yazıyı okuruz. Aslında ikisi arasında bir fark yoktur. Gözümüz şekilleri görür, beyin de değerlendirir. Ancak okumayı öğrenmeye başladığımızdan beri edindiğimiz ve hemen herkeste bulunduğu için farkına varamadığımız bazı alışkanlıklar nedeni ile okuma hızımız, insanın sahip olduğu kapasiteye göre hayli yavaştır.

    İnsanlar sadece göz ve beyin arasında olması gereken okuma işleminin arasına bazı lüzumsuz alışkanlıklar katarlar. Kimi duyulacak şekilde (özellikle çocuklar) sesli okur, kiminin okurken dudakları kıpırdar, kimileri ise yazıyı içinden kelime kelime okur.

    Bütün bu kötü alışkanlıklar okuma süresince ekstra bir güç sarfettirdiğinden okurken çabucak yorulmaya da sebep olurlar. Halbuki okuma sırasında ağız, dil, dudak, damak ve gırtlak gibi organların çalışmalarına hiç gerek yoktur.

    Yavaş okumamızın birinci nedeni gözümüzün görme alanını iyi kullanmamamız yani okurken her kelimeye tek tek bakmamızdır. Bu şekilde normal bir satırı okumak için gözümüzü 8-12 kere hareket ettirmemiz gerekir. Halbuki gözümüzün bir bakışında birden fazla kelimeyi görebildiğimizden aynı uzunluktaki bir kelimeyi 2-3 göz hareketi ile okumamız mümkündür.

    Günümüzün baş döndürücü temposunda yavaş okuyarak zaman kaybetme lüksümüz yoktur. Örneğin 400 sayfalık bir kitapta yaklaşık 96 000 kelime vardır. Bu kitabı dakikada 150 kelime okuyan bir kişi 10 saatte, 500 kelime okuyan 3 saatte, l 000 kelime okuyabilen ise 1,5 saatte bitirebilir. Basit fakat disiplinli bir eğitimle kazanılacak zaman muazzamdır.

    Okumamızı yavaşlatan en önemli psikolojik etken ise hızlı okursak anlayamayacağımızı zannetmemizdir. Etrafındakilerden sürekli 'tane tane oku' veya 'yüksek sesle oku' direktiflerini alan bir çocuğun bu alışkanlığı zamanla kökleşmiş hale gelir.

    Halbuki dakikada 6 000 kelime okuyarak küçük yaşta üniversiteye giden Mariel Aragon, dakikada 2 500 kelime okuyarak ABD'yi yöneten John Kennedy hızlı okuyarak daha iyi anlamanın mümkün olduğunun kanıtlarıdır.

    Süratli okuma teknikleri ise paragraf okumak, sütun okumak, çapraz okumak gibi çeşitlidir. Bunların içinde anlama bakımından sütun okuma en etkin olanıdır. Bu teknikte 3-4 kelimelik dar bir sütunu okuyorsanız, sütunun ortasından bir doğru boyunca gözleri aşağıya doğru kaydırmak yeterlidir. Devamlı bir çalışma sonunda sütunu tamamıyla anladığınızı göreceksiniz.

    Daha geniş sütunlarda da yine aynı şekilde ancak her satırda kelimeleri birer atlayarak yani 4-5 kelimelik bir satırda ikinci ve dördüncü kelimeleri okuyarak sütunu taramak yeterli olmaktadır. Gözler diğer kelimelerin resimlerini çekecek ve beyne ileteceklerdir.

    Çok fazla kişisel yetenek gerektirmeyen hızlı okuma tekniği ile okumak, konsantrasyonun yanında kültüre ve sürekli egzersiz yapmaya da bağlıdır. Tüm bu koşulları sağlayanlar rahatlıkla dakikada 1000 kelime okuma seviyesine çıkabilmektedirler.
     
  2. Excursion
    Offline

    Excursion Üye

    Katılım:
    22 Nisan 2006
    Mesajlar:
    888
    Beğenileri:
    82
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Ben gitmiştim yazın bunun kurslarına, ben pek çalışmadan metronom falan yapmadan 800 kelimeleri bulmuştum. Cidden çok zevkli oluyor.. Tavsiye ederim ;)
     
  3. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Çalışmalarını yazarmısın buraya yani kursta genel olarak nasıl bir eğitim verdiler...
     
  4. masteer
    Offline

    masteer Özel Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2006
    Mesajlar:
    809
    Beğenileri:
    1.095
    Ödül Puanları:
    103
    Benımde lıse yıllarındayken unıversıte hazırlık kursuna gelıp bıze 3 gunluk egıtım vermıslerdı, hem hızlı okuma hemde hafızayı daha ıyı kullanma ıcın.

    Hızlı okumada onclelıkle ıkı kelımenın fızıksel uzunlugunun tam ortasına bakrak ıkı kelımeyı bırden okumaya calısıyorsun, daha sonra bunu 3 kelımeye cıkarıyorsun , gerı donmek tek tek bakmak yok, bunun bol bol tekrar ettıkten sonra paragraflarda ozellıkle dar gazete resım yanı yazılarında her satırda zaten 5-6 kelıme oluyor ve yukardan asagı sadece fızıksel genıslıgın ortasına bakarak okuyorsun.

    Bu tırıska haberlerı ve cok onemlı olmayan konuları gozgezdırerek okuma teknıgı.

    Ancak ben karmasık ve derın anlamlı testlerde hızlı okumanın ımkansız oldugunu dusunuyorum, cunku hızlı okuma teknıgıne gore goz hızlı atlayarak hareket etsede beyın aynı hıza uyum saglayamıyor ve karmasık konuların ayrıntılarınnı hıc anlamadan sadece konunun genel ozunu anlayabılıyorusun o zaman .

    Acıkcası unıversıte sınavında bu teknıgı hıc kullanmadım cok gerekte olmadı , ama bazen gazete okurken sadece genel olarak ne dıyormus bakıım dıyerek hala kullanırım bu teknıklerı
     
  5. Excursion
    Offline

    Excursion Üye

    Katılım:
    22 Nisan 2006
    Mesajlar:
    888
    Beğenileri:
    82
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Evet katılıyorum, soruyu irdeleyerek okuman lazım, gerçi ben sayısal öğrencisiyim, yani pek okuncak birşey olmuyor ancak, mesela Türkçe'de falan işe yarayabiliyor.
     
  6. Excursion
    Offline

    Excursion Üye

    Katılım:
    22 Nisan 2006
    Mesajlar:
    888
    Beğenileri:
    82
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Vallahi onları burada aktarmam zor, ancak cd falan dağıtmışlardı, onları boş bir zamanımda upload edip buraya koyabilirim.

    Sonuçta 16 saatlik bir kurstu, onları burda aktarmam zor.. Ama belli başlı şeyler vardı mesela, onlar ders notlarında yazıyor, onları bulduğum zaman buraya yazarım.
     
  7. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    upload larını bekliyorum . boş zamanım yok diyorsan özelden adresimi vereyim cd ve dökümanların bi kopyasını kargoyla yolla uyarmı ??
     
  8. KaRaTe
    Offline

    KaRaTe Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2005
    Mesajlar:
    267
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    0
    Hızlı okuma ile ilgili kitaplar var..onlardan almak ve teknikler hakkında az çok bilgi sahibi olmak gerekir..

    Ben hızlı okuma kursu görmediğim halde yaklaşık 4-500 kelime okuyordum..daha sonra bu kitaplardan birkaçını aldım ve okuma hatalarını telafi ettim..geri dönme vb gibi sorunlar çözdüm şu anda 700 kelimeye kadar okuyabiliyorum..

    Beyin kelimelerden hızlı çalışır...bu sebeple hızlı okursam anlayamam inancı olmamalı..hızlı okursam anlayamam inancı güderseniz kendinizi frenlersiniz...Örneğin Amerika eski başkanı kennedy dakikada 2000 kelimenin üzerinde okuyordu...

    Süleyman demirel inde iyi bir okuyucu olduğu ve dkikada yaklaşık 1500 kelime okuduğu biliniyor...bu sebeple hızlı okursam anlayamam düşüncesi olmasın..hızlı okursanız beyin uyuşukluktan kurtulur kendini frenlemez daha iyi çalışır.
     

Sayfayı Paylaş