GDO’ların Taşıdığı Riskler ve Potansiyel Zararları

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve Despo tarafından 20 Ocak 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    GDO (Genetik olarak degistirilmis organizmaların) bir çok (çevresel, tarımsal, saglık vs.) potansiyel zararları oldugu ifade edilmektedir. Genetik olarak degistirilmis organizmaların tasıdıgı riskler ve potansiyel zararları;

    Uzun Süreli Güvenli Testlerin Bulunmayısı

    Genetik mühendisligi, yiyecegin temel dogasını degistirmekte ve asla insan gıdasının bir parçası olmamıs organizmalardan materyal kullanmaktadır. Uzun süreli testler olmaksızın, bu yiyeceklerin güvenli olup olmadıklarını bilinememektedir. Örnegin Almanya'da halkın % 75i saglık alanında gen teknolojisinin kullanılmasını onaylarken, gıda maddelerinde uygulanması yalnızca halkın % 10'u tarafından kabul görmektedir.
    [​IMG]
    Foto kaynağı: http://www.flickr.com/photos/ashoka-changemakers/

    Toksin ve Alerjik Maddeler


    Bitkilere gen transferinin yapılması yeni bir alerjik madde olusturulabilmekte ve hassas bireylerde alerjilere neden olabilmektedir. Yeni toksik ve alerjik maddelerin olusumu en önemli potansiyel saglık riski olarak degerlendirilmektedir. Brezilya cevizi geni tasıyan genetigi degistirilmis soya fasulyesinin alerjik oldugunun bulunması ile bu konunun ehemmiyeti somut olarak kanıtlanmıstır. Genetigi degistirilmis organizmalarda beklenmedik mutasyonlar meydana gelebilmekte ve bu mutasyonlar, yiyeceklerde yeni ve yüksek seviyelerde toksinler gelistirebilmektedir. Örnegin 2000 yılında ABD'de yemlik bir transgenik mısır çesidi sindirim kanalında yavas parçalanması nedeniyle, alerjik belirtiler olusturmus ve üretici firma tarafından toplanılmıstır.
    [​IMG]
    Foto kaynağı:http://www.flickr.com/photos/sueyee/

    Besin Degerinin Azalması

    Transgenik yiyeceklerin sahte tazelikleri tüketicileri yanlıs yönlendirebilmektedir. (Lezzetli görünüslü, parlak kırmızı renkli genetik olarak modifiye edilmis, uzun raf ömrü olsun diye degistirilmis bir domatesin hasat zamanı çabuk çürümesi gibi.)Buna ilaveten, bu domates 6-8 hafta sonunda halen güzel görünebilmekte ancak tadı ve besin degeri azalmıs olabilmektedir.

    Yan Etkilerinin Öldürücü Olabilmesi

    Genetik mühendisligi ürünlerinin antibiyotige dirençli genler tasıması ve bizi hasta edebilecek bakteriler tarafından alınması durumunda, insan saglıgı açısından zamanla bu dirençli bakterilerle savasmak olanaksız hale gelebilmektedir. Örnegin; Japonya'da GDO bakteri tarafından üretildigi anlasılan tryptophana (insan vücudu için gerekli olan bir tür amino asit) baglı oldugu anlasılan bir sendrom nedeniyle 37 kisi ölmüs, 1500 kisi kısmen
    felç geçirmis ve 5000 kadar kisi de geçici olarak is göremez hale gelmistir. Bu da yeterli risk degerlendirmeleri yapılmaz ya da biyogüvenlik tedbirleri alınmazsa, genetigi degistirilmis organizmaların ürünlerinin zamanla büyük tehlikeler olusturabilecegini göstermektedir.
    [​IMG]
    Foto kaynağı: The Cannibal http://www.flickr.com/photos/anandamide/

    Dini İnançlar
    Bu ürünler etik açıdan da problemlere sebep olmaktadır. Örnek olarak Yahudi ve Müslümanlar dini inançlarının geregi olarak domuz geni tasıyan genetigi degistirilmiş ürünleri istememektedirler. Ayrıca aktarılan genin tüketicinin tercihleri dısında olması da diger bir önemli nokta olarak karsımıza çıkmaktadır. (Örnegin balık geninin vejeteryan ürünlerde bulunması gibi) (Marangoz, 2008).

    Kaynak:
    T.C. TARIM ve KÖY İSLERİ BAKANLIGI Dıs iliskiler ve Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanlıgı

    GENİSLEYEN AVRUPA BİRLİGİ PAZARINDA
    TÜRKİYE’NİN ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİ
    AÇISINDAN DEGERLENDİRİLMESİ


    AB Uzmanlık Tezi
    Seçil Adalet GÖK
    ANKARA
    2008
    http://diabk.tarim.gov.tr/uzmanlık tezi seçil.pdf
    [​IMG]
     
    darknesssword, CEMS22, 2shae ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    925
    Beğenileri:
    383
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    Bu GDO'lu ürünler yüzünden artık yiyip-içtiğim herşeye şüpheyle yaklaşır oldum korkarım yakında dünyada doğal olan tek bir tohum bile kalmayacak...
     
    Salash bunu beğendi.
  3. viperking
    Offline

    viperking Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2007
    Mesajlar:
    377
    Beğenileri:
    124
    Ödül Puanları:
    53
    Kllandığımız Supplementlerin hangilerinde GDO var nasıl öğreneceğiz,
     
  4. Salash
    Offline

    Salash Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesajlar:
    54
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Çoğunda olduğunu düşünüyorum fakat gdo içermiyor diye belirten firmalar da var.Şu an hatırladığım nanox.Bir de optimum vardı galiba ama ondan emin değilim.
     
  5. edipjohn
    Offline

    edipjohn Üye

    Katılım:
    15 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    24
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ziraat mühendisi
    Yer:
    izmir
    gdo ürünleri savunan profesorler var ziraat fakultesinde
     
  6. CEMS22
    Offline

    CEMS22 Üye

    Katılım:
    7 Şubat 2006
    Mesajlar:
    291
    Beğenileri:
    256
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İZMİR
    GDO ve türkiye'deki durumu benimde bitirme tezimin konusuydu üniversitede.. o zaman baya araştırma yapmıştık(2008) benim gördüğüm pekte savunulacak bir yanı yok.. işin en kötüsüde gdo yu test edebilecek bir tesis türkiyede yok.. tahminimce yediğimiz mısırların çoğu şuan gdo'lu ve farkında bile değiliz.. ben türkiyede düşündüğümüzden çok fazla ürün olduğunu ve yine farekedilmeden birçok sağlık sorununa neden olacağını düşünüyrum nede olsa deney ülkesiyiz.....
     
    Salash bunu beğendi.
  7. altaylar
    Offline

    altaylar Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    412
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    0
    gdo'nun zararsız olması pek söz konusu değildir
    biyoloji hocamın anlattığına göre genetiğiyle oynarken yapan grup imza niteliğinde bir gen ekliyormuş, ve bu genelde antibiyotik geni oluyormuş
    yani normal şekilde hiçbir zararı olmasa bile ortada normalde olmaması gereken bir gen var ve bir hücreye direk giderse orada çok büyük sorunlara yol açabiliyor(tabi ihtimal çok düşük)
    bence uzak dur
    ________________________________________________________
    bu arada despo yada diez emin değilim ikisinden biri optimum da gdo olduğunu söylemişti
     
  8. dominic
    Offline

    dominic Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2005
    Mesajlar:
    561
    Beğenileri:
    213
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Vienna-Turkey
    hangisinde GDO var yerine hangisinde GDO yokki desek daha doğru olur. GDO olmayan sadece 1 marka biliyorum Nanox markası çünkü optımun,bsn,ultımate, unıversal, muscletech vb. ambalajlarının üstünde her hangibi bir ibare yok buda hepsinin içinde az veya çok içerdiği anlamına geliyor aksi olsa idi bunu kocaman puntalarla kutunun üstüne belirtirlerdi..
     
  9. altaylar
    Offline

    altaylar Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    412
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    0
    haklısınız
    acaba optimum ve dymatizenin natural olarak geçeninde olmaya bilirmi?
     
  10. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    925
    Beğenileri:
    383
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    Optimumda GDO bulunmadığı yazıyordu birkaç sitede...
     
  11. diego7
    Offline

    diego7 Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2009
    Mesajlar:
    283
    Beğenileri:
    181
    Ödül Puanları:
    0
    soya ve mısır bu konuda başı çeken 2 besin.
    çoğu bisküvi,çikolata,kraker aklınıza ne gelirse hepsinde koruyucu madde olarak emülgatör,soya lesitini falan kullanılıyor.bu da genetiği oynanmış besin olduğunun kanıtı.
    domates,cipsler,pringleslar,mısırlar,soya proteini vs........gidiyor
     

Sayfayı Paylaş