Esmer pirinç ve Beyaz pirinç(Önemli)

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Bodyturkey tarafından 8 Aralık 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Bodyturkey
    Offline

    Bodyturkey Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    243
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Organizatör
    Yer:
    İstanbul/Kadıköy
    Pirincin esmer olması daha az rafine edilmiş olması demektir. Dolayısıyla 100 gram esmer pirinç ile 100 gr beyaz pirinç karşılaştırıldığında muhafaza ettikleri kalori hemen hemen aynı olsa da içerdikleri lif oranı bakımından esmer pirinç daha zengindir. Lifin fazla bulunması esmer pirincin kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemek, bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlamak ve tokluk hissini uzatmak bakımından sağlığa katkısı daha fazladır.
    Açıklamaya gelince;
    Arkadaşlar bu aralar beyaz pirinç hakkında çok soru alıyorum şöyle söyleyim esmer pirinç kepeği ile birlikte olan pirinçtir diyet pirinç falanda değildir yani kabuğuyla olan pirinçtir kabuğunda ise mineral ve vitaminler vardır lif oranıda yüksektir beyaz pirinç ise bu kabukların rafine edilip soyulmuş halidir dolayısıyla bu mineral vitamin ve lifler gider ha beyaz pirinçte yokmu mineral v.s derseniz var tabiki ama düşüktür o yüzden karbonhidrat alımı için beyaz pirinç değil esmer pirinç tüketilmesi taraftarıyım ben beyaz pirinç beyaz ekmek yemem unda aynı şekilde rafine edilerek beyazlatılır ve beyaz ekmeğin glisemin endeksi yanlış hatırlamıyorsam 95 civarı birşey ve çok yüksektir ayrıca bu gibi gıdalar sağlığa zararı olabilecek gıdalardır her öğün için kilonuza göre esmer pirinç tüketirseniz sağlığınız açısındanda sporunuz açısındanda daha iyi olur mesela ben günde 3 öğünde 3x140-150gr tüketirim ayrıca lif kaynağı olduğu için bağırsak kanserini büyük oranla önler ayrıca tok tutar avrupa ülkelerindeki sporcularada baktığınızda çoğu esmer pirinç tüketir Türkiyede çok yaygındır beyaz pirinç ve çinde şuanda obezitede beyaz pirinç sayesinde günden güne artmaktadır yanlış hatırlamıyorsam %8'i obeziteymiş şuan, Amerikadada sporcular çok tüketir esmer pirinci beyazlatılmış çok fazla rafine edilmiş ürünlerden uzak duralım onun için arkadaşlar yazım çok düzgün olmamış olabilir mazur görün teşekkürler.
     
    onurkpz bunu beğendi.
  2. Exacting51
    Offline

    Exacting51 Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2014
    Mesajlar:
    318
    Beğenileri:
    152
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Şidmi bide şöyle birşey var esmer Prinç marketlerde satıolar 250 gr mi 5 liraya.
    beyaz prinç 1 kilosu 2.5 lira fiyatıda ekonomik olması lazım.
     
  3. Bodyturkey
    Offline

    Bodyturkey Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    243
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Organizatör
    Yer:
    İstanbul/Kadıköy
    Evet onuda yazıcaktım unuttum ama karbonhidratı yerken pirişip tartmamız gerekiyor buda var ha bu paket 250gr bana 1 gün bile yetmez dememek lazım e öyle fiyatı maalesef beyaz pirince göre pahalı beyaz pirincin raf ömrü 10 yılken esmer pirincin 6 ay
     
  4. Exacting51
    Offline

    Exacting51 Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2014
    Mesajlar:
    318
    Beğenileri:
    152
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    vala ben prinç cok tüketen biriyim sadece prinç degil sadece ben makarnayı kepek yiyorum
    günlük 700 gr yakın pişmiş prinç yiyorum eğer esmer prinç:'e dönersem bu sefer ne ete ne balıga para kalır :D
     
  5. Bodyturkey
    Offline

    Bodyturkey Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    243
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Organizatör
    Yer:
    İstanbul/Kadıköy
    Anladım olsun kepekli makarnada güzel seçim.
     
  6. mehmet zeybek
    Offline

    mehmet zeybek Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2014
    Mesajlar:
    174
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    her öğünde 140-150 gr demişsin kuru olarakmı yoksa piştikten sonraki gramınımı alıyorsun
     
  7. KratosS
    Offline

    KratosS Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2014
    Mesajlar:
    316
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Onemli bir not ekliyim
    Kenzo karagoz gibi abilerimiz beyaz pirinc yiyio ve oneriyo diye gidip beyaz pirinc yerseniz her gun duba gibi olursunuz nedeni ise onlarin yedigi pirincin basmati olmasi ve 2 si farklidir onun glisemik indeksi 55 tir yani dusuk katogorisine girer ve bizim yedigimiz pirinc ( Turkiyede) osmancik veya baldo pirinctir ve bunun glisemik i. Si 90+ dir yani saf seker gibidir icinde de ne lif vardir ne bi sey ama bunun yerine arkadasin dedigi gibi kepekli pirinc yememiz antrenman sonlari da dahil daha iyi olicaktir zaten kepekli olsa bile glisemik i. Si dusuk degildir ama tabiki cok daha iyidir.
     
  8. Bodyturkey
    Offline

    Bodyturkey Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    243
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Organizatör
    Yer:
    İstanbul/Kadıköy
    Piştikten sonra
     
  9. mehmet zeybek
    Offline

    mehmet zeybek Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2014
    Mesajlar:
    174
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    nasıl ayarlıyorsun gramını mesala pişirmeden önce kaç gram yapıyorsun,,,ipiştikden sonra 150 gram oluyor
    ben pişirmeden 100 gram haşlıyporum ozaman kaç gram oluyor benimki
     
  10. Bodyturkey
    Offline

    Bodyturkey Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    243
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Organizatör
    Yer:
    İstanbul/Kadıköy
    Hiç öyle denemedim :D arkadasında yazan tarifteki gibi 2 bardak pirinç falan pişiriyorum işte sonra tartıyorum artık tartmıyorum gerçi göz kararı ile ayarlıyor insan bir süre sonra
     
  11. mehmet zeybek
    Offline

    mehmet zeybek Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2014
    Mesajlar:
    174
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    cewabın için teşek kürler kardeşim
    benim günlük 300 gr karbon. almm lazım ben bulgur kullanıyorum o yüzden
    100 gr pişmiş bulgur da 18gr karbon oluyor buna göre bunu güne nasıl böle bilirim
    300 gr ma nasıl tamam layabilirim
     
  12. Bodyturkey
    Offline

    Bodyturkey Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    243
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Organizatör
    Yer:
    İstanbul/Kadıköy
    Bulgurla alma sende pirinç ye tam buğday veya çavdar ekmeği ye
     
  13. mecnun12
    Offline

    mecnun12 Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2012
    Mesajlar:
    288
    Beğenileri:
    77
    Ödül Puanları:
    38
    100 gr pişmemiş prinç 70 gr karbonhidrat içerir
    100 gr pişmiş aşağı yukarı 20-30 arası içerir (pişince kabardığı için )

    o yüzden pişmeden tartılır
     

Sayfayı Paylaş