GOMAD, kilo almak isteyenler için ideal sayılabilecek, yurtdışında hatırı sayılır bir ilgili kitleye sahip, VG ile kombine edildiğinde sözü edildiği üzere sağlıklı bir biçimde kilo aldırabilme özelliğiyle dikkat çeken bir yöntem.
Eğer zayıf ve kilo almakta zorlanan biriyseniz, şüphesiz şu an yediğinizden daha fazlasını yemelisiniz. Fakat elbette ki, özellikle zorla yemek yemek, çoğu zaman sıkıntı verici ve rahatsız edici bir hal alabiliyor.
Kilo almak için, aslında, yemek yemekten daha kolay, hızlı ve ucuz bir yol daha mevcut olabilir.
Biraz GOMAD'dan söz edelim.
GOMAD, öncesinde de tanımladığım gibi, günde bir galon yani 4 litre süt içmeye dayanan bir kilo alma metodudur.
Özellikle sütün protein ve yağ içeriği, kas yapımı ve güç kazanımına yardımcı olur. Kilo artışı, zaten dolayısıyla güç artışına yardımcı olmaktadır.
Bununla birlikte GOMAD'ın ana materyali olan süt, sıvı bir besin olduğu için katı besinlere göre hazmı daha kolay olan, aynı zamanda yemeklerde olduğu gibi bir ön hazırlık gerektirmemesi dolayısıyla kolaylıkla tüketilebilecek bir besindir.
Elbette ki, süt, tüm bunların ötesinde ucuz bir besin kaynağıdır. 1 galon, yani 4 litre süt yaklaşık olarak 2400kcal, 200g carb, 120g yağ, 120g protein gibi bir değere sahip olmakla birlikte, vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Bu kilo alma metodu, sadece kalori alımına ilişkin değildir; yüksek protein içeriğiyle, kas yapımını hızlandırır ve kas kaybını engeller. 4 litre sütün içeriğinde yaklaşık olarak 120g protein bulunur ve bu proteinin %20'sini whey, %80'ini casein proteini oluşturur.
Aynı zamanda sahip olduğu doymuş yağ ile, testosteron seviyesini arttırarak kas ve güç artışı sağlar. (sonrasında referans aldığım metinlerin birinde, kolestrol mitlerine inanmayın, doymuş yağ oldukça sağlıklıdır şeklinde bir cümle var, bunu parantez içerisinde belirtmek istedim.)
Ayrıca içerisinde bulunan dekstroz, insülinde ani artışlara neden olarak vücuttaki protein sentezini hızlandırır.
Peki GOMAD gerçekten sağlıklı bir kilo alma yöntemi midir?
GOMAD ile ilgili okuduğum yazıların çoğunda, beslenme ile ilgili olan kolestrolün kan kolestrolüyle alakalı olmadığı şeklinde yazılar gördüm. Genellikle iki eleştiriye yanıt verilmiş, onlardan bir tanesi, bu sözünü ettiğim kolestrol meselesi. Diğeri ise, fazla kalsiyumun böbrek taşı olarak geri döneceğine ilişkin. O da hemen hemen tüm GOMAD yazılarında reddedilmiş fakat buna dair bir bilimsel kaynak veremiyorum ne yazık ki, başlık altında paylaşan olursa yararlı olabilir.
Bir diğer soru, GOMAD uygulayan kişilerin ne çeşit süt tercih edeceği konusuna dair. Yağsız ya da yarım yağlı sütler yerine, yukarıda da açıklanan doymuş yağın sağlıklı bir yağ nedeniyle tam yağlı sütlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu anlamda yağsız ya da yarım yağlı sütler, daha düşük doymuş yağ ve kalori oranına sahip oldukları için hiçbir şekilde tam yağlı sütün vereceği etkiyi tam anlamıyla veremeyeceklerdir.
Pastörize, çiğ ya da UHT sütten hangisinin tercih edileceği sorusu, GOMAD hakkında yazlan makalelerin çoğunda pek değinilmeyen, önemsenmeyen bir konu. -ki söz konusu makalelerin hemen hemen hepsinin yabancı kaynaklı olduğu düşünülürse süte dair olan tartışmaların çoğunun ülkemizle sınırlı olduğunu da varsayılabilir ya da bu sonuca varılabilir. Ben kişisel olarak her daim, günlük sütten yanayım. Fakat söylediğim gibi, GOMAD hakkında okuduğum hiçbir yazıda bu ayrıma gidilmiyor. Ancak tabii ki, laktoz intoleransına sahip olanlar için lactase hapları ya da özel sütler öneriliyor.
4 litre sütün günlük alımı ile ilgili olarak, örnek bir programla her öğünde birer litre almak şartıyla; sabah, öğlen yemeği, antrenman sonrası ve akşam yemeği şeklinde bir dağılım yapılabilir.
Son olarak GOMAD'a dair şu şöylenebilir;
Bu kilo alma metodu, kesinlikle ve kesinlikle, pek çok makalede yazıldığı üzere hardcore bir bacak antrenmanıyla, özellikle ağır bir squat'la desteklenmelidir. Squat'ın hemen hemen her bölgeyi çalıştıran bir hareket olduğu dikkate alınır ve testosteron hormonundaki artışı hatırlanırsa, bu önemli detayın dikkate alınması gerekli olduğu sonucuna varılabilir.
Son düzenleme: 7 Temmuz 2012