arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde televizyonda prof canan karatay hocadan sütlü biber turşusu diye bir tarif duydum. bir cam kavanoz içine, 1 litre süt ile bir miktar biber koyuyorsunuz. tahmini 3 hafta sonra, yemeye hazır hale geliyor. yalnız turşunun içine koyduğumuz o 1 litre süt, 3 hafta sonra tamamen "LOR" oluyor. lor zaten yapımı kolay bir peynirdir ama, bu şekilde baya kolay oluyor. bilindiği gibi lor içinde çok fazla ve kaliteli protein var. markette açık lorun kilosu 6 tl, muratbey lor ise 10 tl. ama bu şekilde kendimiz yaptığımızda 2 tlye mal ediyoruz. 1 kilo lor içinde nerden baksanız 190 gram protein var. ve 2 tlye bu kadar protein başka hiçbir yolla alınmıyor. ancak o kavanoz içine süt biber harici bişey daha konuyordu, sirke yahut limon... tama hatırlamadım. bilenler varsa lütfen aktarsın. bir de bugne kadar aldığım loru, bir türlü damak zevkime hitap edecek hale getiremedim, sizler nasıl ne şekilde yiyorsunuz?
lor çok sağlıklı bir besin kesinlikle ama biz millet olarak LOR ve Çökeleği karıştırıyoruz Canan karatayın verdiği tarif , yani evde yapılan çökelektir, çökelek ise süt kesiğinden yapılır ve içinde ciddi miktarda WHEY protein bulunmaz, Gelelim LOR peynirine ,Lor peyniri, peynir üretimi yapıldıktan sonra peynir den arta kalan bir su vardır"peynir altı suyu" bundan yapılır ve tamamı WHEY den ibarettir, zaten WHEY in Türkçesi Peynir altı suyudur. özete gelirsek sana tavsiyem marketten kilosu 5-6 lira olan Lor peynirini almandır .iddia ediyorum doğal yönden en mükemmel protein kaynağı LOR peyniridir.
bu ayrıntıyı bilmiyordum , açıklaman iyi oldu, hatta bizim hayvancılık yapan üst komşuma çökelek siparişi de vermeyi düşünüyordum. demek ki lordan şaşmamak lazım.