Fırında Rikotta - Rikottanın Yapılışı

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve rsxer tarafından 27 Nisan 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. rsxer
    Offline

    rsxer Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2009
    Mesajlar:
    340
    Beğenileri:
    71
    Ödül Puanları:
    0
    Taze Rikotta (Lor)

    Malzemeler : Yaklaşık 1 bardak (cup) rikotta için,
    • 1 lt. süt (mesela Sütaş)
    • 250 ml. kefir (buttermilk)
    • 1 metre beyaz, temiz bir tülbent
    Tarif :
    1. Tülbenti dörde katlayıp, bir süzgecin içine serin. Süzgeci lavabonun içine koyun.
    2. Çelik bir tencerenin (bakır veya aluminyum olmayacak) içine sütü ve kefiri boşaltın. Tencereyi ocağa koyun ve ateşi iyice açın. Ateşe dayanıklı bir kauçuk spatulayı (bu spatulalar, karıştırma esnasında tencerenin dibine yiyeceğin yapışmasını önlediği için çok kullanışlı) kullanarak sütü karıştırmaya başlayın. Tencerenin dibinin tutmaması için spatulayı tencerenin tabanına sürterek karıştırmaya dikkat edin.
    3. Süt ısındığında karıştırmayı bırakın. Bu aşamada süt kesilmeye ve katı kısım yüzeyde toplanmaya başlayacak. Bu arada, dibe yapışmış olabilecek parçaları yüzeye çıkarmak için spatulayla tencerenin dibini hafifçe kazıyın. Yapışan parçalar hemen yanabilir ve bu istiyeceğiniz en son şey olur.
    4. Eğer bir şeker termometreniz varsa ısıyı ölçün. Isı 80 C derece olduğunda süt tamamen kesilecek, katı ve sıvı kısım birbirinden ayrılacak. Termometre yoksa gözleyerek anlayabilirsiniz. Tencerenin yüzeyi parça parça halde yüzeyde toplanmış ve kesilmiş parçalarla dolduğunda peyniriniz olmuş demektir.
    5. Tencereyi ocaktan alın ve içindekini hazırladığınız süzgeçin içine dökün. Bırakın peyniriniz iyice süzülsün. Sonra tülbenti kıvırarak kalan sudan da kurtulun. Peyniri tülbentin içinden çıkarın ve bir saklama kabının içine koyarak, en fazla 1 hafta içinde tüketmeye bakın.



    Fırında Rikotta

    Evde yapılan tazecik rikotta peynirini kullanacak yerler bol. En basiti, evde yapılmış ekmek ve evde yapılmış reçelle (özellikle böğürtlen, karadut veya orman çileği) beraber yenen bir pazar kahvaltısında. Sonra pastalarda, tatlılarda, lazanya, makarna sosu, börek, mantı gibi yemeklerde. Ben ise tazecik rikottamı uzun zamandır denemek istediğim br şekilde yani fırında pişirmeye karar verdim. Peyniri içine eklediğim deniz tuzu ve taze öğütülmüş karabiberle biraz karıştırdım. Sonra 10 cm.'lik sufle kabının içine peyniri yerleştirdim. Kaşığın sırtıyla hafifçe bastırdım. Biraz sızma zeytinyağı gezdirdim ve toz kırmız biberle, hafifçe dövülmüş kişniş tanelerini üzerine serpiştirdim. Önceden 200 C derecede (turbo fırınlarda 180 C derece) ısıtılmış fırında 25 dakika veya sertleşip, kenarları kızarana kadar pişirdim. Ilıyınca kalıptan kolayca çıkardım. Bu peyniri ister meze gibi, ister dilimleyip salatanın üzerinde servis yapmak mümkün.

    Not: içine gereken süslemeleri siz yapın et, ve diğer mahsüller ekliyebiliriniz


    Kaynak: http://www.evcini.com/2007/07/post.html
     
    Bluediver bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş